Рефлексология наричаме алтернативния метод за лечение посредством масаж и стимулация на определени точки от стъпалата, дланите и ушите. Зоните и точките, използвани в практиката, са свързани с органите в тялото и масажирането им отключва естествените механизми за самолекуване.  

Терапията облекчава някои здравословни проблеми и подобрява общото благосъстояние и спокойствие на ума и тялото.  

 

Рефлексология в народната и съвременната медицина 

Тези практики се откриват в китайската медицина. За тях се смята, че съществуват от хилядолетия. При китайците този вид лечение е обвързано с идеята за жизнената енергия (Чи), която циркулира в тялото ни.  

Блокираната Чи енергия може да доведе до много проблеми. Чрез рефлексологията пътищата се прочистват и потокът на енергия се поддържа.  

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Подобни връзки между тялото и определени точки са усещали също древните индийци и египтяни.  

С напредъка на медицината ефектите от стимулирането на тези точки и зони започват да се свързват с влиянието върху нервните окончания, които свързват цялото тяло. 

В началото на 20-ти век терапията се въвежда в Америка от Уилям Фицджералд, който е специалист по уши, нос и гърло. Въпреки че терапията търпи някои промени през десетилетията, основната концепция остава същата. 

Специалистите по рефлексология наричаме рефлексолози. 

 

Рефлексни точки 

В рефлексологията тялото се разделя на 10 общи зони, които имат отражение в краката, дланите и ушите ни. Точно определени точки, намиращи се в зоните, отговарят за отделните органи и чрез тях може да ги стимулираме.  

Петата например се свързва с долната част на тялото, докато пръстите на краката представят главата и врата. Ръцете и раменете се стимулират чрез външната част на ходилото, тъй като се намират във външната част на тялото.

Органите в торса получават отражение във вътрешната централна част от стъпалото.  

 

Благоприятни ефекти и ползи 

 

рефлексология

 

Стимулацията на отделните рефлексни точки може да помогне за различни проблеми в тялото. Целта на рефлексологията е да подобри енергийния поток, да подпомогне телесните механизми за самолечение и да предизвика релаксация и усещане за благополучие.  

 

Облекчава стреса и безпокойството 

При хора с онкологични заболявания и пациенти, претърпели операция, терапията помага за намаляване на чувствата на тревожност. С помощта на масажа и вниманието на специалиста по рефлексология пациентите се чувстват по-спокойни и уверени.

Тази обща релаксация може да подобри цялостното състояние на тялото – да намали стреса, да регулира кръвното налягане и да облекчи болката, породена от заболявания.  Често тези болезнени състояния са причина за психологически и емоционален стрес.

Рефлексологията има доказани ползи за психиката, които не са за подценяване.  

 

Действа болкоуспокояващо 

Някои вярват, че рефлексотерапията може да намали болката поради успокояващото докосване. 

Различни проучвания са изследвали действието на терапията рефлексология върху болката. Жени с ПМС усещат значително подобрение в симптомите след редовни сесии с рефлексолог.  

Рефлексология се използва при остра, но и при хронична болка. Най-много проучвания са правени след различни оперативни намеси. Пациентите съобщават забележимо подобрение в нивата на болка.  

 

Допринася за добрия сън 

 

рефлексология

 

Ефектът е свързан с общото състояние на релаксация, което получаваме след рефлексологичния масаж. От друга страна, подобрението в кръвообращението и потоците на енергия също са важна част от пълноценния сън.  

Чрез масажирането и стимулиране на ходилата и ушите се освобождават хормони, които успокояват тялото и подобряват съня.  

 

 

Поддържа правилната циркулация 

Периодичната терапия действа благоприятно на кръвообращението. Този ефект допринася за някои от другите ползи, които получаваме чрез рефлексологията.  

 

Подобряване на храносмилането 

Една от точките на краката е пряко свързана със стомаха според рефлексолозите. При нейното стимулиране притокът на кръв към корема се увеличава и това помага за правилното му функциониране.  

 

Какво да очакваме от специалиста по рефлексология? 

 

рефлексология

 

Някои хора съобщават за незабавно облекчение на болката, но при други има нужда от няколко терапии. Ползи се наблюдават още при първата среща с рефлексолог, но за трайно облекчение е хубаво да направим план за още сесии.  

Терапевтът може да започне с опознавателни въпроси – какво е здравословното ни състояние, какъв начин на живот водим, как се храним, как се чувстваме и т.н. Ако имаме въпроси или притеснения, това е моментът да ги споделим с рефлексолога.  

Спрямо този разговор специалистът може да прецени кои са точките и крайниците, с които е най-важно да започне.  

Терапията се провежда в удобна позиция – в седнало или легнало положение. Специалистът разглежда ходилата, краката, ръцете и ушите. По този начин той може да идентифицира специфичните точки, които да използва за лекуване на дисбалансите в тялото.  

Обстановката е релаксираща и предразполагаща. Препоръчва се носенето на удобни дрехи, за да сме фокусирани върху усещанията, които терапията предизвиква.  

Техниките на специалиста по рефлексология могат да бъдат различни – масаж, въртене, разнообразен натиск. Освен ръце и пръсти рефлексолозите често използват и специфични инструменти.

Възможно е използването на кремове и масла, които да допринесат за релаксацията и да подпомогнат работата на терапевта.  

Стимулацията на рефлексните точки и зони може да отнеме от няколко минути до няколко сесии. Това зависи от желанията, нуждите и предпочитанията на пациента. Терапията може да отнеме от половин до над един час.  

Обикновено по време на терапия се стимулират повечето точки и зони, но се набляга на специфичните за нас проблемни области.  

Важно е да намерим квалифициран специалист по рефлексология, за да получим ползите и да не си навредим. Тъй като точките и зоните са гъсто наредени, терапията у дома може да засегне грешни органи и проблеми.  

Може да посещаваме рефлексологична терапия при проблеми и болки, но и като редовна практика от живота ни за балансиране и поддържане на добро психическо и физическо състояние.  

 

Случаи с нежелани ефекти 

Рефлексотерапията е неинвазивна и достъпна. Това я прави безопасна за хора от всякакви възрасти и независимо от техните здравословни проблеми.  

Някои хора, преминали през терапия с рефлексология, съобщават за някои странични ефекти:

  • Замаяност 
  • Чувствителни ходила 
  • Силни емоции 
  • Летаргия  

 

Тези ефекти бързо отшумяват и може да се дължат на релаксацията, която настъпва при масажа.  

 

Не се препоръчва терапията при някои заболявания и състояния: 

  • Проблеми с кръвообращението 
  • Подагра 
  • Наранявания и фрактури на краката 
  • Отворени рани
  • Болезнени кожни състояния 

 

Има някои точки в краката, които могат да предизвикат преждевременно раждане. Заради това не е препоръчително да се практикува по време на бременност. 

 

Рефлексологията е чудесно допълнение за подкрепа на общото ни здраве. При появата на заболявания терапията не бива да замества медицинската консултация, но може да допринесе за цялостното лечение.  

 

Какво е рефлексология?

Това е алтернативна терапия за самолечение на болестни състояния и облекчаване на болка.

Как се практикува рефлексотерапията?

Рефлексолозите смятат, че специфични точки на стъпалата, дланите и ушите имат връзка с органите в тялото. Чрез масаж и натиск се стимулират органите чрез тези точки.

За какво помага терапията?

Откриват се положителни ефекти върху съня, тревогата, безпокойствието, болката след хирургически намеси.

Има ли странични ефекти?

Възможно е след терапия да се усети замайване, летаргия или силни емоции. Ефектът е кратък.

Публикувана: 28 септември 2023 в 15:07 | Категория: Здраве