Йога и хранене – подхранване на тялото и ума

Обновена: 22.02.2024|
Йога и хранене.

Йога и хранене са неразделни компоненти на холистичния подход към здравето. Разбирането на връзката между тях може да подобри вашата йога практика и да насърчи балансиран и осъзнат подход към храненето.

В тази статия изследваме синергията между йога и хранене и как те могат да работят заедно, за да подобрят начина на живот.

 

Връзката между йога и хранене

Йога е холистична практика, която произхожда от древна Индия и включва физически пози (асани), контрол на дишането (пранаяма), медитация и етични принципи. Това е дисциплина, която има за цел да култивира физическа сила, гъвкавост, умствена яснота, емоционално здраве и духовно израстване.

Връзката между йога и хранене се крие в споделената философия за холистично благополучие. Йога се стреми да създаде хармония и баланс в тялото и ума, а храната, която консумираме, влияе силно върху това.

 

Принципите на йога, приложени в храненето

Принципите на йога и подходът към храненето са тясно свързани. Ще разгледаме начините, по които принципите на тази холистична практика се отразяват на отношението към храната.

Съзнателно хранене

Йога учи колко е важно да присъстваш напълно в момента и да култивираш осъзнаването. Това важи и за храненето.

Съзнателното хранене насърчава по-дълбока връзка с храната и помага за предотвратяване на преяждането, като се настройва към сигналите за глад и ситост на тялото.

Ахимса (ненасилие)

Ахимса е един от принципите на йога, който се изразява в ненасилието и състраданието.

По отношение на храната, той насърчава вегетарианска или веганска диета като начин да се избегне причиняването на вреда на животните. Практикуването на ахимса също означава да се правят избори, които насърчават устойчиво и етично производство на храни, като например избор на органични и местни съставки.

Баланс и умереност

Йога насърчава консумацията на балансирана и разнообразна диета, която включва всички основни хранителни вещества.

Набляга се на умереност и избягване на крайности. Това означава нито да прекалявате с нездравословни храни, нито да се лишавате напълно от нещо, което искате да хапнете.

Сатва (чистота)

Принципът на сатва представлява чистота и яснота. Той може да бъде свързан с качеството на нашите мисли, действия и дори храната, която консумираме.

По отношение на йога и хранене той насърчава избора на пресни, естествени и непреработени храни, за които се смята, че подобряват чистотата и яснотата на ума. Това означава включване на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и минимално преработени съставки в диетата.

Прана (жизнена сила)

Йога учи, че качеството на храната, която консумираме, може да повлияе на потока на жизнената енергия – прана.

Смята се, че пресните, естествени и богати на хранителни вещества храни са с високо съдържание на прана. Докато тежките, преработени и нездравословни храни изчерпват енергията ни.

Осъзнаване на ефектите от храната

Определени храни могат да енергизират или успокоят ума, докато други могат да създадат тежест или възбуда.

Йога ни насърчава да наблюдаваме как различните храни влияят на нашето физическо, умствено и емоционално благополучие. Приканва ни да развием чувствителност към реакциите на нашето тяло към различни храни и да направим избор, който подкрепя индивидуалните ни нужди.

 

Хранителни режими от йога

 

Йога и хранене.

 

Ще се спрем на различните видове диети, които последователите на йога признават и прилагат по собствено усмотрение.

 

Хранителен режим Хранене Философия
Сатвична диета Набляга се на пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и млечни продукти (ако се консумират). Избягват се преработени и изкуствени храни, месо, риба, яйца, чесън, лук и прекомерни подправки. Така ще повиши физическата жизненост, умствената яснота и духовното израстване.
Вегетарианска или веганска диета Вегетарианската диета изключва месо и риба. Веганската изключва всички животински продукти, включително млечни продукти, яйца и мед. Избягва нараняването на животните и насърчава състраданието.
Диета със сурова храна Консумация на неварени и непреработени храни – сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове и зърнени храни. Готвенето унищожава жизненоважни ензими и хранителни вещества в храната.
Аюрведа диета Включва разнообразие от цели храни, билки, подправки и конкретни препоръки, базирани на дошата на всеки човек. Балансиране на дошите чрез правилната комбинация от храни, вкусове и методи на готвене.
Съзнателно хранене Не е специфична диета, а по-скоро подход към храненето. Пълно присъствие по време на хранене, обръщане на внимание на сигналите за глад и ситост, усещене на вкусовете и текстурите на храната.

 

Сатвична диета – в какво се изразява?

 

Йога и хранене.

 

Сатвичната йога диета е диетичен подход, който се основава на принципите на Сатва, една от трите гуни или качества на природата според Аюрведа, древна индийска система за медицина и благополучие.

Тази диета се счита за чиста, лека и благоприятна за насърчаване на баланса, яснотата и духовното израстване.

Ето някои ключови характеристики на сатвичната йога диета:

 • Пресни и естествени храни. Акцентът е върху избора на храни, които са близки до естественото им състояние и не съдържат добавки, консерванти и изкуствени съставки.
 • Чистота на храната. Сатвичната диета включва избор на храни, които не съдържат химикали и пестициди. Също така включва практикуване на добра хигиена за поддържане чистотата на съставките.
 • Леки и лесни за смилане храни. Смята се, че насърчават яснотата и спокойствието на ума. Те включват храни като пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни като ориз и киноа, бобови растения, леща и млечни продукти (в умерени количества за тези, които консумират млечни продукти).
 • Сатвик храни. Някои храни се считат за такива поради своите качества. Сатвик храни са пресните плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, млечни продукти.
 • Умереност в храненето. Преяждането или прекомерното угаждане не се препоръчва, тъй като се смята, че нарушава баланса на ума и тялото.
 • Ахимса (ненасилие). Принципът на ненасилието е неразделна част от сатвичната диета. Той насърчава вегетариански или вегански начин на живот.
 • Храни, богати на прана. Счита се, че пресните, естествени и непреработени храни имат по-високи нива на прана, докато се смята, че тежките, преработени и нездравословни храни изчерпват енергията ни.

Въпреки това е важно да се отбележи, че изборът на диета може да варира в зависимост от индивидуалните нужди, предпочитания и културни съображения.

Винаги е препоръчително да слушате тялото си и да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да направите значителни промени в диетата си.

 

Аюрведична диета

 

Йога и хранене.

 

Аюрведа предлага насоки, които могат успешно да интегрират йога и хранене, съобразено с принципите на йога, в ежедневието ни. Идеята на аюрведичната диета се корени в трите доши (Вата, Питта и Кафа) и диетичния избор въз основа на тях.

Трите доши представляват енергийни сили или принципи, които управляват различни физиологични и психологически функции в тялото. Всяка доша е свързана със специфични качества и характеристики, които са обобщени в таблицата по-долу.

 

Доша Елемент Качества Баланс Дисбаланс
Ваша Въздух, Етер Движение, креативност, гъвкавост, комуникация Жизненост, ентусиазъм и активен ум Тревожност, безпокойство, сухота и храносмилателни смущения
Питта Огън, Вода Интелигентност, амбиция, решителност и лидерство Остър ум, добро храносмилане и балансирана телесна температура Раздразнителност, възпаление, киселинност и кожни проблеми
Кафа Земя, Вода Сила, стабилност, търпение и емоционално спокойствие Силен имунитет, издръжливост и емоционална стабилност Наддаване на тегло, мудност, привързаност

 

Всеки човек има уникална комбинация от тези доши, известна като Пракрити. Пракрити определя неговите физически, умствени и емоционални характеристики, както и чувствителността му към определени дисбаланси и заболявания.

Като научите своята доша, можете да си помогнете в създаването на диета, която поддържа вашите уникални нужди и насърчава баланса. За да определите дошата си, можете да се консултирате с аюрведичен лекар или да направите онлайн тест за доша.

 

Диета за Вата доша

Храните, които я стимулират, са топли, варени и питателни храни.

Те включват:

 • Кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, моркови и цвекло
 • Пълнозърнести храни като ориз, киноа и овес
 • Топли супи, яхнии и гювечи
 • Здравословни мазнини като гхи, сусамово масло и зехтин
 • Ядки и семена в умерени количества
 • Сладки и сочни плодове като банани, манго и портокали
 • Топли билкови чайове и топла вода

 

Диета за Питта доша

 

Йога и хранене.

 

Подходящата диета за тази доша се фокусира върху охлаждащи и хидратиращи храни:

 • Сладки и сочни плодове като пъпеши, грозде и круши
 • Зеленчуци като краставици, тиквички и листни зеленчуци
 • Пълнозърнести храни като ечемик, ориз басмати и овес
 • Охлаждащи подправки като кориандър, копър и мента
 • Постни протеини като пилешко, пуешко и риба
 • Млечни продукти като кисело мляко и извара (в умерени количества)
 • Билкови чайове – мента, лайка и роза

 

Диета за Кафа доша

За тази доша се препоръчват леки и затоплящи храни.

Ето някои идеи:

 • Задушени или леко сварени зеленчуци като броколи, карфиол и спанак
 • Подправки като джинджифил, черен пипер и канела
 • Пълнозърнести храни като киноа, елда и амарант
 • Бобови растения като леща, боб мунг и нахут (в умерени количества)
 • Леки протеини като тофу, темпе и бяло месо
 • Стипчиви плодове като ябълки, нарове и горски плодове
 • Билкови чайове със загряващи подправки като джинджифил, куркума и кардамон

 

Важно е да се отбележи, че това са общи насоки и се прилагат индивидуални вариации.

Препоръчително е да работите с аюрведичен лекар или диетолог, за да получите персонализирани препоръки въз основа на вашата уникална доша конституция, текущи дисбаланси и специфични здравни цели.

 

Заключение

Съвместяването на балансиран подход по отношение на йога и хранене е от особена важност за поддържане на нашето благосъстояние.

Всички хранителни режими, свързани с йога, целят да подхранят тялото и ума, които според тях за свързани. Въпреки това те не бива да се следват сляпо, а да се пречупят през призмата на индивидуалните нужди на всеки човек.

Култивирайки хармонична връзка между йога и хранене, можем да създадем по-дълбока връзка със себе си и света около нас, да се погрижим за външния и вътрешния баланс.

Каква е връзката между йога и хранене?

Връзката между йога и хранене се крие в споделената философия за холистично благополучие. Йога се стреми да създаде хармония и баланс в тялото и ума, а храната, която консумираме, влияе силно върху това.

На какво ни учи йога по отношение на храненето?

Принципите на йога учат на осъзнато хранене, умереност и неизпадане в крайност и консумация на чиста храна, без пестициди или вредни съставки. Принципът за ненасилие в йога кара много йоги да изберат да бъдат вегани или вегетарианци.

Какви хранителни режими произлизат от съвместяването на йога и хранене?

Някои от хранителните режими, свързани с йога, са сатвиничната диета, вегетарианството и веганството, диетата със сурова храна и аюрведичната диета.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 21.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 09:41 | Публикувана: 21 юни 2023 в 14:54 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни