Изследвания и подготовка преди опитите за зачеване

Обновена: 27.03.2024|
Подготовка преди опитите за бременност.

Когато една бременност е факт, знаем, че ни предстоят много изследвания и прегледи. С напредването на медицината в последните десетилетия обаче все повече специалисти препоръчват да се погрижите за тялото си като подготовка преди опитите за зачеване.

 

Подготовка преди опитите за зачеване – защо са необходими изследвания?

Една от ключовите причини вие и партньорът ви да се изследвате преди да започнете с опитите за зачеване е, че може да предотвратите неприятни изненади в здравословно отношение. Това важи както за инфекции, така и за полово предавани болести, но и дори във връзка със скрити заболявания.

Консултация със специалист може да ви помогне дори да предвидите потенциално състояние на бебето, за което да внимавате повече и да проведете изследвания извън стандартния пакет.

 

Специалистите твърдят още, че така ще можете да се подготвите по-добре и в резултат на това – бременността ви да бъде по-лека и безпроблемна, както и да знаете какво да очаквате.

Вследствие на тези предварителни изследвания, лекарят ви ще може още да ви препоръча конкретни действия, които да предприемете за по-лесно забременяване. Някои от тях включват упражнения, витамини или промени в начина на живот, при нужда.

Ето и какви са препоръките на лекарите за това какво, кога и как да изследвате, преди да пристъпите към една от най-важните стъпки в живота си: износването и раждането на бебе.

 

Кръвни изследвания, кръвна група и резус фактор (Rh)

 

Подготовка преди опитите за зачеване.

 

Едно от първите изследвания, които е желателно да си направите, преди да направите първите стъпки към бременността, е кръвно изследване и по-точно: пълна кръвна картина.

Показателите, които кръвта ни ще даде, могат да разкрият много за общото здравословно състояние:

  • нивата на хемоглобина
  • възможностите на организма да се бори с инфекциите
  • нива на тромбоцитите
  • процентното съотношение на кръвните клетки
  • способностите им да пренасят кислорода

Това са само част от показателите, които могат да са много определящи за улавяне на скрито заболяване или дефицит в организма – неща, които със сигурност биха повлияли на потенциална бременност. За пълна кръвна картина се взима венозна кръв.

Освен пълна кръвна картина, добре е да направите и изследване на кръвна група и резус фактор. Много от вас вероятно знаят каква е кръвната им група: А, В, АВ или О.

Колко от вас обаче знаят своят резус фактор?

Именно той е много важен при бременността. От есенциално значение е да се провери дали майката е Rh+ (положителен резус фактор) или Rh- (отрицателен резус фактор). Ако е с отрицателен резус фактор, то задължително се изследва и партньорът на бъдещата майка, тъй като, ако той е с положителен резус фактор, съществува риск, ако бебето е с положителен резус фактор, тялото на майката да го отхвърли: т. нар. хемолитична болест. Иначе казано: имунен конфликт между майката и плода поради несъвместимост.

Уловена навреме, тази несъвместимост би могла да бъде третирана с трансфузии и плодът да бъде спасен и износен до термин.

 

Подготовка преди опитите за зачеване: Изследване за инфекции, предавани по полов път

 

ХИВ и бременност. Подготовка преди опитите за бременност.

 

Това изследване се препоръчва да се прави периодично, в случай, че сте с нов партньор, както и ако с любимия човек прецените, че бихте искали да започнете да опитвате да създадете нов живот. Тестът се препоръчва и за двамата партньори също така, ако преминавате към контрацепция от типа хормонален контрол (хапчета) или в даден етап от живота си сте имали незащитен сексуален контакт и не сте се изследвали тогава.

Истината е, че едно изследване за инфекции, предавани по полов път, може да бъде от ключово значение за това кога да започнете с опитите за забременяване. Още по-важно е от гледна точка на факта, че някои от тези болести могат да доведат до безплодие или да причинят вреди върху здравето на бебето ви. В това число се включват забавяния в развитието, но дори и спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Добрите новини са, че тези изследвания се правят бързо, стандартни са и достъпни. Лошите новини: че без тях някои инфекции остават недиагностицирани (хламидия, гонорея и други) и могат да ви причинят сериозни здравословни проблеми.

Затова и не се колебайте да проведете разговора за това изследване с партньора си – дори и да няма от какво да се притеснявате.

Не пропускайте да прочетете и повече за бременността с ХИВ в нашия блог.

 

Изследване на щитовидната жлеза и хормоналния баланс

 

Подготовка преди опитите за зачеване.

 

Хормоните играят много ключова роля в организма и още по-значима, когато говорим за бременността. При бъдещите майки, които вече носят бебчета в тялото си, се препоръчват изследвания на хормоните, за да се следи функцията на жлезите, отговорни за количествата от тези вещества в тялото ни.

Рядко обаче се препоръчва да се направи изследване на щитовидната жлеза като подготовка преди опитите за зачеване. В действителност то е много важно, за да може да се определи дали жената е готова на хормонално ниво за дете: както физически, така и психически.

Всяко отклонение от нормалните показатели трябва да се проследи, тъй като признаци на хипофункция (намалена функция) на щитовидната жлеза могат да доведат до проблеми със зачеването, както и с развитието на плода. Ако пък се установи хиперфункция и тя не се лекува, може да се стигне до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

 

Уринарни изследвания

Уринарният тракт е слабо място за много жени. Това е една от най-честите инфекции, с които дамите се налага да се справят. Причинени от бактерии, външни и вътрешни влияния, понижен имунитет, те освен неприятни и болезнени, могат да са пречка пред това да забременеете.

Изследванията на урината ще покажат дали имате активна инфекция или бактерии в урината, които налагат лечение. За някои от тях се прилагат антибиотици и е добре да се излекувате преди да започнете с опитите за зачеване. Едно такова изследване може да ви информира и за наличието на прееклампсия – нарушение по време на бременността, характеризиращо се с появата на високо кръвно налягане и, в чести случаи, високи стойности на белтък в урината.

 

Изследване на кръвната захар

Този тест е изключително важен, защото може да ви разкрие за едно много опасно състояние, което понякога се развива по време на бременност: гестационен диабет. Той е много подобен на другите видове диабет и има пряка връзка с количествата глюкоза в кръвта.

Развива се единствено по време на бременност и повишава кръвната захар. Това може да повлияе много на здравето на майката и бебето, тъй като обикновено протича безсимптомно. Добрите новини: контролира се с движение, здравословно хранене и най-любопитното: обикновено изчезва след раждането.

 

Прегледи при гинеколог, дерматолог и стоматолог като подготвка преди опитите за зачеване

Подготовка преди опитите за зачеване.

Тук говорим за важността от стандартни, рутинни прегледи при тези специалисти, които да установяват нашето общо здраве, за да могат да ни подготвят за предстоящата бременност.

Добре е да уведомите своя гинеколог в момента, в който решите да започнете с опитите за забременяване. Той ще направи стандартни и разширени гинекологични изследвания, от които ще се покаже дали тялото ви е готово да приеме бебето и да го износи благополучно до края на бременността.

Хубаво е да посетим и дерматолог, тъй като кожата ни ще претърпи много промени по време на бременността и раждането. Специалист по кожни болести може да ни даде насоки как да я подготвим, третираме и да и помогнем да се възстанови след раждането.

Една от частите на тялото ни, за която рядко мислим във връзка с бременността, са зъбите.

Тъй като за растежа и правилното развитие на бебето са нужни огромни количества ресурси, ако майката не си ги набавя, то тя започва да усеща недостиг. Един от ключовите елементи, за които това важи, е калцият.

А той отговаря и за здравето на нашите зъби. Затова и е добре да посетите стоматолог като подготовка преди опитите за зачеване, тъй като при наличие на нелекувано възпаление проблемът може да се задълбочи много по време на бременността и да не може да бъде лекуван заради опасност за бебето.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 29.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 март 2024 в 16:06 | Публикувана: 29 октомври 2021 в 16:00 | Категория: Бременност и женско здраве