Агнешки кюфтета с грах

Въпреки че рецептата за агнешки кюфтета с грах е подходяща за всяко време от годината, няма как да отречем предимството й по време на великденските празници. Ако разполагаме с малко останало агнешко от подготовката за празничната трапеза, може да го превърнем в нещо още по-вкусно и завършено – сочни агнешки кюфтета с грах.
Рецепта за агнешки кюфтета с грах
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути | 5 | 419.8 калории 6 г нетни въглехидрати 22.4 г протеин 36.24 г мазнини |
Опитайте вкусното ни и лесно предложение за агнешки кюфтета с грах.
Необходими продукти:
- 500 г агнешка кайма
- 100 г краве масло Гхи
- 400 г грах
- 200 г домати
- 1 ч. л. джоджен
- ½ ч. л. лют червен пипер
- ½ ч. ч. топла вода
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и сварете граха.
- Разтопете кравето масло Гхи в тиган на слаб огън и добавете подправките.
- Когато леко започва да се запържва, изсипете граха.
- Запържете го на средна температура.
- Нарежете доматите на малки купчета.
- Добавете ги към граха заедно с ½ ч. ч. топла вода.
- Оставете го да къкри.
- През това време оформете каймата на средно големи топчета и ги запържете с масло в отделен тиган (незалепващ).
- Изсипете агнешките кюфтета при граха с доматите и гответе за още 10 минути на тих огън.
- Сервирайте готовите агнешки кюфтета с грах, докато са още топли.
Допълнителни съвети:
- Може да добавите към каймата подправки, ако не е овкусена предварително, като кимион, пушен червен, черен пипер и сол.
- Може да приготвите кюфтетата на еър фрайър или да ги запечете във фурната, за да избегнете добавянето на допълнително масло.
- Ако не сте фенове на агнешкото, може да използвате телешка кайма.
Мелене на месо у дома: предимство ли е?

Ако сами си смелим месото у дома, ще получим по-свеж, по-вкусен и по-качествен резултат. Първо, избираме точно какво месо да използваме – без излишни добавки и консерванти. Готовата кайма от магазина не винаги е направена от еднородно месо.
Вместо това тя често съдържа различни части от животното – например по-жилави, по-мазни или по-нискокачествени парчета, които не бихме избрали, ако си мелим месото сами.
Когато правим сами каймата си, можем да контролираме колко мазнина да има – повече за сочност или по-малко за по-лек вкус. Освен това текстурата е по-хубава, а каймата запазва естествената си влага, което ще направи ястията с нея още по-сочни.
И най-хубавото е, че можем да експериментираме. Да комбинираме различни видове месо, като агнешко с говеждо или свинско с телешко, за да я приготвим по свой вкус. Смилането у дома не само ни дава по-голяма сигурност, но и пълна свобода върху крайния резултат.
От домашната кайма може да приготвим както вкусни свински, телешки или агнешки кюфтета, така и ястия като пълнени чушки или мусака.
Агнешкото по света

Агнешкото е любимо месо в много кухни по света, като всяка държава има свой уникален начин на приготвяне. В Гърция например го мариноват с лимон, чесън и риган, а след това го пекат бавно, докато стане крехко и ароматно. В Мароко го готвят в глинен съд с подправки като канела, кимион и шафран, добавяйки сушени плодове за леко сладък вкус.
В Индия агнешкото често се превръща в пикантни кърита с гъсти сосове от домати, джинджифил и гарам масала. А в Турция от него правят известните кебапи, изпечени на жар и сервирани с пухкав хляб и кисело мляко. В България обикновено обичаме класиката – сочни агнешки кюфтета, които можем да запечем, да изпържим или дори да приготвим на скара.
Още от здравословната ни кухня

Ако идеята ни за агнешки кюфтета с грах ви е харесала, предлагаме да опитате и друг начин, по който да имплементирате месото в кухнята си, именно по формата на пица с агнешко и блат от карфиол. Може да разгледате още много подобни и различни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Каним ви и в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Агнешки езичета се използват широко в кулинарията, а хранителният им състав е чудесен и подходящ за кето режим или която и да е диета.
Спагети Конджак с агнешка кайма е една много бърза, вкусна, засищаща и нискокалорична рецепта.
Не можем да си представим най-традиционните български празници Великден и Гергьовден без вкусна агнешка дроб сарма на нашата







