Диета номер 5: принципи, процес и резултати

Обновена: 12.02.2025|
диета номер 5

Диета номер 5 е не просто режим на хранене, а помощник към поддържане на здравето при хора с чернодробни и жлъчни заболявания.

Диета номер 5 е създадена с цел да облекчи работата на храносмилателната система.

Предлага внимателно подбрано меню, което съчетава полезни и лесносмилаеми храни. Основната идея на тази диета е да осигури на организма необходимите хранителни вещества, като същевременно избягва храни, които могат да го натоварят или да влошат състоянието.

Какво представлява диета номер 5?

Диета номер 5, или още позната като „маса номер 5“, е хранителен режим, създаден от Михаил Певзнер, основно в помощ на хора с проблеми със жлъчката и черния дроб. Диета номер 5 се прилага при възстановяване след остър хепатит и холецистит, както и при хроничен хепатит в състояние на ремисия.

Диетата е подходяща и за пациенти с цироза, чернодробна недостатъчност без обострени симптоми, хроничен холецистит и жлъчнокаменна болест, стига да няма изразени проблеми със стомаха и червата.

Основната цел на този хранителен режим е да подпомогне черния дроб, като го предпази от допълнително натоварване. Освен това диетата стимулира възстановяването на нормалните функции на черния дроб и жлъчните пътища, както и насърчава по-добра жлъчна секреция.

При спазването на диета номер 5 се консумират се около:

  • 80 г белтъчини (55% животински)
  • 80 г мазнини (30% растителни)
  • 350-400 г въглехидрати (70-80 г захар)
  • 10 г сол
  • свободна течност – 1.5 – 2 литра

 

Може към диета номер 5 да се включат ксилитол и сорбитол (25-40 г).

Режимът е калоричен – 2400 – 2600 калории.

 

Основни характеристики на диета номер 5

 

Какво е диета номер 5.

 

Диета номер 5 се отличава със съдържание на протеини и въглехидрати, които са в нормални физиологични граници, но включва леко ограничаване на мазнините, особено на тези, които са трудни за усвояване. Препоръчва се консумацията на храни, богати на липотропни вещества, фибри, пектин и достатъчно течности.

Избягват се продукти, съдържащи големи количества азотни екстрактни вещества, пурини, холестерол, оксалова киселина и вещества, образувани при окисляването на мазнините по време на печене. Ястията се приготвят чрез варене, печене или понякога задушаване.

Зеленчуците с високо съдържание на фибри и по-твърдите меса се обработват предварително, за да станат по-лесни за усвояване. Запържването на брашно и зеленчуци е сведено до минимум, а много студените храни се избягват. Храненето при диета номер 5 се разпределя на 5-6 порции дневно, за да се улесни храносмилането и да се облекчи натоварването на организма.

 

Примерно меню за диета номер 5

 

Пиле при диета номер 5.

 

Примерното меню включва избор от засищащи и лесносмилаеми храни.

  1. Първа закуска: извара със сметана и захар, овесена каша и чай.
  2. Втора закуска: печена ябълка
  3. Обяд: супа със зеленчуци, предварително приготвени в растително масло, варено пиле, варен ориз и задушени сушени плодове.
  4. Междинно хранене: 1 ч. ч. бульон
  5. Вечеря: варена риба с бял сос на базата на зеленчуков бульон, картофено пюре, чийзкейк от извара и чай.
  6. Късна вечеря: кисело мляко

Важно е да не прекаляваме с количеството на порциите, които хапваме. Целта е да ядем по-често и по малко.

 

Препоръчителни и забранени храни при диета номер 5

 

Кефир при диета номер 5.

 

Препоръчва се консумацията на супи, приготвени с мляко, зеленчуци, зърнени храни или плодове. Важно е да се избягват запържени застройки. Подходящи са нетлъсти видове месо като говеждо или птиче, както и постни риби като костур, платика, мерлуза и треска.

Млечните продукти като мляко, кефир и извара могат да се консумират в ограничено количество – до 200 грама дневно. Изварата може да се използва за приготвяне на ястия като гювечи, суфлета или чийзкейкове.

Сладкиши като кифлички или пайове, приготвени без масло, могат да се хапват не повече от два пъти седмично. Препоръчително е да се ограничи консумацията на яйца до едно на ден. Зеленчуците, особено сурови или варени, са полезни, като морковите и цвеклото са особено препоръчителни.

Препоръчително е да се избягват репички, газирани напитки, шоколад, мариновани продукти, консерви и гъби.

 

КАТЕГОРИЯ ПОЗВОЛЕНИ ЗАБРАНЕНИ
Хляб и тестени изделия Пшеничен хляб от висококачествено брашно (но не пресен). Ръжен хляб, който е отлежал. Печива от немаслено тесто, съдържащи извара, ябълки, варено месо или риба. Пресен хляб. Продукти от бутер или маслено тесто. Пържени закуски от тесто.
Супи Зеленчукови супи, супи от зърнени култури със зеленчуков бульон. Млечни супи с макарони. Плодови супи. Вегетариански супи и супи от цвекло. Бульони от риба, месо и гъби.
Месо и птици Постно месо: говеждо, заешко, крехко агнешко. Птици без кожа: пилешко, пуешко. Ястия като сарми и пилаф с варено месо, млечни кренвирши. Тлъсти меса, патешко и гъше месо.
Вътрешности (черен дроб, бъбреци, мозък). Пушени меса, колбаси и консерви.
Риба Постни риби като костур и треска, варени или печени след сваряване. Рибни суфлета и подобни ястия. Осолена, пушена или тлъста риба. Рибни консерви.
Млечни продукти Обезмаслено прясно мляко, заквасена и обезмаслена сметана. Сирена с ниско съдържание на мазнини. Млечни продукти с висока масленост, осолени сирена и извара.
Яйца Белтъчен омлет на фурна. До един жълтък дневно (или половин при жлъчнокаменна болест). Рохко яйце или варено,  омлет без мазнина. Пържени и твърдосварени яйца.
Зърнени храни Всички видове зърнени култури особено овес и елда. Пудинги с моркови и извара, пилаф със сушени плодове и макарони. Бобови растения.
Зеленчуци Всички зеленчуци във варен, суров или задушен вид. Кисело зеле (умерено кисело), варен лук и пюре от зелен грах. Спанак, киселец, репички, ряпа, чесън, мариновани зеленчуци, гъби.
Предястия Салати от пресни зеленчуци, овкусени с растително масло. Плодови салати, пълнена риба, варена риба и месо. Нетлъста шунка и сирена с ниска масленост.  –
Плодове и сладкиши Различни видове плодове (без кисели), печени или варени. Сушени плодове, компоти, желета, нешоколадови бонбони, мед, сладка и мармалади. Захарта може да бъде частично заменена с подсладители като ксилитол. Шоколад, сладолед, кремове.
Сосове и подправки Сметанови, млечни, зеленчукови и плодови сосове. Подправки като копър, магданоз, ванилия, канела. Горчица, хрян, пипер.
Напитки Чай, кафе с мляко, плодови и зеленчукови сокове. Отвари от шипки или пшенични трици. Черно кафе, какао, студени напитки.
Мазнини Масло и растителни масла (рафинирани). Свинска мас, говежда и овча лой.

Може да комбинираме позволените храни и дадените примери по различен начин, така че да се вмъкнем в дневните препоръки за прием на различните макронутриенти.

 

Заключение

 

Супа при диета номер 5.

 

Диета номер 5 е специално създадена за хора с проблеми на черния дроб, жлъчния мехур и храносмилателната система. Тя предлага балансирано меню с акцент върху лесносмилаеми храни, които щадят организма и подпомагат възстановяването му.

Основният принцип е умереността – изключват се мазни, пържени и тежки храни, а на преден план излизат варени, печени и задушени ястия. Диетата не само облекчава симптомите на заболяванията, но и допринася за подобряване на общото здраве.

Стриктното спазване е ключът към постигане на трайни резултати и предотвратяване на бъдещи усложнения. Консултацията с лекар или диетолог е препоръчителна за оптимални резултати.

 

Често задавани въпроси

Какви са основните макронутриенти, заложени в диета номер 5?

Основните макронутриенти, които трябва да се приемат при диета номер 5 са протеини и въглехидрати в нормални количества, с ограничение на мазнините.

Кои методи за приготвяне на храна са препоръчителни при диета номер 5?

Препоръчителните методи на приготвяне на храната при диета номер 5 са варене, печене и понякога задушаване.

Колко пъти дневно се препоръчва хранене при диета номер 5?

Препоръчват се 5-6 хранения дневно при диета номер 5, но в умерени порции.

Категории: Диети и режими|Публикувана: 20.01.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар