Водата като ресурс – 9 начина да я пестим у дома

Обновена: 21.03.2024|
Разделно хранене. Хипотония. Сребърна вода. Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

Водата е най-нужният ни елемент, както на нас, хората, така и на животинския и растителния свят. 97,5% от световната вода е съсредоточена в моретата и океаните, но тя не е подходяща за питейни нужди. И повечето от останалите 2,5% са в ледниците. Това означава, че всъщност един основен природен ресурс за живота на хората е изключително ограничен.

За съжаление обаче ние не го използваме само за питейни нужди, а се къпем, чистим, използваме го в производството. Всичко това сериозно намалява световните запаси, особено в последните години с наличието на все по-дълготрайни периоди на засушаване в определени райони.

Какво можем да направим? Запазването на този така важен ресурс включва предприемане на мерки за предпазване от замърсяване на световния океан, както и подобряване на управлението на водата, както от бизнеса, така и отделните домакинства. Само така ще може да се ограничи разхищението й днес и ще могат да се осигурят достатъчно запаси в бъдеще.

 

Разпределение на водата на Земята

Нашата планета е известна като „Синята планета“, защото 71% от земната повърхност е покрита с вода. Тя съществува още и под земната повърхност и като водна пара във въздуха.

Водата е ограничен източник. Бутилираната вода, която се консумира днес, вероятно е същата вода, която някога се е стичала по гърба на мамут.

Земята е затворена система, което означава, че много малко материя, включително вода, някога напуска или навлиза в атмосферата; водата, която е била тук преди милиарди години, е все още тук. Но Земята почиства и допълва запасите от вода чрез хидрологичния цикъл (кръговрат).

Планетата притежава изобилие от вода, но, за съжаление, само малък процент (около 0,3%) е използваема от хората. Останалите 99,7% процента са в океаните, почвите, ледените шапки и се носят в атмосферата.

Въпреки това голяма част от тези 0,3%, които могат да се използват, са недостижими. По-голямата част от водата, използвана от хората, идва от реките. Видимите водни тела се наричат повърхностни води. По-голямата част от прясната вода всъщност се намира в почвата като влага и във водоносни хоризонти (подземно водохранилище).

Подпочвените води могат да захранват потоците, поради което една река може да продължи да тече дори когато не е имало валежи. Хората могат да използват както подземни, така и повърхностни води.

Разпределение на водата на Земята е следното:

  • Океанска вода: 97,2%
  • Ледници и други ледове: 2,1%
  • Подземни води: 0,6%
  • Сладководни езера: 0,00%
  • Вътрешни морета (частично затворени от суша): 0,008%
  • Влажност на почвата: 0,005%
  • Атмосфера: 0,001%
  • Реки: 0,0001%

 

Повърхностните води са много по-лесни за достигане, така че това става най-разпространеният източник на питейна вода. В световен мащаб използваме повече от 4 трилиона кубични метра прясна вода годишно. Проблеми съществуват и при замърсяване на водоснабдяването. Това допълнително ограничава количеството вода, налично за консумация от човека.

Водата се намира в много различни форми и на много различни места. Въпреки че съществуващите количества вода изглеждат изобилни, употребата от човека е ограничена.

 

Защо е важно да се научим да пестим водата?

 

Водата като ресурс.

 

Има няколко основни причини, поради които е необходимо да вземем своевременни мерки. Без нашата намеса нещата могат да станат необратими, затова обърнете специално внимание на следващите редове.

Тя не е неизчерпаем ресурс

Както споменахме, водата, необходима за нашето съществуване, има потенциала да „свърши“. Всеки ден намаляваме и без това ограниченото количество от 0,03% наличната питейна. Това е така, защото ни е необходима в почти всяко ежедневно действие – готвене, миене, чистене и всички навици, които ни помагат да се поддържаме здрави. Но, за да продължим да правим всичко това, трябва да се научим да я пестим.

Тя поддържа нашата екосистема

Хората не са единственият вид на Земята, който се нуждае от вода за оцеляване. Всъщност всеки жив организъм на тази планета се нуждае. Растенията и животните изискват, за да растат и да се развиват и те не са необходими само за да ни осигурят храна, но и за да опазят цялата екосистема в баланс. Все повече райони страдат от засушаване и постепенно могат да останат обезлюдени.

Ако пестим водата, пестим енергия и средства

Работата на водните централи всъщност изисква голямо количество енергия. Почти 7% от консумираната енергия отива за разпределение на водата сред населението. Да не забравяме, че ако я пестим, това може да окаже благоприятно влияние и върху нашите сметки. Само чрез спазването на няколко съвета ще можете да спестите няколко кубика от нея и стотици левове на година. Ако искате да разберете за тях, продължете да четете.

 

9 начина да пестим вода у дома

Всеки може да започне да пести, като направи няколко интелигентни избора в своето домакинство. Някои от тях могат да намалят използването на този ресурс с повече от половина. Ето как да направим първите стъпки към опазване на водните ресурси и защита на нашата планета.

1. Да затворим кранчето

 

Мъж и жена, които си мият зъбите и пестят водата, като ресурс.

 

Да сложим край на неконтролируемата и безсмислена консумация. Ако затворим кранчето на водата, докато мием зъбите си, ще спестим 6 л от нея в минута. Същото се отнася и за други дейности като бръсненето при господата.

Ако се заемем да поправим капещите кранчета пък ще можем да пестим по 60 л всяка седмица.

2. Да взимаме по-кратки душове

Всяка минута, която прекарваме под душа, използваме до 17 л вода. Ако се самозабравяме, докато сме под душа, можем да зададем таймер на телефона си, за да не прекаляваме с времето, прекарано в банята. Можем също така по-често да си взимаме вана, ако разполагаме с такава. Добре е да помислим и за „спестяващи“ душ-слушалки, които могат да намалят консумацията й с до 3 л в минута и същевременно няма да нарушат удоволствието ни от сладкия душ.

3. Да използваме умно домакинските уреди, изискващи воден ресурс

Тук имаме предвид най-вече първите пералнята и миялната машина. Средно в едно домакинство се пускат около 300 перални всяка година. Те всъщност представляват повече от 20% от консумацията в жилищни условия. Затова е препоръчително да пускаме само пълна пералня. Така ще използваме по-малко вода и енергия в сравнение с 2 полупълни перални. По правило машините с предно зареждане използват по-малко воден ресурс от машините с горно зареждане. Ако имаме миялна машина, е добре да се придържаме към същите правила.

4. Да поддържаме водопровода

Редовно трябва да проверяваме всички кранове и тръби за течове, тъй като те са способни да „разхищават“ вода 24/7, всеки ден от седмицата. Хубаво е да знаем къде е главният кран за водата в жилището, за да можем бързо да го спрем при наличие на проблем и да ограничим теча, както и да предотвратим евентуално наводнение.

5. Да бъдем внимателни с напояването на растенията

Препоръчително е да поливаме външните растения рано сутрин или в края на деня, за да избегнем изпаряването на водата от по-силната слънчевата светлина и топлина в средата на деня.

Също така е важно да не прекаляваме, а да прибягваме до напояване само при необходимост. Така е най-добре и за растенията. Можем също така да намалим използването й с 33%, като поливаме растенията ръчно, вместо да използваме автоматични пръскачки. Ако е възможно, е чудесно да събираме дъждовна такава, тя е по-полезна за растенията и така по още един начин ще помогнем за запазване на водните ресурси.

6. Да засадим устойчиви на суша дървета и растения

Много красиви дървета и растения виреят без редовно напояване. С красиви цветове са например олеандърът, лавровият храст, много видове сукуленти; от билките устойчиви на суша са лавандулата, розмаринът и зеленият чай, а сред дърветата – маслиновото дърво, бадемовото и мушмулата.

6. Да не използваме тоалетната като кошче за отпадъци

Понякога хвърляме малък отпадък – като косми или носна кърпичка, в тоалетната чиния и веднага пускаме водата, а това са средно 6-7 л. Можем да спестим това ненужно разхищение и да хвърлим отпадъка, където му е мястото.

7. Да пестим, когато мием зеленчуци

Вместо да мием зеленчуците един по един на течаща вода, можем да напълним една купа и да ги изчеткаме и изплакнем в нея.

8. Да спираме кранчето, когато мием съдовете

Както при миенето на заленчуците, не ни е нужна постоянна струя, особено докато сапунисваме съдовете.

9. Инсталиране на водоспестяваща слушалка

В банята или кухнята можем да поставим слушалка, която ограничава силния поток вода, ако сме свикнали да завъртаме доста крана.

 

22 март – Международен ден на водата

 

Водата като ресурс.

 

Международният ден на водата е установен от Общото събрание на ООН през 1993 г., следвайки препоръките на Конференцията на ООН за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро през 1992 г. Денят се празнува в цял свят, за да се подчертае значението на ресурсите от питейна вода и да се застъпи устойчивото управление на водата.

Всяка година денят се фокусира върху конкретна тема, свързана с водата, като недостиг на вода, замърсяване, влияние на изменението на климата, устойчиво развитие. Тези теми имат за цел да повишат осведомеността относно неотложните проблеми, свързани с водата, и да насърчат действия за тяхното справяне.

Достъпът до чиста вода е от решаващо значение за човешкото здраве, продоволствената сигурност, икономическото развитие и устойчивостта на околната среда.

Въпреки това милиарди хора по света все още нямат достъп до безопасна питейна вода и адекватни санитарни съоръжения, което води до множество здравословни проблеми и възпрепятства социално-икономическия прогрес.

Международният ден на водата предоставя възможност на правителства, организации, общности и отделни лица да се съберат, за да обсъдят предизвикателствата, свързани с водата, да споделят най-добри практики и да предприемат конкретни действия за осигуряване на устойчиво управление и справедливо разпределение на водните ресурси.

На този ден се организират различни събития, семинари, конференции и образователни дейности, за да се насърчи опазването на водата, да се повиши осведомеността относно проблемите, свързани с този ресурс, и да се насърчат хората да направят информиран избор за защита и запазване на водата за настоящите и бъдещите поколения.

 

Заключение

Пестенето на водата изисква малко усилия, но всяко едно си струва. Не мислете, че вашите действия нямат значение. Всеки, който има желание, може да направи промени в начина си на живот, за да намали потреблението на вода. Важното е всяка една промяна да се превърне в устойчив навик, а не да остане моментно явление. Заедно можем повече!

 

Източници

  • https://www.ngwa.org/what-is-groundwater/About-groundwater/information-on-earths-water

 

Защо е важно да пестим водата като ресурс?

Пестенето на вода е от решаващо значение за осигуряването на устойчиво бъдеще. То помага за опазването на природните ресурси, защитата на екосистемите, намаляването на потреблението на енергия за пречистване на вода и транспортиране.

Какви са практическите съвети за пестене на вода у дома?

Практическите съвети за пестене на вода у дома включват бързо отстраняване на течове, инсталиране на водоспестяващи съоръжения, използване на ефективни методи за напояване на градините, спиране на кранове, когато не се използват.

Кога е Световният ден на водата?

Международният ден на водата се отбелязва на 22 март и е установен от Общото събрание на ООН през 1993 г.

Категории: С грижа към земята|Публикувана: 22.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 март 2024 в 13:39 | Публикувана: 22 март 2020 в 19:08 | Категория: С грижа към земята