Алулоза – какво представлява подсладителят?

Обновена: 06.08.2025|
5 мин. четене
Алулоза.

Когато търсим заместители на захарта, е възможно да се объркаме насред огромното количество естествени и синтетични подсладители, които откриваме в пазарната мрежа. Всеки от тях има своите особености и специфики, по които може да се водим, за да изберем най-доброто за себе си – в това число вкусът, текстурата и начинът на добиване и производство

В тази статия ще разгледаме какво представлява подсладителят алулоза, как се добива, какви са неговите употреби и може ли да е от полза за здравето ни.

Алулозата носи вкуса и текстурата на обикновената рафинирана захар, което я прави подходящ кандидат за заместител при хора, които са свикнали да консумират захар. Това прави подсладителят лесен за използване в различни рецепти, тъй като не се налагат пресмятания за необходимото количество.

Този интересен подсладител е открит през 40-те години на миналия век, но неговото масово производство започва в края на века в Япония. Това се случва поради откритието на Кен Изумори в Университета на Кагава за превръщане на фруктозата в алулоза с помощта на ключовия ензим D-tagatose 3-epimerase.

Популяризира се в началото на 21. век и става все по-широко разпространен поради близостта до обикновената захар и съответно удобството, с което повечето хора са свикнали.

Химически състав

 

Алулоза.

 

Алулозата е монозахарид за разлика от обикновената захар, която е дизахарид – съединение от фруктоза и глюкоза. Всъщност, алулозата има същата химическа формула като фруктозата, но подредена по различен начин. Поради тази разлика подсладителят не може да се усвои от тялото.

Този подсладител е също познат като D-псикоза, като се смята за „рядък захарид“. Носи теази характеристики, тъй като естествено се открива в много малко продукти и то в много малки количества. Може да я намерим в пшеницата, моласата, естествения кленов сироп, стафидите и смокините.

Химичната формула на алулозата е C6H12O6.

С помощта на определени ензими може да превърнем естествената фруктоза в алулоза.

 

Какъв вкус има алулозата?

Смята се, че алулозата носи около 70% от сладостта на захарта заедно с лек охлаждащ ефект, който се усеща при директна консумация. За разлика от други подсладители, които носят сладък вкус, различен от захарта, алулозата се смята за много близка до нея.

Значителен плюс на алулозата е, че притежава някои от ценните свойства на захарта като нейната способност за карамелизиране и покафеняване – тези ефекти са важни за приготвянето на някои храни, които са трудни за изпълнение, а понякога дори и невъзможни за реализиране с други подсладители.

 

Свойства на алулозата

Този подсладител има интересни свойства в организма ни, чрез които може да черпим ползи от консумацията. Един голям плюс на алулозата е, че не застрашава здравето на зъбите и венците ни, както рафинираната захар. Но ползите от този подсладител съвсем не свършват с това.

Действа като инхибитор в храносмилателната система

 

Алулоза.

 

Алулозата има интересно действие в стомашно-чревния тракт, тъй като потиска действието на някои ензими в червата. Може също да инхибира и забави разграждането на въглехидрати и усвояването на глюкоза. Това действа благоприятно на кръвната захар, като намалява пиковете и спадовете, които не само натоварват панкреаса, но са свързани и с неприятния „вълчи“ глад.

Потискането на храносмилателните ензими обаче може да доведе до газове, подуване, стомашен дискомфорт и диария. За да се предпазим от тези отрицателни ефекти, не е препоръчително да консумираме големи количества алулоза за продължителен период от време.

Противовъзпалителни свойства

Проучвания показват, че алулозата може да намали възпалението в тялото. Тъй като различни заболявания се дължат на хроничното възпаление в организма ни, с помощта на подобни благоприятни вещества може да намалим риска от появата на диабет, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и други.

Положително действие за кръвната захар

Алулозата може да е полезен помощник при борбата с инсулиновата резистентност и нежеланите промени в кръвната захар. Тъй като не се усвоява, този подсладител не влияе на кръвната захар и по този начин може да се контролират пиковете, докато си хапваме сладко.

Проучвания върху животни показват способност на подсладителя да понижава допълнително кръвната захар и да намали риска от диабет тип 2. Тези благоприятни действия се дължат на свойството на алулозата да защитава бета клетките в панкреаса, които синтезират ценния за нас инсулин.

В бъдеще нови проучвания ще могат да покажат още по-точни резултати за влиянието на подсладителя върху човешкото здраве.

Подкрепя здравето на черния дроб

 

Алулоза.

 

Проучвания с гризачи показват интересно действие на алулозата върху този важен орган. С нейна помощ може да се намали натрупването на мастни клетки в черния дроб. Това е ценно откритие, тъй като омазненият черен дроб може да доведе до други здравословни проблеми като диабет тип 2 и инсулинова резистентност. Отделно от това, черният дроб е един от най-важните органи в тялото и е необходимо да поддържаме неговото здраве.

Малко проучване с хора, но само с 90 участници, показва същите положителни резултати за влиянието на алулозата върху черния дроб. Въпреки че се нуждаем от повече проучвания, за да сме сигурни в тези открития, това е добър знак в полза на подсладителя.

 

Как да я използваме?

Както споменахме, едно от основните предимства на алулозата е, че наподобява на захарта по вкус и текстура. Затова е удобна за използване в ежедневието – например за подслаждане на кафето, чая и други готови напитки. Може да я използваме в различни рецепти, като единственото условие е да добавим малко повече спрямо рафинираната захар, тъй като алулозата има само 70% от сладостта на захарта.

Може да опитаме и други подсладители под формата на прах, кристали или дори подсладени сиропи, за да преценим кой вариант е най-удобен за собствените ни кулинарни желания.

Стевията например е напълно естествен заместител на захарта, който много хора предпочитат, поради липсата на рискове и странични ефекти. Голяма част от подсладителите все още претърпяват изследвания за това дали наистина са безвредни за организма, докато стевията вече е получила своя здравословен статус.

 

Може ли да ни навреди?

 

Алулоза.

 

Както стана ясно, алулозата всъщност има редица ползи за тялото. Разбира се, хубаво е да внимаваме с количеството, въпреки че няма въглехидрати и калории, за които да се притесняваме. Честият прием на голямо количество алулоза може да доведе до храносмилателни смущения като:

 

При консумация на алулоза в нормални количества и приготвяне на вкусни ястия и десерти по-скоро може да е полезна за нас.

 

Заключение

В огромното разнообразие от подсладители може да е трудно да намерим подходящия за нас, без да се налага да опитваме всички тях. Алулозата е добро начало за всеки, който иска да се погрижи за себе си, тъй като е лесна за използване и е много близка до захарта, с която сме свикнали. Има определени ползи за здравето, но все пак трябва да внимаваме да не приемаме твърде големи количества от нея – както се казва, отровата е в дозата.

 

Често задавани въпроси

Какво е алулоза?

Това е подсладител, който става все по-популярен за използване в различни храни и напитки. Той е близък до захарта като вкус и текстура, което го прави лесен и удобен за използване.

Има ли ползи за здравето?

Малки проучвания показват определени ползи за контрол над нивата на кръвната захар, укрепване на черния дроб и панкреаса. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

Може ли да ни навреди?

Прекомерната консумация на алулоза може да доведе до храносмилателни смущения, дискомфорт, разсроен стомах и други. Затова е хубаво да внимаваме с количествата, които приемаме и при поява на странични ефекти да се обърнем към друг естествен подсладител.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 06.08.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар