10 домашни напитки за повишаване на имунитета

Обновена: 14.11.2024|
Напитки за имунитет.

Сезонните заболявания са проблем, с който се борим непрекъснато. Прибавяйки напитки за повишаване на имунитета към ежедневната си рутина, не само ще подсилим имунитета си, но и ще добавим ритуал, който благоприятства цялостното ни здравословно състояние. 

Какво са напитки за повишаване на имунитета?

В домашни условия можем лесно да приготвим напитки за повишаване на имунитета, които съдържат само натурални съставки. Комбинацията от различни плодове и зеленчуци дава възможност за напитки, подходящи за всеки вкус. Изобилието на витамини и минерали в различните плодове и зеленчуци е добър помощник при подсилването на имунитета ни.

Имунитетът ни отслабва вследствие на промените във времето и се разболяваме по-лесно и по-често. Можем да опитаме алтернативен метод да подсилим имунитета си и да вдъхнем енергия на организма си с натурални съставки.

Домашните напитки за повишаване на имунитета често съдържат лимон и джинджифил заради техните антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тези напитки са подходящи за превенция на грип и настинка. 

 

Защо да опитаме домашни напитки за повишаване на имунитета?

 

напитки за повишаване на имунитета, жена с блендер

 

Домашните напитки за повишаване на имунитета са начин да помогнем на тялото си да се чувства освежено и енергизирано. Те имат благоприятен ефект върху храносмилането и поддържането на имунната ни система. 

Лесно може да ги приготвим в къщи в рамките на не повече от 20 минути. Съставът на всички рецепти за напитки за повишаване на имунитета, посочени по-долу, е изцяло чист и натурален. 

Едно сериозно предимство на тези бустери за имунитет е, че не съдържат добавени подсладители. Различните комбинации от плодове и зеленчуци са разнообразни на вкус и всеки би намерил поне един, приятен за себе си. Тези напитки за повишаване на имунитета са не само полезни, но и вкусни. 

Поради натуралния си състав тези сокове са абсолютно безвредни. Можем спокойно да ги комбинираме с различни хранителни добавки, които да подсилят ефекта им. В по-малки количества може да се приемат и от деца и подрастващи за заздравяване на имунитета. 

Рецептите, които ще споделим в този материал, не са подходящи за хора на кето диета заради нережимните плодове. В нашия блог обаче ще откриете здравословни безалкохолни шотчета без захар, които няма да повлияят на кетозата.

 

Рецепти за домашни напитки за повишаване на имунитета

Рецептите за напитки за повишаване на имунитета са много разнообразни. Заради специфичните вкусови характеристики на всеки отделен плод има подходяща напитка за всеки вкус.

1. Боровинков еликсир

Боровинките са супер храна за мозъка и стимулират правилното му функциониране. Имат високо съдържание на флавоноиди, които поддържат имунната система. 

В комбинация с антибактериалното и антивъзпалително свойство на джинджифила действат като бустер на имунната ни система. Тази напитка е чудесна за започване на деня ни и дори може да облекчи мигрена

Необходими съставки: 

  • 350-400 г  замразени или пресни боровинки
  • 100 г корен джинджифил 
  • 1 лимон (~100 г)
  • 2 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и подсушете добре корена от джинджифил. 
  2. Обелете го. (Лесно се получава с ръба на лъжица.)
  3. Ако използвате пресни боровинки, измийте и тях.
  4. Обелете кората на лимона.
  5. Добавете вече почистения корен от джинджифил, боровинките и лимона в блендер.
  6. Прибавете водата и блендирайте.
  7. След като сместа е добре блендирана, я прецедете през ситна цедка или тензух. 
  8. Пресипете в стъклен съд за съхранение. 

 

Тази напитка може да се запази свежа за 5 дни в хладилник или да се замрази на кубчета във фризера и да се добавя към домашна лимонада. При съхранение във фризера трайността е 3 месеца. Приемайте по 50 мл на ден. 

Може да замените натуралните сокове и безалкохолни напитки с тази алтернатива. 

2. Моркови и куркума, бустер за имунитета

Морковите са богати на бета-каротин, антиоксидантът отговорен за доброто състояние на имунната ни система. Наличието на куркумин и витамин Ц в куркумата я прави противовъзпалителна и имуностимулираща съставка. При комбинирането на двете съставки се получава ефективен имуностимулатор. 

Необходими съставки:

  • 3 моркова (~210 г)
  • 1 лимон (~100 г)
  • корен от джинджифил (~100 г)
  • ½ с. л. куркума
  • 2 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете лимона.
  2. Измийте и обелете джинджифила и морковите.
  3. В блендер поставете всичките съставки и прибавете водата.
  4. Блендирайте добре.
  5. Прецедете хубаво сока през ситна цедка или тензух. 

 

Можете да консумирате тези напитки за повишаване на имунитета веднага след приготвянето или да я съхраните в стъклен съд в хладилник, за не по-дълъг период от 3 дни. Консумирайте тези напитки за повишаване на имунитета по 50 мл на ден. 

3. Цвеклова напитка

 

напитки за повишаване на имунитета, цвекло

 

Цвеклото е богато на магнезий и витамин Ц. Магнезият помага за регулация на метаболизма, витамин Ц държи имунната ни система в добро състояние. 

Необходими съставки: 

  • 1 цвекло (~200 г)
  • 1 ябълка (~150 г)
  • 1 лимон (~100 г)
  • 1 стрък целина (~50 г)
  • 2 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете лимона и цвеклото. 
  2. Измийте добре ябълката и целината. Обелката на ябълката съдържа полезни хранителни вещества, от които не искаме да се лишим. 
  3. Нарежете цвеклото, ябълката и целината на кубчета.
  4. Прибавете всички съставки в блендер и ги залейте с водата.
  5. Блендирайте добре и прецедете сместа през ситна цедка или тензух.

 

За да извлечете максималното количество сок, притискайте добре плодовата каша в тензуха/цедката. Можете да консумирате напитката веднага след приготвянето или да я съхраните в стъклен съд в хладилник до 3 дни. Приема се по 50 мл на ден. 

Благодарение на цвеклото тези напитки за повишаване на имунитета придобиват специфичен цвят, внимавайте да не боядисате нещо с нея.

4. Зеленолистна отвара

 

напитки за повишаване на имунитета

 

Кивито е един от най-богатите на витамин Ц плодове. В комбинация със “зелените блага” се превръщат в мощен имуностимулиращ сок.

Необходими съставки:

  • 1 лайм (~50 г)
  • спанак (~100 г)
  • мента (~30 г)
  • магданоз (~30 г)
  • 2 стръка целина (~100 г)
  • 1 киви (~70 г)
  • 2 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете лайма и кивито.
  2. Измийте хубаво спанака, магданоза, ментата и целината.
  3. Нарежете целината на кубчета, за да се блендира по-лесно.
  4. Прибавете всички съставки в блендера и добавете водата.
  5. Блендирайте и прецедете добре сместа с помощта на ситна цедка или тензух.

 

Може да консумирате този имунен бустер преди хранене. Съхранявайте в стъклен съд в хладилник за не по-дълъг период от 3 дни и приемайте по 50 мл на ден. 

5. Напитка с лют червен пипер и джинджифил

Противовъзпалителните качества на двамата главни герои в тази рецепта – джинджифила и лютият червен пипер, превръщат тази напитка в устойчив борец със сезонните заболявания.

Необходими съставки:

  • 1 лимон (~100 г)
  • парче джинджифил (~200 г)
  • щипка лют червен пипер
  • ½ ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете лимона и джинджифила. 
  2. Поставете ги в блендера и добавете водата и лютия червен пипер.
  3. Блендирайте добре, а след това прецедете сместа.

 

Съхранявайте в хладилник тези напитки за повишаване на имунитета за не по-дълъг период от 3 дни и приемайте по 50 мл на ден. 

Тази напитка има по-специфичен и лютив вкус и не се препоръчва за хора с чувствителен стомах и непоносимост към люто. 

6. Напитка “Имунитет и антиоксидант”

 

напитки за повишаване на имунитета, краставица

 

Антиоксидантите и флавоноидите в целината помагат за намаляване на възпалителните процеси в организма и я правят страхотна съставка за напитки за повишаване на имунитета.

Необходими съставки:

  • 2 зелени ябълки (~300 г)
  • целина (~100 г)
  • джинджифил (~100 г)
  • кейл (~100 г)
  • спанак (~80 г)
  • 2 лайма (~100 г)
  • 1 краставица (~200 г)
  • 1 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре всички съставки. 
  2. Обелете двата лайма.
  3. Нарежете ябълките, целината и краставицата на кубчета.
  4. Поставете всички съставки в блендер и добавете водата.
  5. Блендирайте до получаване на гладка смес.
  6. Прецедете сока с помощта на ситна цедка или тензух.

 

Консумирайте тези напитки за повишаване на имунитета веднага след приготвяне или я съхранете в хладилник за 2-3 дни. Приемайте по 50 мл на ден.

7. Сок зелена ябълка

Зелените ябълки благоприятстват за доброто храносмилане, благодарение на наличието си на фибри. Също така имат укрепващо имунитета действие.

Необходими съставки:

  • 1 зелена ябълка (~150 г)
  • корен от джинджифил (~100 г)
  • 1 лайм (~50 г)
  • 1 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и обелете джинджифила. 
  2. Измийте и нарежете ябълката на кубчета. Не отстранявайте кората.
  3. Обелете лайма.
  4. В блендер поставете всички съставки и водата.
  5. Блендирайте и прецедете получената смес.

 

Съхранявайте сокa в добре затворен стъклен съд в хладилник за не по-дълъг период 3 дни. Тази напитка не би се понравила на хора, които не понасят кисели храни и напитки. Приемайте по 50 мл на ден от тези напитки за повишаване на имунитета. 

8. Ананасово изкушение

Ананасът е много полезен плод, който укрепва имунната система, подпомага храносмилането и има противовъзпалителни свойства. 

Необходими съставки:

  • обелен и почистен ананас (~500 г)
  • 1 ч. ч. кокосова вода (240 мл)
  • 2 ч. л. куркума
  • корен джинджифил (~100 г)
  • лимон (~100 г)
  • щипка лют червен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и почистете ананаса.
  2. Обелете лимона и джинджифила. 
  3. Нарежете ананаса на кубчета.
  4. Прибавете всички съставки в блендера.
  5. Блендирайте и прецедете добре сместа.

 

Съхранявайте в стъклен съд в хладилник тези напитки за повишаване на имунитета. Употребявайте не по-късно от 4 ден на приготвяне по 50 мл на ден.

9. Напитка „Изгрев“

 

напитки за повишаване на имунитета, портокал

 

Цитрусите са богати на витамин Ц и това ги прави перфектната съставка за напитки за повишаване на имунитета. 

Необходими съставки:

  • 1 голям портокал (~300 г)
  • 1 грейпфрут (~200 г)
  • 1 лайм (~50 г) 
  • 1 морков (~70 г)
  • корен от джинджифил (~100 г)
  • ½ ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете цитрусовите плодове. 
  2. Измийте и обелете моркова и джинджифила.
  3. Нарежете ги на кубчета.
  4. Добавете всички съставки в блендер. 
  5. Блендирайте и прецедете добре получената смес.

 

Съхранявайте в хладилник тези напитки за повишаване на имунитета за не повече от 4 дни. Може да консумирате тази напитка сутрин преди закуска по 50 мл на ден. 

Може да гарнирате напитката със стръкче мента.

10. Нар за имунен чар

Чували ли сте някога фразата „Добрите неща са в малки количества“? Тя важи изцяло за нара. Всяко едно малко зрънце от този плод е богато на витамин Ц, фибри и антиоксиданти, което го прави добър приятел на нашия организъм.  

Необходими съставки:

  • 2 нара (~300 г)
  • корен джинджифил (~100 г)
  • 1 цвекло (~200 г)
  • ½ лайм (~25 г)
  • 1 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете джинджифила, лайма и цвеклото.
  2. Отворете нара и извадете всичките му плодчета.
  3. Прибавете всички съставки в блендер и блендирайте.
  4. Прецедете сока добре.

 

Тази напитка за подсилване на имунитета придобива красив тъмнорозов цвят. Внимавайте да не боядисате някоя от дрехите си или кухненска посуда с нея. Може да приемате по 50 мл на ден.

 

Заключение

 

напитки за повишаване на имунитета

 

Всички видове напитки за повишаване на имунитета е препоръчително да се консумират сутрин със започването на деня ни. Така ще ни заредят с енергия и ще стартираме деня си освежени и готови за предстоящите събития. Домашните рецепти за напитки за повишаване на имунитета предлагат естествен и вкусен начин да подсилим защитните механизми на организма си.

Комбинирането на свежи плодове, зеленчуци и билки в напитки за повишаване на имунитета не само че осигурява важни витамини и антиоксиданти, но и спомага за ежедневната ни хидратация. Рецепти с високо съдържание на витамин C като цитрусови плодове и напитки с джинджифил могат да бъдат особено полезни.

Включването на тези здравословни напитки за повишаване на имунитета в ежедневната ни рутина е лесен и вкусен начин да поддържаме имунната си система в оптимално състояние.

 

Често задавани въпроси

Здравословни ли са напитките за имунитет?

Напитките за повишаване на имунитет са напълно здравословни, тъй като се приготвят само от натурални съставки - различни видове плодове, зеленчуци и билки.

Подходящи ли са за ежедневна консумация?

Тези напитки за повишаване на имунитета са подходящи за ежедневна консумация. Те ще стимулират организма ни и ще ни дадат допълнителна енергия.

Могат ли да се приемат от деца?

Напитките за повишаване на имунитет могат да се консумират от деца. Ако детето е под 12 годишна възраст е добре даозата да бъде намалена наполовина и да пие по 25 мл на ден.

 

Категории: Здраве, Здравни съвети|Публикувана: 11.11.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар