Колкото и да се шегуваме, че Земята е единствената планета с шоколад, съществуват наистина важни причини, поради които е наложително да помислим върху нашата грижа за природата. Най-есенциалната сред тях, разбира се, е че засега е единствената планета, която отговаря на условията за поддържане на човешкия живот и грижата за природата е актуална във всеки един момент.

И все пак – всеки ден се говори за интензитета на замърсяване на почвата, океаните, въздуха… Но вместо върху негативите, днес избираме да се фокусираме върху малкия принос, който всеки от нас дава или може да даде за голямата и така нужна грижа за природата всеки ден.

Основни замърсители на планетата

Всички знаем за замърсяването и това, че през десетилетията мащабите и темповете на наличието му навсякъде зачестяват. Най-често то се среща в най-слабо развитите държави – там преработката на отпадъците не съществува като практика. Големите и развити държави, от своя страна, имат системи и организации за рециклиране, но и са сред най-големите производители на стоки, които замърсяват в дълготраен аспект планетата.

Има няколко основни вида замърсители на Земята. Първото, на което ще обърнем внимание, е радиоактивното замърсяване. Макар и по-рядко като явление, то е от големи мащаби, тъй като идва от атомните електроцентрали и ядреното оръжие. Ефектите му върху природата и хората са колосални, когато се стигне до тях.

Химичното замърсяване също не е за подценяване. То е свързано основно с човешката дейност и идва от различните химични съединения, получени при горене на бензин, въглища и различни видове производства.

Сред най-притеснителните и опасни видове замърсяване е това с пластмаса и метали. Различните видове от тях остават трайни следи върху планетата ни. Те имат различен ефект. Много от тях остават със стотици години и се разграждат бавно в почвата, пренасят се чрез подпочвените води и в океаните. Така елементите от тях често попадат в храната, която консумираме – плодовете и зеленчуците, рибата, месото.

Фините прахови частици като част от замърсяването на въздуха

Дете с маска, заради силно замърсяване на въздуха

Колкото и да не ни се иска, фините прахови частици са неразделна част от атмосферата и въздуха, който дишаме. Има обаче допустими норми, след преминаването на които те стават опасни за човешкото здраве.

Нещо повече – колкото по-малки са праховите частици, толкова по-лошо влияят на тъканите, до които се докосват. Най-често от тях страда кожата ни. След тях най-големи поражения понасят лигавицата на носа и белите ни дробове – чак до клетките на алвеолите.

С времето фините прахови частици могат да доведат до хронични респираторни заболявания, трайни увреждания и алергии, болки в гърлото и временно или постоянно увреждане на гласа. На фона на всички тези факти, какво може да направи всеки един от нас за природата в така замърсения ни свят, така че да ограничим замърсяването? Даваме ви няколко идеи за това как всеки ден може да правим малки стъпки и да даваме своя принос за една по-чиста Земя.

Малки стъпки към по-добра грижа за Земята

В ежедневието рядко се замисляме за нещата, които можем да променим в навиците си, за да помогнем на планетата. Много по-често фокусът ни попада върху това как да улесним дните си, вместо да живеем по-съобразено с ресурсите и последствията от използването им.

За щастие, много компании и производители преминават към въвеждането и експлоатацията на продукти с по-дълъг живот и по-малък ефект върху Земята. Чудесен пример за грижа към природата са все по-често срещаните заместители на пластмасовите сламки. Освен от метал, много от вариантите са от хартия, бамбук или дори от тесто – изцяло разградими материали, които не вредят на природата. В комбинация с това, можем да заместим картонените чаши, в които много често се намират и найлонови елементи, с устойчиви термоси и чаши за многократна употреба от бамбук.

Съществуват алтернативи и на продуктите за поддържане на устна хигиена. Ежегодно се изхвърлят огромни количества тубички от пасти за зъби, както и пластмасови четки. Вече имаме възможност да си закупим бамбукова четка за зъби, както и паста за зъби на таблетки, която идва в хартиена опаковка. Чудесен вариант да спестим много голяма част от пластмасата, която ежегодно изхвърляме в природата.

Друг все по-често използван начин за грижа към природата е отхвърлянето на найлоновите пликове в ежедневието. Преминаването към хартиени, а още по-добре – платнени варианти, за многократна употреба, помагат на природата и дивите животни. В допълнение много хора започват да използват платнени мрежички за плодове и зеленчуци. Така намаляват използването на найлонови торбички за съхранение.

Нови правила за по-малко отпадъци

Разбрахте ли за това, че все повече производители и продавачи спират използването на пластмасови дръжки за балони? А за новите директиви в много държави, които постепенно въвеждат забрани на пластмасата за еднократна употреба? В около 100 държави по света са забранени изцяло, частично или скоро ще бъде елиминирана употребата на найлонови торбички. След тях са Кения, Руанда, Уганда, Танзания и много други.

Редица от по-сериозните мерки към грижа за природата засягат обикновено пренебрегвани замърсители на околната среда. Общини и държави забраняват фойерверките по празниците. Освен че влияят негативно с шумово и светлинно замърсяване и нарушават естествената среда на животните, с които делим околната среда, те нанасят много вреди на въздуха, който дишаме, в празничните дни и нощи. Важно е да гледаме внимателно и етикетите на конфетите, които използваме по различни поводи. Пластмасовите парченца в тях са трудни за почистване и много често попадат в почвата и водата, където се разграждат с години. Част от тях се превръщат и в прах, който вдишваме.

Градове в помощ на Земята

Много големи градове отделят време и ресурси да подобряват условията си така, че да бъдат по-екологични и в хармония със Земята.

Хамбург, например, акцентира върху среда, която съчетава модернистични сгради с пешеходни зони, зелени площи и вятърни турбини.

Нюкасъл, в Англия, пък може да се похвали с това, че става все по-зелен. Там управата залага на най-голямата вятърна турбина и изграждане на система за геотермално отопление.

Париж, от друга страна, залага на сгради със специални площи за кошери, така че пчелите да се чувстват у дома си – дори в града. В този смисъл много държави и производители изключват изцяло пестицидите от процесите си – те спадат към един от основните химически замърсители на почвата, въздуха и растенията.

И това са само три от много градове, които поемат инициативата за грижа към природата в свои ръце.

Личният ни принос всеки ден

Макар и самостоятелно да нямаме ресурсите на големите градове, като отделни личности, всеки от нас може да даде своя принос за грижа към природата.

Част от начините за това са:

  • рециклиране
  • разделно събиране на отпадъците от бита
  • почистване на околоблоковите пространства
  • включване в инициативи от типа на „Траштаг“ – заснемане на замърсено място преди и след почистването му.
  • по-малко употреба на вода – взимане на душ, вместо вана
  • заместване на ежедневно използвани продукти от пластмаса с алтернативни варианти

Не пропускайте да добавите и своите малки навици за опазване на Земята в коментар и научете повече за различните видове пластмаса и как тя вреди на планетата.

 

Автор: Васи Дюлгерова