Практичните пластмасови изделия, които присъстват в ежедневието ни, рано или късно се превръщат в отпадък. Еднократните опаковки са част от нещата, които можем да спрем да използваме, за да се погрижим за света около нас. Да живеем живот с намален отпадък не е трудно и дори може да ни спести пари. 

      

Защо да живеем живот с намален отпадък? 

Статистиката на IPEN (Международната мрежа за премахване на замърсителите) показва, че средностатистическият жител на България използва над 1000 найлонови торбички за една година. Детските градини в страната използват 240 милиона еднократни чаши, направени от пластмаса.  

Данни от Националния статистически институт изчисляват, че продуктовите опаковки, направени от пластмаса, възлизат на 163 тона за 2019 година. Всяка година процентът на пластмасовите опаковки се увеличава – през 2010 година той е бил 81 тона.  

Тъй като пластмасата е изключително издръжлива, тя не се разгражда в природата, а се раздробява до микропластмаси. Учените откриват различни по вид микроскопични пластмасови частици в кръвта на 80% от участниците в различни изследвания. Навлизането на микропластмаси в тялото ни се случва посредством въздуха, храната и напитките, които приемаме – в днешно време тя е навсякъде около нас. 

Ежедневното консумиране на бутилирана вода може да е причина за навлизането на допълнителни 90 000 микроскопични частици в тялото ни. 

Средното количество пластмасови изделия, които използва средностатистическият жител на Европа, е между 40 и 150 килограма годишно. България използва много по-малко пластмаса от своите западни съседки. Проблеми със замърсяването в България се появяват поради вноса на отпадъци, които се изгарят в няколко големи завода за производство на цимент.  

Всички тези статистики може да изглеждат плашещо, но с определени промени в ежедневието си може да допринесем за намаляването на пластмасовите отпадъци в сметищата и моретата ни. Все повече хора се обръщат към природосъобразни техники и продукти като част от здравословния начин на живот

В последните години забелязваме значителна промяна, която стимулира използването на по-малко еднократни продукти. Това се случва под влиянието на различни Европейски инициативи, които целят да премахнат изцяло или да заместят с екосъобразна алтернатива продукти като еднократни чаши, чинии, прибори, сламки, торбички и т.н. 

 

Как да живеем живот с намален отпадък?

Промените, които правим в живота си, трябва да са плавни и да не пречат на ежедневието ни, за да оставят трайна следа върху навиците ни. Много компании рекламират своите зелени продукти и инициативи, но ако нямаме нужда от съответния продукт, неговото закупуване също е отпадък. Природосъобразният начин на живот е популярен със своите продукти за многократна употреба, натурална козметика и дори непознати за нас продукти. 

На първо време трябва да намалим нещата, които използваме и купуваме, и да използваме вещите, които вече имаме, повече от един път. Не трябва да забравяме, че еднократните продукти от биоразградими материали също костват ресурси и създават отпадък в процеса на производство. 

Не бива да заклеймяваме пластмасата като наш враг. Тя има много полезни приложения и функции, без които светът няма да е същия. 

 

Съвет: Ако вкъщи имаме пластмасови съдове, чаши, кутии, торбички и др., не бива да ги изхвърляме, за да бъдат заместени от природосъобразни. Пластмасата е издръжлива и се препоръчва да я използваме, докато животът на продукта позволява. Многократното използване на съществуващите вещи е в пъти по-екологично от закупуването на нови екосъобразни продукти.  

 

Лесни стъпки към живот с намален отпадък

Първата и най-важна стъпка е да внимаваме какви продукти търсим и дали наистина имаме нужда от тях.

 

1. Сламка и прибори 

 

живот с намален отпадък

 

Ако винаги излизаме от вкъщи с чанта или раница, може да сложим в нея преносими прибори и сламка за многократна употреба. Напоследък повечето търговци използват еднократни сламки от хартия, царевица, целулоза, пшеница.

Те обаче имат някои минуси, които може да избегнем чрез използването на сламки от метал, стъкло, бамбук или твърда пластмаса:

  • Хартиените сламки се разпадат бързо в топли напитки, което може да направи използването им неприятно. 
  • Производството на какъвто и да е еднократен продукт похабява ценни ресурси.  

Прибори като джобна вилица и лъжица са нужни на някои хора, докато други нямат необходимост.  

Важно е да разберем какви продукти използваме в ежедневието си и от какво имаме нужда, за да не превръщаме природосъобразния живот в още едно хоби за консумиране. Ако не усещаме нужда от сламка или прибори в ежедневието си, няма нужда да се впускаме в използването им.

  

2. Кутия за храна

Природосъобразният живот често води до неочаквано спестяване на пари. Приготвянето на храна за офиса или училище може да намали използването на еднократни опаковки, да ни помогне да се храним по-здравословно и да ни спести пари. Много места за готова храна нямат против да използват многократни кутии, които клиентите им предоставят.

Ако използваме подобна услуга, не трябва да забравяме да измиваме и дезинфекцираме добре съдовете си.  

 

 3. Чанта за пазар и повторно използване на пластмасови торбички 

Когато пазаруваме, хубаво е да се подсещаме да вземем със себе си торбичките за многократна употреба. При възможност може да използваме стари дрехи и платове, за да ушием удобни торби в различни размери.  

Хубаво е да имаме плътни големи торби за редовното си пазаруване, както и няколко по-малки, които да използваме за плодове и зеленчуци. С достатъчен брой торбички може да пазаруваме по-голямата част от храната си в насипен вариант. Както споменахме, хубаво е да използваме пластмасовите торбички, които вече имаме у дома, докато е възможно.  

 

4. Бутилка за вода и чаша за кафе 

 

живот с намален отпадък

 

Носенето на бутилка за многократна употреба e една от най-лесните промени, които можем да направим в живота си. Често многократните шишета се превръщат в аксесоар и може да ги открием с различна вместимост, разнообразни цветове и модели. Ако не желаем да носим бутилка в чантата си, може да оставим една в колата, в офиса или на други често посещавани от нас места.  

Ако пием кафе навън, многократната чаша за кафе може да е особено полезна за целта. На работното място може да оставим чаша, бутилка и сламка и да използваме тях в ежедневието си. 

 

5. Подкрепяне на местния бизнес  

Част от замърсяването на планетата се дължи на товарния транспорт. В съвременния свят голям брой от стоките идват от далечни държави, което обвързва преноса им с изгаряне на голямо количества горива.  

Местните търговци по-често купуват стоките си от близки места и други местни бизнеси. Чрез използване на услугите им имаме възможност да стимулираме икономиката на собствения си район, както и да подкрепяме дребните търговци. Храната, която може да купим от местния бизнес, е често по-прясна, свежа и полезна. 

 

6. Планиране на пазаруването 

Разхищението и изхвърлянето на храна е световен проблем, който засяга предимно развитите страни. Статистиката за 2020 година показва, че в Европейския съюз се изхвърлят 75 кг храна годишно на глава на населението. В това число влизат магазините, ресторантите, както и личните ни домакинства.  

За да намалим изхвърлянето на хранителни продукти, трябва внимателно да планираме пазаруването и храненето си. Полезни съвети за съзнателно пазаруване като част от нашия живот с намален отпадък са: 

  • Изготвяне на предварително меню: Хубаво е да знаем за какво ще използваме храната, която купуваме. Седмичното меню може да помогне за по-бързо и евтино пазаруване, а с негова помощ може да избягаме и от досадния въпрос: “Какво да сготвя днес?”. Към предварителното меню добавяме храната за офиса или училище, междинни хранения и любими продукти.  
  • Не бива да пазаруваме гладни: Проучванията показват, че при пазаруване на гладно даваме повече пари и сме по-склонни да изберем висококалорични и често нездравословни храни.  

Когато пазаруваме, не бива да забравяме торбичките си за многократна употреба. 

 

7. Използване на пълния потенциал на храната  

За да предотвратим изхвърлянето на храна, хубаво е да се научим да използваме всички части от нея. 

  • Старият хляб е перфектен за направа на крутони или хрупанки – добавяме зехтин, подправки по избор и печем 5-10 минути във фурната. Този печен хляб може да съхраняваме на сухо място за дълго време и да ни е винаги под ръка.
  • Големи парчета кашкавал може да нарежем на порции и да замразим индивидуално.  
  • Неядливите части на зеленчуците събираме в торбичка или кутия и слагаме във фризера – дръжки, обелки, крайчета и т.н. Когато съдът ни се напълни, можем да използваме домашния микс за направата на ароматен и вкусен зеленчуков бульон.  
  • С използваното мляно кафе подхранваме растенията или използваме върху кожата и косата си.  

 

8. Екологичен транспорт 

В България са регистрирани почти 3 млн. автомобила, като 1 млн. от тях се откриват в столицата. Досадният трафик, замърсеният въздух и липсата на физическо движение са значителни недостатъци на автомобилите в живота ни. Ако ежедневието ни не позволява пътуване с градски транспорт, колело или придвижване пеша, може да изберем екологичната алтернатива в свободното си време и когато излизаме с приятели. 

 

9. Пазаруване втора употреба

Някои хора пазаруват изцяло вещи и дрехи втора ръка. Преди да закупим желан продукт, може да разгледаме различните платформи и магазини, които предлагат подобни услуги. Списъкът от вещи, които купуваме втора употреба, може да е кратък или дълъг – в зависимост от индивидуалната ни зона на комфорт. 

За да осигурим хигиената и здравето си, трябва да дезинфекцираме предметите, които закупуваме, преди да ги използваме.  

 

Съвет: Ако решим да обзаведем с мебели втора употреба, трябва внимателно да ги почистим и прегледаме преди да ги вкараме в дома си. Оглеждаме внимателно за следи от паразити и буболечки, които биха могли да навредят на спокойствието и здравето ни.  

 

10. Качествени екосъобразни дрехи 

Модната индустрия е един от най-големите замърсители на планетата. Непрестанната поява на нови и нови трендове, рекламите, които ни стимулират да не спираме да купуваме, както и ниското качество на дрехите са перфектната комбинация за максимално замърсяване. Синтетичните материали, от които се произвеждат повечето дрехи, се разпадат при изпиране и разпространяват микроскопични пластмасови частици в питейната вода.  

През 2013 година са произведени 15 млн. тона текстилни отпадъци вследствие на модната индустрия. 10 години след това тези цифри са още по-високи.  

Качествените дрехи от естествени материали са най-добрият избор за гардероба ни. Тези артикули обикновено са по-скъпи, но са много по-издръжливи и по-добре ушити. Поради тези причини те ще останат здрави и красиви за много по-дълго време.  

Ако този тип дрехи не са по джоба ни, можем спокойно да се обърнем към магазините за втора употреба. Там се откриват разнообразни артикули, които не създават допълнителни отпадъци и дори ни спестяват пари.  

 

11. Шиене и поправяне

 

живот с намален отпадък

 

Тъй като дрехите от изкуствени материи често са много евтини, най-често ги изхвърляме, ако са скъсани или загубили формата си. Това е феномен, който е типичен за последните няколко десетилетия.  

Когато забележим дупка или разшит шев на дрехата си, може бързо да го зашием и да предотвратим изхвърлянето му. Ако не сме уверени в уменията си, хубаво е да го занесем на шивач. Често професионалните шивачи получават дрехи за поправка или прекрояване (при промяна на килограмите например), като по този начин местният занаят помага на природосъобразния начин на живот. 

Подобен начин на мислене можем да приложим и при различни вещи, предмети и техника, които да поправяме според възможностите си.

 

Съвет: Ако дрехата вече не е подходяща за носене, можем да ушием от нея торбички за пазар или съхранение, както и да използваме парчетата текстил като кърпи за многократна употреба у дома.  

 

12. Менструални продукти 

Широкоразпространените менструални продукти за еднократна употреба са съставени предимно от неразградими пластмасови тъкани. Средностатистически една жена използва около 17 000 еднократни менструални продукта в живота си.  

В последните десетилетия се появяват все по-разнообразни природосъобразни продукти за целта. От това изобилие може да изберем най-подходящия от тях, който ни кара да се чувстваме по-добре и ще ни спести значително количество пари. 

Най-популярните продукти са менструална чашка, менструално бельо, превръзки за многократна употреба, дискове.

 

13. Купуване на необходимата козметика, когато имаме нужда 

Ако сме открили козметика, която работи за нас, не е задължително да я сменяме с природосъобразна. Можем да продължим да използваме любимите си продукти и в същото време да намалим отпадъка си. Полезно е да прилагаме техниките за съзнателно пазаруване не само с храната си, но и с козметиката.  

За да живеем природосъобразно, трябва да ограничим продуктите, които купуваме без да имаме нужда от тях. Абонаментните кутии за козметика например генерират много отпадък, тъй като ни предоставят множество продукти, от които не се нуждаем и често няма дори да използваме.  

 

14. Продукти за лична хигиена без опаковка

 

живот с намален отпадък

 

Течен сапун и прах за пране, омекотител, шампоан и душ гел може да купуваме в големи разфасовки, като прехвърляме малки количества от тях в удобни за ежедневно използване бутилки. По този начин ще предотвратим изхвърлянето на множество пластмасови отпадъци. 

Може да опитаме да заместим познатите си хигиенни продукти с твърда алтернатива. В търговската мрежа се откриват все повече варианти на шампоани, маски, душ-гел продукти и сапуни в твърда форма. Можем да потърсим и домашни твърди продукти, чрез които също да подпомогнем местните занаятчии.  

 

15. Мрежа от неща назаем  

Преди да закупим вещ, която може да не използваме често, защо да не попитаме своите роднини, приятели и познати и ако те притежават този продукт, да вземем назаем от тях. Ако вземем назаем и изпробваме, може по-добре да преценим дали бихме ли използвали тази вещ достатъчно, за да я закупим, или би било по-подходящо да я взимаме назаем понякога.  

Вещи като бормашина, месомелачка, блендер, чушкопек и др. може да са незаменима част от дома, но при някои хора те се използват само веднъж или два пъти в годината. С помощта на своите близки може да създадем мрежа от вещи назаем, които да разменяме и да намалим купуването на ненужни продукти за дома си. 

 

Заключение 

Природосъобразният живот е добър за планетата, но и за здравето и портмонето ни. Тези 15 стъпки могат да ни помогнат да навлезем плавно в начина на живот с намален отпадък.  

 

Защо е нужно да живеем живот с намален отпадък?

В световен мащаб се произвеждат и използват все по-големи количества пластмаса. Този неразградим материал попада в околната среда, както и в телата ни, където може да ни навреди.

Как да пристъпим към живот с намален отпадък?

Техниките за живот с намален отпадък трябва да се лесни и достъпни, за да могат да се превърнат в ежедневен навик и да не забелязваме липсата на еднократни продукти.

Кои са най-лесните техники за живот с намален отпадък?

Като за начало може да заместим еднократните продукти с многократни – бутилки за вода, чаша за кафе, прибори за хранене, сламки, кутия за храна, менструални продукти и др. Важно е да не купуваме вещи, от които не се нуждаем, тъй като това би допринесло за допълнително замърсяване.

Публикувана: 27 октомври 2023 в 15:35 | Категория: С грижа към земята