В днешните дни, с все по-плашещи климатични промени и катаклизми, става още по-важно да се информираме за въздействието на всяко наше действие върху природата. А най-трайни са въздействията и следите, които й нанасяме с производството на различни изделия. Процесът по изработка, експлоатация и най-накрая – изхвърляне, на даден продукт, често нанася огромни вреди, за които не си даваме сметка. От години най-сериозно е положението в това отношение с всички вещи, произведени от пластмасата, която през последното десетилетие ни заобикаля.

Състав и разпространение на пластмасата

Темата за пластмасата в ежедневието ни е широка. Едва ли има човек, който на дневна база да не използва минимум 5 пластмасови изделия. Направете опит сами – опитайте се да проследите съзнателно колко пластмасови изделия използвате на ден. А колко от тях можете да замените с други, по-екологични или трайни и далеч по-безвредни за вас и природата?

Най-условно може да ги разделим на две категории – за еднократна и за многократна употреба. И докато тези от тях, които използваме по повече от веднъж приемаме за такива с по-дълъг живот, то много от тези за еднократна употреба се озовават изключително бързо от производствената линия в природата.

Жена, която приема естествен пробиотик. Нужен за поддържането на добро чревно здраве.

Пример за продукти от пластмаса или със съдържание на пластмаси в себе си са:

 • сламки за пиене
 • пластмасови кутии за еднократна употреба за храна, употребявани от хипермаркетите
 • пликове за покупки
 • пластмасови прибори за еднократна употреба
 • картонени чаши за кафе – междинният им слой често е със съдържание на пластмаса
 • опаковки на стекове, напитки или друг тип продукти

И това са само малка част от примерите, които можем да дадем. Затова и неслучайно вече редица държави в световен мащаб ограничават или дори напълно забраняват използването на пластмасата и нейните изделия. Сред тях са щат в Индия, някои щати в САЩ, Етиопия, Франция, Мароко.

По-сериозни замърсители в дългосрочен план се явяват и продуктите за многократна употреба, разбира се – устройства с корпуси от пластмаса като телефони, компютри, периферни устройства, детски играчки. Веднъж попаднали в природата, те подлежат на разграждане за стотици години в зависимост от…

Видовете пластмаси

Съвременните технологии ни помагат да се информираме в детайли за продуктите, които използваме. Това включва както техния произход, така и материалите, от които са произведени и до каква степен подлежат на рециклиране.

Има няколко основни знака, за които да следим, за да разберем повече за пластмасата в определено изделие, което е в ръцете ни. На първо място е добре да разчетете буквения код. Той може да бъде:

 • PET/PETE: най-разпространената пластмаса, обикновено се използва за изделия за еднократна употреба; може да отдели вредни вещества, които да повлияят сериозно на ендокринната система;
 • HDP/HDPE: висококачествен тип пластмаса, която почти не отделя вредни вещества. Подлежи на рециклиране и преработка. Среща се в опаковки на хранителни продукти на мляко, качествени играчки, опаковки на препарати;
 • PVC: мека и гъвкава пластмаса, която обаче отделя сериозно количество вредни вещества. Срещаме я в нискокачествени играчки, бутилки за олио, еднократни опаковки, блистери на лекарства, кабели; По-траен вид от нея се използва за производство на дограми, маркучи, рамки.
 • LDPE: този тип пластмаса най-често се среща при опаковките на храни. Отделя вещества директно в тях и не е препоръчително да се използва многократно. Влияе на сърдечно-съдовата система.
 • PP: по-здрав, непрозрачен или полупрозрачен тип пластмаса. Използва се най-често за кофичките за кисело мляко, опаковките на сиропите за кашлица. Термоустойчив и отделя малко вредни вещества.
 • PS: чаши за кафе за еднократна употреба, опаковки за храна, еднократни прибори. Виждате го всеки ден, но се твърди, че отделя много вредни вещества в храната и организма.
 • PC: твърди се, че е най-опасен за човека тип пластмаса. Често се използва за кутии за храна, съхранение или при опаковане на продукти.

Правила на рециклирането на пластмасата

dujdovna voda plastmasovite butilki i riska za zdraveto 2

Първо и най-важно правило, ако искате пластмасата да се рециклира правилно – събирайте отпадъците разделно! Замърсена или смесена с други материали пластмаса не може да се рециклира без преди това да се почисти или отдели от тях. А това забавя процеса многократно.

Още по-добре би било да разделяте пластмасата по тип. Така например, ако използвате пластмасови бутилки, може да ги събирате на едно място. На друго – да поставяте всички еднократни опаковки. На трето – найлонови пликове и т.н.

Причината се крие в това, че отделните видове пластмаса, за които ви разказахме по-горе, са с различен състав. Това налага допълнително сортиране и разпределяне, тъй като от тях могат да се произведат различни по тип и вид нови продукти.

Пластмасата и здравето ни

Когато говорим за пластмасата и ефектите й върху природата не бива да забравяме, че и самите ние биваме афектирани от нея – и то на ежедневна база.

Пиете ли вода от пластмасови шишета? Не ги използвайте за дълги периоди от време! Колкото по-продължително използвате едно пластмасово шише, толкова по-голяма вероятност има то да започне да отделя вредни вещества от материала директно във водата, която консумирате. Изключително важно е да не консумирате вода след нагряване на шишето!

Каква кафемашина използвате? Изследвания в последните години насочват вниманието ни към пластмасовите капсули за кафе и топъл шоколад. Подложени на високата температура по време на приготвяне, те има опасност да отделят токсини в така любимите ароматни напитки.

Не бива да забравяме и факта, че пластмасите попадат в природата, моретата и океаните и често се поглъщат от животни. Редица от тях в последствие попадат на трапезата ни като токсини и дори миниатюрни частици пластмаса преминават от тях – в нашия организъм. И ако това не е притеснително, то можем да добавим, че допълнително вдишваме пластмаса и от въздуха в зависимост от процента на замърсяване на въздуха.

Всички тези частици влияят на стомашно-чревната система, белите дробове и черния дроб. Именно последният страда най-много от токсините и пластмасите в организма, тъй като е негова роля да ги прочисти.

И тъй като споменахме как много голямо количество пластмаса приключва пътя си в океана, напомняме ти и за замърсителите в него и защо е важно да го опазваме. 

Автор: Васи Дюлгерова