Физиологичен разтвор – употреба в медицината и ежедневието

Обновена: 24.04.2024|
Физиологичен разтвор.

Разтвор на сол (натриев хлорид) и вода в точно определени количества наричаме физиологичен разтвор. Има почистващо и терапевтично действие. 

Стандартният разтвор съдържа 9 грама сол за 1 литър вода, но се среща и с известни вариации в количеството. В случаи, в които в разтвора има по-малко от 9 грама сол, се добавя глюкоза за балансиране на интравенозната течност.  

Извънклетъчната течност съдържа голямо количество натриеви йони, което ги прави важна част от правилното функциониране на организма ни. Тази течност пренася хранителни вещества и кислород, предпазва клетките от външни въздействия и осигурява среда, в която невроните да комуникират по-лесно.  

Хлоридът, който също се открива в разтвора, улеснява свързването на кислорода с хемоглобина – процесa, чрез който ценният кислород се пренася до всички клетки.  

Голямото количество вода доставя бърза хидратация на тялото, което се нуждае от нея за всички физиологични функции. Балансът между водата и електролитите е изключително важен и се поддържа от няколко органа в тялото ни.  

 

За какво се използва физиологичен разтвор? 

 

физиологичен разтвор

 

Когато се инжектира или влива интравенозно, неговата функция е да достави вода и електролити на тялото, ако имаме опасни дефицити. С него се разреждат интравенозни лекарства.  

Безопасна доза физиологичен разтвор 

Твърде висока доза може да причини подуване, тежест в тялото, както и нарушаване на осмотичния баланс, тъй като нивата на натрий се повишават значително. Претоварването с течности също е нежелан ефект на интравенозните вливания на физиологичен разтвор, чието въздействие трябва да се ограничи навреме. 

Правилното количество зависи от възрастта, теглото, симптомите и клиничното ни състояние. В аптечната мрежа се открива под две форми – готов разтвор и сашета, които се разтварят във вода.  

Употреба в медицината 

 

физиологичен разтвор

 

Най-често се използва за третиране на дехидратация, получена по различни причини. Чести вливания може да са нужни на хора, които не могат да приемат течности през устата. Освен в случаи на дехидратация този разтвор се отразява добре при пациенти с ниски нива на натрий в кръвта.

Често се използва при пациенти в реанимация с разтвори с различни концентрации. При мозъчни травми и увреждания се използва физиологичен разтвор с високо съдържание на сол под лекарско наблюдение и в комбинация с други лекарства.  

Физиологичен разтвор се открива в имплантите за уголемяване на гърди.  Това са т.нар. “солни импланти“, които представляват алтернатива на силиконовия гел и са подходящи за пациентки с конкретни медицински проблеми.

Когато се правят вливания с физиологичен разтвор, периодично се правят кръвни тестове, които да покажат физическото състояние на пациента и да се направи оценка на концентрациите на вода и електролити в кръвта. При пациенти без бъбречни заболявания се наблюдава и количеството урина, което произвежда тялото.  

Поддържането на електролитния баланс с достатъчно количество вода в организма се отразява и на някои външни белези, за които лекарите следят – състояние на отоците (ако има такива), влажна ли е лигавицата в устата, какво е състоянието на белите дробове.  

В лабораторни условия физиологичният разтвор е широко приложим и участва в голяма част от изследванията и тестовете, които се извършват.  

Употреба в домашни условия

 

физиологичен разтвор

 

Може да се използва за безопасно дезинфекциране на рани, контузии и ожулвания. Освен това е практично средство за почистване на контактни лещи и различни промивки – на очи, уши, нос, гърло. При промивки на носа с физиологичен разтвор лесно и безопасно се отстранява запушващата слуз и носът се отпушва без лекарства. Този процес действа благоприятно при малки деца и бебета.  

За прочистване на носа не бива да използваме чешмяна вода, тъй като тя съдържа бактерии, които могат да застрашат здравето ни. За да сме сигурни в безопасността си, водата трябва да е преварена или да закупим дестилирана.

Физиологичен разтвор може да се използва за промиване и изплакване на контактни лещи. Често се открива в състава на разтворите за лещи, но в тях обикновено се добавят и други стерилизиращи и почистващи агенти. Соленият разтвор може да е част от грижата за очите и лещите ни заедно със специалните течности, които се използват. Не бива изцяло да заместваме специалния разтвор с физиологичен. 

Често се открива физиологичен разтвор в комплекти за първа помощ, тъй като може да се използва за промивка на рани и изгаряния, както и да облекчи неприятното усещане от обриви и други кожни раздразнения.

Някои хора приготвят домашен физиологичен разтвор. Той може да се използва за външно приложение – при рани, охлузвания и ожулвания на кожата. Не се препоръчва да се използва вътрешно, в носа или в очите, тъй като може да съдържа невидими за нас замърсители, които да навредят на здравето ни. 

 

Странични ефекти 

Възможно е да се появи нежелано въздействие при някои хора. Симптомите могат да включват: 

  • Треска или температура до 38 градуса по Целзий
  • Подуване на мястото, което е инжектирано 
  • Зачервяване на кожата 
  • Инфекция  

 

Сериозни нежелани реакции са изключително редки, но ако се появят, трябва да се консултираме незабавно с лекар. 

  • Ускорен пулс 
  • Главоболие
  • Обрив 
  • Болки в ставите 
  • Задух 

Противопоказания при хронични заболявания

 

физиологичен разтвор

 

При пациенти с бъбречни заболявания балансът на вода и електролити в тялото се постига трудно, тъй като този орган отговаря за тази функция. В тези случаи физиологичен разтвор се влива с повишено внимание, за да не се наруши крехкото равновесие в кръвта.

При пациенти със сърдечна недостатъчност също може да се появяват нежелани ефекти при приложение на физиологичен разтвор. Задържането на прекалено количество течности може да повиши кръвното налягане, което би влошило вече съществуваща хипертония.

Възможно е физиологичният разтвор да взаимодейства с кортикостероиди, ако приемаме подобни медикаменти.  

В тези случаи лекарите подхождат индивидуално към пациента, като се влива различно количество или специфична концентрация от разтвора.  

 

Заключение 

Физиологичен разтвор използваме по различни причини като достъпен начин да промием рани, премахнем запушвания (в носа например), както и е една от най-често срещаните съставки за интравенозни вливания.  

Хубаво е да внимаваме с употребата му, както с всеки подобен медицински или фармацевтичен продукт, но с изключение на прекомерния вътрешен прием физиологичният разтвор не би ни навредил.

 

Често задавани въпроси

Какво съдържа физиологичният разтвор?

Това е разтвор с 0,9% съдържание на натриев хлорид - 9 грама сол на литър.

За какво се използва в медицината?

Най-често се прилага интравенозно. Помага за справяне с дехидратация, ниски нива на натрий в кръвта, подпомага възстановяването след травма.

Как да използваме физиологичен разтвор у дома?

В домашни условия се използва за дезинфекция на външни наранявания и изгаряния, промивки на носа, изплакване на контактни лещи.

Може ли да ни навреди?

Наблюдават се странични ефекти при прекомерно интравенозно вливане - главоболие, треска, задух, обрив. Ако почувстваме подобни симптоми, трябва незабавно да се консултираме с лекар.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 22.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 13:52 | Публикувана: 22 август 2023 в 11:12 | Категория: Здраве