Дренки – ползи и употреба

Обновена: 27.09.2024|
Дренки.

Дренките са изключително полезни плодове, които могат да ни помогнат при някои видове дискомфорт и дори при заболявания. Те съдържат изобилие от хранителни вещества и ценни природни съставки.

В кулинарията

 

мармалад от дренки

 

Дренките се използват предимно за направа на мармалади и сладка. Те имат стипчив вкус и киселеят: по това напомнят на червената боровинка. В Армения от дренки се прави водка. В Румъния и Молдова тези плодове също се използват за направата на традиционна алкохолна напитка.

В България консумираме дренките най-често под формата на компот.

Дренките може да се сушат, да се счукват на паста или да се прави от тях пестил. Пастата от дренки може да се използва и като кисел топинг или за подправяне на сладкиши. Открива се в различни вина и пюрета в някои държави.

В традиционната медицина

Дренките се използват за лечебни цели в повечето народи, които ги консумират. Местното население е забелязало ефектите на суровите и обработените плодове върху организма и е започнало да ги прилага за лечение. Приемат се по различни начини. Извън Европа и Близкия Изток дренките се използват за медицински цели в Китай. В днешно време се влагат в някои козметични продукти в Европа.

Най-често срещаните употреби на дренките в традиционната медицина са при диария, холера, треска, малария, камъни в бъбреците, уринарни инфекции, кървене и топлинен удар. В България дренки най-често се използват като средство против диария и съответно за предотвратяване на дехидратация. Имуноукрепващите свойства са още едно чудесно допълнение към тези лечебни ефекти.

В Турция и Азербайджан сок и екстракти от дренки се използват за третиране на проблеми с храносмилателната система и облекчаване на хемороиди.

Проучвания показват, че дренките и техните екстракти имат положителен ефект върху атеросклерозата, нивата на кръвната захар, мастните киселини в кръвоносните съдове и омазняването на черния дроб.

За дряна

 

цветове на дрян, дренки

 

Дървото е средно на големина и може да достигне между 5 и 12 метра височина. Дървесината му е тъмнокафява. Цветовете му са жълти и се появяват много рано през годината (обикновено през февруари и март). Дървото започва своя цъфтеж дори преди да се разлисти. Ранните цветове са чудесен ресурс за някои полинатори.

Открива се в Европа, Северна Америка, северните части на Южна Америка и някои части на Източна Африка. Най-голямо количество се отглежда в България, Румъния, Турция, Италия. Дрян се отглежда и с декоративна цел. Дървесината му е здрава и интересно за нея е, че потъва във вода. Използва се за изработка на различни дървени продукти.

Още през 7. век пр.Хр. гърците са използвали дряновата дървесина за изработка на копия и лъкове.

Листата на дървото променят цветовете си през сезоните, което го прави интересно за наблюдаване през месеците. През късното лято и есента се появяват дребните червени плодове, които ние познаваме под името „дренки“. Дрянът е издръжливо дърво, което оцелява след суша и ниски температури. То не изтощава почвата и може да живее без особени грижи за дълго време.

 

Ползи от консумацията на дренки

Дренките са полезни за здравето, тъй като съдържат изобилие от ценни за организма ни вещества. Спрямо наличието на тези съединения може да отсъдим какви са специфичните ползи от консумацията на дренки.

Набавя ценни витамини

 

витамини, плодове, дренки

 

В дренките се съдържа естествено изобилие от полезни вещества, които са важни за тялото ни. В най-голямо количество откриваме:

  • Витамин Ц: силен антиоксидант, който е жизненоважен за функциониране на цялото тяло.
  • Антоцианин: регулира когнитивните способности и подпомага паметта.
  • Феноли и танини: укрепват сърдечно-съдовата система, подобряват функциите на мозъка и намаляват общото възпаление в организма.
  • Флавоноиди: имат антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства. Откриват се също в листата и цветовете на дряна.
  • Алфа-токоферол: това е разновидност на витамин Е, която поддържа заздравителните функции на тялото.
  • Каротеноиди: в дренките се съдържат различни съединения от този тип. Това включва лутеин, бета-каротин, лутеоксантин и други.

 

Плодът е богат на калций, а в сока му се открива добро количество желязо, магнезий, цинк, натрий и калий. Всички тези съединения са важни за организма ни и е нужно да ги приемаме с храната. Дренките са чудесен начин да си набавим определено количество от тях и да поддържаме своето здраве.

Антиоксидантни свойства

Тези ефекти се откриват в повечето плодове и зеленчуци и поради това дренките също ги притежават. С помощта на витамин Ц, фенолите и антоцианина се подобрява способността на тялото да се бори срещу външните вредители, които постоянно поемаме от околната среда.

Ролята на антиоксидантите е есенциална не само за правилното функциониране на системите на организма, но и за цялостното здраве и поддържането на защитните ни бариери.

Подкрепа за отделителната система

 

дренки за пикочната система

 

Екстракти от дренки могат да намалят количеството уреа и да защитят бъбреците и пикочните пътища от увреждания. От хилядолетия дренките, сокът от тях и други продукти с техни екстракти са използвани за стимулиране на бъбреците. Сокът може да помогне на пациенти с камъни в бъбреците, като улесни тяхното изхвърляне.

Антибактериални свойства

Екстракти от дренки показват добри ползи при борба с бактерии и вредители. Проучване показва, че топъл етанолов екстракт има силни антибактериални свойства при контакт с някои стафилококи и стрептококи. Наблюдават се добри ефекти също в борбата с псевдомоназа.

Антибактериалните ефекти са важни за общото здраве на тялото и може да ни предпазят от някои заболявания, породени от бактерии.

Ползи при диабет

Дренките могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, но могат да донесат и допълнителни ползи за организма при диабет. Антоцианините и други ценни съединения в плодовете понижават серумните триглицериди и увеличават количеството инсулин. Това се доказва в проучване върху гризачи, което показва и допълнителна загуба на тегло с помощта на екстракта от дренки.

При ежедневен прием на дренки се наблюдава значително подобрение в телесния контрол на кръвната захар в сравнение с плацебо групата.

Тъй като диабет тип 2 често е съпроводен с други заболявания, най-вече проблеми със сърдечно-съдовата система. Затова се препоръчва редовен прием на дренки. Те имат известно свойство да защитават сърцето и кръвоносните съдове, също наричано кардиопротективно свойство. Активните вещества в този плод стимулират антиоксидантните ензими в миокарда, които предпазват от свободни радикали и клетъчни увреждания.

 

Може ли да ни навредят?

Не са наблюдавани противопоказания и странични ефекти след консумация на дренки. Ако имате съмнение за алергия към плода, хапвайте малки количества и внимателно наблюдавайте тялото си за потенциална реакция. При деца, които не са яли дренки преди, е хубаво да се приложи същото внимание, когато опитат плода за първи път.

 

Заключение

 

дренки на дърво

 

Дренките са чудесен дребен плод, богат на витамини, ценни вещества и антиоксиданти. Той не е особено популярен за консумация, но все още се открива под формата на мармалади, сокове, пестили и други продукти. Редовното хапване на дренки може да помогне за общото здраве и да засили имунната ни защита.

 

Често задавани въпроси

Какво представляват дренките?

Това са дребните червени плодове на обикновения дрян. Плодовете имат цилиндрична костилка и сладко-кисел вкус. Плодовете съдържат пектин и други полезни вещества. Често се използват в традиционната медицина и се откриват в различни български народни рецепти. За различни рецепти се използват пресни, но и изсушени плодове.

Използват ли се за лечебни цели?

Дренките се използват за лечебни цели в повечето народи, които ги консумират. Местното население е забелязало ефектите на суровите и обработените плодове върху организма и е започнало да ги прилага за лечение. Приемат се по различни начини. Извън Европа и Близкия Изток дренките се използват за медицински цели в Китай.

Може ли да се готви с дренки?

Дренките се използват предимно за направа на мармалади и сладка. Те имат стипчив вкус и киселеят; по това напомнят на червената боровинка. В Армения от дренки се прави водка. В Румъния и Молдова тези плодове също се използват за направата на традиционна алкохолна напитка.

Има ли ползи за здравето от консумацията?

Дренките са полезни за здравето, тъй като съдържат изобилие от ценни за организма ни вещества. Спрямо наличието на тези съединения може да отсъдим какви са специфичните ползи от консумацията на дренки.

Може ли да ни навредят?

Не са наблюдавани противопоказания и странични ефекти след консумация на дренки. Ако имате съмнение за алергия към плода, хапвайте малки количества и внимателно наблюдавайте тялото си за потенциална реакция. При деца, които не са яли дренки преди, е хубаво да се приложи същото внимание, когато опитат плода за първи път. 

 

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 13.09.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар