Агнешко с естрагон – класическа грузинска рецепта

Яхнията от агнешко с естрагон е класическо грузинско ястие, което се хапва най-често на Великден. Тъй като и в нашите ширини агнешкото месо е популярно на този светъл празник, споделяме рецептата, за да разнообразим празничното си меню.
Рецепта за грузинско агнешко с естрагон
Това ястие е познато и под името Чакапули, както го наричат в Грузия.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
2 часа и 30 минути | 4 | 677 калории 1 г нетни въглехидрати 66 г белтъчини 43 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо за готвене
- 200 мл сухо бяло вино
- 1 връзка пресен естрагон
- 1 литър бульон (агнешки или пилешки) или 1 литър топла вода
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- черен пипер на зърна
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете месото и го изчистете от нежелани части.
- Разделете месото на 3 равни части.
- В широка тенджера сложете 1 с. л. краве масло Гхи и към него добавете 1 част от месото. Оставете да се запечати в маслото и обърнете парчетата от всички страни.
- Махнете месото от тигана, добавете още 1 с. л. краве масло Гхи и подгответе по същия начин и следващата част от месото.
- Третата част от месото довършете с последната супена лъжица краве масло.
- Извадете месото от тигана.
- Появилите се кафяви корички в тигана са изключително вкусни. Добавете към тигана бялото вино и хубаво остържете дъното с дървена лъжица.
- Оставете виното да къкри за 5-7 минути в тигана.
- Добавете връзката естрагон, която сме завързали с парче канап. Това ще улесни премахването след това.
- Добавете също черния пипер, солта и чесъна.
- Залейте с бульона и намаляваме огъня.
- Ястието трябва само леко да къкри.
- Оставете го да се сготви за час и половина до 2 часа. Дългото приготвяне на слаб огън ще направи агнешкото месо изключително нежно и крехко.
- В последния половин час от приготвянето може да разкъсате връзката с естрагон, да посипете листенцата из ястието и да разбъркате.
- Сервирайте готовото агнешко с естрагон с парче от връзката пресни билки за декорация, ако не сте ги посипали в яхнията.
Още идеи за вкусни ястия ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Съвет: Топлата яхния от агнешко с естрагон се допълва чудесно със здравословен кето хляб.
Класическото Чакапули в Грузия се приготвя със зелени джанки, които се добавят към соса заедно с агнешкото месо и се готвят за дълго време. Те не са съвместими с кето режима, но може да опитате да ги добавите за допълнителен вкус и да ги извадите от ястието, преди да го хапвате. Със сигурност ще останете очаровани от тази любопитна добавка.
Хранителни стойности
Великденското меню може да съчетае в себе си изключителен вкус, но и здравословни избори. Може да хапваме празнични вкусотии, без да се отказваме от своя нисковъглехидратен режим на хранене. Яхнията от агнешко с естрагон е едно подобно предложение, което освен малко количество въглехидрати, предлага и редица полезни витамини и минерали.
В 1 порция агнешко с естрагон по грузински се съдържат:
- 225% витамин Б12
- 123% селен
- 120% витамин Б3
- 70% фосфор
- 53% витамин Б2
- 36% мед
- 33% витамин Б
- 31% калий
- 30% витамин Б6
- 28% омега-3 мастни киселини
- 25% желязо
*Процентите са калкулирано според препоръчителната дневна доза.
Готовото ястие от агнешко с естрагон е богато на белтъчини и полезно мазнини, но е бедно на фибри. Затова може да го комбинираме с подходящи зеленчуци или свежа салата от нашия кулинарен блог.
Още от нашата здравословна кухня
Нисковъглехидратните предложения, които ще си отиват с ароматното агнешко с естрагон, са безброй. С него може да поднесем както топли предястие, така и салати или други специалитети от грузинската кухня. Може да опитате също:
- Патладжани по грузински с орехи
- Грузинска пилешка яхния Чахохбили
- Зелена салата с лимонов дресинг
- Предястия с гриловани патладжани
Нисковъглехидратното хранене е вкусно и в делник, и в празник. Каним ви да се вдъхновите за още рецепти и кулинарни идеи в споделената ни кухня във Фейсбук.
За пълно Великденско меню, но и за всички седмици след светлия празник, може да се възползвате от безплатното ежеседмично меню, което ви подготвяме във Вайбър канала. С него ще получите и удобен списък за пазаруване, който да използвате за улеснение.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Предлагаме ви агнешка супа с лапад, с която можете да се стоплите в студените дни, а в топлите – да повишите издръжливостта си.
Агнешки езичета се използват широко в кулинарията, а хранителният им състав е чудесен и подходящ за кето режим или която и да е диета.
Основното ястие – агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки, мазнина, метод на изпичане.