Ечемик – употреба и ползи
Първите сведения за култивиран ечемик датират от преди 5 000 години пр. Хр. в Египет, Месопотамия и Северозападна Европа. Той бил основна продоволствена култура на евреите, древните гърци и римляни.
Първият вид е по-разпространен в супермаркетите и по време на преработката външната обвивка (триците, по-известни и като фураж) на зърната е премахната. Фуражният ечемик запазва своята външна обвивка, а именно в нея се съдържат най-много фибри.
Отглеждане на ечемик
Ечемикът е четвъртата най-разпространена зърнено-житна култура в световен мащаб след пшеницата, царевицата и ориза.
Растението е изключително адаптивно към климатичните условия, но най-добре вирее на по-голяма надморска височина. Именно затова ечемикът се отглежда по стръмните склонове на Хималаите в Тибет и Непал, но пък първенци в отглеждането му са Русия, Канада и Германия. Това е доказателство, че ечемикът може да вирее, независимо от условията.
Производството на ечемик възлиза на 155 млн. тона годишно.
Състав
Да обобщим състава на 100 г несготвен ечемик.
Нутриент | Във фуражен ечемик | В перлен ечемик | Препоръчителен прием за възрастни |
---|---|---|---|
Калории | 354 | 352 | 1600-3000 |
Белтъчини | 12,5 | 9,9 | 46-56 |
Мазнини | 2,3 | 1,2 | 20-35 |
Въглехидрати | 73,5 | 77,7 | 45-65 |
Фибри | 17,3 | 15,6 | 22,4-33,6 |
Калций (мг) | 33 | 29 | 1000-1200 |
Желязо (мг) | 3,6 | 2,5 | 8-18 |
Магнезий (мг) | 133 | 79 | 320-420 |
Калий (мг) | 452 | 280 | 4700 |
Важно е да се знае, че зърната ще уголемят размера си до 3 пъти, когато се сготви. Обикновено човек изяжда около 120 г в сготвено състояние.
Полезни свойства
Ечемикът е богат на B витамини, минерали (мед), полезни нутриенти като белтъчини и въглехидрати, естествени фибри (бета-глюкани). В следващите редове ще разгледаме някои от най-важните за човешкото тяло полезни свойства.
Полезен е за костите
Ечемикът е богат на важни минерали – калий, калций, мед, магнезий, цинк.
Калцият например е основен структурен елемент на костите и зъбите. За да се случи процесът “остеогенеза” (формирането на нова кост), е необходимо достатъчно наличие на калций, особено за деца и подрастващи.
Медта играе важна роля за изграждането на колагена (структурен елемент на хрущяла и важен за здравината му) и еластина. Калият в кръвта помага на калция да не се загуби чрез урината.
Контролира кръвната захар
Фуражният ечемик е чудесен източник на фибри, най-вече на бета-глюкани. Те забавят процеса по абсорбиране на захарта в тялото, което подобрява нивата на кръвна захар (КЗ). Това е доказано чрез проучване измежду 10 жени с наднормено тегло. Те приемали ечемик заедно с глюкоза и било установена, че нивата на кръвна захар и инсулин спаднали с 59-65%.
Освен това тази зърнена култура има най-нисък гликемичен индекс (стойност, която показва колко бързо храната повишава КЗ). За ечемика тази стойност е 28 – най-ниската сред зърнените култури.
Понижава холестерола
Няколко проучвания доказват благоприятното влияние на ечемика върху холестерола. В едноседмично изследване участвали 18 мъже с висок холестерол. 20% от диетата им за седмицата била съставена от ечемичени продукти. Резултатите са следните: “добрият” холестерол е повишен с 18%, а “лошият” е намален с 24%.
Разликата между двата вида е, че “лошият” с ниска плътност се натрупва по стените на артериите и ги запушва, а “добрият” пренася вредните клетки към черния дроб, където се изхвърлят от организма.
Засища глада
Заради богатото количество фибри, които се съдържат в ечемика, приемът му носи чувство за ситост. Това естествено води да загуба на теглото и по-лесно потискане на позива за преяждане.
Бета-глюкан фибрите са неразтворими и образуват желеобразно вещество по стените на стомаха и червата. Това забавя храносмилането и абсорбирането на хранителните вещества. Проучване показва, че хората, чиято диета е съставена от богати на бета-глюкани храни, са склонни да намалят дневния прием с до 1000 калории.
Подсилва растежа на косата
Наличието на мед в състава на ечемика е показател за стимулиране на червените кръвни телца, които снабдяват космените фоликули с кръв. Това означава, че се насищат с витамините и кислорода, от които се нуждаят. Този процес помага косата да бъде по-еластична, здрава и с копринена мекота.
За домашно приложение може да се свари шепа ечемик, след това да се добави щипка сол, а когато изстине да се добави мед и няколко капки лимонов сок.
Начини на употреба
Ечемикът е суперхрана, но не само защото носи редица ползи за човешкото тяло. Той може да се приема в много различни форми – както за хапване, така и като питие.
Чай от ечемик
Чаят от ечемик е популярно питие в Източна Азия (Япония, Южна Корея и Китай) и се приготвя чрез изпичане на зърната и накисването им в гореща вода. Напитката е подходяща за сервиране както топла, така и студена, но в никакъв случай не бива да се добавя захар.
В Южна Корея към нея се прибавя чай от царевица, за да добие допълнителна сладост. В китайската народна медицина чаят от ечемик се ползва срещу диария, отпадналост и възпаления.
Ечемичена трева
Когато е младо и все още свежо, от растението ечемик могат да се отделят зелените листа. Ечемичената трева е богата на аминокиселини, фолацин и витамин А. За разлика от зърнената част на растението, тревистата не съдържа глутен. Може да се приема под формата на хранителни добавки, смутита и шейкове.
Ечемичена бира
Зърната на тази култура са основна съставка на бирата, каквато я познаваме днес. За да се произведе тя, ечемикът първо трябва да стане малц – обработен покълнал ечемик с богато съдържание на захари. Чрез естествена ферментация и след това обработка в пивоварна ечемикът намира приложение и като алкохолна напитка.
Хляб от ечемик
За първи път ечемиченият хляб се споменава в Библията, затова се смята, че това е най-старата рецепта в света. В миналото готовият продукт не е имал фината и мека текстура, която обичаме днес, но пък за сметка на това е имал същите полезни свойства. Днес печивото се приготвя в комбинация с пшенично брашно.
Съществуват два вида ечемичено брашно за всеки вид ечемик – ситно от перления и едросмляно от фуражния.
Рискове
Като цяло ечемикът не крие много рискове и се смята за безопасна култура, но все пак има няколко неща, които е важно да се знаят.
Ечемикът съдържа глутен
Повечето зърнени култури (с изключение на ориза) съдържат белтъка глутен. От непоносимост към глутен (цьолиакия) страдат приблизително 0,5-1% от населението на Земята. 83% от заболелите не са наясно с нея, защото симптомите не са достатъчно явни.
Глутенът се използва и в бялата козметика като слепващ агент, а маслата в него се ползват за хидратиращ компонент в червилата.
Може да предизвика подуване
Резкият прием на такова голямо количество фибри може да е шок за тялото. Това може да причини подуване и дълготрайни проблеми с храносмилателната система. Затова е препоръчително да се приема постепенно и да се пие много вода. Ако тепърва започваме да вкарваме зърнени култури в диетата си, се препоръчва това да става на малки порции, които увеличаваме, докато привикнем.
Взаимодейства с лекарства
Богатството на фибри в ечемичените зърна може да има и ползи, но тяхното действие може да е неблагоприятно в някои случаи. Фибрите помагат за транспортирането на храната през храносмилателната система, но освен това пренасят и лекарствените вещества и пречат на организма да ги усвои. Затова е препоръчително ечемичени продукти да се приемат поне 1 час след приема на лекарства.
Тези неприятни последствия могат да настъпят при прекомерен прием.
Заключение
Ечемикът е богат източник на фибри и важни за тялото минерали. Заедно те участват в благоприятстването на костната система, контрола на кръвната захар и теглото. Може да се ползва както за храна, така и за питие.
Често задавани въпроси
С какво е полезен ечемикът?
Ечемикът има богато съдържание на фибри и минерали, които помагат на храносмилателната и кръвоносната системи.
Как може да се приема?
Въпреки че ечемикът е най-познат под формата на хляб, той може да се приема и като чай.
Какви са рисковете на приема на ечемик?
Прекомерният прием на ечемик може да доведе до подуване, а глутенът в него може да не понесе на някои хора.
Източници
- Yannakoulia M. et al. "A Mediterranean-like breakfast affects energy intake and appetite-related feelings". PubNet, International journal of food sciences and nutrition: 2014 Nov;65(7):899-902.
- Behall K, Sholfield D, Hallfrisch J. "Lipids significantly reduced by diets containing barley in moderately hypercholesterolemic men". PubNet, Journal of the American College of Nutrition: 2004 Feb;23(1):55-62.
- Behall K, Sholfield D, Hallfrisch J. "Comparison of hormone and glucose responses of overweight women to barley and oats". PubNet, Journal of the American College of Nutrition: 2005 Jun;24(3):182-8.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Бета глюкан се съдържа в различни видове гъби, включително шийтаке, майтаке, рейши и лъвска грива.
Кръвната захар е естествена част на организма ни - здравословните усложнения се появяват, когато не се регулира добре от тялото.
В днешната ни статия ще разгледаме какво представлява глутенова непоносимост и как да се справим с дискомфорта, който тя носи.