Американ стек с гриловани зеленчуци

Обновена: 09.01.2025|
американ стек с гриловани зеленчуци

Тази рецепта за Американ стек с гриловани зеленчуци е съчетание на класическо ястие с модерен и здравословен прочит на приготвянето. Предлага изобилие от вкусове и много ниско количество нетни въглехидрати.

Рецепта за Американ стек с гриловани зеленчуци

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция
60 минути 2 1180,5 калории
6,1 г нетни въглехидрати
69,8 г протеин
92,7 г мазнини

 

Опитайте това вкусно и питателно основно ястие.

Необходими продукти:

  • 500 г американ стек (2 стека)
  • 100 г краве масло Гхи
  • 100 г карфиол
  • 100 г червена чушка
  • 100 г зелен боб
  • ½ с. л. сол 
  • ½ с. л. пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставете месото на стайна температура за 30 минути.
  2. Добре подсушете с кухненска хартия стековете. 
  3. След като са добре подсушени стековете ги поръсете със солта и черния пипер и добре втрийте подправките в месото, за да поеме ароматите и вкусовете. 
  4. Загрейте добре грил тигана и поставете стековете в него. Печете ги в рамките на 5 минути от всяка страна.
  5. Добавете маслото Гхи към стековете и когато се разтопи, започнете да обливате стековете с него.
  6. Гответе така за още 3 минути на страна.
  7. Запечатайте и страните на стека, като ги държите така по 3 минути на страна и ги притискате леко към тигана.
  8. Оставете месото да си почине за 10 минути в соса и го извадете от тигана.
  9. Нарежете червената чушка на ивици.
  10. Поставете зеления боб, червена чушка и карфиола в тигана, където се готвеше стека. По този начин зеленчуците ще попият останалите сокове на месото и аромата му.
  11. Поръсете зеленчуците със сол и пипер и ги гриловайте, докато омекнат.

 

Поднесете Американ стек с гриловани зеленчуци, докато е топъл и ароматен. 

Ще отриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.

 

Сосове, подходящи за гарниране на Американ стек с гриловани зеленчуци

 

американ стек с гриловани зеленчуци, сосове

 

Към Американ стек с гриловани зеленчуци би стояло много добре като допълнение сос. Въпреки, че месото, приготвено на грил тиган е изключително крехко и сочно и може да се консумира и самостоятелно със зеленчуците, различните видове сосове могат да добавят текстура и баланс на вкусовете.

Сосове, които са подходящи да се комбинират с ароматния Американ стек с гриловани зеленчуци могат да бъдат:

  • Чимичури сос – този пикантен сос ще подчертае и допълни много добре сочното месо и леките зеленчуци. Основните съставки в този сос са магданоз, чесън, червен винен оцет, зехтин, риган и лют червен пипер.
  • Домашна кето майонеза – с кремообразната си текстура и плътния си вкус ще добави разнообразие в текстурата на ястието и ще го направи още по-вкусно.
  • Кремообразен сос със синьо сирене – кремообразна текстура и силен аромат, които перфектно се съчетават със сочния стек са още един начин да разнообразите и обогатите тази рецепта. Приготвя се с разтопено синьо сирене с малко тежка сметана. Овкусен с чесън и черен пипер. Той добавя наситен вкус и луксозност към ястието.

 

Може да добавите сос спрямо собствените си вкусови предпочитания, но имайте предвид, че хранителните стойности ще се променят по този начин.

 

История на ястието

Американският стек с гриловани зеленчуци е класическо ястие, което обединява традиционната любов на американската кухня към качествено говеждо месо и нарастващия интерес към здравословното хранене.

Историята на стековете започва още с развитието на говедовъдството в САЩ през 19 век, когато стекът се превръща в символ на изобилие и просперитет. Традицията за приготвяне на стек на грил е свързана с барбекю културата, която е популярна в цялата страна. 

Грилованите зеленчуци, като гарнитура, са по-късен елемент, добавен за баланс на вкусовете и текстурите, както и заради модерните тенденции към по-леко и питателно хранене. 

Днешният американски стек с гриловани зеленчуци комбинира сочността и наситения вкус на месото с аромата и свежестта на грилованите зеленчуци. 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зелена салата.

 

Ако идеята ни за Американ стек с гриловани зеленчуци ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате Американ стек с гриловани зеленчуци със зелена салата с лимонов дресинг

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар