Испански обгорял чийзкейк – 2 нисковъглехидратни рецепти
Една нова идея за десерт, на която попаднахме тези дни, е тази за испански обгорял чийзкейк. Понякога той внася смут в сладкарските среди с вида си, текстурата му е нестандартна, но вкусът – лек и много приятен.
Малко по-различна идея за рецепта, която обаче е много лесна и освен това – нисковъглехидратна, без глутен и захар, подходяща и за вашия кето режим.
Вижте какво ще ви е необходимо и как да си го приготвите по два начина.
Рецепта за кето испански обгорял чийзкейк с бадемово брашно
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 10 минути | 10 | 4 г |
Необходими продукти:
- 300 мл готварска сметана (течна, за разбиване)
- 550 г крема сирене
- 4 яйца
- 100 г стевиола на прах
- 2 ½ ч. л. бадемово брашно
- 1 ч. л. ванилов екстракт
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Добавете всички съставки в купа и разбийте с миксер.
- В тавичка, 25 см в диаметър, сложете леко намачкана хартия за печене така, че краищата да висят отстрани. Ако е необходимо – сложете 2 листа. Причината е, че чийзкейкът ще се надигне и след това ще ви е по-лесно да го извадите.
- Изсипете вътре сместа, изравнете повърхността и сложете в по-ниската част на фурната. Печете около 30-35 минути или докато повърхността придобие кафеникав оттенък.
- Когато извадите чийзкейка от фурната, оставете го да се охлади поне 2 часа, преди да сервирате.
Колкото повече престоява, толкова повече испанският обгорял чийзкейк обогатява вкуса и подобрява текстурата си. Опитайте да го приготвите един ден преди консумацията му.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Рецепта за испански обгорял чийзкейк с кокосово брашно
Времето за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 10 минути | 2 | 4 г |
Необходими продукти:
- 600 г крема сирене
- 300 мл сметана за готвене (течна, за разбиване)
- 100 г стевиола на прах
- 4 яйца
- 2 ч. л. ванилов екстракт
- Щипка сол
- 3 с. л. кокосово брашно
- 1 с. л. кокосово масло за намазняване
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Намазнете с кокосовото масло тавичка с размер около 20 см в диаметър. След това поставете хартия за печене вътре, като оставите около 2 пръста от нея извън стените на съда. Маслото ще държи хартията към тавичката.
- В купа смесете крема сиренето, сметаната, стевиолата, яйцата, ванилията и солта. Разбийте с миксер до гладкост, добавете кокосовото брашно и миксирайте отново.
- Изсипете сместа в тавичката, сложете във фурната и печете между 45 до 60 минути, докато отгоре не стане леко карамелизиран.
- Когато чийзкейкът се охлади, ще спадне леко в средата. Както споменахме в първата рецепта, оставете го поне 2 часа, преди да сервирате.
По принцип самият чийзкейк не изисква допълнително сметана или някакъв сироп при сервиране – самата текстура и вкус са достатъчни сами по себе си.
Ако все пак желаете да направите порциите по красиви, декорирайте с пресни бери плодове по избор.
Колко е популярен испанският обгорял чийзкейк?
Испанският обгорен чийзкейк е известен още като баски чийзкейк (от едноименния регион, разположен в Северна Испания), gazta tarta и tarta de queso (буквално преведено – чийзкейк).
Рецептата е създадена от Сантяго Ривера, собственик на кафе La Viña в Сан Себастиан, испански курортен град на Бискайския залив. Това, което започва като експеримент с приготвянето на един чийзкейк на ден, се превръща в заявки за около 20 броя дневно.
Популярността му главоломно нараства през 2020 г. През 2021 г Ким Северсън – авторка в New York Times, посочва испанския обгорен чийзкейк за „Вкус на годината“.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези предложения за испански обгорял чийзкейк са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Този копринен, кремообразен кето чийзкейк без печене с ягоди има нотка на лимон и
В горещото време избягваме да пускаме фурната или котлоните, затова търсим варианти за десерти
Домашен кето чийзкейк - без печене, без захар и без глутен. Една комбинация от
2 Коментара
Страхотен е. Направих 2 рия вариант и вкъщи много се хареса.
Страхотно ми изглежда,мисля да го пробвам.