Хълцане при бебе – причини и рискове

Обновена: 15.03.2024|
Хълцане при бебе.

Всяко бебе хълца от време на време. Това обикновено не е причина за безпокойство и изчезва от само себе си след няколко минути. Въпреки това, родителите търсят начини за по-бързото му облекчаване, защото все пак предизвиква известен дискомфорт на бебето.

Всъщност можете да направите няколко прости неща, за да предотвратите хълцане при бебе. В следващите редове ще ви разкажем за тях, както и за възможните причини и рискове.

 

Какво представлява хълцането?

Хълцането е неволно съкращаване на диафрагмата – мускулът, разделящ гърдите от корема, който играе ключова роля при дишането – последвано от внезапно затваряне на гласните струни.

Медицинският термин за хълцане е сингултус. Това произлиза от латинската дума singult, която означава „да си поемеш въздух.

omega3 400
vitk2 600
omega3 400
vitk2 600

За повечето от нас хълцането е досадно, но не е продължително. В някои случаи обаче може да се наблюдава постоянно хълцане, което продължава повече от два дни. Когато говорим за хълцане при бебе, това може да е притеснително.

 

Защо бебетата хълцат?

Знаете ли, че бебетата хълцат дори в утробата след навършване на 21 седмици? Това понякога тревожи бременните майки, но е напълно нормално. Една от хипотезите защо бебетата са склонни да хълцат толкова много е, че това им помага да изкарат излишния въздух от корема си.

Когато бебето се храни, въздухът, който поглъща, навлиза в стомаха, предизвиквайки спазми. След това диафрагмата слиза надолу надолу, освобождавайки въздуха, подобно на оригване.

Рефлексът на хълцане е много силен при новородените. Докато растат през първите няколко месеца от живота, хълцането постепенно намалява.

Според проучване в Clinical Neurophysiology, недоносените бебета са по-предразположени към хълцане и прекарват приблизително 15 минути на ден в хълцане. Това е така, защото им е необходимо повече време да се научат да регулират дишането си.

Хълцане при бебе често се получава след хранене, като причините за това могат да бъдат:

 • Поемане на твърде много кърма или адаптирано мляко.
 • Твърде бързо хранене.
 • Поглъщане на твърде много въздух.

 

Понякога бебетата могат да получат пристъп на хълцане и по време на хранене. Ако бебето започне да кашля или има проблеми с преглъщането, докато се храни, направете пауза, докато хълцането отшуми, което обикновено е не повече от 10 минути.

Изброяваме и други възможни причини за хълцане при бебе.

Промени в температурата

Понякога внезапни промени в стомашната температура могат да предизвикат хълцане. Това може да стане, ако нахраните бебето със студено мляко, последвано от нещо топло или обратно. Като цяло не е причина за безпокойство.

Гастроезофагеален рефлукс

Ако забележите, че хълцането често е придружено от дистрес, това може да е основно заболяване, като гастроезофагеален рефлукс. Той възниква, когато храната, която е била частично усвоена, се движи обратно по хранопровода заедно със стомашните киселини. Това дразни диафрагмата, предизвиква спазми и води до хълцане.

Това рядко е сериозен проблем за бебета. Обикновено отшумява от само себе си след 12-месечна възраст. Докато вашето бебе расте, доволно и щастливо, няма нужда от притеснения.

Ако все пак се тревожите, консултирайте се с вашия педиатър.

Обезпокоителни симптоми могат да бъдат следните:

 • Постоянно силно слюноотделяне
 • Повръщане на жълта или зелена течност
 • Отказ от храна
 • Ненаддаване на тегло
 • Плюене на кръв, наподобяваща утайка от кафе
 • Кръв в изпражненията
 • Хронична кашлица или затруднено дишане
 • Силна раздразнителност след хранене

 

Хълцане при бебе – какво да правите?

 

Хълцане при бебе.

 

Въпреки че обикновено е безвредно, има начини, по които родителите могат да помогнат да спре хълцането при бебето. Ако бебето ви хълца често, можете да опитате някои от следните решения.

Оригване

Докато храните бебето си, правенето на чести почивки за оригване може да помогне за спиране на хълцането. Тъй като разширяващият се стомах може да причини хълцане, добра идея е да се опитате да го сведете до минимум.

Оригването ще елиминира по-голямата част от излишния въздух, който би могъл да предизвика това раздразнение. Най-добре е да оригвате детето си и по време на хранене, вместо да го оригвате само след това.

Ако кърмите, опитайте да оригвате бебето си всеки път, когато сменяте гърдите. Ако вашето мъниче е хранено от шише, отделете време да го оригнете по средата на храненето.

Оригването също е полезно, ако бебето е склонно да повръща. Поставянето им в изправено положение може да предотврати гастроезофагеален рефлукс.

Залъгалка

Храненето невинаги е причината за хълцане при бебе. Понякога то започва спонтанно. Ако това се случи, залъгалката може да помогне. Докато вашето мъниче смуче биберона, това отпуска диафрагмата, което може да спре хълцането.

Ако не използвате залъгалка, използвайте малкия си пръст. Просто се уверете, че сте го почистили старателно преди това. Обърнете ръката си с дланта нагоре, оставяйки страната без нокти да лежи върху небцето на бебето.

Ако то не се не се успокоява от сукането, не го насилвайте. Хълцането вероятно ще спре скоро.

Разтрийте гърба на бебето

Опитайте да разтриете гърба на бебето си с кръгови движения, за да освободите излишния въздух и да спрете хълцането. Дори и да продължи, това движение може да бъде утешително за вашето бебе.

Променете позицията на бебето

Добре е да опитате да сложите или подпрете бебето в седнало положение в зависимост от това в каква поза е било, когато е започнало хълцането. Смяната на позицията невинаги е способна да спре хълцане при бебе, но може да опитате.

Просто изчакайте

Ако хълцането не дразни вас или вашето бебе, не е нужно да правите нищо за него. През повечето време хълцането притеснява повече родителите, отколкото бебето.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да говорите или пеете на бебето си, да се разхождате или да го люлеете. Разсейването работи добре и хълцането скоро ще спре.

 

Какво да не правите, ако бебето започне да хълца?

 

Хълцане при бебе.

 

Не плашете бебето

Мнозина вярват, че внезапното сплашване е бързо решение за хълцането. Въпреки това не е добра идея да го използвате върху бебета.

Неврологичното развитие на бебето не е в състояние да понесе непознати звуци, поради което малките бебета се стряскат от силни шумове.

Не издърпвайте езика

Някои хора смятат, че дърпането на езика на бебето при натискане на челото ще спре хълцането. Не препоръчваме това. Не е доказано, че работи и бихте могли да нараните или разстроите детето.

Не сменяйте адаптираното мляко без консултация с педиатър

На пазара има много адаптирани млека, чиито производители твърдят, че решават различни „проблеми“ на бебетата. Това кара някои родители да вярват, че промяната на формулата ще намали хълцането.

За съжаление, това не е така. Промяната на адаптираното мляко за кърмачета няма да промени честотата на хълцането.

 

Допълнителни съвети и препоръки

Хълцането не е опасно за вашето бебе – то е естествена реакция на нещо, което се случва в корема му. Често ние, родителите, сме тези, които се чувстват притеснени или раздразнени от него.

Има няколко начини, по които да се опитате да го предотвратите:

 • Дръжте бебето си спокойно, когато го храните – най-добрият начин да направите това е да ги нахраните, преди да са прегладнели.
 • Дръжте детето си в изправено положение – след като нахраните малкото си дете, поставете го в изправено положение, подобно на това при оригването. Дръжте го така около 20-30 минути след всяко хранене.
 • Задръжте играта – изчакайте поне 30 минути, преди да започнете да играете с вашето мъниче след хранене.

 

Заключение

 

Хълцане при бебе.

 

Хълцането е нормална функция на тялото, която започва много преди раждането. Като цяло, хълцането е много често срещано при бебета (особено новородени) и ще намалее с времето.

Ако наблюдавате хълцане при бебе, което причинява болка или дискомфорт, плюс други симптоми, като повръщане, консултирайте се с педиатър.

По принцип е необходимо само време. Можете да опитате и някой от съветите по-горе. Не се притеснявайте, хълцането, само по себе си, не е опасно за бебето.

Бъдете здрави!

Какво представлява хълцането?

Хълцането е неволно съкращаване на диафрагмата – мускулът, разделящ гърдите от корема, който играе ключова роля при дишането – последвано от внезапно затваряне на гласните струни.

Защо бебетата хълцат?

Бебетата хълцат дори в утробата след навършване на 21 седмици. Когато бебето се храни, въздухът, който поглъща, навлиза в стомаха, предизвиквайки спазми. Рефлексът на хълцане е много силен при новородените.

Какво да правим, ако бебето хълца?

Докато храните бебето си, правенето на чести почивки за оригване може да помогне за спиране на хълцането.

Какво да не правим, ако бебето хълца?

Мнозина вярват, че внезапното сплашване е бързо решение за хълцането. Въпреки това не е добра идея да го използвате върху бебета.

Категории: Бременност и грижа за бебето, Здраве|Публикувана: 10.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 14:06 | Публикувана: 10 октомври 2023 в 13:38 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Здраве