Грозде

Червено или зелено (европейски вид, без семки)

Хранителна стойност на 100г

69

калории

0.72

протеин

18.10

въгл.

0.16

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0.90 г
Нишесте
0 г
Захари
15.48 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
7.20 г
Захароза
0.15 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
8.13 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.10 мг
Витамин A
66 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.07 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.07 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.19 мг
Витамин B4 (Холин)
5.60 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.05 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.09 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
3.20 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.19 мг
Витамин K1
14.60 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.02 г
Аргинин
0.13 г
Аспарагинова киселина
0.04 г
Валин
0.02 г
Глицин
0.02 г
Глутамин
0.08 г
Изолевцин
0.01 г
Левцин
0.02 г
Лизин
0.03 г
Метионин
0.01 г
Пролин
0.08 г
Серин
0.02 г
Тирозин
0.01 г
Треонин
0.02 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.02 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.02 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.16
Мононенаситени мазнини
0.01 г
Полиненаситени мазнини
0.05 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
4 мг
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
80.54 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.48 г
Допълнителна информация

Гроздето е летен плод, който е култивиран и консумиран от хората в продължение на хилядолетия. От древността той е символ на изобилие, здраве и благоденствие в различни култури по света. Днес гроздето продължава да бъде почитано както заради страхотния си вкус, така и заради своето безценно приложения в света на винопроизводството.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г грозде се съдържат:

  • 69 калории
  • 18,10 г въглехидрати
  • 0,72 г протеин
  • 0,16 г мазнини

Съдържащите се в грозде калории са пренебрежително количество, имайки предвид множеството му ползи за здравето. Това го прави питателна храна, която може да се консумира спокойно при множество хранителни режими.

 

Какви витамини и минерали има?

Гроздето съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали. В 100 г спрямо препоръчителния дневен прием се съдържа: 

  • 14 мкг витамин К (14% от ППД
  • 3-4 мг витамин Ц (10% от ППД)
  • 0.07 мг витамин Б6 (7% от ППД)
  • 0,1 мг витамин Б1 (6% от ППД)
  • 0.07 мг витамин Б2  (7% от ППД)
  • 0,1 мг мед (6% от ППД)
  • 191 мг калий (4% от ППД)

 

Ползи от консумацията на грозде

Гроздето е известно и с това, че съдържа ресвератрол – естествено съединение с антиоксидантни свойства, което служи за защита на сърдечно-съдовата система. Калият в него от своя страна потенциално действа за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от хипертония и инсулт.

В гроздето има и други ценни антиоксиданти като флавоноиди и витамин Ц, които също спомагат за намаляне на оксидативния стрес и възпалението.

Други предимства от консумацията на гроздето включват ползи за имунната функция, здравето на костите и доброто съсирване на кръвта. Смята се, че има и невропротективни ефекти, както и предимства за храносмилането (дължащи се на богатото съдържание на фибри).

Плодът може да подобри състоянието на кожата, като предпази от увреждане, предизвикано от ултравиолетовите лъчи, и намали признаците на стареене. Освен това съдържа антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които имат важна роля за защита на очите от оксидативно увреждане и могат да намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация.

 

Алергични реакции

Алергичните реакции към грозде са относително редки, но могат да се появят при хора, които са алергични към определени протеини или съединения, които то съдържа.

При алергия към определени полени, като прашец от бреза, може да настъпи синдром на орална алергия. Той се характеризира със сърбеж или изтръпване в устата, устните или гърлото малко след ядене на грозде. При контакт с плода или продукти от него (гроздев сок, вино) могат да възниква и добре познатите кожни алергични реакции като сърбеж и зачервяване.

Понякога консумацията на гроздето може да предизвика стомашно-чревни болки, повръщане, диария и т.н. В редки случаи при тежки алергични реакции могат да настъпят и респираторни симптоми.

Ако забележите тежки симптоми на алергична реакция, не трябва да се колебаете да потърсите медицинска помощ.

 

Рецепти от forlife.bg