Дииндолил метан – фитохимикалът с мощни антиоксиданти свойства

Обновена: 13.03.2024|
Дииндолил метан, ползи.

Мощен антиоксидант, чудодейно средство за поддържане на хормоналния баланс или надценена добавка – слуховете за дииндолил метана са много. Готови сме да потвърдим някои и да развенчаем други от тях, затова – продължи да четеш!

 

Дииндолил метан – същност и ползи за организма

Въпреки че звучи като сложно изкуствено съединение, дииндолил метанът е фотохимикал, който всъщност се среща много често в природата. Приемаме го всеки ден с част от зелените храни, които консумираме.

Това обаче се случва след кратък химичен процес, в който част от веществата се преобразуват в индол-3-карбинол – съединение, от което се поражда дииндолил метанът. То също работи в полза на организма, като регулира количествата естроген.

Въпреки това е важно да уточним, че нито индол-3-карбинолът, нито дииндолил метанът са хормони! Те единствено имат ефект върху произвеждането на хормоните и количествата им в тялото ни.

vitk2 400
kolagen 02 600
vitk2 400
kolagen 02 600

Редно е да споменем, че фитохимикалът е сочен и като едно от съединенията, които най-много помагат на детоксикацията на организма. Тук далеч не говорим само за ежедневните вредни вещества, с които го товарим, но за някои тежки токсични елементи и натрупването им в тялото ни.

По този начин индол-3-карбинола и производното му вещество – дииндолил метанът, пазят организма от дълготрайни увреждания.

Наред с това, дииндолил метанът се бори със свободните радикали – елементите, които много често се оказват отговорни за отключването и развитието на някои нелечими болести, разрушаването на клетките и увреждането на генетичния код.

Прекрасен пример за това е и влиянието при тестове на дииндолил метан върху рак и ракови клетки, за което ще ви разкажем веднага, след като хвърлим светлина върху следващата тема, свързана с женското здраве.

 

Дииндолил метан и женското здраве

 

Дииндолил метан. Облекчаване на менструални болки.

 

Вече споменахме, че този така неизвестен за мнозина елемент влияе върху естрогена – т.нар. женски хормон. Затова е логично, че ще засегнем и женското здраве във връзка с него.

Твърди се, че дииндолил метан може да се приложи ефективно по време на лечение на естрогенно доминиране и други типове болести, причинени от твърде високо производство на естроген в тялото ни. Фитохимикалът помага да се възвърне баланса.

Това, разбира се, далеч не значи, че трябва да забравяме основните причини за хормонален дисбаланс: стресът, какво похапваме, начинът ни на живот и др.

Проучвания установяват, че дииндолил метанът действа добре на здpaвeтo нa гъpдите при жените. Нещо повече – дииндолил метанът, който още може да срещнете като DIM, действа успокояващо върху симптомите на предменструалния синдром.

Елементът помага да опазим здравето на своите peпpoдyĸтивни opгaни и тяхната правилна функция.

Това далеч не значи, че е полезен само за дамите обаче. При мъжете дииндолил метанът влияе в дългосрочен план положително върху здравето на простата. Това се случва, като DIM регулира мъжките хормони и влияе върху здравето на клетките, като предотвратява нелечими заболявания.

 

Дииндолил метанът и ракът

Съвременните изследвания предполагат, че дииндолил метанът има благотворно действие върху развитието на видовете рак на половата система.

Сред тях са и ракът на гърдата, матката и колоректалния рак при жените, както и ракът на простата при мъжете. Към момента обаче няма достатъчно доказателства, за да се прилага в по-големи мащаби като предпазващо средство срещу труднолечимата болест.

 

Антиоксидантни свойства

Въпреки че за някои твърдения няма достатъчно доказателства в медицински аспект, със сигурност за това има: че дииндолил метанът е един от най-мощните антиоксиданти, които идват от природата.

DIM влияе на организма, като неутрализира свободните радикали. Той засилва и предпазва имунната система. Заедно с това поддържа здравословен баланс на хормоните, което също ни помага да сме здрави.

На последно място, но не и по важност, фитохимикалът помага на организма да се детоксикира. Той влияе добре на работата на черния дроб и така дава възможност на тялото ни да се пречисти от излишните токсини във времето.

 

В кои продукти намираме естествено дииндолил метан

Дииндолил метан, ползи.

Има два основни начина да си го набавим. Единият е чрез използване на хранителна добавка с концентрирано количество от веществото. Има редица опции на пазара, но все пак е желателно, преди да пристъпите към консумацията им, да се консултирате със специалист.

Макар че не се регистрират сериозни странични ефекти при употреба, е важно да знаем, че при някои хора, при по-продължителен прием, се наблюдава намаляване на натрия в организма.

Ако обаче предпочитате да получите достатъчно дииндолил метан от естествени източници, има няколко продукта, които можете да добавите към диетата си.

Основната част от списъка със зеленчуци, които можете да приемате, са продуктите от семейство Кръстоцветни. Сред тях са:

  • броколите
  • карфиола
  • брюкселско зеле
  • обикновеното зеле
  • репичките и др.

Много важен фактор при консумацията им, с цел по-голямо количество дииндолил метан в организма, е да ги похапвате сурови.

При термична обработка, независимо от какъв тип, се разрушават ензимите, свързани със синтеза на фитохимикала в тях. Оттам и те губят голяма част от своите полезни свойства и възможността да дадат нужните ни количества от веществата.

 

Изследванията върху дииндолил метана продължават дори в този миг в множество лаборатории по света. Едно е сигурно – бъдещето крие тайните в него, които могат да помогнат на нашето здраве в много по-голяма степен, отколкото предполагаме.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 22.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:22 | Публикувана: 22 юни 2021 в 11:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни