Агнешки кюфтета с грах

Обновена: 13.11.2025|
3 мин. четене
Агнешки кюфтета с грах.

Въпреки че рецептата за агнешки кюфтета с грах е подходяща за всяко време от годината, няма как да отречем предимството й по време на великденските празници. Ако разполагаме с малко останало агнешко от подготовката за празничната трапеза, може да го превърнем в нещо още по-вкусно и завършено – сочни агнешки кюфтета с грах.

 

Рецепта за агнешки кюфтета с грах

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
40 минути 5 419.8 калории
6 г нетни въглехидрати
22.4 г протеин
36.24 г мазнини

 

Опитайте вкусното ни и лесно предложение за агнешки кюфтета с грах.

Необходими продукти:

  • 500 г агнешка кайма
  • 100 г краве масло Гхи
  • 400 г грах
  • 200 г домати
  • 1 ч. л. джоджен
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • ½ ч. ч. топла вода
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и сварете граха.
  2. Разтопете кравето масло Гхи в тиган на слаб огън и добавете подправките.
  3. Когато леко започва да се запържва, изсипете граха.
  4. Запържете го на средна температура.
  5. Нарежете доматите на малки купчета.
  6. Добавете ги към граха заедно с ½ ч. ч. топла вода.
  7. Оставете го да къкри.
  8. През това време оформете каймата на средно големи топчета и ги запържете с масло в отделен тиган (незалепващ).
  9. Изсипете агнешките кюфтета при граха с доматите и гответе за още 10 минути на тих огън.
  10. Сервирайте готовите агнешки кюфтета с грах, докато са още топли.

Допълнителни съвети:

  • Може да добавите към каймата подправки, ако не е овкусена предварително, като кимион, пушен червен, черен пипер и сол.
  • Може да приготвите кюфтетата на еър фрайър или да ги запечете във фурната, за да избегнете добавянето на допълнително масло.
  • Ако не сте фенове на агнешкото, може да използвате телешка кайма.

 

Мелене на месо у дома: предимство ли е?

 

Кайма за агнешки кюфтета.

 

Ако сами си смелим месото у дома, ще получим по-свеж, по-вкусен и по-качествен резултат. Първо, избираме точно какво месо да използваме – без излишни добавки и консерванти. Готовата кайма от магазина не винаги е направена от еднородно месо.

Вместо това тя често съдържа различни части от животното – например по-жилави, по-мазни или по-нискокачествени парчета, които не бихме избрали, ако си мелим месото сами.

Когато правим сами каймата си, можем да контролираме колко мазнина да има – повече за сочност или по-малко за по-лек вкус. Освен това текстурата е по-хубава, а каймата запазва естествената си влага, което ще направи ястията с нея още по-сочни.

И най-хубавото е, че можем да експериментираме. Да комбинираме различни видове месо, като агнешко с говеждо или свинско с телешко, за да я приготвим по свой вкус. Смилането у дома не само ни дава по-голяма сигурност, но и пълна свобода върху крайния резултат.

От домашната кайма може да приготвим както вкусни свински, телешки или агнешки кюфтета, така и ястия като пълнени чушки или мусака.

 

Агнешкото по света

 

Турски агнешки кюфтета.

 

Агнешкото е любимо месо в много кухни по света, като всяка държава има свой уникален начин на приготвяне. В Гърция например го мариноват с лимон, чесън и риган, а след това го пекат бавно, докато стане крехко и ароматно. В Мароко го готвят в глинен съд с подправки като канела, кимион и шафран, добавяйки сушени плодове за леко сладък вкус.

В Индия агнешкото често се превръща в пикантни кърита с гъсти сосове от домати, джинджифил и гарам масала. А в Турция от него правят известните кебапи, изпечени на жар и сервирани с пухкав хляб и кисело мляко. В България обикновено обичаме класиката – сочни агнешки кюфтета, които можем да запечем, да изпържим или дори да приготвим на скара.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пица с агнешко и блат от карфиол.

 

Ако идеята ни за агнешки кюфтета с грах ви е харесала, предлагаме да опитате и друг начин, по който да имплементирате месото в кухнята си, именно по формата на пица с агнешко и блат от карфиол. Може да разгледате още много подобни и различни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Каним ви и в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 01.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

8e98d771bc9c30fc14988b2aed1e58fbb04e56c4bc89360458d418f203e6eeec?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар