Сурови
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2.60 г |
Нишесте | 5.38 г |
Захари | 12.23 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 4.98 г |
Захароза | 2.39 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0.01 г |
Фруктоза | 4.85 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.10 мг |
Витамин A | 64 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.03 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.07 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.67 мг |
Витамин B4 (Холин) | 9.80 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.33 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.37 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 8.70 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.10 мг |
Витамин K1 | 0.50 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.04 г |
Аргинин | 0.05 г |
Аспарагинова киселина | 0.12 г |
Валин | 0.05 г |
Глицин | 0.04 г |
Глутамин | 0.15 г |
Изолевцин | 0.03 г |
Левцин | 0.07 г |
Лизин | 0.05 г |
Метионин | 0.01 г |
Пролин | 0.03 г |
Серин | 0.04 г |
Тирозин | 0.01 г |
Треонин | 0.03 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.05 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.08 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.33 |
Мононенаситени мазнини | 0.03 г |
Полиненаситени мазнини | 0.07 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 16 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 74.91 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.82 г |
Бананите са част от семейството на тропическите растения Musaceae и носят научното наименование Musa.
Тези изключително вкусни плодове се отглеждат в тропиците, но се ценят и консумират по целия свят, тъй като имат чудесен вкус и хранителната стойност.
Съдържанието в един средно голям банан (100 г) калории не е голямо, но за сметка на това има доста въглехидрати.
Хранителна стойност в 100 г банани е:
Тъй като вече разбрахме колко калории има в един банан, преминаваме към витамините и минералите, които съдържа.
В състава на един суров банан може да открием немалко важни витамини и минерали, които са изключително полезни за нашето здраве.
Сред витамините и минералите съдържащи се в 100 грама суров банан са:
В състава му се откриват още калций, флуорид, селен и други, но в по-малко количества. В бананите има и различни антиоксиданти, включително допамин.
Бананите са добър източник на няколко основни витамини и минерали, включително витамин С, витамин В6, калий, диетични фибри и други. Следователно в него могат да се открият доста ползи за здравето.
Тези хранителни вещества играят различни роли в поддържането на цялостното здраве. Бананите съдържат естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза, които осигуряват бърз и продължителен източник на енергия.
Също така те са богати на пектин, който помага за:
Освен това устойчивото нишесте, намиращо се в неузрелите „сурови“ банани действа като пребиотик. Така подхранва полезните чревни бактерии и насърчава здрав чревен микробиом.
Бананите са с особено високо съдържание на калий, който помага за регулиране на баланса на течностите, мускулните контракции и нервните сигнали в тялото.
Консумирането на богати на калий храни като банани може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да намали риска от инсулт.
Съдържащите се в 100 г банан калории и мазнини са малки. За сметка на това в него се съдържат фибри и вода, които допринасят за по-голяма ситост, пълнота и контрол на теглото.
Антиоксидантите в състава му играят роля в защитата на клетките от увреждане и могат да намалят риска от хронични заболявания като рак и диабет.
Алергиите от банани са относително необичайни, но трябва да се внимава, тъй като могат да се появят при някои хора. Те обикновено са резултат от протеин, открит в плода.
Най-често срещаните симптоми на алергия към бананите биват:
В изключително редки случаи може да се стигне и до анафилаксия (животозастрашаваща алергична реакция).