Цариградско грозде – хранителни стойности и приложение

Обновена: 30.05.2025|
Цариградско грозде.

Цариградско грозде е дребен плод, който носи латинското име Ribes uva-crispa. Общо прието е плодът да се приема като бери, тъй като името му следва този пример в английския език. По въглехидратен състав се доближава до съдържанието на останалите бери плодове, поради което е подходящо и за хапване по време на нисковъглехидратен режим на хранене.

В ботаниката

Растението, което дава този плод, представлява храст, достигащ до метър и половина височина. Има шипове по клонките си, поради което гроздето също се нарича и бодливо. Въпреки че прилича на гроздето по много черти, при цариградското грозде всеки плод расте отделно или в някои случаи по 2-4 скупчени плодчета.

Ботанически е максимално близо до различните видове касис.

Различават се два вида цариградско грозде – американско и европейско. Европейското е малко по-дребно от американското и се отглежда на континента от 15. век. В природата различни животни хапват от тези плодове – черни мечки, вълци, лисици, птици, дребни бозайници и други.

Хранителни стойности на цариградско грозде

 

цариградско грозде

 

Цариградското грозде е нискокалорично подобно на много други плодове, а в себе си съдържа изобилие от полезни вещества. В 100 г цариградско грозде има:

  • 44 калории
  • 1 г белтъчини
  • 10 г въглехидрати (4 г фибри)
  • 0.5 г мазнини

 

Освен тези макронутриенти в 100 г цариградско грозде може да открием и следните витамини и минерали:

  • 37% витамин Ц
  • 10% мед
  • 10% калий
  • 6% витамин Б5
  • 6% витамин Б6
  • 5% фосфор

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза

 

Ползи от цариградско грозде

Цариградското грозде носи определени ползи за здравето ни поради наличието на естествени съединения, от които организмът ни се нуждае за правилното функциониране на всички системи както самостоятелно, така и в синхрон.

Поддържа антиоксидантната активност на тялото

Антиоксидантите в организма ни се борят срещу нахлуващи от околната среда вредители, наречени свободни радикали. За да опазваме клетките си от увреждания, се нуждаем от голямо количество антиоксиданти, които се приемат чрез храната. Цариградското грозде може да набави ценни антиоксиданти и да подпомогне укрепването на тялото.

Един от най-популярните антиоксиданти е добре познатият ни витамин Ц. Него може да си набавим от различни пресни плодове и зеленчуци – в това число и от хапването на цариградско грозде. Заедно с това може да си набавим и определени фитонутриенти – антоцианини и флавоноли, които също имат функцията на антиоксиданти.

Укрепва храносмилателната система

 

добро храносмилане с цариградско грозде

 

Ползите на бодливото грозде за стомаха и червата се дължат на полезните фибри, които се съдържат в него. С хапването на 100 г цариградско грозде се набавят 15% от дневните фибри. С тяхна помощ се усвояват веществата в червата, улеснява се храносмилането и се изчиства цялата храносмилателна система от отпадъци и токсини.

Редовният прием на фибри е ключов за крепко здраве на стомаха, подобряване на енергията и тонуса, както и премахване на подуването и дискомфорта, който много хора изпитват след хранене. Качествените фибри помагат на тялото да контролира нивата на кръвна захар след хранене, което е от помощ както при диабет и инсулинова резистентност, така и при здрави хора.

Защитават мозъчните функции

Редовният прием на цариградско грозде може да подобри функциите на мозъка и да намали риска от дегенерация на този важен орган. Някои от естествените киселини, които се съдържат в плода, показват добри резултати за потенциално понижаване на риска от дегенеративни заболявания на мозъка.

Подпомага сърдечно-съдовата система

Антиоксидантите в цариградското грозде помагат да се отървем от хроничното възпаление, което често засяга здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Допълнително в този плод се съдържа калий, който е от особена важност за правилното съкращаване на сърцето и качественото поддържане на кръвното налягане.

Някои антиоксиданти, които също откриваме и в този плод, могат да намалят оксидацията на LDL холестерола, също познат като лошия холестерол, и така да подпомогнат цялата сърдечно-съдова система.

Може ли да ни навреди?

Цариградското грозде е безопасно за хапване и е подходящо за хора от всяка възраст. Възможно е да се появят нежелани ефекти при хора, които имат алергия от подобни плодове. При някои хора се наблюдава стомашен дискомфорт при прием на по-голямо количество цариградско грозде поради богатото съдържание на фибри.

Трябва да се има предвид, че въпреки безопасността на плода цариградско грозде растението, което ражда плодовете, съдържа определено количество токсични съединения. Поради това не бива да се консумират листата и други части от храста.

 

Как да го използваме в кухнята?

 

сладко от цариградско грозде

 

Цариградското грозде има силен и тръпчив вкус. Поради това най-често се хапва под формата на сладко или в комбинация с други храни. Напълно безопасно е да се хапват сурови, но повечето хора предпочитат да обработят термично плода. Може да приготвите сладко от цариградско грозде, като следвате стъпките за направата на сладко от боровинки или касис.

Ако берем цариградското грозде по-рано, плодовете остават зелени и имат характерен силно кисел вкус.

В хранителната индустрия цариградското грозде се използва под формата на екстракт за овкусяване и ароматизиране на продукти като газирани напитки, овкусени води, плодови млека, плодови вина и чайове. В домашни условия се използва за различни сладки изделия.

Един от най-лесните начини да хапваме цариградско грозде е да нарежем дребните плодове на четвъртинки и да ги добавим към купичка с кисело мляко или ядково мляко. Към него може да добавим още плодове като ягоди, малини, боровинки или да добавим няколко капки сироп със стевия за допълнителна сладост и вкусен аромат.

Плодът е популярен за приготвяне на кексове и пайове.

Може да го използваме и в рецепти с боровинки или касис като заместител на тези плодове за разнообразие в десертите, които приготвяме. Може да опитате да добавите цариградско грозде към рецепти като:

 

Салса с цариградско грозде

 

салса с цариградско грозде

 

Сладките кулинарни произведения са лесни за приготвяне с цариградско грозде. Затова ви предлагаме малко по-екзотично предложение, а именно – салса с цариградско грозде.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
20 минути 4 40 калории
6 г нетни въглехидрати
1 г белтъчини
<1 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 300 г цариградско грозде, зелено или бяло
  • 4-5 стръка пресен кориандър
  • сок от един лайм
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и подсушете цариградското грозде.
  2. Поставете го в тава и печете плодовете за 15 минути.
  3. След това ги извадете от фурната и ги сложете в подходяща купа.
  4. Намачкайте плодовете с вилица. Ако желаете фина салса, може да смелите плодовете с пасатор, блендер или чопър.
  5. Нарежете кориандъра на ситно.
  6. Добавете към смляното цариградско грозде подправките и сока от лайм.
  7. Разбъркайте добре и поднесете като гарнитура към друго вкусно ястие.

 

Нашето предложение за салса с цариградско грозде е изключително подходящо за комбиниране с морски дарове и риба. Разгледайте и други рецепти, които да хапвате с този апетитен сос:

 

Опитайте различни варианти с вкусната салса с цариградско грозде и открийте новото си любимо ястие.

 

Заключение

 

цариградско грозде

 

Цариградското грозде е плод, който не е особено популярен в днешно време. Въпреки това екстракти от плода откриват място в различни части на хранителната индустрия и дори в места, които може и да не подозирате.

Опитайте плода суров или в рамките на някоя вкусна рецепта, за да се запознаете с вкуса му и да получите ползите от приема на цариградско грозде.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява цариградското грозде?

Цариградско грозде наричаме плод, с друго име бодливо грозде. Неговите плодове приличат на обикновеното грозде. Заедно с това цветът им варира между бял, жълт, зелен, червен и черен - също подобно на гроздето. Има определени ползи за здравето, тъй като съдържа полезни витамини, минерали и ценни антиоксиданти.

Как да използваме цариградско грозде в кухнята?

Цариградското грозде има силен и тръпчив вкус. Поради това най-често се хапва под формата на сладко или в комбинация с други храни. Напълно безопасно е да се хапват сурови, но повечето хора предпочитат да обработят термично плода. 

Полезно ли е да ядем цариградско грозде?

Цариградското грозде носи определени ползи за здравето ни поради наличието на естествени съединения, от които организмът ни се нуждае за правилното функциониране на всички системи както по отделно, така и в синхрон.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 30.05.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар