8 ползи от добавянето на сини сливи в диетата
Както пресните, така и сушените сини сливи са пълни с фибри и антиоксиданти, които подобряват състоянието на храносмилателната система и общото здравословно състояние. Макар и често пренебрегванo, добавянето на сини сливи в диетата предлага многобройни здравословни ползи на организма, които са научно доказани с провеждането на редица изследвания.
Какво представлява плодът синя слива?
Сините сливи са средно големи костилкови плодове, които имат тъмносиня кожа с восъчен налеп и златисто-жълта сочна и сладка месеста сърцевина. Повечето сортове плододават в края на юли до първите две седмици на август. Могат да се съхраняват за зимата в сушен вид или преработени на сладка, компоти, сокове, ошав.
Състав на сините сливи
Както пресните, така и сушените сини сливи са изключително съдържат изобилие от хранителни вещества – повече от 15 различни витамини и минерали в допълнение към антиоксидантите и фибрите в състава си.
Въпреки че са един и същ плод, хранителната стойност на пресните и сушените сини сливи се различава. Ето какво съдържа всеки вид.
Пресни сини сливи
Тези плодове са нискокалорични, но съдържат достатъчно богата гама важни витамини и минерали.
Това е съставът на хранителни вещества в една прясна слива:
- Калории: 30
- Въглехидрати: 8 грама
- Фибри: 1 грам
- Захари: 7 грама
- Витамин А: 5% от препоръчителния хранителен прием (ПХП)
- Витамин C: 10% от ПХП
- Витамин К: 5% от ПХП
- Калий: 3% от ПХП
- Мед: 2% от ПХП
- Манган: 2% от ПХП
Сушени сини сливи
Сушените сливи съдържат повече калории. 28 грама сушени сливи имат следния състав:
- Калории: 67
- Въглехидрати: 18 г
- Фибри: 2 г
- Захари: 11 г
- Витамин А: 4% от препоръчителния хранителен прием (ПХП)
- Витамин К: 21% от ПХП
- Витамин B2: 3% от ПХП
- Витамин B3: 3% от ПХП
- Витамин B6: 3% от ПХП
- Калий: 6% от ПХП
- Мед: 4% от ПХП
- Манган: 4% от ПХП
- Магнезий: 3% от ПХП
- Фосфор: 2% от ПХП
Като цяло сушените сини сливи съдържат повече витамин К и имат малко по-високо съдържание на витамини от групата В и на минерали, както и по-високо съдържание на калории, фибри и въглехидрати.
Ще откриете както пресни, така и сушени сини сливи на достъпни цени в най-новата брошурка на TMarket.
Ползи от добавянето на сини сливи в диетата
Благодарение на богатия състав на сините сливи, те носят многобройни ползи за здравето.
Подпомагат храносмилането
Високото съдържание на фибри в плода предотвратява запека и подобрява храносмилането, което е от изключителна важност за общото благосъстояние.
Предотвратяват остеопорозата
Неотдавна проведено 12-месечно проучване показа, че жени в постменопауза, които ядат по 5 до 12 сини сливи дневно, имат по-ниски маркери за възпаление, свързано с остеопорозата, в сравнение с онези, които не консумират сини сливи. Това се дължи на минералите и другите хранителни вещества, които този плод съдържа и които оказват благоприятно въздействие върху здравето на костите.
Контролират спонтанното изпускане на урина (инконтиненция)
В някои случаи прибавянето на повече фибри към диетата способства за контролиране на пикочния мехур. Още повече че органите в организма са взаимосвързани и понякога запекът усложнява проблема и увеличава честотата на уриниране. В такива случаи сините сливи се борят и с двата проблема едновременно.
Понижават кръвната захар
Сливите имат свойството да помагат за контрола на кръвната захар. Въпреки че съдържанието на въглехидрати е високо, проучвания показват, че както пресните, така и сушените сини сливи не предизвикват значително повишаване на нивата на кръвна захар след консумацията им. Това се дължи на потенциала им да повишават нивата на адипонектин – хормон, регулиращ кръвната захар. Нещо повече, консумацията на тези плодове е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2.
Добавянето на сини сливи в диетата намалява възпалението
Сините сливи са богати на антиоксиданти, които се борят с възпалението и защитават клетките от увреждане от свободните радикали. Всъщност някои проучвания показват, че сливите съдържат повече от двойно количество полифеноли, отколкото други популярни плодове като нектарините и прасковите.
Много лабораторни изследвания и проучвания върху животни са установили, че полифенолите в сините сливи имат мощни противовъзпалителни ефекти, както и способността да предотвратяват увреждане на клетките, което често води до заболяване.
Предотвратяват дефицита на калий
Сините сливи са добър източник на калий – електролит, който подпомага редица жизненоважни телесни функции.
Този минерал помага при храносмилането, сърдечния ритъм, нервните импулси и мускулните контракции, както и кръвното налягане.
Тъй като тялото не произвежда естествено калий, консумацията на сини сливи или сок от сини сливи може да ни помогне да избегнете недостиг. От друга страна, ако следваме диета с ниско съдържание на калий поради състояния като хронично бъбречно заболяване, нашият лекар или диетолог може да ни препоръча да избягваме сини сливи.
Порция от 40 грама или около 5 сини сливи съдържа 293 мг калий. Това представлява близо 6% от препоръчителната хранителна стойност. Повечето възрастни трябва да консумират около 4700 мг калий на ден.
Носи полза за здравето на сърцето
Редовната консумация на сини сливи може да има защитен ефект върху здравето на сърцето. Според изследвания те имат потенциала да регулират кръвното налягане и нивата на холестерола, които са основните рискови фактори за сърдечни заболявания.
Сини сливи в диетата са добър източник на желязо
Анемията възниква, когато тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, които желязото помага да се произвеждат. Задухът, раздразнителността и умората са признаци на лека анемия.
Сокът от сини сливи е добър източник на желязо. В зависимост от това какво причинява дефицита на желязо, яденето на различни храни, съдържащи го, може да помогне да го предотвратим и лекуваме.
40 г сини сливи съдържат 0,37 мг желязо, което осигурява само 2% от ПХП. Чаша сок от сини сливи, от друга страна, съдържа 3 мг, или 17% от ПХП, което го прави добър източник на желязо.
Възможни странични ефекти от консумацията на сини сливи
Въпреки че са вкусни и имат много ползи за здравето, сините сливи и сокът от сини сливи могат да имат и няколко отрицателни ефекта.
Газове и подуване на корема
Сините сливи могат да причинят газове и подуване на корема при някои хора. Те съдържат сорбитол – захар, за която е известно, че причинява тези ефекти. Диетичните фибри, които също се намират в сините сливи, също могат да доведат до газове и подуване на корема.
Анекдотично, някои хора свързват яденето на сини сливи с храносмилателни разстройства като диария и запек. Но, въз основа на наличните доказателства, сините сливи обикновено се понасят добре и ежедневната порция сини сливи е малко вероятно да причини тези симптоми.
Съдържание на естествени захари и калории
Захарта и калориите в сините сливи ги правят добър източник на енергия. Но, ако се опитваме да управляваме теглото си, консумацията на големи количества сини сливи и сок от сини сливи може да има нежелани ефекти.
Порция 40 г сини сливи има 96 калории и 15 грама естествени захари. Една чаша сок от сини сливи съдържа около 176 калории и 41 г естествени захари. Калориите и захарта в тези хранителни продукти могат да се натрупват, ако ги консумираме често през деня.
Сок от сини сливи за здравето на черния дроб
В традиционната медицина сокът от сини сливи бил използван за лечение на хепатит – чернодробно заболяване.
При проблеми с черния дроб, органът произвежда вредни химикали. Витамините и антиоксидантите в сока от сини сливи намаляват тези химикали, като помагат за поддържане здравето на черния дроб и борбата с възпалението.
Заключение
Сините сливи са ценен плод, който съдържа множество здравословни ползи, затова не бива да бъде пренебрегван. Провежданите изследвания върху хора, консумиращи по една шепа сини сливи на ден, показват здравословни ползи още след 8-та седмица. Честата консумация на сини сливи в диетата – пресни или сушени, със сигурност ще се отрази добре на здравето като цяло.
Автор: Кимбино България
Често задавани въпроси
Какви са ползите за здравето от сините сливи?
Сините сливи са богат източник на ценни витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и други хранителни вещества, които носят ползи не само за общото състояние, но и за регулиране на кръвното, намаляване нивата на кръвната захар и лошия холестерол, подобряване на храносмилането и здравето на костите.
Как да включа сини сливи в диетата си?
Освен директната консумация на пресни и сушени сини сливи, можете да ги варите на компот или да си правите ошав с други сушени плодове.
Има ли потенциални странични ефекти от консумацията на сини сливи?
При някои хора прекаленото количество сини сливи може да предизвика диария и стомашно-чревен дискомфорт, докато други са алергични към сините сливи.
Източници
- Agri.bg. Слива
- Fanous S. "The Top Health Benefits of Prunes and Prune Juice", Healthline, Medically reviewed by Amy Richter, RD, Nutrition
- Garone S. "Eating 5 or 6 Prunes a Day May Help Preserve Bone Health, Research Shows", Health.com, Fact checked by Nick Blackmer, Published on May 16, 2024
- De Souza MJ. et al. "Prunes preserve hip bone mineral density in a 12-month randomized controlled trial in postmenopausal women: the Prune Study", PubMed, The American journal of clinical nutrition, 2022 Oct 6;116(4):897-910
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Любимите на мнозина сини сливи произхождат от района между Каспийско и Черно море в сегашния регион на Кавказ.
Как да отслабна бързо – това е въпросът, който почти всеки си е задавал
Свикнали сме да чуваме, че сушените плодове са полезно лакомство, което можем да похапваме