Грузинска пилешка яхния Чахохбили
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Днес ще ви предложим една любопитна рецепта за такава, идваща от Грузия. Тази пилешка яхния носи името Чахохбили и е наситена с ухания, които моментално ще събудят апетита ви.
А още по-хубавото е, че съдържа малко количество въглехидрати, а това я прави напълно подходяща за спазващите кето диета.
Рецепта за пилешка яхния Чахохбили
Ако искате да изненадате всички вкъщи с една различна рецепта за обяд или вечеря, пригответе им пилешка яхния Чахохбили. Разкажете им историята, скрита зад това вкусно ястие и сме сигурни, че ще спечелите овациите на всички.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 6 г |
Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета с кожа и кости (около 1,2 кг)
- 3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 2 червени чушки, нарязани
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 50 г краве масло Гхи
- 2 ч. л. чесън на прах
- сол и пипер на вкус
- 20 г пресен кориандър, ситно нарязан
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 1 ч. л. хмели сунели* (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте маслото Гхи в дълбок тиган и запържете пилешкото месо до златисто на две партиди, като го обръщате от всички страни. Подправете го със сол и черен пипер.
- Заделете настрани месото и в тигана запържете ситно нарязания лук и разбъркайте добре.
- Преместете пилешкото и лука в по-голяма тенджера. Добавете към тях доматеното пюре и нарязаните на кубчета домати и гответе няколко минути до лекото им сгъстяване, като разбърквате често
- Сега е ред да сложите в тенджерата и нарязаните червени чушки и чесъна на прах. Разбъркайте добре всички съставки и гответе под капак до готовност на зеленчуците, като от време на време разбърквате, за да не загори.
- Прибавете нарязаната на ситно люта чушка, а също и чаена лъжичка хмели сунели (ако разполагате с тази подправка). Разбъркайте добре, гответе още 5-10 минути, след което отстранете готовото ястие от котлона.
- Сервирайте вкусната пилешка яхния топла, поръсена с наситнен кориандър.
*Хмели сунели е традиционен грузински микс от сухи подправки. По-долу ще ви предоставим бонус рецепта как да си го приготвите сами у дома.
Още много любопитни и вкусни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати можете да откриете в нашите книги „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.
Чахохбили – какво не знаем за това ястие?
Чахохбили е добре познато грузинско ястие, силно наподобяващо познатата ни пилешка яхния.
Първоначално се е приготвяло с фазан и всъщност името на тази апетитна гозба идва точно от грузинската дума за фазан „khokhobi“.
Тази птица, известна в Европа, особено около региона на Евразия, е много подобна на пуйка. Забележителното е, че английското „pheasant“ произхожда от Грузия, по-точно от „Phasis“ – римското име на река Риони, където римляните за първи път са срещнали тези птици.
Така че спокойно бихме могли да кажем, че Чахохбили е вероятно най-автентичното грузинско ястие.
Tъй като месото от фазан е по-трудно за откриване в наши дни, повечето хора успешно го заменят с пилешко.
Ключът към невероятно вкусно Чахохбили е използването на домашни домати. Всеки, който има собствена градина, знае, че те превъзхождат купените от магазина. Ето защо трябва да приготвите това ястие преди да е свършил сезонът на окъпаните в слънце градински домати.
Ароматът на крехко месо, задушени зеленчуци, билки и кориандър прави тази пилешка яхния толкова апетитна. Чахохбили е не само вкусно, но и доста здравословно блюдо, а освен това съставките му позволяват неговото включване в кето диета.
Бонус рецепта за хмели сунели
Този чудесен и сгряващ грузински микс от подправки е превъзходен за овкусяване на яхнии, супи, меса, пиле и дори ориз или зеленчуци.
Необходими съставки:
- 2 с. л. семена от сминдух
- 4 дафинови листа
- 1 ч. л. чили на прах
- 2 с. л. сушен магданоз
- 2 с. л. суха майорана
- 2 с . л. сушен естрагон
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 2 с. л. сух копър
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Добавете семената от сминдух и дафиновите листа в мелничка за подправки или кафе. Смелете, докато се образува фин жълт прах.
- В купа смесете праха от сминдух и дафинов лист с останалите съставки, докато се смесят напълно.
- Съхранявайте в херметически затворен съд на тъмно и хладно място до 3 месеца.
Полученото количество е за 7 супени лъжици, в които има:
- калории: 10
- въглехидрати: 1 г
- натрий: 673 мг
- калий: 56 мг
- витамин А: 135 IU
- витамин C: 1,2 мг
- калций: 22 мг
- желязо: 0,9 мг
Друг вариант на подправката може да видите и в нашата рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка.
Още от здравословната ни кухня
Сервирайте вашата порция пилешка яхния с филийка постен кето хляб, който съдържа минимално количество въглехидрати.
Ако това предложение за Чахохбили ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
От деца знаем, че домашните гозби са най-здравословни, но днес ще обърнем специално внимание
Пилешка салата с хрупкава маруля, приятен кремообразен сос от домашна кето майонеза, свежи и
Пиле с гъби и сметана е лесно и вкусно нисковъглехидратно ястие с кремообразна консистенция.