Хрема при бебето – как да я облекчим?

Обновена: 25.03.2024|
hrema pri bebeto lechenie

Тъй като бебетата са с по-слаба имунна система от възрастните, при тях по-често се случва да имат хрема. За младите родители това е много притеснително, тъй като повлиява на съня и храненето на детето, защото дишането му е затруднено.

Ще ви успокоим, че това явление е много често срещано и в повечето случаи няма причина за тревога. Всичко отминава, макар и по-бавно и с полагането на доста грижи. Днес ще ви разкажем на какво се дължи течащият нос, и ще ви дадем съвети за облекчаване на проблема, когато се сблъскате с хрема при бебето, а това рано или късно ще се случи.

 

Какво представлява хремата?

Хремата възниква, когато в носа и дихателните пътища се натрупва излишен секрет. Това е начинът, по който тялото на бебето (а и не само) се бори с вредните патогени, независимо дали са вируси или замърсители на въздуха. В резултат на това носът му започва да тече и да се запушва.

 

Леката конгестия е често срещана и не е много тревожна при бебетата. Те просто се нуждаят от допълнителна помощ, за да изчистят задръстванията, защото белите им дробове са незрели и дихателните им пътища са много малки. Ето защо редовната промивка на носа е много важна, дори без признаци на силна хрема.

Ако бебето има запушен нос или хрема, може да изглежда, че диша по-бързо от нормалното. Все пак обърнете внимание, че бебетата по принцип дишат по-учестено. Средно те правят 40 вдишвания в минута, докато възрастните – между 12 и 20 вдишвания.

Притеснително е обаче, ако то прави повече от 60 вдишвания в минута – това е сигнал, че трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Симптоми за хрема при бебето:

 • Гъст секрет от носа
 • Воднист секрет от носа
 • Хъркане или шумно дишане по време на сън
 • Подсмърчане
 • Кашлица (по-често през нощта)
 • Проблеми с храненето
 • Раздразнителност
 • Безсъние
 • Възпалено гърло
 • Повръщане

 

Какви могат да бъдат причините за хрема при бебето?

 

Хрема при бебето, причини.

 

След 6-месечна възраст при бебетата е много често срещана обикновената настинка, както и никненето на първите зъбки – и двете могат да причинят хрема. Добрата новина е, че нито едно от тези състояния не е причина за тревога, освен ако не се появят други симптоми, като:

 • Болки в синусите и главата – да, бебетата няма да могат да ви кажат за това, но със сигурност ще разберете при наличие на такива симптоми.
 • Болка в ушите – натрупването на секрет и запушеният нос излага бебетата на риск от ушни инфекции, така че ако забележите, че бебето често се държи за ухото и е раздразнително, консултирайте се с лекар.
 • Признаци на дехидратация – сухота в устата, сухи пелени.
 • Хрипове.
 • Висока температура.

Съществува схващането, че зеленият или жълт секрет задължително означава наличие на бактериална инфекция. Това може да е вярно, но не винаги!  Ето как да направите разлика:

 • Ако секретът още от самото начало е гъст и с такъв цвят, това може да е признак на бактериална инфекция или инфекция на синусите.
 • Но ако в началото секретът е воднист и постепенно става плътен и цветен – е вирусна инфекция, която бебето бори успешно.

Други възможно причини за хрема при бебето могат да включват:

 • Алергии
 • Сух въздух
 • Лошо качество на въздуха
 • Изкривяване на носната преграда

 

Зъбоникнене и хрема при бебето – къде е връзката?

 

Хрема при бебето, причини.

 

Родителите често забелязват промени в моделите на поведение на бебето по време на никнене на зъби. Симптоми като леко повишена температура, хрема или диария са често срещани. Въпреки това пред нас все още стои дилемата дали този проблем с хремата е пряко причинен от никненето на зъби или не.

Има теория за непряката връзка между състоянията. Според нея стресът и телесните промени по време на зъбоникнене го правят податливо на инфекции, причинявайки хрема при бебето и други неразположения.

Бебетата дъвчат почти всичко, за да облекчат болката, а понякога предметите, които вкарват в устата си, може да не са достатъчно чисти. Също така след шестия месец детето навлиза в период на бърз растеж. Взаимодейства повече със света и се излага на различни микроби, което помага за изграждане на имунната му система.

 

Съвети за облекчаване на хремата при бебето

За съжаление няма универсален лек за хремата при бебето. Ако то има обикновена настинка, единственото, от което ще се нуждае, е време и любяща грижа, докато имунната му система се пребори.

Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да облекчите процеса:

Топла вана

Топлата вана преди лягане е задължителна, ако бебето има хрема. Времето, прекарано в игра, ще отвлече вниманието от дискомфорта, топлата вода може да помогне за изчистване на излишния секрет. Така детето ще спи и по-добре.

Овлажнител за въздух

Пуснете овлажнител в стаята на бебето, докато спи, за да помогнете за разхлабването на секрета. Студената мъгла е най-безопасна. Влажността на въздуха трябва да бъде около 50-60%, за да е здраво и да спи спокойно.

Ако нямате овлажнител, пуснете гореща вода и седнете с бебето в банята с пара за няколко минути, няколко пъти на ден. Можете да поставите мокра кърпа или купа с вода върху отоплителен уред в стаята (ако това е безопасно), за да постигнете този ефект. Особено полезен е този съвет през зимата.

Чист въздух

Проветрявайте често стаята на бебето. Избягвайте да пушите близо до него и да използвате ароматизатори. Ако имате възможност, снабдете се с пречиствател за въздух. Всичко това ще помогне за по-бързото отминаване на симптомите.

Промивка с физиологичен разтвор

 

Хрема при бебето, причини.

 

Поставянето на една или две капки физиологичен разтвор в носа може да помогне за разхлабване на секрета и по-бързо решение на проблема с хрема при бебето. Използвайте капкомер, изчакайте няколко минути и издърпайте с назален аспиратор. Може да е полезно да правите това точно преди хранене и задължително преди сън.

На пазара има различни марки, можете да използвате и продукт под формата на спрей, ако е по-удобно за вас и вашето бебе.

Кърма

Някои отричат този метод, други са убедени в неговото благоприятно действие. Със сигурност трябва да опитате, за да разберете дали работи при вашето бебе. Става въпрос за капки кърма вместо солен разтвор при хрема и запушен нос. Ако не помогне, то няма да навреди.

Повдигане на матрака

Ако бебето не може да спи заради запушен нос, ето един полезен съвет – повдигнете леко матрачето на леглото му от страната на главата. Става въпрос за не повече от 10 см. Можете да използвате книга или кърпа.

Лекият наклон ще позволи на натрупания секрет да изтича навън, а не назад в гърлото и да причинява кашлица и чести събуждания. Всъщност това е един от най-лесните и ефикасни методи, които можете да приложите.

Внимание! Не подпирайте бебето си на възглавница и не поставяйте матрака му на наклон, ако е на възраст под 6 месеца. Това увеличава риска от синдром на внезапната смърт и задушаване.

Не използвайте капки за нос, ако не е наложително

 

Хрема при бебето, причини.

 

Повечето медицински капки за нос не са безопасни или ефективни за бебета. Често те съдържат ментол, евкалипт или камфор, които са доказано опасни за деца на възраст под 2 години.

Не забравяйте, че повишеното производство на секрет е начинът на тялото да се изчисти от вируса и това не е проблем, освен ако не влияе сериозно върху храненето и дишането. Използвайте капки за нос само ако са предписани от лекар!

Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат от полза, когато трябва да се справите с хрема при бебето. Ако все пак имате съмнение за по-тежко състояние, консултирайте се с педиатъра на детето.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 15.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Йорданка Маркова 04.12.2023 at 22:09 - Отговор

  Благодаря

 2. Лилия Смит 31.10.2022 at 5:58 - Отговор

  Страхотна статия , благодаря

Оставете коментар

Обновена: 25 март 2024 в 17:09 | Публикувана: 15 февруари 2022 в 14:37 | Категория: Здраве