Американ стек с гриловани зеленчуци

Обновена: 03.04.2025|
американ стек с гриловани зеленчуци

Тази рецепта за Американ стек с гриловани зеленчуци е съчетание на класическо ястие с модерен и здравословен прочит на приготвянето. Предлага изобилие от вкусове и много ниско количество нетни въглехидрати.

Рецепта за Американ стек с гриловани зеленчуци

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция
60 минути 2 1180,5 калории
6,1 г нетни въглехидрати
69,8 г протеин
92,7 г мазнини

 

Опитайте това вкусно и питателно основно ястие.

Необходими продукти:

  • 500 г американ стек (2 стека)
  • 100 г краве масло Гхи
  • 100 г карфиол
  • 100 г червена чушка
  • 100 г зелен боб
  • ½ с. л. сол 
  • ½ с. л. пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставете месото на стайна температура за 30 минути.
  2. Добре подсушете с кухненска хартия стековете. 
  3. След като са добре подсушени стековете ги поръсете със солта и черния пипер и добре втрийте подправките в месото, за да поеме ароматите и вкусовете. 
  4. Загрейте добре грил тигана и поставете стековете в него. Печете ги в рамките на 5 минути от всяка страна.
  5. Добавете маслото Гхи към стековете и когато се разтопи, започнете да обливате стековете с него.
  6. Гответе така за още 3 минути на страна.
  7. Запечатайте и страните на стека, като ги държите така по 3 минути на страна и ги притискате леко към тигана.
  8. Оставете месото да си почине за 10 минути в соса и го извадете от тигана.
  9. Нарежете червената чушка на ивици.
  10. Поставете зеления боб, червена чушка и карфиола в тигана, където се готвеше стека. По този начин зеленчуците ще попият останалите сокове на месото и аромата му.
  11. Поръсете зеленчуците със сол и пипер и ги гриловайте, докато омекнат.

 

Поднесете Американ стек с гриловани зеленчуци, докато е топъл и ароматен. 

Ще отриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.

 

Сосове, подходящи за гарниране на Американ стек с гриловани зеленчуци

 

американ стек с гриловани зеленчуци, сосове

 

Към Американ стек с гриловани зеленчуци би стояло много добре като допълнение сос. Въпреки, че месото, приготвено на грил тиган е изключително крехко и сочно и може да се консумира и самостоятелно със зеленчуците, различните видове сосове могат да добавят текстура и баланс на вкусовете.

Сосове, които са подходящи да се комбинират с ароматния Американ стек с гриловани зеленчуци могат да бъдат:

  • Чимичури сос – този пикантен сос ще подчертае и допълни много добре сочното месо и леките зеленчуци. Основните съставки в този сос са магданоз, чесън, червен винен оцет, зехтин, риган и лют червен пипер.
  • Домашна кето майонеза – с кремообразната си текстура и плътния си вкус ще добави разнообразие в текстурата на ястието и ще го направи още по-вкусно.
  • Кремообразен сос със синьо сирене – кремообразна текстура и силен аромат, които перфектно се съчетават със сочния стек са още един начин да разнообразите и обогатите тази рецепта. Приготвя се с разтопено синьо сирене с малко тежка сметана. Овкусен с чесън и черен пипер. Той добавя наситен вкус и луксозност към ястието.

 

Може да добавите сос спрямо собствените си вкусови предпочитания, но имайте предвид, че хранителните стойности ще се променят по този начин.

 

История на ястието

Американският стек с гриловани зеленчуци е класическо ястие, което обединява традиционната любов на американската кухня към качествено говеждо месо и нарастващия интерес към здравословното хранене.

Историята на стековете започва още с развитието на говедовъдството в САЩ през 19 век, когато стекът се превръща в символ на изобилие и просперитет. Традицията за приготвяне на стек на грил е свързана с барбекю културата, която е популярна в цялата страна. 

Грилованите зеленчуци, като гарнитура, са по-късен елемент, добавен за баланс на вкусовете и текстурите, както и заради модерните тенденции към по-леко и питателно хранене. 

Днешният американски стек с гриловани зеленчуци комбинира сочността и наситения вкус на месото с аромата и свежестта на грилованите зеленчуци. 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зелена салата.

 

Ако идеята ни за Американ стек с гриловани зеленчуци ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате Американ стек с гриловани зеленчуци със зелена салата с лимонов дресинг

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар