Ресвератрол – антиоксидантът на виното

Обновена: 20.05.2024|
Ресвератрол.

Ресвератролът е полифенол, който се произвежда от някои растения в отговор на наранявания, нападения от паразити и вредното влияние на ултравиолетовата светлина. Този антиоксидант е мастноразтворим и има кратък живот в човешкото тяло.

 

Най-лесно може да си го доставим от вино, като червеното вино може да ни предостави голямо количество от антиоксиданта. Най-подходящи за тази цел са червените вина Пино Ноар и Сен Лоран. Антиоксидантът се съдържа в малки количества в шампанското, белите вина и гроздовите оцети.

Прясно изцедените сокове от горепосочените плодове също набавят известно количество ресвератрол.

burn 01 400
kurk 600
burn 01 400
kurk 600

Лабораторно се създават и аналози на този антиоксидант, тъй като е важен за здравето, но естествено се съдържа в много малки количества.

 

Ползи за здравето

Този естествен антиоксидант допринася за цялостното здраве на организма и може да ни предпази от някои хронични заболявания чрез различните свойства, които притежава.

Подобрява настроението и помага на нервната система

 

ресвератрол

 

Както споменахме, ресвератролът има силно антиоксидантно действие, което предпазва нервната система от вредното влияние на оксидативния стрес. При проучвания с гризачи се забелязва добро влияние върху двигателните способности и състоянието на периферната нервна система след инсулт с вътремозъчен кръвоизлив. 

Това е важно при пациенти, страдащи от Алцхаймер и Паркинсон.

Този антиоксидант повишава нивата на енергия, подобрява общото настроение и психическото благосъстояние. Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства работят заедно за укрепването на мозъка и поддържане на когнитивните способности при хора в напреднала възраст.

Антиоксидантни ефекти на ресвератрола

Антиоксидантите са важни за здравето ни, тъй като се борят със свободните радикали и оксидативния стрес. Това е важно за предотвратяването на хронични заболявания, развитието на тумори и възпаления в тялото.

Ресвератролът влияе на клетките, помага им да устоят на различни атаки и вредители и в няколко изследвания показва известно понижаване на броя увредени и унищожени клетки.

Противовъзпалителни и противогъбични свойства

Ресвератролът действа противовъзпалително, тъй като потиска действието на различни възпалителни фактори. С негова помощ може да се намалят отоците в тялото и възпалителния отговор на червата и чревната флора. Това влияние върху храносмилателната система може да намали риска от появата на рак на стомаха и червата.

Този антиоксидант доказано намалява и спира растежа на някои видове гъбички. Най-добри резултати показва срещу Candida albicans – гъбичка, отговорна за повечето гъбични инфекции, през които човек преминава.

Използва се за облекчаване на симптомите, причинени от ротавирусна инфекция и вирусна пневмония.

Проучвания разглеждат потенциалната употреба на хранителни добавки с ресвератрол за облекчаване на симптомите на артрит именно заради противовъзпалителните му свойства. В изследвания с гризачи се наблюдава понижаване на симптомите и уврежданията на някои стави.

Подобряване на здравето на репродуктивната система

 

ресвератрол

 

Ресвератролът може да помогне и на двата пола за здравето и работоспособността на репродуктивната им система:

  • При жените: Този антиоксидант може да удължи живота на яйчниците, като ги предпазва от увреждания и увеличава резерва от фоликули.
  • При мъжете: Ресвератрол се използва за терапия при безплодие вследствие на тестикуларна токсичност.

Ефект върху клетъчните мембрани

Някои от полезните ефекти на ресвератрола се дължат на неговото влияние върху клетъчните мембрани. Този антиоксидант предпазва клетките от вредни влияния, като добавя допълнителен защитен слой върху клетъчните стени и мембрани.

Антитуморно и противораково влияние

Ресвератролът може да предотврати появата на рак поради ролята си на антиоксидант. Проучвания показват, че успешно забавя развитието на туморите и насърчава здравите клетки да увеличат броя си. В лабораторни условия показва добри резултати при борба с рак на маточната шийка, дебелото черво и панкреаса. 

Този антиоксидант намалява резистентността към химиотерапия и подобрява резултатите, показани от други видове медикаменти и терапии против рака. Ресвератролът е добър помощник на конвенционалната противоракова терапия, но не може да я замести.

Укрепва сърдечно-съдовата система

 

ресвератрол

 

Проучвания, проведени върху гризачи, показват много добро влияние на ресвератрол върху сърцето и кръвоносните съдове. С негова помощ се намаляват нивата на кръвната захар, триглицеридите в кръвта, понижава се пулса. Заедно с тези ефекти се намалява риска от хипертония и някои сърдечно-съдови заболявания, както и се подобрява еластичността на кръвоносните съдове.

Тези проучвания носят надежда за използването на този антиоксидант при хора за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и намаляване на рисковете от тях.

Добавки с ресвератрол се използват за понижаване на кръвното налягане.

 

Странични ефекти и противопоказания

Малък брой пациенти съобщават за появата на нежелани реакции. Те се наблюдават при продължителна употреба на хранителна добавка във високи дози.

Наблюдаваните странични ефекти са:

 

Тези странични ефекти се появяват при прием на добавки с повече от 2,5 г от антиоксиданта на ден.

Приемът на хранителни добавки с голямо количество ресвератрол може да има отрицателно влияние, ако се комбинират с противосъсирващи медикаменти. Нежеланите ефекти от това взаимодействие обикновено са чести синини и кървене без причина.

Ако приемаме лекарства за потискане на имунната система, за понижаване на кръвното налягане или за тревожност, трябва да се консултираме с лекар преди да приемаме хранителни добавки с ресвератрол.

Няма достатъчно проучвания за потенциалните ефекти при бременни и кърмещи жени и не се препоръчва да приемаме добавки с ресвератрол в тези случаи.

 

Заключение

Проучванията за влиянието на ресвератрола върху човешкото здраве са все още непълни, но предлагат обнадеждаващи резултати за употребата на този естествен антиоксидант. Хапването на повече грозде и горски плодове със сигурност няма да ни навреди и може да набави на организма ни известно количество от това полезно съединение. 

 

Често задавани въпроси

Какво е ресвератрол?

Това е полифенол, който действа като антиоксидант. Ресвератролът е естествено мастноразтворимо съединение, което се синтезира от някои растения.

Къде се открива?

Можем да открием ресвератрол в растенията, които го произвеждат - грозде, червени боровинки, боровинки, малини, черници, нар, фъстъци и какао. Може да го приемаме и под формата на хранителна добавка.

За какво е полезен?

Укрепва здравето на сърдечно-съдовата и репродуктивната система, има противовъзпалителни, противогъбични и антиракови свойства, защитава клетките от увреждания и може да подобри настроението и когнитивните способности.

Има ли странични ефекти от употребата?

Ако приемаме големи дози за дълго време, е възможно да се появят противопоказания като гадене, стомашен дискомфорт, диария. Хранителни добавки с ресвератрол не бива да се приемат от бременни и кърмещи жени, както и в комбинация с противосъсирващи медикаменти.

 

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 09.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 май 2024 в 17:14 | Публикувана: 9 ноември 2023 в 11:26 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве