Внимание – припадъци!

Обновена: 06.03.2024|
Припадъци.

Припадъците са краткотрайни състояния, при които временно се нарушава функцията на мозъчната кора. Външните им прояви са различни поради разнообразните фактори, които ги причиняват. Често се свързват със стрес, умора, претопляне, инфекции, епилепсия или друго заболяване.

Ако търсите повече информация за припадъците, прочетете тази статия.

 

Видове припадъци

Епилептични се наричат припадъците, които са проява на хронично заболяване, известно като епилепсия. Те са резултат от неправилна и хаотична активност на нервните клетки в мозъка. Свързани са с конвулсии, губене на съзнание и други неврологични симптоми.

Неепилептични са всички останали припадъци. Те не се дължат на епилепсия, въпреки че също могат до доведат до временни промени в мозъчната дейност. Свързани са с действието на множество фактори.

bademovo brashno 400
malinovi 01 600
bademovo brashno 400
malinovi 01 600

Например при излагане на много високи температури организмът не успява да се справи с прекомерната топлина, което предизвиква нарушения в централната нервна система и припадък.

Проблемът може да се случи при изкачване на голяма височина. Тогава провокиращо условие е настъпилият кислороден глад и последвалата го загуба на съзнание.

Различни травми, тумори, мигрена, възпаления, инфекции и хронични заболявания нерядко предизвикват припадъци. Понякога вегетативната нервна система повлиява рефлекторно съдовия тонус и сърдечния ритъм. Състоянието се характеризира със забавяне на пулса, понижаване на кръвното налягане и припадък. До този инцидент може да се стигне и след повръщане, диария и дехидратация. Причината е, че при намаляване на телесните течности кръвта се сгъстява, възниква съдова недостатъчност и се нарушават мозъчните функции.

Виновни за припадъците нерядко могат да бъдат:

 • интензивният стрес
 • състоянията на тревожност и депресия
 • хормоналните промени
 • бременността
 • хроничното безсъние
 • злоупотребата с лекарства
 • хипогликемията (пониженото ниво на кръвната захар)

 

Посочените примери са само част от случаите на неепилептични припадъци, чиято диагностика и лечение изисква разнообразни подходи, съобразени с особеностите на всеки отделен пациент.

 

Какво е типично за всички припадъци?

 

Припадъци.

 

Независимо от многобройните различия, се открояват следните общи симптоми:

 • Често припадъците се предшестват от предупредителни сигнали като слабост, гадене, болка в слепоочията, стягане в главата, замаяност.
 • Дишането може да се промени, но в повечето случаи не спира.
 • Пулсът се забавя, леко отслабва, но обикновено не се губи.

 

Първа помощ

Предлагаме десет напътствия за това какво да правим и от какво да се въздържаме, ако някой до нас припадне:

 1. Хванете потърпевшия, така че да не се стовари тежко на земята. Помогнете му да легне, но не ограничавайте неговите движения. Те са част от проявата на припадъка и задържането им може да доведе до усложнения. Изключение се допуска само в случаите, когато съществува непосредствена опасност от нараняване.
 2. Ако сте сигурни, че дишането на припадналия не е възпрепятствано от повърнати материи или други отделяния, оставете човека в хоризонтално положение. Внимателно наклонете главата му назад и настрани.Това осигурява свободно дишане и предпазва от задушаване.
 3. Не местете пострадалия и не го изправяйте преждевременно, защото кръвта ще се придвижи от главата към крайниците и ще забави възстановяването му.
 4. Повдигнете краката на пациента, като под тях поставите сгънато облекло, чанта или друг предмет, за да повишите притока на кръв към мозъка.
 5. Ако сте в затворено помещение, отворете прозорците, за да осигурите свеж въздух.
 6. Освободете тялото на потърпевшия от всичко, което го притиска – стегнати колани, яки, маншети, копчета, връзки.
 7. Поставете влажна студена кърпа върху челото и слепоочията или просто навлажнете лицето му с хладка вода.
 8. Може да доближите до носа на пострадалия памучен тампон с амоняк (NH3). Амонячните изпарения дразнят рецепторите в носните пътища, възбуждат дихателния център в мозъчната кора и така ускоряват честотата на дишането. Но трябва да сте изключително внимателни, защото NH3 е токсичен при продължителен контакт и висока концентрация. Попадането му върху кожата и лигавиците води до изгаряния. Не задържайте амоняк под носа повече от няколко секунди.
 9. Не разтривайте припадналия с алкохол и не прилагайте широко разпространената практика – биене на шамари с цел свестяване. Тези подходи няма да помогнат, но могат да причинят допълнителни травми и увреждания
 10. Ако, въпреки взетите мерки, след няколко минути болният човек не дойде в съзнание, повикайте екип на бърза помощ на телефон 112.

 

Как се спира собствен припадък?

Следете за сигнали, предвещаващи припадъка:

 • прималяване
 • усещане за обща отпадналост
 • изтръпване на крайниците
 • притъмняване пред очите
 • световъртеж
 • недостиг на въздух и други

Ако се появят подобни неразположения, обтрийте лицето и шията си с мокра кърпичка, пийнете малко вода, отворете прозореца, за да имате достатъчно свеж въздух. Седнете или легнете.

Останете в удобно за вас положение в рамките на около 15 минути. Ако предупредителните сигнали се повтарят, консултирайте се със специалист по неврология.

 

Възможности за диагностика

 

Припадъци.

 

Необходим е лекарски преглед и снемане на анамнеза, чрез които се изясняват общото състояние на пострадалия и условията, водещи до припадъци.

За да се отхвърли съмнение за епилепсия, на болния човек се прави електроенцефалограма (ЕЕГ). За целта към скалпа се прикрепват електроди, с чиято помощ се записва електрическата активност на мозъка.

Изискват се също лабораторни тестове, установяващи кръвните нива на различни вещества и електролити.

Не са изключени и образни изследвания като комютърна томография (КТ), позитронно-емисионна томография (ПЕТ), или магнитно-резонансна томография (МРТ). Чрез тях се идентифицира причината за припадъците, определя се точно засегнатата в мозъка област, оценява се тежестта на настъпилите структурни промени.

 

Какви лечебни мерки се прилагат?

Терапията зависи от типа и тежестта на припадъците.

В случаите на епилепсия се предписват антиепилептични медикаменти, които трябва да бъдат правилно дозирани и да се приемат редовно.

Ако припадъците са неепилептични, лечението се насочва към овладяване на основното заболяване, довело до проблема. Когато той е резултат от психически нарушения, предписват се психоактивни вещества, прилагат се йога, медитация, разнообразни техники за управление на стреса.

Друг начин на въздействие е т.нар. вагусна нервна стимулация (VNS), при която малко устройство се имплантира под кожата в областта на гърлото. Така въведеният имплант изпраща електрически импулси към мозъка през блуждаещия нерв (nervus vagus) и по този начин помага за контрол над припадъците.

Хирургични интервенции са правят по-рядко, при някои пациенти с епилепсия, чиито симптоми не могат да се контролират с лекарства. Основната цел на такива операции е да се премахне участъкът от мозъчната тъкан, генериращ пристъпи.

 

Кетогенната диета помага при припадъци

 

Припадъци.

 

Припомняме, че този режим на хранене се характеризира с умерено съдържание на протеини, ограничена консумация на въглехидрати и приемане на голямо количество мазнини, използвани от организма като източник на енергия.

При спазване на кето диета процесът на разграждане на мазнините води до натрупване кетонови тела. Те действат благоприятно върху функционирането на мозъка и помагат за намаляване на епилептичните припадъци.

Освен това, поради ниското съдържание на въглехидрати, се постига стабилизиране на кръвната захар, което също допринася за ограничаване на припадъците.

Кетогенната диета влияе и върху нивата на някои невротрансмитери, свързани със състоянието при епилепсия. Например повишава нивата на гама-аминомаслената киселина, която има успокояващ ефект върху нервната система; намалява невротоксичния глутамат; повишава серотонина, който подобрява настроението и гони депресията.

 

5 предпазни препоръки

 1. Ако сте диагностицирани с определено заболяване, свързано с припадъци, не се отклонявайте от предписанията на своя лекар. Имайте предвид, че те са съобразени с индивидуалните ви нужди.
 2. Ограничавайте стреса
 3. Осигурявайте си достатъчно време за почивка и сън
 4. Бъдете физически активни
 5. Самонаблюдавайте се, за да сте наясно с факторите, които ви причиняват припадъци, и максимално ги избягвайте.

Какви видове припадъци има?

Разделяме припадъците на два вида – епилептични и неепилептични (всички останали).

Какво е типично за всички припадъци?

Често припадъците се предшестват от предупредителни сигнали като слабост, гадене, болка в слепоочията, стягане в главата, замаяност.

Какви са възможностите за диагностика на припадъци?

За да се отхвърли съмнение за епилепсия, на болния човек се прави електроенцефалограма (ЕЕГ). За целта към скалпа се прикрепват електроди, с чиято помощ се записва електрическата активност на мозъка.

Какво помага срещу припадъци?

Начин на въздействие върху припадъците е т.нар. вагусна нервна стимулация (VNS). Кетогенната диетата също помага, благодарение на кетоновите тела, които са източникът на енергия при спазването й.

Категории: Здраве|Публикувана: 04.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:54 | Публикувана: 4 октомври 2023 в 10:30 | Категория: Здраве