Водата е най-нужният ни елемент, както на нас хората, така и на животинския и растителния свят. 97,5% от световната вода е съсредоточена в моретата и океаните, но тя не е подходяща за питейни нужди. И повечето от останалите 2,5% са в ледниците. Това означава, че всъщност един основен природен ресурс за живота на хората е изключително ограничен. За съжаление, обаче ние не го използваме само за питейни нужди, а се къпем, чистим, използваме го в производството. Всичко това сериозно намалява световните запаси, особено в последните години с наличието на все по-дълготрайни периоди на засушаване в определени райони.

Какво можем да направим? Запазването на този така важен ресурс включва предприемане на мерки за предпазване от замърсяване на световния океан (по-подробно за него тук), както и подобряване на управлението на водата, както от бизнеса, така и отделните домакинства. Само така ще може да се ограничи разхищението й днес и ще могат да се осигурят достатъчно запаси в бъдеще.

Защо е важно да се научим да пестим?

Има няколко основни причини, поради които е необходимо да вземем своевременни мерки. Без нашата намеса нещата могат да станат необратими, затова обърнете специално внимание на следващите редове.

  • Тя не е неизчерпаем ресурс

Както споменахме, водата необходима за нашето съществуване има потенциала да „свърши“. Всеки ден намаляваме и без това ограниченото количество от 0,03% наличната питейна. Това е така, защото ни е необходима в почти всяко ежедневно действие – готвене, миене, чистене и всички навици, които ни помагат да се поддържаме здрави. Но, за да продължим да правим всичко това, трябва да се научим да я пестим.

  • Тя поддържа нашата екосистема

Хората не са единственият вид на Земята, който се нуждае от вода за оцеляване (защо тя ни е толкова необходима, си припомнете тук). Всъщност всеки жив организъм на тази планета се нуждае. Растенията и животните изискват, за да растат и да се развиват и те не са необходими само, за да ни осигурят храна, но и за да опазят цялата екосистема в баланс. Все повече райони страдат от засушаване и постепенно могат да останат обезлюдени и с една дума – безполезни.

  • Ако пестим водата, пестим енергия и средства

Работата на водните централи всъщност изисква голямо количество енергия. Почти 7% от консумираната енергия отива за разпределение на водата сред населението. Да не забравяме и, че ако я пестим, това може да окаже благоприятно влияние и върху нашите сметки, особено с оглед на последното поскъпване. Само чрез спазването на няколко съвета ще можете да спестите няколко кубика от нея и стотици левове на година. Ако искате да разберете за тях, продължете да четете.

Как да пестим у дома?

Всеки може да започне да я пести, като направи няколко интелигентни избора в своето домакинство. Някои от тях могат да намалят използването на този ресурс с повече от половина. Ето как да направите първите стъпки към опазване на водните ресурси и защита на нашата планета:

  • Затворете кранчето

Мъж и жена, които си мият зъбите и пестят водата, като ресурс.

Сложете край на неконтролируемата и безсмислена консумация. Ако затворите кранчето на водата, докато миете зъбите си, ще спестите 6 л. от нея в минута. Същото се отнася и за други дейности като бръсненето при господата. Ако се заемете да поправите капещите кранчета, пък ще може да пестите по 60 л. всяка седмица.

  • По-кратки душове

Всяка минута, която прекарвате под душа, използвате до 17 л. вода. Ако се самозабравяте, докато сте под душа, задайте таймер на телефона си, за да не прекалявате с времето, прекарано в банята. Можете също така по-често да си взимате вана, ако разполагате с такава. Добре е да помислите и за „спестяващи“ душ-слушалки, които могат да намалят консумацията й с до 3 л. в минута и същевременно няма да нарушат удоволствието ви от сладкия душ.

  • Използвайте разумно домакинските уреди, изискващи воден ресурс

Тук имаме предвид най-вече първите приятелки на дамите – пералнята и миялната машина. Средно в едно домакинство се пускат около 300 перални всяка година. Те всъщност представляват повече от 20% от консумацията в жилищни условия. Затова пускайте само пълна пералня. Така ще използвате по-малко вода и енергия в сравнение с 2 полупълни перални. По правило машините с предно зареждане използват по-малко воден ресурс от машините с горно зареждане. Ако имате миялна машина се придържайте към същите правила.

  • Поддържайте водопровода

Редовно проверявайте всички кранове и тръби за течове, тъй като те са способни да „разхищават“ вода 24/7, всеки ден от седмицата. Хубаво е да знаете къде е главният кран за водата в жилището, за да можете бързо да го спрете при наличие на проблем и да ограничите теча, както и да предотвратите евентуално наводнение.

  • Бъдете внимателни с напояването на растенията

Поливайте външните растения рано сутрин или в края на деня, за да избегнете изпаряването на водата от по-силната слънчевата светлина и топлина в средата на деня. Също така не прекалявайте, а прибягвайте до напояване само при необходимост. Така е най-добре и за растенията. Можете също така да намалите използването й с 33%, като поливате растения ръчно, вместо да използвате автоматични пръскачки. Ако е възможно, събирайте дъждовна такава, тя е по-полезна за растенията и така по още един начин ще помогнете за запазване на водните ресурси.

Пестенето на водата изисква малко усилия, но всяко едно си струва. Не мислете, че вашите действия нямат значение. Всеки, който има желание може да направи промени в начина си на живот, за да намали потреблението на вода. Важното е всяка една промяна да се превърне в устойчив навик, а не да остане моментно явление. Заедно можем повече!

Източници:

https://friendsoftheearth.uk/

https://www.h2ouse.net/

Обновена: 12 юли 2022 в 02:32 | Публикувана: 22 март 2020 в 19:08 | Категория: С грижа към земята