Елда – полезна ли е?
Елдата е популярна зърнена култура, която често се открива в кулинарните традиции на славянските народи и източните части на Европа. В днешно време не се хапва често в нашата народна кухня, но носи определени ползи за здравето и си заслужава да я въведем в ежедневното си меню.
Въпреки че се смята за зърнена култура, тя няма глутен, тъй като не е наистина житна култура – затова я наричаме псевдожитна. Това я прави подходяща за хапване от всички хора независимо от здравния статус. От смлените зърна на това растение може да приготвяме и продукти като спагети, макарони, брашно и тесто, които да са безглутенови.
Най-често гречка се култивира от земеделци в Северното полукълбо – основно в Централна и Източна Европа, Русия и Китай.
Полезна ли е елдата?
Елдата е богата на антиоксиданти, полифеноли и други полезни за здравето елементи. С нейна помощ можем да укрепим функционирането на различни системи в тялото. Редовната консумация може да помогне на следните здравни маркери.
За храносмилателната система
Елдата е богата на фибри и други растителни вещества, които спомагат функциите на организма. Тези полезни фибри се намират във външната обвивка на зърната, като се запазват и при преработката на елдата в брашно. Поради това добавянето на брашно от гречка към храните ни може да е лесен начин да си набавим тези така нужни вещества.
С помощта на елдените фибри подпомагаме растежа на необходимите на червата полезни бактерии.
Фибрите са едни от най-ценните елементи, които си набавяме от растителните продукти и не се откриват в храните от животински произход. Достатъчният прием на фибри всеки ден е важна част от храненето, която не бива да се пренебрегва за поддържането на крепко състояние на тялото.
Укрепването на здравето на храносмилателната система води до намаляване на риска от появата на рак на дебелото черво. Заедно с това с нейна помощ може да подпомогнем имунитета и другите функции на организма, които също зависят от здравето на стомаха и червата.
За контрол на кръвната захар
Елдата е с нисък гликемичен индекс, поради което може да се хапва от всеки. Това означава, че не предизвиква големи скокове в кръвната захар и това нейно свойство я прави особено подходящ заместител на пшеницата и други храни с по-висок гликемичен индекс. След хранене с въглехидрати кръвната захар естествено се повишава, но при елдата това повишение не е така драстично.
Допълнително в елдата се съдържат определени вещества – фагопиритол и д-хиро инозитол, които могат да контролират скоковете на кръвната захар и да помогнат за тяхното предотвратяване. В комбинация с фибрите, които също повишават ситостта и забавят скоковете на захарта, гречката е чудесна култура за често хапване с оглед на здравето на кръвоносните ни съдове и дори целия организъм.
Осигурява хранителни вещества
Културите като елда не съдържат голямо количество белтъчини особено в сравнение с други храни от животински и растителен произход. В 100 г гречка се съдържат около 12 г белтъчини, което не е малко количество особено за растителна храна. Аминокиселините, от които са изградени тези белтъчини, са с високо качество и лесно се усвояват от организма.
Елдата е богата също на лизин и аргинин – ценни аминокиселини, които е добре да си набавяме по-често от естествени растителни източници.
Елдата е бедна на витамини, но за сметка на това съдържа редица минерали, които са не по-малко важни за здравето ни като например:
- Манган – контролира метаболизма и защитните функции на организма.
- Мед – важен за здравето на сърцето.
- Желязо – изключително ценен за преноса на кислород в кръвта.
- Фосфор – подкрепя растежа на клетките и тъканите.
Елдата е бедна на фитинова киселина, която е отговорна за намалената абсорбция на ценни минерали в тялото ни. В някои други растения може да намерим по-голямо количество от тази киселина, което да наруши правилното усвояване на някои елементи. Затова елдата не само набавя необходими за тялото минерали, но и не пречи на тяхната успешна абсорбция.
Антиоксидантна защита
Подобно на повечето растителни продукти гречката също е богата на естествени антиоксиданти. Тези елементи са особено важни за здравето на клетките и функциите на целия организъм. Основните антиоксиданти в елдата са:
- Рутин, който може да намали хроничното възпаление и да регулира кръвното налягане.
- Кверцетин, който подобрява сърдечно-съдовото здраве.
- Витексин, д-хиро инозитол и други.
Хубаво е да се храним разнообразно с комбинация от растителни продукти, за да си набавяме всички различни антиоксиданти.
Някои от тези антиоксиданти може да се набавят и с помощта на хранителни добавки, но винаги приоритет би трябвало да бъде тяхното набавяне чрез пълноценни хранителни източници, тъй като в храната има и други ценни елементи.
Други ползи
Проучвания върху животни показват висока ефективност на елдата за намаляване на холестерола в кръвта, намаляване на жлъчните камъни и понижаване на риска от рак на дебелото черво. Тези открития хвърлят допълнителна светлина върху потенциалните ползи за здравето от тази вкусна псевдожитна култура, като тепърва ще се проучват и тези ползи от консумацията при хора.
Може ли да ни навреди?
Елдата няма открити противопоказания и може спокойно да я хапваме често. Възможно е обаче някои хора да имат алергия към гречка и други растения от семейство Лападови. Може също да се наблюдава кръстосана реакция заедно с латекс и ориз. Симптомите обикновено варират, като най-чести са:
- Обриви
- Сърбеж по кожата
- Храносмилателен дискомфорт
Подобни реакции са рядко срещани, но трябва да се имат предвид, ако страдаме от други подобни алергии.
Как да хапваме?
Гречката не може да се яде сурова и изисква термична обработка. Може да се използва като заместител на ориз или жито в различни ястия. С тази култура може да обогатим някои любими безглутенови рецепти, като можем да я използваме както на зърна, така и под формата на брашно или други преработени продукти.
С гречка може да правим разнообразие от гарнитури и основни ястия. Особено вкусна е в сочни салати, тъй като попива от соса или дресинга, който използваме. Някои хора я използват и като полезна добавка към десерти и сладки ястия. Ако готвите манджа или ястие със сос, винаги може да добавите и една шепа елда за допълнителните ползи за здравето, които тя ще предложи.
При варене на елдата може да срещнем някои допълнителни тайни и тънкости за вкусно и лесно приготвяне.
Заключение
Елдата е полезна псевдожитна култура, която се хапва по различни начини. Може да укрепи здравето и да подпомогне функциите на организма, поради което си заслужава да я добавим към ежедневното меню.
Често задавани въпроси
Какво представлява елдата?
Елдата също познаваме под името гречка. Тя се смята за зърнена храна, но не е родственик на пшеницата и не е житно растение. Датира от 6-ти век преди Христа и се е откривало естествено в Китай. Културата е от семейство Лападови. Трябва да премине термична обработка, преди да се консумира.
Полезна ли е елдата?
Елдата е богата на антиоксиданти, полифеноли и други полезни за здравето елементи. С нейна помощ можем да укрепим функционирането на различни системи в тялото.
Как се яде елда?
Гречката не може да се яде сурова и изисква термична обработка. Може да се използва като заместител на ориз или жито в различни ястия. С тази култура може да обогатим някои любими безглутенови рецепти, като можем да я използваме както на зърна, така и под формата на брашно или други преработени продукти.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Елдата или известна още като гречка, е изключително популярна храна в Източна Европа и Русия. Тя е позната
Диетата е от голямо значение за управление на диабет. Изборът на подходящи храни, които да държат нивото на
Гликемичен индекс е стойност, свързана с потенциала нанякои храни да повишават кръвната захар по-бързо от други.