Банани

Сурови

Хранителна стойност на 100г

89

калории

1.09

протеин

22.84

въгл.

0.33

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2.60 г
Нишесте
5.38 г
Захари
12.23 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
4.98 г
Захароза
2.39 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0.01 г
Фруктоза
4.85 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.10 мг
Витамин A
64 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.03 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.07 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.67 мг
Витамин B4 (Холин)
9.80 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.33 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.37 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
8.70 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.10 мг
Витамин K1
0.50 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.04 г
Аргинин
0.05 г
Аспарагинова киселина
0.12 г
Валин
0.05 г
Глицин
0.04 г
Глутамин
0.15 г
Изолевцин
0.03 г
Левцин
0.07 г
Лизин
0.05 г
Метионин
0.01 г
Пролин
0.03 г
Серин
0.04 г
Тирозин
0.01 г
Треонин
0.03 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.05 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.08 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.33
Мононенаситени мазнини
0.03 г
Полиненаситени мазнини
0.07 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
16 мг
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
74.91 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.82 г
Допълнителна информация

Бананите са част от семейството на тропическите растения Musaceae и носят научното наименование Musa.

Тези изключително вкусни плодове се отглеждат в тропиците, но се ценят и консумират по целия свят, тъй като имат чудесен вкус и хранителната стойност.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържанието в един средно голям банан (100 г) калории не е голямо, но за сметка на това има доста въглехидрати.

Хранителна стойност в 100 г банани е:

  • Калории: 89
  • Вода: 75%
  • Протеин: 1,1 грама
  • Въглехидрати: 22,8 г
  • Захар: 12,2 г
  • Влакна: 2,6 г
  • Мазнини: 0,3 г

Тъй като вече разбрахме колко калории има в един банан, преминаваме към витамините и минералите, които съдържа.

Какви витамини и минерали има?

В състава на един суров банан може да открием немалко важни витамини и минерали, които са изключително полезни за нашето здраве.

Сред витамините и минералите съдържащи се в 100 грама суров банан са:

  • 64 IU витамин А
  • 9.80 мг витамин В4
  • 8.70 мг витамин С
  • 358 мг калий
  • 27 мг магнезий
  • 22 мг фосфор

 

В състава му се откриват още калций, флуорид, селен и други, но в по-малко количества. В бананите има и различни антиоксиданти, включително допамин.

Ползи от консумацията на банани

Бананите са добър източник на няколко основни витамини и минерали, включително витамин С, витамин В6, калий, диетични фибри и други. Следователно в него могат да се открият доста ползи за здравето.

Тези хранителни вещества играят различни роли в поддържането на цялостното здраве. Бананите съдържат естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза, които осигуряват бърз и продължителен източник на енергия.

Също така те са богати на пектин, който помага за:

Освен това устойчивото нишесте, намиращо се в неузрелите „сурови“ банани действа като пребиотик. Така подхранва полезните чревни бактерии и насърчава здрав чревен микробиом.

Бананите са с особено високо съдържание на калий, който помага за регулиране на баланса на течностите, мускулните контракции и нервните сигнали в тялото.

Консумирането на богати на калий храни като банани може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да намали риска от инсулт.

Съдържащите се в 100 г банан калории и мазнини са малки. За сметка на това в него се съдържат фибри и вода, които допринасят за по-голяма ситост, пълнота и контрол на теглото.

Антиоксидантите в състава му играят роля в защитата на клетките от увреждане и могат да намалят риска от хронични заболявания като рак и диабет.

Алергични реакции

Алергиите от банани са относително необичайни, но трябва да се внимава, тъй като могат да се появят при някои хора. Те обикновено са резултат от протеин, открит в плода.

Най-често срещаните симптоми на алергия към бананите биват:

  • Орален алергичен синдром (ОАС)
  • Кожни реакции
  • Стомашно-чревен дискомфорт
  • Респираторни симптоми – кихане, хрипове или затруднено дишане, особено при хора с астма, и др.

В изключително редки случаи може да се стигне и до анафилаксия (животозастрашаваща алергична реакция).

Рецепти от forlife.bg