Агнешко с естрагон – класическа грузинска рецепта

Обновена: 10.04.2025|
3 мин. четене
агнешко с естрагон

Яхнията от агнешко с естрагон е класическо грузинско ястие, което се хапва най-често на Великден. Тъй като и в нашите ширини агнешкото месо е популярно на този светъл празник, споделяме рецептата, за да разнообразим празничното си меню.

 

Рецепта за грузинско агнешко с естрагон

Това ястие е познато и под името Чакапули, както го наричат в Грузия.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
2 часа и 30 минути 4 677 калории
1 г нетни въглехидрати
66 г белтъчини
43 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко месо за готвене
  • 200 мл сухо бяло вино
  • 1 връзка пресен естрагон
  • 1 литър бульон (агнешки или пилешки) или 1 литър топла вода
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете месото и го изчистете от нежелани части.
  2. Разделете месото на 3 равни части.
  3. В широка тенджера сложете 1 с. л. краве масло Гхи и към него добавете 1 част от месото. Оставете да се запечати в маслото и обърнете парчетата от всички страни.
  4. Махнете месото от тигана, добавете още 1 с. л. краве масло Гхи и подгответе по същия начин и следващата част от месото.
  5. Третата част от месото довършете с последната супена лъжица краве масло.
  6. Извадете месото от тигана.
  7. Появилите се кафяви корички в тигана са изключително вкусни. Добавете към тигана бялото вино и хубаво остържете дъното с дървена лъжица.
  8. Оставете виното да къкри за 5-7 минути в тигана.
  9. Добавете връзката естрагон, която сме завързали с парче канап. Това ще улесни премахването след това.
  10. Добавете също черния пипер, солта и чесъна.
  11. Залейте с бульона и намаляваме огъня.
  12. Ястието трябва само леко да къкри.
  13. Оставете го да се сготви за час и половина до 2 часа. Дългото приготвяне на слаб огън ще направи агнешкото месо изключително нежно и крехко.
  14. В последния половин час от приготвянето може да разкъсате връзката с естрагон, да посипете листенцата из ястието и да разбъркате.
  15. Сервирайте готовото агнешко с естрагон с парче от връзката пресни билки за декорация, ако не сте ги посипали в яхнията.

Още идеи за вкусни ястия ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Съвет: Топлата яхния от агнешко с естрагон се допълва чудесно със здравословен кето хляб.

Класическото Чакапули в Грузия се приготвя със зелени джанки, които се добавят към соса заедно с агнешкото месо и се готвят за дълго време. Те не са съвместими с кето режима, но може да опитате да ги добавите за допълнителен вкус и да ги извадите от ястието, преди да го хапвате. Със сигурност ще останете очаровани от тази любопитна добавка.

Хранителни стойности

 

агнешко с естрагон

 

Великденското меню може да съчетае в себе си изключителен вкус, но и здравословни избори. Може да хапваме празнични вкусотии, без да се отказваме от своя нисковъглехидратен режим на хранене. Яхнията от агнешко с естрагон е едно подобно предложение, което освен малко количество въглехидрати, предлага и редица полезни витамини и минерали.

В 1 порция агнешко с естрагон по грузински се съдържат:

  • 225% витамин Б12
  • 123% селен
  • 120% витамин Б3
  • 70% фосфор
  • 53% витамин Б2
  • 36% мед
  • 33% витамин Б
  • 31% калий
  • 30% витамин Б6
  • 28% омега-3 мастни киселини
  • 25% желязо

*Процентите са калкулирано според препоръчителната дневна доза.

Готовото ястие от агнешко с естрагон е богато на белтъчини и полезно мазнини, но е бедно на фибри. Затова може да го комбинираме с подходящи зеленчуци или свежа салата от нашия кулинарен блог.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

патладжани по грузински

 

Нисковъглехидратните предложения, които ще си отиват с ароматното агнешко с естрагон, са безброй. С него може да поднесем както топли предястие, така и салати или други специалитети от грузинската кухня. Може да опитате също:

 

Нисковъглехидратното хранене е вкусно и в делник, и в празник. Каним ви да се вдъхновите за още рецепти и кулинарни идеи в споделената ни кухня във Фейсбук

За пълно Великденско меню, но и за всички седмици след светлия празник, може да се възползвате от безплатното ежеседмично меню, което ви подготвяме във Вайбър канала. С него ще получите и удобен списък за пазаруване, който да използвате за улеснение.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 01.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар