Черен оман – какви полезни свойства крие?

Обновена: 19.01.2024|

Черен оман е непопулярно растение, което е доста важно за хомеопатията. Вирее във влажни местности, не е претенциозен за отглеждане и достига до около 120 см.

Коренът и листата на растението черен оман се използват в традиционната медицина в много части на света. В Япония се събира и използва за лечение повече от 2000 години.

Първоначално се е наричало „плетена кост“ и хората са го използвали за облекчаване на мускулни навяхвания, синини, изгаряния, възпаление на ставите и други.

 

Какво представлява оманът?

Symphytum officinale L., по-известен като черен оман, е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Boraginaceae.

Родината му е Европа. Има мъхести листа с форма на копие и тръбести, камбановидни цветя с лилав цвят.

Растението е известно още под имената:

 • Зарасличе
 • Чернокос
 • Див тютюн
 • Мазен корен
 • Страсник
 • Голям кокеш
 • Голяма черна стомахоглътка

 

Растението се използва от векове заради предполагаемите му лечебни свойства, особено при локално лечение на рани, натъртвания и навяхвания.

Тази традиционна употреба се дължи на ключови химически съставки, открити в черния оман, включително алантоин, розмаринова киселина и танини.

Смята се, че по-специално алантоинът допринася за регенериращите тъкани и противовъзпалителните ефекти на билката.

В допълнение към своите медицински употреби, черният оман е ценен в градинарските практики. Растението има дълбока коренова система, която му позволява да натрупва хранителни вещества, което го прави популярен избор за компостиране и като естествен тор.

Въпреки това се препоръчва повишено внимание при вътрешна употреба, тъй като някои сортове съдържат пиролизидинови алкалоиди. Те могат да бъдат токсични, когато се поглъщат в големи количества.

Въпреки противоречията около вътрешната употреба, обикновеният оман остава забележителна билка с богата история и разнообразни приложения.

 

Черен оман – състав

 

Черен оман - състав.

 

Растението е богато на различни съединения, но е важно да се отбележи, че хранителното съдържание може да варира в зависимост от фактори като възрастта на растението, условията на отглеждане и методите на приготвяне.

Ето някои от ключовите съединения, открити в обикновения оман:

 • Алантоин: Обикновеният оман е известен с високото си съдържание на алантоин – съединение, за което се смята, че има успокояващи кожата и регенериращи тъканите свойства. Алантоинът често се използва в продуктите за грижа за кожата.
 • Пиролизидинови алкалоиди: Това е група от съединения, открити в някои сортове черен оман, особено в корените. Пиролизидиновите алкалоиди могат да бъдат токсични за черния дроб и тяхното присъствие поражда опасения относно безопасността на консумацията на оман, особено в големи количества или за продължителен период от време.
 • Розмаринова киселина: Това съединение притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и се намира в различни растения, включително черен оман. То допринася за потенциалните противовъзпалителни ефекти на билката.
 • Танини: Оманът съдържа танини, които са полифенолни съединения със стягащи свойства. Танините могат да имат различни биологични дейности, включително потенциални антиоксидантни ефекти.

 

Черен оман обикновено не се консумира заради хранителната му стойност – традиционно се използва за външни приложения, като лапи и мехлеми, за заздравяване на рани и проблеми, свързани с кожата.

Въпреки това, поради потенциалното наличие на пиролизидинови алкалоиди, вътрешната употреба обикновено не се препоръчва, освен ако не е под ръководството на квалифициран медицински специалист.

Ако обмисляме използването на черен оман за някаква цел, препоръчително е да потърсим съвет от осведомени източници и да бъдем внимателни.

 

Годен ли е за консумация или е отровен?

Черен оман може да се използва както вътрешно, така и локално. Орално най-често се приема под формата на билкови тинктури или чай.

Важно е тук да споменем, че в този случай консумацията на растението трябва да се случва под лекарско предписание, тъй като в по-големи количества черният оман може да бъде токсичен.

За външна употреба се използва под формата на кремове, гелове, мехлеми и т.н. Има и много рецепти за компреси срещу треска, включващи черен оман.

 

Приложение на билката

 

Лапа от черен оман.

 

Има различни приложения на черен оман, предимно в традиционната медицина и градинарството. Ето някои често срещани употреби на тази билка.

Локално заздравяване на рани

Черният оман има дълга история на употреба в традиционната медицина за локално лечение на рани, порязвания, натъртвания и навяхвания. Смята се, че билката има противовъзпалителни и регенериращи тъканите свойства, благодарение на съединения като алантоин.

Здраве на костите и ставите

Оманът традиционно се използва локално за състояния, свързани с костите и ставите. Често се прилага в мехлеми за насърчаване на заздравяването на фрактури, навяхвания и други мускулно-скелетни наранявания.

Противовъзпалителни свойства

Противовъзпалителните свойства на билката я правят потенциално средство за лечение на възпалителни кожни заболявания, като екзема и дерматит. За тези цели могат да се използват кремове или мехлеми на базата на черен оман.

Градинарство

Той е ценен в градинарството заради качествата си за натрупване на хранителни вещества. Може да се отглежда като богат на хранителни вещества зелен тор, а листата му често се използват за компостиране.

Дълбоките корени на растението помагат за извличането на минерали от почвата, което го прави полезно допълнение към компостните купчини.

Естествен тор

Известно е, че оманът натрупва високи нива на калий в листата си. В резултат на това понякога се използва за приготвяне на чай от оман, течен тор, който може да се разрежда и прилага върху растенията, за да повиши нивата на калий в тях.

Подобряване на почвата

Благодарение на дълбоката си коренова система, оманът може да помогне за подобряване на структурата и плодородието на почвата. Неговите обширни корени разбиват уплътнената почва и извеждат хранителни вещества на повърхността.

Контрол на ерозията

Дълбоките корени на черния оман помагат за предотвратяване на ерозията на почвата, което го прави полезно растение за стабилизиране на склонове и предотвратяване на загуба на почва в определени райони.

 

Ползи от лечебната билка

 

Черен оман - ползи.

 

Подпомага заздравяването на рани

Когато се прилага локално, оманът може да улесни процеса на оздравяване, което го прави традиционно средство за лечение на рани, порязвания и ожулвания. Смята се, че алантоинът допринася за регенерирането на клетките на кожата, подпомагайки образуването на нова тъкан.

Противовъзпалителни ефекти

На омана се приписват противовъзпалителни свойства, главно поради съединения като розмаринова киселина, присъстващи в растението. Това качество го прави потенциален естествен лек за възпалителни състояния като артрит или възпалителни кожни заболявания.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се обосноват научно тези ефекти, традиционната употреба на черен оман за справяне с възпалителни състояния предполага неговия потенциал за осигуряване на облекчение.

Поддържа здравето на костите

Потенциалната роля на черен оман за здравето на костите е интригуваща и въпреки че се препоръчва повишено внимание, някои практикуващи препоръчват локалното му приложение като част от холистичен подход за подпомагане на заздравяването на костни наранявания.

Облекчава натъртвания и навяхвания

Противовъзпалителните свойства на билката, съчетани с нейната историческа употреба в традиционната медицина, предполагат, че локалните приложения на оман може да помогнат за намаляване на подуването и ускоряване на процеса на възстановяване.

Облекчаване на състояния на кожата

Черен оман понякога се препоръчва при различни кожни заболявания, включително екзема и дерматит, поради предполагаемите си противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Въпреки че научните доказателства са ограничени, някои хора намират локалните приложения на препарати от черен оман за полезни при справяне с проблеми, свързани с кожата.

Потенциалът на билката да успокоява раздразнената кожа и да намалява възпалението я прави интересен обект за по-нататъшни изследвания в областта на естествените средства за грижа за кожата.

От съществено значение е да се подходи предпазливо към употребата на оман, особено по отношение на вътрешната консумация, поради наличието на пиролизидинови алкалоиди, които могат да бъдат вредни за черния дроб.

Препоръчително е да се консултираме със здравни специалисти или опитни билкари, за да осигурим безопасна и информирана употреба.

 

Странични ефекти и противопоказания

 

Жена със световъртеж от черен оман.

 

При превишаване на препоръчителната дневна доза е възможно да се стигне до отравяне и тежки странични ефекти като гадене, повръщане и световъртеж.

Ето и още няколко странични ефекти, които е важно да знаете:

 • Чернодробна токсичност – пиролизидиновите алкалоиди, намиращи се в различни количества в различните видове оман, могат да бъдат токсични за черния дроб. Вътрешната консумация на оман, особено в големи количества или за продължителен период от време, е свързана с хепатотоксичност (увреждане на черния дроб).
 • Внимание при вътрешна употреба – поради потенциалните рискове от чернодробна токсичност, вътрешната употреба на оман като цяло не се препоръчва без консултация с лекар. Това включва поглъщането на чайове, тинктури или добавки, направени от оман.
 • Бременност и кърмене – бременните жени и кърмачките трябва да избягват черен оман поради потенциалните рискове, свързани с пиролизидиновите алкалоиди. Тези съединения могат да се прехвърлят в развиващия се плод или чрез кърмата, което представлява риск за черния дроб на бебето.
 • Кожна чувствителност – някои хора могат да изпитат кожно дразнене или алергични реакции, когато използват локално черен оман. Препоръчително е да направим тест с пластир, преди да приложим продукти на основата на черен оман върху по-големи участъци от кожата ни.
 • Взаимодействие с лекарства – оманът може да взаимодейства с определени лекарства или да изостри ефектите на веществата, увреждащи черния дроб. Лица, приемащи лекарства или с предшестващи чернодробни заболявания, трябва да се консултират със здравен специалист, преди да използват оман.
 • Променливост в съдържанието на алкалоиди – концентрацията на пиролизидиновите алкалоиди може да варира значително между различните видове оман и дори сред растенията от един и същи вид. Тази променливост прави предизвикателство това да се определи точното ниво на риск, което е свързано с конкретен продукт от оман.

 

Въпреки тези потенциални странични ефекти, важно е да се отбележи, че не всички продукти от черен оман съдържат високи нива на пиролизидинови алкалоиди, а някои сортове са специално отгледани, за да бъдат с ниско съдържание на тези съединения.

Въпреки това предпазливостта все още е оправдана и е препоръчително да се консултираме със здравен специалист или опитен билкар, преди да използваме оман за каквато и да е цел.

 

Заключение

В заключение, черният оман е билка с историческа репутация за заздравяване на рани и ползи за кожата. Въпреки това е важно да се внимава поради потенциалната чернодробна токсичност, свързана с пиролизидиновите алкалоиди.

Вътрешната употреба обикновено не се препоръчва. Подчертава се важността на консултацията със здравни специалисти за информирани решения. Към локалните приложения трябва да се подхожда внимателно.

Докато проучванията продължават да изследват потенциала на черния оман, отговорната употреба е от първостепенно значение, осигуряваща безопасност и минимизиране на рисковете, свързани с консумацията му.

 

Какво е черен оман?

Това е непопулярно растение, което е доста важно за хомеопатията. Родната му страна е Европа. Вирее във влажни местности, не е претенциозен за отглеждане и достига до около 120 см.

Безопасен ли е черният оман?

При орална употреба, черен оман трябва да се използва само по лекарско предписание в определени дози, тъй като може да бъде токсичен. По-безопасен е външно ползване, но дори тогава е добре да се консултираме първо с лекар.

За какво помага черният оман?

Помага за заздравяването на рани, различни кожни състояния, облекчава натъртвания, навяхвания и други.

Категории: Билки|Публикувана: 15.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 15 януари 2024 в 14:35 | Категория: Билки