В Римската империя растението, познато ни като дафинов лист, се е смятало за свещено и е било символ на величието, мъдростта и защитата.
Древните гърци засаждали дафиновите дръвчета край храмовете на Аполон – богът, покровителстващ медицината, поезията и музиката, който също така е изобразяван с лавров венец. Той е бил наричан „Дафний“, тоест „Лавровий“, което се превежда като „обичащ лавровото дърво“.
В Елада лавровите венци са били присъждани на първенците в атлетическите състезания от древните Олимпийски игри, като символ на победата.
Какво представлява дафиновият лист?
Дафиновият лист e известен най-вече като добавка към много ястия, но освен за незаменима подправка в кулинарията, придаваща специфичен аромат на гозбите, дафиновият лист е прочут и със своите лечебни свойства.
Познатите ни ароматни листа са от няколко вида на семейство Лаврови (Lauraceae), като дръвчетата обикновено достигат височина 12 метра. Характеризират се с цъфтеж през края на пролетта, жълти цветчета със звездовидна форма, а листата са тъмнозелени, месести и заострени към върха.
Растението вирее на глинести почви, силна слънчева светлина и достатъчно топлина, макар и да издържа на застудявания.
Произход и хранителни свойства
За негова родина се смята Средиземноморският район. Днес обаче, поради широката си употреба, ареалът на лавровите дръвчета се е разширил значително и те могат да бъдат срещнати на доста места.
Подправката, позната като дафинов лист, предлага много хранителни вещества, като в 100 грама от нея се съдържат:
- Калории – 313 kCal
- Мазнини – 8,3 г
- Протеини – 7,6 г
- Фибри – 26,3 г
- Въглехидрати – 74,9 г
В дафиновите листа се открива високо количество важни макро- и микроелементи.
Как да си изсушим дафинови листа в домашни условия?
За целта е нужно да следвате няколко стъпки :
- Събирането на листата започва в началото на есента.
- Преди изсушаването, листата се изплакват обилно с вода.
- Помещението, което ще се използва за сушенето, е необходимо да бъде изолирано от миризми и слънчевата светлина да не пада директно върху листата.
- Листата се поставят върху мрежа, без да се допират едно до друго.
- Оставят се в помещението около две седмици, като през това време трябва да се обърнат един път, за да се изпари влагата равномерно и от двете страни.
Видове дафинов лист
Има няколко известни разновидности на дафинов лист.
Използват се пресни или сушени в кулинарията, както и в много рецепти от народната медицина:
- Средиземноморски дафинов лист (Laururs nobilis)
- Калифорнийски дафинов лист (Umbellularia californica)
- Мексикански дафинов лист (Litsea glaucescens)
- Индонезийски дафинов лист (Syzygium polyanthum)
- Индийски дафинов лист (Cinnamomum tamala)
Ползи и лечебни свойства
Лечебните свойства в чудните дафинови листа са прилагани още от древността.
Противовъзпалителният ефект на маслото е бил познат от векове, като то е използвано за лечението на рани, но освен това тази билка има и благоприятно действие върху голям спектър от неразположения и заболявания.
Нека разгледаме 8 от най-известните ползи на дафиновия лист за организма.
1. Подобрява храносмилателните процеси
Неслучайно можем да го срещнем в множество ястия, като, освен че им придава невероятен аромат и вкус, има и изключително благотворно влияние върху стомашно-чревната флора.
Дафиновият лист облекчава коремните болки, действа благоприятно при констипация или диария и намалява дискомфорта при подуване на корема.
Допринася за по-пълното усвояване на хранителните вещества, а маслото от дафинов лист може да бъде полезно при храносмилателни проблеми.
2. Грижи се за здравето на бъбреците
Дафиновият лист е полезен за бъбреците, тъй като има диуретично действие, стимулира отделителната система и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
3. Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система
В листата на това растение се съдържат две органични съединения – рутин и кафеена киселина, които подобряват състоянието на сърцето. Рутинът действа укрепващо на капилярните стени, а кафеената киселина редуцира LDL-холестерола и предотвратява стесняването на артериалните съдове.
4. Помага при болки в ставите
Листата от дафинов лист облекчават дори ревматични болки и болни стави. Отварата от тази билка може да се използва за намаляване на неприятните болки и възпаления.
5. Притежава антиоксидантни свойства
Поради съдържанието на аскорбинова киселина, каротеноиди и фитохимикали, дафиновият лист може да бъде полезен и при предотвратявяне на оксидативния стрес.
6. Помага при регулирането на нивата на кръвната захар
Фитохимикалите, открити в дафиновия лист, подобряват функцията на инсулиновите рецептори, което го прави подходящ при диабет и завишени нива на кръвната захар.
7. Понижава телесната температура
Притежава и антипиретични свойства и може да се използва срещу висока температура.
8. Притежава антитуморни свойства
Според някои клинични проучвания, дафиновите листа инхибират растежа и развитието на туморни клетки при рак на гърдата.
Рецепта за отвара от дафинов лист за болки в ставите
За облекчаване на болките в ставите и при ревматизъм билката има благоприятно действие :
- Необходими са ви около 20-30 листенца изсушен дафинов лист.
- Кипнете 1 литър вода и залейте листата в съд, който се затваря, като за целта най-добре използвайте термос.
- След около два часа водата ще е извлякла полезните вещества на билката и отварата е готова за консумация.
- Приема се по една кафена чаша, 3 пъти дневно преди хранене.
Чай от дафинов лист
Можете да се насладите на ползите от билката и с чаша топъл и ароматен чай.
Ето и как да си го приготвите:
- Необходими са изсушени листа от дафиновия лист, като две са достатъчни.
- Заливат се с 400 милилитра вода, като се сваряват и кипват за 5 минути.
- Отстранете от котлона, похлупете съда и оставете напитката да се запарва в продължение на 1 час.
- Пие се 4 пъти дневно, преди хранене, по половин чаена чаша.
Съдържание на хранителни вещества
Лечебните свойства на това растение са много, поради богатото си съдържание на полезни и хранителни вещества.
Витамин С
Аскорбиновата киселина е сред най-силните антиоксиданти и участва в множество важни биохимични функции. Витамин С предпазва клетките от вредните окислителни процеси, повишава имунните сили на организма, подобрява усвояването на желязо и също така допринася за по-добра обмяната на веществата.
Витамин А
Витамин А участва във възстановителните процеси и клетъчната регенерация, като е необходим за здравето на очите, кожата, косата и костната система. Също така той повишава антиоксидантните сили на организма и подобрява обмяната на веществата.
Витамини от група В
Дафиновите листа са растителен източник и на витамини от група В, сред които ниацин, рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина. Те са необходими за нормалното функциониране на нервната система.
Фолиева киселина
Фолиевата киселина или витамин В9 е сред най-важните съединения за вътреутробното развитие, като тя е необходима за изграждането на костния мозък и плацентата. В зрелия организъм участва в жизненоважни биохимични процеси като синтеза на белтъците и ДНК.
Макро- и микроелементи
В дафиновите листа се открива и високо съдържание на важни минерали, сред които калций, калий, магнезий, цинк, желязо, фосфор, манган, мед и селен.
Етерични масла
В него се съдържат лимонен, линалол, евгенол, геранил ацетат, алфа-пинен, бета-пинен и цинеол. Тези вещества притежават антисептични и антиоксидантни свойства.
Дафиновият лист още почиства въздуха, премахва лошата миризма, действа като репелент против насекоми и може да помогне при ухапвания и ужилвания.
Облекчава симптомите на депресията и помага при безсъние. Приема се преди лягане, като действа седативно и насърчава редовния сън.
Ползите от употребата на природните лекове винаги са много. Освен всичко, изброено дотук, дафиновият лист намалява стреса и тревожността, като е популярен и в ароматерапията.
Поради съдържанието си на линалол, димът от дафинов лист има успокояващо действие, като чрез рецептори в носа повлиява на емоционалната компонента на личността и допринася за психичната релаксация.
Къде най-често можем да срещнем неговата употреба?
Дафиновият лист е прилаган в кулинарията и народната медицина на различните култури в продължение на хилядолетия. Той се използва като подправка към множество традиционни ястия, поради специфичния си аромат, който придава, но заради горчивия си вкус не е подходящ за директна консумация.
Освен това влиза в състава и на козметични продукти и антибактериални средства, като например в сапуните.
Можем да го срещнем във вид на масло, в прахообразно състояние, в прясна и изсушена форма.
Безопасен ли е?
В по-големи дози може да предизвика повръщане, тъй като стимулира храносмилателната система.
При някои хора, дафиновият лист може да предизвика алергични реакции.
Противопоказен е при бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания и нарушения в протеиновия метаболизъм.
Не се препоръчва да се приема отвара по време на периода на лактацията, тъй като може да развали вкусовите качества на кърмата.
Заключение
В някои поверия, освен лечебен ефект, се приписват магически свойства и окултни сили на дафиновия лист. Прекадяването с него, както се пали тамян, изчиства негативната енергия в атмосферата и повишава психическата информираност.
В миналото това дърво се е посаждало в двора за отблъскване на тъмни сили, болести и привличане на щастие и благополучие в семейството.
Освен като талисман в дома и отличен помощник в кухнята, истината е, че, имаме ли това растение в дома си, няма да имаме нужда от аптека.
Какво представлява дафиновият лист?
Дафиновият лист е растение от семейство Лаврови, което намира широко приложение като подправка в кулинарията и за медицински цели, поради лечебните си свойства.
С какво е полезен дафиновият лист за здравето?
Притежава противовъзпалителни, антипиретични и антиоксидантни ефекти.
Има ли странични ефекти?
При предозиране може да предизвика храносмилателни проблеми и повръщане.
Благодар за изчерпателната информация!
ПРЕКРАСНА И ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ С ОБИЧ И БЛАГОДАРНОСТ КЪМ АВТОРА НА ПУБЛИКАЦИЯТА