Внимание – дизентерия!

Обновена: 08.03.2024|
Дизентерия, лечение, опасност.

Дизентерия е инфекция на храносмилателната система, протичаща с разхлабени и воднисти отделяния, примесени със слуз и кръв. Въпреки че може да се наблюдава във всички възрастови групи, болестта често засяга кърмачета и деца.

Лесно се разпространява и може да доведе до епидемия, когато не се спазват хигиенните правила. Ето най-важното.

 

Какво провокира дизентерия?

Заразата се предава чрез храни и напитки, замърсени с микроби от фекалии или урина на болен човек. Веднъж попаднали в организма, причинителите на дизентерия се установяват в чревната лигавица, където се размножават и водят до възпаление и оток.

Това се случва често след ползване на съмнителни водоизточници или консумация на неизмити зеленчуци и плодове, както и на продукти, до които са се докосвали гризачи, мухи или други насекоми.

Отдавна е доказано, че дизентерията завладява в райони, където е ограничен притокът на чиста питейна вода. Болестта лесно се разпространява при липсата на навик у хората да измиват ръцете си преди хранене и след ползване на тоалетна. Предава се също чрез предмети за обществено ползване (например – бутони на асансьори, дръжки на врати и пр.).

Физическата близост със заразени хора или използването на личните им вещи е също път за настъпление на инфекцията. Установено е, че по време на раждане нейните причинители могат да преминават от майчиния организъм в бебето.

По данни на СЗО ежегодно в света от дизентерия умират по пет милиона деца в кърмаческа възраст.

Особености на заразата

 

Дизентерия. Храносмилателни проблеми.

 

Статистики сочат, че през лятото се увеличава броят на пациентите с диагноза „Дизентерия“. Причина за това е повишената активност на микробите в топлите месеци на годината. Попадайки в храносмилателната система, те се размножават и предизвикват гадене, внезапно повръщане, стомашни спазми и общ дискомфорт.

Както отбелязахме, типичен симптом на болестта е появата на тежка, слузна или слузно-кървава диария. Понякога дефекациите достигат до 100 за 24 часа.

Инфекцията има други характерни прояви – втрисане, слабост, треперене, главоболие, световъртеж, усещане за газове. Телесната температура достига 38°C или повече. Поради настъпила дехидратация, пострадалите изпитват силна жажда, оплакват се от замаяност и сърцебиене.

 

Видове дизентерия

Дизентерия, лечение, опасност.

Най-често се срещат два основни типа:

 • Бациларна (нарича се още бактериална) дизентерия. Причинява се от следните бацили: Shigella dysenteriae, flexneri, S. Boydii, S. Sonnei и други.
 • Амебна дизентерия (амебиаза). Виновник за нея е едноклетъчен паразит, известен като Entamoeba histolytica.

Бациларната дизентерия се проявява след скрит (инкубационен) период, обхващащ няколко дни до седмица от заразяването. Бактериите се заселват в дебелото черво, размножават се бързо и отделят отровни продукти – ендотоксин и екзотоксин. Те водят до описаните по-горе симптоми. Може да настъпи също подуване на езика, както и вкус на ръжда в устата.

Амебната дизентерия демонстрира присъствието си след инкубационен период от десетина дни.

При липса на своевременно лечение паразитите могат да преминат от червата в кръвта и да атакуват някои вътрешни органи с жизненоважни функции – бели дробове, сърце, черен дроб, мозък.

Тогава заразата застрашава живота на пострадалия.

 

Диагностициране

Причинителите на дизентерия се откриват чрез микробиологично изследване. За да се изолират болестотворните бактерии, се прави посявка на фецес върху специална среда.

Когато е необходимо да се прецени състоянието на дебелото черво, пациентът се подлага на колоноскопия. Ако са настъпили усложнения от амебна дизентерия се провеждат кръвни тестове.

Понякога се налага изследване на корема чрез ултразвук.

 

Лечение на дизентерия

 

Дизентерия. Ползи от пиенето на топла вода.

 

Пострадалият трябва да приема много течности, за да преодолее дехидратацията, настъпила в резултат от повръщането и диарията.

С цел да се възстанови водният и електролитният баланс в тежките случаи се правят интравенозни вливания на солеви разтвори, глюкоза и витамини. Прилагат се също лекарства срещу висока температура, стомашни спазми, гадене и повръщане.

В зависимост от тежестта на заразата и нейния възбудител се предписват различни антибиотици, химиотерапевтици и други медикаменти, които ефективно унищожават бактерии и амеби.

Много важно е да не се допусне хронифициране на болестта и да се избегнат нейните усложнения – кръвоизливи, перфорация на червата и др.

 

Повтаря ли се инфекцията?

Дизентерията е заболяване, което може да бъде напълно овладяно с помощта на медикаменти. Но не е изключено да рецидивира, ако се пренебрегват елементарните изисквания за поддържане на лична и битова хигиена.

 

Препоръки за хранене при дизентерия

 

Дизентерия. Вредни храни. Болки в ставите. Гликация. Витамини без захар. Съдови усложнения при диабет.

 

 • Пийте течности през целия ден. Така ще помогнете на тялото си да възстанови загубите на вода и електролити, включително натрий, калий и хлор. Добре е да приемате повече минерални води и различни чайове – от мента, шипки, лайка, куркума, джинджифил. Тези лечебни растения действат успокояващо и хидратиращо.
 • Консумирайте често ориз (за предпочитане люспест и постен). Заменете хляба с бисквити. Така ще намалите количеството на изхожданията.
 • Имайте предвид, че мазните ястия и захарта увеличават диарията. Отстранете ги временно от менюто си. Същото се отнася за череши, круши, сливи и още много плодовете и зеленчуци, известни със слабителното си действие.
 • След като отмине острият период на заразата, наблегнете на несладките компоти от ябълки и дюли. Може да пиете прясно изцеден сок от ябълки, както и айрян. Печените ябълки са също добро диетично средство.
 • Избирайте си ястия с ниско съдържание на мазнини. Може да се насочите към консумация на бели меса и нискомаслено сирене.
 • Хранете се често, но по малко (например – 6 пъти на ден, като обемът на всяка еднократна порция не бива да надвишава 150 г). Чрез този подход няма да натоварвате и изморявате храносмилателната си система.

Има ли ваксина срещу дизентерия?

 

Дизентерия. Маймунска шарка. Видове ваксини. Инсулин. Проф. Аргирова. Поставяне на ваксина за превенция от болести на възрастен човек.

 

Отговорът е „не“, въпреки че до момента изследователи от САЩ и Франция са разработили няколко варианта на ваксини срещу дизентерия, но тези продукти все още са в етапи на оценка.

Един от доброволците на Медицинския факултет при Университета в Мериленд, участващи във втората фаза на ваксинални тестове – Джейк Ебъртс, е описал в своя акаунт, в Twitter, състоянието си след изпиване на т.нар. смути с дизентерийни бактерии. Имайки предвид преживяното от Ебъртс, с увереност твърдим, че най-достъпната, най-лесната и най-безболезнената профилактиката на болестта е спазването на основните хигиенни изисквания.

Седем най-важни правила:

 1. В децата, от най-ранна възраст, трябва да се изгражда навикът да мият ръцете си с вода и сапун.
 2. Задължително е суровите зеленчуци и плодове да не се консумират, преди да са добре измити.
 3. Не бива да се допуска полазване на хранителни продукти от домашни мухи или гризачи.
 4. Необходимо е да се поддържа в изрядно състояние водопреносната мрежа в населените места, за да не възникват инциденти, водещи до замърсяване на питейната вода.
 5. При съмнение в качествата на даден водоизточник, водата от него следва да се преварява преди да се пие.
 6. Не е разумно да се плува в замърсени реки и басейни.
 7. Профилактичните прегледи не трябва да се пропускат.
Категории: Здраве|Публикувана: 25.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:21 | Публикувана: 25 август 2022 в 11:14 | Категория: Здраве