Синусите – възпаления и лекове

Обновена: 11.03.2024|
Очите. 5-HTP.

Случвало ли ви се е при смяна на сезоните да страдате от болки в областта на челото и скулите? А при промяна в температурата или качеството на въздуха? Причината може да се крие в синусите и проблем с тях. 

Не всяка инфекция на синусите обаче значи диагноза синузит. Разликите и няколко идеи как да облекчим работата на тази част от дихателната система разясняваме в следващите редове.

 

Какво представляват синусите и каква е ролята им?

Рядко се замисляме за синусите, докато не започнем да се оплакваме от симптоми, свързани с тях. Най-често това се случва при вирусни инфекции и алергии. За това има причина.

Сам по себе си синуитът – инфекцията на синусите, е свързан с околоносните кухини, които пък имат пряка връзка с горните дихателни пътища. Макар и въздухът да не преминава директно през тях, те имат важна роля. Това е така, тъй като кухините имат основно резонаторна функция. Така те влияят на нашия тембър на гласа. Освен това обаче, те служат и като място за събиране на секрецията от горните дихателни пътища. 

creatine 02 400
ekzo 02 600
creatine 02 400
ekzo 02 600

Има четири групи околоносни синуси: решетъчни, горночелюстни, челни и клиновидни. Наименованието на всяка една от тях идва от разположението им в черепната кухина. От тях обаче и лесно разпознаваме дали когато ни боли глава действително имаме проблем със синусите или не.

От друга страна, всяка група е свързана по различен начин с носната кухина. Всички имат нещо общо помежду си – те са покрити с лигавица. Тя е със същата структура като тази на носната кухина и се явява нейно продължение. 

 

Защо се възпаляват синусите?

На първо място, когато говорим за възпаления на синусите, е важно да знаем какви могат да бъдат най-честите причини за появата им.

Синуитът представлява възпаление на синусите, което може да е причинено от редица фактори. Една от тях е при пренебрегвани или недобре лекувани проблеми на устната кухина. Възпалението започва от зъбите и венците, и лесно достига до кухините, които се намират непосредствено над челюстта – горночелюстните синуси.

По-рядко синуитът, често наричан и „синузит“, е причинен от алергени и полени.

Най-често обаче синуитът засяга горните околоносни синуси. Това се случва обикновено след или още по време на неизбежните възпаления на носната лигавица по време на грипове, простуди и други видове зарази, които се пренасят по въздушно-капков път.

Именно системата им на разпространение е част от причината синусите да страдат толкова през пролетта и есента.

И ако до тук говорехме повече за по-леките форми на синуита, то е важно да знаем, че ако го пренебрегнем, той може да се развие в остър или дори – хроничен.

Острият синуит е сигурен знак за това, че инфекция на носната лигавица е преминала към синусите. Това може да се случи дори след обикновена хрема или грип, но е често срещана реакция на организма по-скоро след инфекциозни болести: различни видове шарка, например.

Тъй като някои групи кухини, свързани със синусите, се намират в близост до горната челюст, сериозно и остро възпаление може да възникне и вследствие на нелекуван кариес.

 

Симптоми на синузита

 

Sickness woman holding red cup and paper tissue

 

Както вече уточнихме, причинителите на възпалението на лигавицата могат да бъдат разнообразни. Как обаче да разпознаем кога хремата е просто хрема и кога имаме действителен проблем със синусите?

Първоначалните симптоми съвпадат с лека настинка – лек, прозрачен секрет и затруднение в дишането. Постепенно секрецията става все по-гъста и трудна за отделяне от тялото. То ни изпраща сериозен сигнал, когато секретът стане гноен. Тези симптоми се придружават с главоболие, което се влияе силно от околната среда – топлина, влажност, студ. Обикновено острият синуит продължава около месец.

Колкото по-гъст е секретът и главоболието – по-силно, толкова по-остър е синуитът. Ако болката е в горната част от главата, то говорим за челен синуит, предизвикан от заболяване. Ако обаче е в скулите, то става въпрос за максиларен синуит, по всяка вероятност с причина: възпаление от устната кухина.

Много е важно да обърнем внимание на тези сигнали, защото много често острият синуит преминава в хроничен.

 

Хроничен синуит

Статистиките сочат, че много от възпаленията, на които не обръщаме внимание, преминават в хроничен синуит.

При него се наблюдава засилване и упоритост на симптомите на синуита при всяка настинка. Добавят се и болки в областта на очите, засилен дискомфорт, тежест в главата и гноен, видимо тревожен, секрет.

Специфика на хроничния синуит е, че може да бъде от разновидността на т.нар. „заден синуит“. При него възпалените лигавици отделят гной вътре в тялото, вместо от носа, и попадат директно в деликатно балансираните вътрешни системи.

Хроничният синуит се отличава и с продължителността си: може съвсем спокойно да се настани в тялото ви за 10-12 седмици.

 

Начини за облекчаване на синуита

 

Красива, млада жена сред природата. Биотин, или още познат като витамин В7 е известен със своите благоприятни свойства върху кожата и косата.

 

Борбата с това така упорито възпаление на синусите е нелека и се отличава с дълга продължителност.

Най-лесните стъпки, които да предприемете, са:

  • прием на повече витамини, така че да избягваме грипа и настинките
  • да внимаваме с настройването на климатика у дома и в колата – ако въздухът е прекалено сух, това ще дразни лигавицата и ще изостри синуита
  • планирани посещение в солна стая – гарантирано ще облекчи симптомите на възпалението

Любопитен и добре разпространен начин да се борим със синуита е солният разтвор. Той прочиства изключително добре кухините и дихателните пътища. Обаче е необходимо да внимаваме с прилагането му – твърде силното издухване или вдишване може да нарани възпалената лигавица. Температурните колебания също оказват влияние – трябва да избягва да излизате на студено след приложението на разтвора.

Ако лигавицата е твърде чувствителна, може да прибегнем до топъл компрес. Налагането на плата върху носа, очите и бузите ще облекчи болката.

Важно е да следим и коефициента на замърсяване на въздуха – колкото по-вреден и пълен с фини частици е той, толкова по-трудно се справяме със симптомите на възпалението. От друга страна трябва да бъдем внимателни и с употребата на облекчаващи средства, като капките за нос. В зависимост от съставките си, с времето те предизвикват привикване, сухота, раздразнение и често пъти – дори нарушение на обонянието.

 

Какво представляват синусите?

Има четири групи околоносни синуси: решетъчни, горночелюстни, челни и клиновидни. Наименованието на всяка една от тях идва от разположението им в черепната кухина.  Макар и въздухът да не преминава директно през тях, те имат важна роля. Това е така, тъй като кухините имат основно резонаторна функция. Така те влияят на нашия тембър на гласа. Освен това обаче, те служат и като място за събиране на секрецията от горните дихателни пътища. 

Защо се възпаляват синусите?

Най-често синуитът засяга горните околоносни синуси. Това се случва обикновено след или още по време на неизбежните възпаления на носната лигавица по време на грипове, простуди и други видове зарази, които се пренасят по въздушно-капков път.

Какви са симптомите на синузита?

Първоначалните симптоми съвпадат с лека настинка – лек, прозрачен секрет и затруднение в дишането. Постепенно секрецията става все по-гъста и трудна за отделяне от тялото. То ни изпраща сериозен сигнал, когато секретът стане гноен. Тези симптоми се придружават с главоболие.

Как да облекчим синузита?

Симптомите на синузита можем да облекчим с прием на повече витамини, внимателно настройване на климатиците, ако имаме такива у дома, препоръчва се и посещение на солна стая. В домашни условия помага солният разтвор или налагане на топъл компрес върху носа, очите и бузите.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 02.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Надя Милева 09.12.2022 at 20:00 - Отговор

    Благодаря за информацията

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:15 | Публикувана: 2 януари 2020 в 14:23 | Категория: Хранене и видове храни