Халукс валгус – изпъкнало кокалче на големия пръст на крака

Обновена: 12.03.2024|

Зад латинското наименование халукс валгус  (Hallux Valgus) стои една от най-често срещаните сложни деформации – бунион или изкривен палец на ходилото. Бунионът изглежда като изпъкнало кокалче от вътрешната страна на стъпалото, често съпроводено от болка и зачервяване.

Състоянието може да затрудни ходенето, както и избора на удобни обувки.

 

Причини за развитието на халукс валгус

Точната етимология на халукс валгус не е напълно установена, но има много предложени теории за произхода на проблема.

kurk 400
kurk pep 600

Слабост на съединителната тъкан и плоскостъпие

Една често срещана причина за халукс валгус или буниони е вродена слабост на съединителната тъкан. Това засяга и сухожилията, стабилизиращи надлъжния и напречния свод на стъпалото. Развива се така нареченото плоскостъпие. При него предният свод на стъпалото пада. Върховете на пръстите на краката стъпват изцяло на земята и са изкривени навън.

kurk 400
kurk pep 600

При халукс валгус напрежението на сухожилието кара палеца на крака да се завърти извън метатарзофалангеалната става – точно като лък, извит от тетивата, навътре, към другите пръсти.

Съседните пръсти на краката се изтласкват от големия пръст, който е завъртян навътре, и впоследствие също се деформират в резултат на халукс валгус. Следователно халукс валгус често се появява паралелно с „пръст-чукче“ , който е сгънат при средната става.

Съпътстващи фактори

Деформацията на халукс валгус (ХВ) най-вероятно е резултат от множество допринасящи фактори, включително:

 • Генетична предразположеност, влошена от носенето на къси, тесни обувки с висок ток или остри обувки. Ако голяма част от телесното тегло вече не лежи върху петата и надлъжния свод на стъпалото, а вместо това притиска деликатната му предна част, предният напречен свод губи стабилност – развива се плоскостъпие.
 • Вродена деформация на стъпалото с изкривяване.
 • Деформации на краката, развиващи се след инциденти и наранявания, напр. фрактури.
 • Анормална механика на стъпалото и хипермобилност на ставите.
 • Наднорменото тегло и дългите периоди в изправено положение могат да дестабилизират сухожилията в предната част на стъпалото, което позволява на напречния свод на стъпалото да падне.

 

Някои изследвания показват, че възпалителни промени в ставите, като ревматоиден артрит, също предразполагат пациентите към ХВ деформация.

Освен това тя се наблюдава по-често при заболявания на съединителната тъкан, като синдром на Марфан (проявява се с дълги крайници, хлабави стави, сърдечно-съдови, очни и други проблеми ) синдром на Елерс-Данлос (характеризира се с мускулно-скелетни, очни, сърдечно-съдови и кожни нарушения), както и при синдром на Даун.

Всеки мускулен дисбаланс в стъпалото поради състояния като инсулт, церебрална парализа или миеломенингоцеле (най-тежката форма на спина бифида) също може да причини ХВ деформация.

Както споменахме по-рано, деформацията е често срещана при хора, които носят тесни обувки и токчета, което редовно се посочва като причина.

Въпреки това мъже, които носят по-широки обувки, често имат изразена ХВ деформация. В същото време някои жени, които носят тесни, островърхи обувки, нямат този проблем. Този факт поражда мисълта, че обувките изострят основната костна аномалия, вместо да действат като основна причина.

 

Важни термини, свързани с халукс валгус

 

Халукс валгус.

 

Ще извадим най-важните понятия, свързани с този ставен проблем:

 • Халукс валгус – изкривени пръсти, бунион. Големият пръст е огънат, сочещ към външния ръб на крака.
 • Екзостоза (нарича се още ганглий) – изпъкналост на метатарзофалангеалната става (намира се в основата на всеки пръст). Тази изпъкналост се притиска към вътрешния ръб на обувката.
 • Метатарзалгия – това е метатарзална болка, т.е. болка в средата на стъпалото. При халукс валгус се развива метатарзалгия, дължаща се на преместване на тежестта от палеца на крака към вече пренапрегнатите малки пръсти по време на ходене.
 • Бурсит – възпаление на бурсата. Отнася се за структура, разположена под кожата в областта на костта. Бурсата предпазва костите и сухожилията от натиск и триене. Тя се увеличава поради екзостозата (абнормен костен растеж) в топката на пръста. Може да се подуе и да се възпали болезнено (бурсит).

 

Разпространение на заболяването

ХВ деформацията е относително често срещано състояние. Среща се при приблизително 23% от хората на възраст от 18 до 65 години и до 36% от възрастните над 65 години.

При жените ХВ деформацията достига до 30%. Разпространението е по-високо при тези, които носят заострени обувки или токчета, в сравнение с останалите.

Hallux valgus рядко се среща в страни, където хората са боси или носят удобни отворени обувки или сандали.

В Япония и Китай, където се смята за модерно да се носят малки, тесни обувки, халукс валгус е много често срещан.

 

Как да разпознаем халукс валгус?

 

Халукс валгус, боси крака.

 

Ето и симптомите, които се наблюдават в начална фаза на деформацията:

 • Зачервяване и образуване на уголемена топка в метатарзофалангеалната става (обикновено се засяга една от ставите, които свързват стъпалото с пръстите на краката).
 • Активната гъвкавост на палеца на крака е ограничена до степен на втвърдяване.
 • Големият пръст се отклонява настрани, към външната част на ходилото.
 • Зачервяване и образуване на мазоли под топката на пръста на крака.

 

Козметични проблеми, дължащи се на халукс валгус

В ранните етапи мнозина смятат халукс валгус за чисто козметичен проблем. Това се дължи на:

 • Екзостоза – зачервяване и подуване на образуванието, наподобяващо топче, на пръста на крака
 • Деформация на палеца на крака
 • Деформация на съседни малки пръсти на краката под натиска на халукс валгус (напр. пръст-чукче).
 • Неестетична форма на крака
 • Дефектна походка

 

Причини за болка при халукс валгус

 

Халукс валгус, болка в палеца на крака.

 

Болката и симптомите при халукс валгус не зависят непременно от степента на деформация и могат да варират при всеки.

Дори тежки деформации на халукс валгус могат да са безболезнени, докато някои пациенти изпитват силна болка в крака при незначителни деформации.

Бурса и бурсит

При ХВ в някои случаи се образува бурса –малка, пълна с течност торбичка, чиято роля е да намали триенето между движещите се части в ставите на тялото.

При халукс валгус рискът от подуване на бурсата и нейното възпаление (бурсит) на метатарзофалангеалната се увеличава прогресивно. С нарастването на отока се увеличава и триенето във вътрешността на обувката.

В отговор на това триене бурсата на метатарзофалангеалната става се удебелява допълнително. Същевременно задачата на бурсата е да предпазва костите и ставите от натиск и триене. Истински порочен кръг.

Бурсата може да се възпали. Независимо дали е бактериална или небактериална инфекция, бурситът е едно от най-болезнените състояния.

Бурситът, съпроводен от постоянно триене в обувката на възпалената метатарзофалангеална става, е една от най-неприятните болки.

Артрит на палеца на крака

Друг източник на болка при халукс валгус е непрекъснато нарастващият артрит на метатарзофалангеалната става поради деформация в нея.

Хрущялът в ставата на палеца на крака прогресивно изтънява поради триенето. В даден момент може да възникне възпален артрит на палеца на крака , който е особено болезнен.

Преместването на тежестта от палеца на крака към четирите по-малки пръста води до тяхното пренапрежение. Това може да причини метатарзална болка в отговор на промяната на теглото (така наречената трансферна метатарзалгия).

Болката при халукс валгус първоначално се появява само при специфичен стрес, когато конкретно се упражнява натиск върху ставата. В по-напредналите стадии халуксната болка може да се появи като агонизираща болка в покой, независимо от натоварването.

 

Как се диагностицира деформацията?

Hallux valgus обикновено е очевиден дори за неспециалистите. В случай, че сами забележим промяна в тази част на стъпалото, е важно да се консултираме с ортопед.

Ортопедичен преглед

Ортопедът обикновено разпознава деформацията, когато погледне стъпалото. Както вече споменахме, Hallux valgus често е придружен от видимо увеличен ъгъл в метатарзофалангеалната става. Описанието на проблемите на пациента с халукс валгус потвърждава подозрението на лекаря.

В допълнение, пациентите с халукс валгус обикновено изпитват придружаващи деформации на стъпалото. Такива са плоскостъпие с видимо спадане на предния напречен свод на ходилото, хлътнали метатарзални глави.

Пациентите с халукс валгус често се оплакват от болки в краката, зависими от натоварването при продължително стоене или ходене.

Hallux valgus често е генетично обусловен. Затова ортопедът разпитва дали пациентът има роднини с халукс валгус.

Рентгенова снимка

Рентгеновата снимка на стъпалото дава допълнителна сигурност при диагностицирането на халукс валгус. Тя показва точната степен на деформацията. В процеса се измерва точното геометрично отклонение между деформацията на халукс валгус и нормалната позиция при изправено положение – така нареченият ъгъл на халукс валгус.

ЯМР

Магнитен резонанс (ЯМР) се използва с цел да се провери дали има увреждане на хрущяла, притиснати меки тъкани или увреждане на костите.

Стадии на деформация

Според ъгъла на изкривяване се определят 4 стадия на ХВ:

 1. Положението на големия пръст на крака с ъгъл до 10° все още се счита за нормално.
 2. Малък халукс валгус дефект е 16-20°.
 3. Умерената халукс валгусна деформация има отклонение от 16-40°.
 4. Тежката деформация на халукс валгус е с отклонение над 40°.

 

Прогноза при ХВ и лечение

 

Халукс валгус, босо ходене.

 

Прогнозата на халукс валгус варира в зависимост от стадия и възрастта на пациента.

При млади пациенти с гъвкава и все още активно възстановима деформация на палеца на крака, перспективите за повдигане на свода и коригиране на позицията на халукс валгус чрез физиотерапевтични упражнения за крака и консервативно лечение са добри.

При по-възрастни пациенти с вече контрактирана, т.е. неподлежаща на активно възстановяване, деформация на халукс валгус, хирургията предлага добри перспективи за безболезненост и трайно нормализиране на деформацията на пръста.

Има много лечения за буниони. Какво лечение е подходящо за всеки пациент, хирургът-ортопед решава, като вземе предвид – наред с всички останали обстоятелства, степента на халукс валгус деформация, съществуващите съпътстващи заболявания и личната ситуация на пациента. Най-доброто лечение е, разбира се, превенцията.

 

Превенция на ХВ и понижаване на риска от усложнения

Има методи за превенция на ХВ, както и за облекчаване и предотвратяване на последващо усложнение.

Упражнения за ХВ

Чрез упражнения, които насърчават свободното движение на големия пръст във всички посоки, може ефективно да се предотврати появата на халукс валгус. Но много малко хора провеждат такива превантивни упражнения от юношеството нататък.

Активирането и отпускането на мускулите на стъпалото и пръстите естествено укрепва и изправя предния свод на стъпалото.

Естествената форма на стъпалото не е чисто статична функция на скелета: добре тренираните, активни мускули от ранна юношеска възраст са необходими, за да осигурят формата и стабилността за гъвкав свод. И само непокътнати сводове могат да предотвратят прогресирането на халукс валгус.

Босо ходене и „боси“ обувки

 

Халукс валгус, боси обувки.

 

Тъй като обувките са най-честата причина за изострянето на състоянието и неговото влошаване, босото ходене при всеки удобен случай е силно препоръчително.

Носенето на „боси обувки“, които следват естествените извивки на стъпалото, без да притискат палеца или малкия пръст на крака, и са с плоска подметка, са много популярни в последните години. Те са широки в предната си част, за разлика от масовия модел обувки със стеснена предна част.

Родителите ги избират за своите деца още при прохождането им, като така значително намаляват опасността от ХВ в тяхното развитие.

Добавки при халукс валгус

Добавките могат да помогнат за справяне със симптомите на буниони и да облекчат болката или дискомфорта. Те дори могат да помогнат на тялото да забави скоростта на прогресия. Има две добавки, които могат да помогнат за справяне с болката чрез намаляване на възпалението.

Куркуминът се извлича от куркума и като естествен антиоксидант той има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат от полза за цялостното здраве и да помогнат за облекчаване на болката в буниона. Проучванията твърдят, че може да осигури облекчение и след операция.

Метилсулфонилметан (MSM) е естествен химикал, съединение на основата на сяра, което подпомага и поддържа здрави стави. МСМ може да помогне за намаляване на болките в ставите и за справяне със симптомите на артрит.

 

Шини

Има и халукс валгус шини, които намаляват натиска от палеца на крака към съседните пръсти.

 

Заключение

Ако имате подозрения, че и вашето стъпало страда от тази халукс валгусна деформация, запознайте се добре с информацията в този материал и потърсете съвет от ортопед, като задавате правилните въпроси и отговаряте откровено във връзка със симптомите.

Ако вече е късно за превенция, не е късно да се намали рискът от усложнения и да се облекчат симптомите, ако са налични такива. Винаги, когато имате възможност, ходете боси, обърнете внимание на упражнения за заякване на мускулите на стъпалото. И обмислете дали обувките, които носите в момента, са подходящи за вашите крака.

Какво е халукс валгус (бунион)?

Халукс валгус е деформация на стъпалото, при която големият пръст се отклонява към малките пръсти, което води до образуване на костна издатина върху ставата в основата на големия пръст.

Какво причинява халукс валгус?

алукс валгус може да бъде причинен от комбинация от генетични фактори, носене на неподходящи обувки и определени заболявания на краката. Често се развива с течение на времето.

Болезнени ли са бунионите?

Бунионите могат да бъдат болезнени, особено когато носите обувки или по време на продължителни периоди на изправяне. Тежестта на болката варира при отделните хора.

Могат ли да се лекуват буниони без операция?

Нехирургичните лечения включват носене на по-широки обувки, босо ходене, прилагане на лед и приемане на болкоуспокояващи. Тези мерки обаче може да не коригират деформацията.

Може ли да се предотврати халукс валгус?

Въпреки че генетичните фактори играят роля, носенето на удобни и правилно прилягащи обувки с широка предна част за пръстите може да помогне за предотвратяване или забавяне на развитието на буниони.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 17:26 | Публикувана: 9 януари 2024 в 10:42 | Категория: Здраве