Блатно кокиче – на какво се дължат лечебните му свойства?

Обновена: 14.03.2024|
blatno kokiche

Различните растения имат различни предимства. Някои правят по-цветни и красиви домовете и градините ни, други се използват за медицински цели. Още от древни времена растенията се използват за лечение на на различни заболявания.

Днес ще си говорим за ползите от един много интересен техен представител – блатно кокиче. То има много разновидности и е разпространено в различни региони. Родом е от Европа, но се среща и в Северна Африка и Западна Азия.

 

Блатно кокиче – какво представлява и какви са неговите разновидности

Блатното кокиче е представител на луковичните растения и в зависимост от вида може да бъде едногодишно, двугодишно или многогодишно. Среща се в различни форми и размери според разновидностите. Общото е, че листата са съединени със стъблото, издължени и остри. Цветовете са бели до бледо розови.

Блатното кокиче цъфти 2-3 седмици в средата до края на пролетта, приблизително по същото време като повечето лалета. Луковиците на многогодишните растения не обичат да бъдат местени, така че пресаждането не е препоръчително. У нас блатни кокичета вече се срещат по-рядко и са обозначени като защитен вид в Червената книга на България. Двата основни вида са:

  • Обикновено (лятно) блатно кокиче – това е многогодишен вид, достигащ 35–60 см височина. Цветовете са с диаметър около 3-4 см и имат шест бели венчелистчета. Познато е още като „лондонска лилия“.
  • Пролетно блатно кокиче – на външен вид не се различава много от обикновеното кокиче, но е по-ниско – до 12-35 см. и цъфти малко по-рано. И двата вида са защитени в България.

Галантамин – веществото, отговорно за полезните свойства на блатното кокиче

Галантаминът вече може да се произвежда чрез химичен синтез, но въпреки това основните източници за извличането му все още са растенията. Галантаминът (или по-познат у нас като нивалин) е вещество, което се използва от десетилетия за различни медицински цели.

Луковиците на блатното кокиче са чудесен източник за изолиране на алкалоида галантамин. Той представлява бели кристалчета, с горчив вкус и неразтворими до трудно разтворими във вода. Изолирането на алкалоидните съставки в блатното кокиче се извършва с помощта на система за екстракция с кисели разтворители. Използва се флаш колонна хроматография, комбинирана с тънкослойна хроматография, за да се изолира галантамин в чиста форма от екстракта.

Веществото е било открито от руски учени през 1951 г.

У нас екстракт от блатно кокиче е извлечен за пръв път през 1956 г. от известния химик Димитър Пасков – откривателят на нивалина и още много лекарствени продукти в България.

Откритието, че галантаминът преминава през кръвно-мозъчната бариера, е довело до неговото клинично приложение при лечението на състояния на дефицит на холин в мозъка като болестта на Алцхаймер, деменция и полиомиелит. Допълнително, екстрактът от блатно кокиче може да помогне за ограничаване последиците от стареенето на кожата.

 

Ползи от лечебното блатно кокиче

Растението по принцип е отровно, но при извличане на екстракт при определени условия, които споменахме по-горе, може да бъде лечебно. От здравословна гледна точка, блатното кокиче се използва основно в две направления – за намаляване на ефектите на стареене върху кожата и като помощно средство при лечение на Алцхаймер. Сега ще разгледаме как точно действа екстрактът при тези състояния:

  • Anti-age ефект на екстракта от блатно кокиче

Както знаем, кожата е най-външното покритие на живата тъкан. Тя е най-големият орган на тялото и се състои от множество слоеве, за да пази подлежащите мускули, кости, връзки и вътрешни органи. Кожата съдържа различни функционални системи и типове клетки, за да осигури цялостна защита срещу външни елементи.

Следователно тя е прекомерно изложена на вредите на околната среда, включително слънчевата светлина и свободните радикали. Те водят до образуване на бръчки и пигментация, загуба на еластичност и по-висока чувствителност на кожата. Така с времето тези системи започват да не работят толкова добре. Някои дори, малко по-малко, спират да функционират с възрастта.

Екстрактът от блатно кокиче може да помогне във всички тези ситуации със своите противосъстаряващи ефекти. Той може да забави разпространението на меланоцити и кератиноцити, за да намали старческите петна и клетъчното стареене.

Също така да спре образуването на бръчки чрез инхибиране на контракциите на мускулните клетки. Освен това екстрактът от блатно кокиче действа като естествен усилвател на антиоксидантната система на кожата и самозащитата чрез увеличаване на експресията на СОД (супер оксидна дисмутаза). Като всички заедно правят веществото идеална активна съставка в продукти за по-бяла, гладка и безупречна кожа.

  • Екстракт от блатно кокиче при лечение на Алцхаймер

 

Блатно кокиче. Жена, която страда от депресия, затворена във вкъщи.

 

Болестта на Алцхаймер причинява когнитивно и социално увреждане. Галантаминът в блатното кокиче влияе именно върху тези симптоми. Той се използва за лечение на лека до умерена деменция (загуба на памет и психични промени). Галантаминът няма как да излекува напълно болестта на Алцхаймер, но може да подобри когнитивните способности при някои пациенти.

При болестта на Алцхаймер в мозъка се извършват много химически промени. Една от най-ранните и най-големите е, че намаляват нивата на химикал, наречен ацетилхолин. Той помага на мозъка да работи правилно. Галантаминът забавя разграждането на ацетилхолин, така че да може да се натрупа и да има по-голям ефект. Въпреки това, тъй като болестта на Алцхаймер се влошава с времето – рано или късно ацетилхолинът се изчерпва, така че и действието на галантамина ще отслабне. Галантаминът се отпуска само по лекарско предписание, най-често под формата на таблетки.

Внимание! Не бива да прибягвате до самолечение, ако имате достъп до лекарството!

В миналото България е била на едно от първите места по износ на екстракт от блатно кокиче, но с оглед на това, че вече е застрашен вид у нас, производителите се насочват към Турция и Албания като източници. Все пак заслугата на български химик за разработване на лекарството няма как да бъде забравена и остава повод за гордост.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 01.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 17:10 | Публикувана: 1 февруари 2021 в 10:34 | Категория: Билки, Здраве