Картофи

Обелени, печени, без сол

Хранителна стойност на 100г

93

калории

1.96

протеин

21.55

въгл.

0.1

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
1.50 г
Нишесте
Няма данни
Захари
1.70 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.20 мг
Витамин A
0 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.11 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.02 мг
Витамин B3 (Ниацин)
1.40 мг
Витамин B4 (Холин)
14.50 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.56 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.30 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
12.80 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.04 мг
Витамин K1
0.30 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.06 г
Аргинин
0.09 г
Аспарагинова киселина
0.48 г
Валин
0.11 г
Глицин
0.06 г
Глутамин
0.33 г
Изолевцин
0.08 г
Левцин
0.12 г
Лизин
0.12 г
Метионин
0.03 г
Пролин
0.07 г
Серин
0.09 г
Тирозин
0.07 г
Треонин
0.07 г
Триптофан
0.03 г
Фенилаланин
0.09 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.04 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.1
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0.04 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
75.42 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.97 г
Допълнителна информация

Картофите са едни от най-използваните продукти в кулинарията. Има безброй начини по-които може да се приготвят и неща, с които могат да се комбинират.

Има хиляди сортове с картофи. Дори те са една от основните причини за Големия глад в Ирландия. Това се случва между 1845 г. и 1852 г. В този период се е развила болест по кореноплодните, която унищожава реколтата. Този дефицит довел до смъртта на около 1 милион души.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържащите се в 100 г картофи калории и мазнини са ниски. Тъй като в тях има много нишесте, те са високо въглехидратни.

Хранителни стойности на 100 г:

  • 93 калории
  • 1.96 г протеин
  • 21.55 г въглехидрати
  • 0.10 г мазнини

 

Заради въпросните въглехидрати, картофите се изключват от доста режими, но за сметка на това – има диети, които изцяло се уповават на картофи.

 

Какви витамини и минерали има?

В картофите има и различни витамини и минерали.

Стойности на 100 г:

  • 14.50 мг витамин B4 (холин)
  • 12.80 мг витамин C
  • 1.40 мг витамин B3 (ниацин)
  • 391 мг калий
  • 25 мг магнезий
  • 50 мг фосфор
  • 5 мг калций

 

Картофите са източник и други витамини и минерали, но в по-малки количества, например – витамин b6 и други от групата b.

 

Ползи от консумацията на картофи

Когато не се прекалява, любимото кореноплодно, може да помогне на организма ни по няколко начина.

Метаболизъм и храносмилане

Витамин b6 в състава на картофите играе роля в енергийния метаболизъм. Той разгражда въглехидратите и протеините до глюкоза и аминокиселини, които се използват като източник на енергия за тялото.

Фибрите, които се намират в кореноплодното, подпомагат за редовното изхождане и предотвратяването на запек.

Състоянието на сърцето

Съдържанието каротеноиди в картофите допринася за функцията на сърцето и други органи. Високите концентрации на фибри могат да понижат холестерола и по този начин да намалят риска от сърдечни заболявания.

Въпреки това, трябва да забравяме, че картофите повишават нивата на кръвната захар и не трябва да прекаляваме с консумацията им.

Те са нискокалорични

Въпреки че не се вписват в някои режими, картофите са нискокалорични, което ги прави добър избор, когато искаме да намалим теглото си. Сложните въглехидрати в тях осигуряват дълготрайна ситост и намаляване на апетита.

Борят се с антиоксидантите и фитохимикалите

В картофите има различни антиоксиданти и фитохимикали. Те са важни за намаляването на възпаленията и борбата със свободните радикали, които могат да предизвикат окислителен стрес.

Това се свързва също така със защитата на клетките от увреждане и риска от различни хронични заболявания.

 

Алергични реакции

Някои хора могат да получат алергични реакции към тях. Картофените алергии са сравнително редки, но могат да възникнат. Симптомите на алергия към картофи могат да варират от леки до тежки и биха могли да включват:

  • Кожни реакции
  • Храносмилателни проблеми
  • Респираторни симптоми
  • Анафилаксия

Рецепти от forlife.bg