Хълцане – какво го причинява и как да се отървем от него?

Обновена: 22.03.2024|
Хълцане, какво го причинява.

Всички хълцаме, дори и някои животни. Макар да е досадно, състоянието на хълцане почти винаги не е сериозно и отминава сравнително бързо. Можем да си помогнем за спиране на хълцането и с домашни хитрини.

Днес ще ви разкажем какво представлява досадното хълцане, кога има нужда от подробна медицинска оценка и, разбира се, как да се отървете от него възможно най-скоро.

 

Какво представлява хълцането?

Известно в медицината като „сингулутус“, то се отнася до внезапни, неволни контракции на диафрагмата – мускул, участващ в дишането, който се намира между гръдния кош и корема.

Тези контракции водят до непреднамерени вдишвания на въздух, които обикновено са последвани от характерен звук, създаден от внезапното затваряне на гласните струни.

Рефлексът на хълцане включва диафрагмения, вагусния и симпатиковия нерв. Именно тези нерви обработват и изпълняват рязкото свиване на диафрагмата. За разлика от повечето рефлекси, които често имат защитна функция, целта на хълцането е неизвестна. Въпреки това всички хора хълцат.

Обикновено хълцането е безобидно и се самоограничава. Въпреки това, ако то продължава непрекъснато повече от месец, това може да е признак на сериозно заболяване.

 

Видове хълцане и какво ги причинява

 

Хълцане, какво го причинява.

 

Голямо разнообразие от фактори могат да ни накарат да хълцаме. Те обикновено стимулират периферните краища на рефлекса на хълцане или действат върху неговия процесор в средния мозък, което води до появата му. Причината за него влияе върху продължителността му.

Постоянното и хронично хълцане обаче обикновено изискват допълнително изследване от медицински специалист. Лечението се фокусира върху разрешаването на основната причина, но могат да се препоръчат допълнителни средства за намаляване на симптома.

Установено е, че мускулното или интравенозно инжектиране на хлорпромазин –  антипсихотично лекарство, е до 80% ефективно за намаляване на тежестта на хълцането.

Други лекарства също могат да се прилагат за намаляване на продължителността му. Нефармакологичните подходи, като блокиране на нерви и акупунктура, също се оказват успешни в някои случаи, но се използват рядко.

 

Преходно

Подуването или разтягането на стомаха е най-честата причина за преходно хълцане. Обилно хранене, газирани напитки, внезапни промени в телесната температура и консумация на алкохол могат да причинят подуване на стомаха.

Човек може също да започне да хълца, ако е погълнал въздух, което може да стане по време на дъвчене или говорене при хранене. В някои случаи тютюнопушенето и интензивните емоционални фактори, като вълнение или стрес, се свързват с внезапна поява на преходно хълцане.

 

Постоянно

Човек може да хълца постоянно след като е бил подложен на обща анестезия по време на хирургична процедура. Прилагането на такава анестезия може да разтегне диафрагмалните нерви и да предизвика неприятния симптом.

По подобен начин интубацията или поставянето на тръба в дихателните пътища за подпомагане на дишането по време на анестезия може да причини допълнително дразнене, което да стимулира рефлекса.

 

Хронично

 

Хълцане-как да го спрем.

 

Хроничното хълцане, продължаващо повече от един месец, може да бъде причинено от различни фактори. Състояния, които водят до увреждане или дразнене на диафрагмалния и блуждаещия нерв, често са свързани с последващо.

Тези състояния включват:

 

Метаболитни нарушения – като диабет, електролитен дисбаланс (например хипокалциемия, хипокалиемия и др.) и бъбречно заболяване също могат да ви накарат да хълцате непрекъснато.

По-рядко дълготрайното хълцане може да се дължи на нарушения на централната нервна система.

Тези нарушения засягат мозъка и гръбначния мозък и включват инсулт, мозъчни тумори, травматично мозъчно увреждане и възпаление на мозъка (например менингит, енцефалит).

 

Могат ли някои медикаменти да са причини за проблема?

Когато лекарства, като стероиди, барбитурати и транквиланти, стимулират рефлексната дъга, те също могат да ви принудят да хълцате дълго време. Освен това всичко, което докосва или дразни тъпанчевата мембрана (т.е. тъпанчето), може да задейства блуждаещия нерв.

И накрая, някои случаи на хронично хълцане са идиопатични, което означава, че причините за тях не са установени.

Може да варира по продължителност в зависимост от неговата класификация. Преходното е най-често срещано и продължава от няколко секунди до няколко минути.

Ако симптомът продължава повече от 48 часа, това е известно като персистиращо или постоянно хълцане. В редки случаи епизодите могат да продължат повече от един месец – хронично.

 

Как да спрем хълцането?

 

Хълцане, какво го причинява.

 

Повечето епизоди на преходно хълцане не се нуждаят от намеса, защото отзвучават от само себе си.

Въпреки това, ако ви причинява дискомфорт, има начини за стимулиране на определени невронни пътища, които могат да ви накарат да спрете да хълцате:

 • Хапнете 1 ч. л. захар на кристали или бучка захар, като я оставете да се разтопи върху езика
 • Изпийте чаша вода, за да осъществите стимулация на блуждаещия нерв, като колкото по-студена е, толкова по-добре
 • Задръжте дъха си за няколко секунди или дишайте в хартиен плик или торбичка
 • Понякога действа някой да ви стресне или изплаши
 • Хапнете нещо много кисело – парче лимон, малко кисело мляко или оцет, например, в някои случаи това е от полза да спрете хълцането
 • Пийте течност от сламка
 • Прегърнете коленете си – седнете на удобно място, свийте коленете до гърдите си и ги задръжте там за 2 минути
 • Използвайте трика на Валсалва: опитайте се да издишате, докато стискате носа си и държите устата си затворена
 • Просто го игнорирайте като се фокусирате върху нещо друго и то ще отмине бързо

 

Любопитното е, че има регистриран случай, при който мъж хълца 4 дни, а проблемът спира след получаване на оргазъм. В друг казус човек намира незабавно облекчение след ректален масаж.

 

Може ли да се избегне?

Хълцане-как да го предотвратим. Газирано.

 

Тъй като причината за хълцането не е ясна, превенцията също няма как да е работеща на 100%. В крайна сметка е трудно да спреш нещо, което не знаеш откъде идва.

Все пак има няколко неща, които можете да направите, за да го избегнете:

 • Яжте по-малки порции – ако ядете твърде много, стомахът се разширява, това може да раздразни диафрагмата и да започнете да хълцате. По-бавното хранене също може да помогне.
 • Ограничете газираните напитки, тъй като в тях има много въглероден диоксид, а той утежнява проблема.
 • Трябва да се избягват дразнители като люти чушки, алкохол и пушене – всички те могат да стимулират или раздразнят стомашно-чревния или белодробния тракт.
 • Дъвченето на дъвка е възможно да отключи хълцане, тъй като води до поглъщане на излишен въздух
 • Не пийте нещо много студено веднага след гореща храна или напитка
 • Предприемете стъпки за намаляване на тревожността и стреса – те могат да доведат до хипервентилация/поглъщане на твърде много въздух.

 

Кога е необходимо да посетите лекар?

Дългосрочното и често хълцане крие риск от проблеми със съня (включително безсъние) и чувство на умора. Някои хора се чувстват неудобно сред околните, когато то персистира.

Както споменахме, въпреки че се случва рядко, някои случаи може действително да налагат намесата на лекар. Ако хълцате продължително, повече от 48 часа, е добре да се консултирате със специалист, за да изключи възможността за някое от сериозните заболявания, за които споменахме по-горе.

Но, ако сте имали само няколко пристъпа на хълцане в продължение на два дни, тогава вероятно то не е показателно за нещо сериозно. Все пак се препоръчва  да се свържете с лекар за всеки случай, особено ако сте имали затруднения със съня и храненето, както и други необичайни придружаващи симптоми.

Надяваме се да сте научили интересни факти за хълцането, които не са ви били известни досега. Освен много досадно, то може да се окаже и признак на сериозно заболяване, така че не пренебрегвайте дългите му епизоди.

Бъдете здрави!

Какво представлява хълцането?

Известно в медицината като „сингулутус“, то се отнася до внезапни, неволни контракции на диафрагмата – мускул, участващ в дишането, който се намира между гръдния кош и корема.

Какво го причинява?

Много са факторите, които могат да го причинят. Бързото ядене, пиене на газирани напитки и други са сред основните причинители. В някои редки случаи честото и продължително хълцане може да сигнализира за здравословен проблем.

Как да спрем хълцането?

Някои трикове помагат да се справим с проблема. Например: изпиване на чаша вода, бучка захар върху езика, консумация на нещо кисело и много други.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 16.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Пламен 17.01.2024 at 16:49 - Отговор

  Много ефикасно е прилагането на следния трик: Напълвате с вода устната кухина, затваряте плътно с пръсти ушите и я преглъщате на 2-3 глътки. Напълвате отново устата и повтаряте процедурата 2-3 пъти. Повярвайте, правя го от 50 години и винаги е имало страхотен ефект.
  Надявам се да бъда полезна на хора, които прочетат коментара и им се случи внезапно да започнат да хълцат.

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 17:29 | Публикувана: 16 март 2022 в 14:58 | Категория: Здраве, Любопитно