Световъртеж – как да се справим?

Обновена: 08.03.2024|
Паник атаки. Симптоми на високо кръвно налягане. Полицитемия вера. Световъртеж, ухо, слухов апарат.

На всички ни се е случвало: онзи момент, в който губим равновесие и започва да ни се вие свят, причернява ни и усещаме гадене и липса на ориентация за света около нас.

Това е световъртежът. Той носи още и името вертиго (от латински в превод: въртеливо движение, завъртане). Причините за него са много, но ако ви се случва често, със сигурност знаете колко е неприятен.

Затова и събрахме за вас на едно място няколко ефективни метода, чрез които бихте могли да преодолеете проблема, ако се появи.

 

 

Как да се справим със световъртежа?

Тъй като е често срещан при много хора, има редица методи срещу него. Какво ще подейства обаче зависи изцяло от първопричината, поради която световъртежът възниква.

Затова и в най-общ смисъл можем да разделим подходите, с които се борим с него, в две основни категории: медикаменти и природни средства.

 

Природни средства за справяне с проблема

 

Световъртеж. Детокс без въглехидрати и захар.

 

  • Хидратация

На първо място можем да поставим без спор водата. Особено, когато причините за световъртежа за външни (толина, влага и други), хидратацията е нашият първи приятел. Това с още по-голяма сила важи, когато говорим за световъртеж, причинен от дехидратация. Пиейки достатъчно вода, усещаме моментално облекчение и разсейване на симптомите.

  • Кисело мляко

Киселото мляко също е едно от природните средства, които се използват за противодействие на световъртежа от векове. По нашите земи то е особено познат метод, тъй като дедите ни от столетия следват рецепти и традиции за млекодобив.

Когато консумираме кисело мляко при световъртеж, то, подобно на водата освежава и хидратира, също така има и редица полезни бактерии. Киселият му вкус също „събужда“ рецепторите ни и фокусира ума ни върху усещането от храната и свежестта й.

  • Лимон

Вкусът на лимона се счита за ефективно средство срещу проблема. Лимонов сок, смесен с вода, гарантирано помага при нужда от бърза хидратация и освежаване. Полезните витамини и минерали в плода също са незаменими за организма.

  • Ябълков оцет

 

Световъртеж, ябълков оцет, методи.

 

Ябълковият оцет е изпитано средство срещу световъртеж, предизвикан от колебания в кръвното налягане. Смесването му с мед гарантира ефективен резултат. Имайте предвид, че е добре да внимавате в този случай с количествата мед, ако следвате хранителен режим, базиран на намаляването на въглехидратите.

Освен това е желателно да проверите състава и произхода на оцета, така че да сте сигурни в полезните му свойства.

  • Храни и добавки с желязо

Ако пък световъртежът се дължи на нисък хемоглобин, е добре да увеличите приема на хранителни добавки с желязо, както и храните, които го съдържат в по-големи количества: спанак, леща, броколи, целина, коприва, магданоз и други.

  • Масаж

Не точно природно, но до голяма степен народно средство, е масажът. Той подобрява циркулацията на кръвта и ни кара да се чувстваме по-добре моментално. Затова, ако имате възможност да ви масажират при световъртеж, това може да помогне – особено, ако проблемът се дължи на нервно натоварване, притеснение и стрес.

  • Джинджифил

Той противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на гаденето и световъртежа. Може да се  консумира в различни форми – като чай от джинджифил, джинджифилови бонбони или като подправка към вашите ястия.

  • Гинко билоба

Смята се, че тази билкова добавка подобрява кръвообращението, което може да бъде полезно за някои хора със световъртеж. Препоръчително е все пак да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да приемате каквито и да е добавки.

  • Етерично масло от мента

Вдишването на аромата на етерично масло от мента може да облекчи гаденето и замаяността. Можете да използвате дифузер или просто да го вдишвате от бутилката.

 

Стресът и безпокойството могат да изострят симптомите на световъртеж, затова се замислете дали да не интегрирате в ежедневието си практики за дълбоко дишане, медитация или йога. 

 

Медикаментозни средства за справяне със световъртежа

Преди да приемате медикаменти за справяне с проблема, задължително се консултирайте с лекар. Всяко лекарство и хранителна добавка има своя ефект върху нашето тяло и затова е задължително да го приемаме според предписанията и насоките на специалистите.

В този смисъл, както споменахме и по-горе, световъртежът може да се дължи на дефицит на витамини и минерали. В такива случаи, както и превантивно, се препоръчва приемане на хранителни добавки.

Други лекарствени средства, които биха могли да помогнат, попадат в групите на нестероидните противовъзпалителни средства и на аналгетиците. Медикаментите винаги се предписват в зависимост от причината за световъртежа и специфичните оплаквания и никога не трябва да се приемат без предварителна консултация със специалист.

 

Какви могат да са причините за световъртежа?

 

Световъртеж, ухо, слухов апарат.

 

През вековете са открити множество фактори, които могат да станат причина за замаяност.

Някои от тях биват външни: температура на външната среда, гореща вода, която повишава температурата на тялото, задушна или много влажна атмосфера в помещението.

Наличието на морска болест и чувствителност към движение понякога става причина за появата на световъртеж. В следствие от дехидратация или ниска кръвна захар (хипогликемия) можем да усетим замаяност и усещане за въртене. Внезапното спадане на кръвното налягане при изправяне може също да има такъв ефект.

От друга страна обаче, световъртежът може да има и чисто медицински произход и причина.

Тук се нареждат проблемите с вестибуларния апарат и заболяванията, свързани с централната нервна система.

Това са основните две групи от фактори възникване на състоянието. В този ред на мисли световъртежът може да бъде и два вида:

  • Периферен – когато е предизвикан от проблем с вестибуларния апарат.
  • Централен – когато има друг тип увреждане или заболяване на нервната система.

Не бива да забравяме, че част от вестубуларния апарат е и нашето вътрешно ухо. Затова и при сериозни ушни инфекции също може да изпитаме периодична поява на световъртеж. Нараняванията на главата и травмите на ухото могат да увредят структурите на вътрешното ухо и да причинят замайване.

Към проблемите, свързани с централната нервна система, спадат и:

  • Мигрена
  • Синдром на Валенберг, вид исхемично, мозъчно-съдово заболяване
  • Малформация тип Арнолд-Киари, свързана с изменения в мозъка
  • Множествена склероза – една от най-сериозните диагнози в списъка, която за съжаление е нелечима

Световъртежът, възникващ по здравословни причини, е характерен за по-възрастни пациенти (с изключение на моментите, когато говорим за недостиг на витамини и минерали и наличието на анемия).

Това е така, тъй като с възрастта рисковете от много заболявания се увеличават многократно. Редица от тях пък са свързани пряко с нервната и кръвоносната системи. Те, от своя страна, с функциите на мозъка и вестибуларния апарат.

Всички тези фактори, заедно с начина на живот, който водим, могат да са причини за появата на световъртеж.

 

Заключение

Още наречен вертиго, световъртежът е дезориентиращо и неудобно усещане, което може да бъде причинено от различни фактори, както външни, така и медицински.

Дехидратацията и чувствителността към условията на околната среда могат да доведат до световъртеж, но причините могат да бъдат и по-сериозни. Някои от тях включват проблеми с вестибуларния апарат, инфекции на вътрешното ухо, наранявания на главата или нарушения на централната нервна система като мигрена или множествена склероза.

Световъртежът е по-често срещан при по-възрастните хора поради повишения риск от здравословни проблеми, свързани с възрастта.

Естествени средства като хидратация, кисело мляко, лимон и храни и добавки, съдържащи желязо, могат да осигурят облекчение за някои хора. Въпреки това е изключително важно да се консултирате с лекар, преди да опитате каквото и да е лечение, особено ако подозирате медицинска причина за вашия световъртеж.

Какво представлява световъртежът?

Световъртежът се характеризира с чувство за въртене или замаяност. Често е описван като усещане, че вие или заобикалящата ви среда се движите или въртите, когато всъщност не са.

Как да се справим със световъртежа?

Естествени средства като хидратация, кисело мляко, лимон и храни, богати на желязо, могат да осигурят облекчение за някои хора. Въпреки това е изключително важно да се консултирате с лекар, преди да опитате каквото и да е лечение, особено ако подозирате медицинска причина за вашия световъртеж.

Какви могат да са причините?

Дехидратацията и чувствителността към условията на околната среда могат да доведат до световъртеж, но причините могат да бъдат и по-сериозни. Някои от тях включват проблеми с вестибуларния апарат, инфекции на вътрешното ухо, наранявания на главата или нарушения на централната нервна система като мигрена или множествена склероза.

Категории: Здраве|Публикувана: 22.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:16 | Публикувана: 22 март 2022 в 17:22 | Категория: Здраве