Ролята на пробиотика по време на боледуване

Обновена: 06.03.2024|
Болна жена, която има симптоми на грип. Тук е важна ролята на пробиотика.

В това време на непрекъснато променящи се температури и върлуващи вируси, сме длъжни да направим всичко възможно да се предпазим, а включването на пробиотика към диетата е част от този процес. И ако все пак болестта ни повали да се погрижим да овладеем възможно най-бързо симптомите. Докато за едни те представляват просто леко неразположение, за други – най-вече по-възрастните хора и тези с отслабена имунна система дори леката настинка може да доведе до опасни усложнения. Затова е полезно да научим как да се борим ефективно за укрепването и излекуването на тялото си. Един от най-големите помощници в битката е пробиотикът. В днешната статия ще разгледаме защо и как ни помага по време на боледуване и как може да включим пробиотика в ежедневието си.

 

Какво представлява пробиотикът?

Както вече сме споменавали пробиотикът е комбинация от живи полезни бактерии и/или дрожди, които се откриват естествено в тялото. „Добрите“ бактерии помагат да поддържаме организма си здрав и силен. Те се намесват и когато „лошите“ бактерии станат твърде много, какъвто е и случаят по-време на заболяване и различни видове инфекции. За да може една група бактерии да се нарече пробиотик, тя трябва да има няколко характеристики. Бактериите да бъдат изолирани, да могат да оцеляват след поглъщане, да имат доказана полза и да са безопасни при консумиране. Пробиотикът е част от целия микробиом на организма, който включва още: различни бактерии, гъбички (включително дрожди), вируси, протозои. Всеки микробиом е уникален.

 

Действието на пробиотика

 

Две бурканчета с кисело мляко. Пробиотика.

 

Основната работа на пробиотика е да поддържа здравословен баланс в тялото. Добрите бактерии ни поддържат здрави, като засилват имунната функция и контролират възпалението. Някои видове могат също така: да помогнат на тялото да усвоява храната по-добре, да се борят превантивно с лошите бактерии, да участват в създаването на витамини, да разграждат и усвояват лекарства. Още за ползите от пробиотиците можете да прочетете в подробната статия по темата тук.

 

Как помага приемът на пробиотика по време на боледуване?

Време е да преминем към същинската част на днешната тема, а именно защо трябва да приемаме пробиотика по време на настинка, грип или вирусна инфекция. Даваме ви 5 основни причини:

  • Спира размножаването на бактерии и вируси

Чревната стена е проектирана да блокира навлизането на вредни бактерии, вируси и токсини в кръвта. Но това е възможно само, когато организмът е здрав и балансиран. Специфичните пробиотични бактерии имат способността да укрепват чревната стена. В допълнение, някои щамове могат да понижат нивата на pH, като по този начин създават по-малко гостоприемна среда за потенциално вредни бактерии и вируси да се размножават.

  • Включването на пробиотика към диетата поддържа здравословна чревна флора и силна имунна система

80% от имунната система зависи от чревната флора. Затова не е изненада, че бактериите в червата влияят силно върху  целия имунитет на организма. Пробиотикът гарантира, че добрите бактерии са в достатъчно количество, за да поддържат тялото здраво. Проучвания показват, че определени пробиотични бактерии са особено ефективни, когато става въпрос за повишаване на имунната система на тялото ви особено по време на заболяване. Затова не бива да ги пренебрегваме.

  • Предотвратява развиването на респираторни инфекции

Определени бактерии стимулират секрецията на имуноглобулин A (sIgA). Това е антитяло, което играе решаваща роля в имунната функция на лигавичните мембрани. Ако тялото ви няма достатъчно sIgA, тогава имунната ви система може да бъде отслабена и може да сте по-податливи на инфекции като настинки, грип, дрождови инфекции и инфекции на пикочните пътища. Следователно намаляването на възпалението и укрепването на имунната система чрез здравословна флора на червата може да има мощен  ефект върху изграждането на защитата на целия организъм по време на настинка, грип и най-вече респираторни инфекции.

  • Може да съкрати времето на възстановяване

Според проучване пробиотикът и по-специфично щамовете Lactobacillus и Bifidobacterium имат благоприятен ефект върху продължителността на респираторните инфекции. Хората, които приемат пробиотични добавки съкращават времето на боледуване средно с 3 дни, дори при наличието на усложнения. Ето защо наистина има смисъл да включите и пробиотик в цялостната програма за лечение.

  • Елиминира вредите от приема на антибиотик

 

Болна жена, която е вкъщи, наметната с одеала и сипваща в мерителна лъжица антибиотици. Пробиотика.

 

Колкото и да не ни се иска, понякога стигаме до приема на антибиотик. Антибиотиците убиват вредните бактерии, които причиняват заболяването. Но те също така причиняват щети на целия микробиом. Това води до дълбоко, макар и обикновено временно, изчерпване на полезните бактерии. Един от начините за справяне с проблема е приемането на пробиотична добавка, съдържаща живи бактерии по време и след курс на антибиотици. И все пак, ако искате да избегнете това, можете да погледнете съветите тук.

 

Добрите бактерии, храната и добавките 

Можете ефективно да увеличите полезните бактерии в тялото си от храната, която приемате. Това е особено важно по време на боледуване. А може би дори консумирате редовно такива храни и не осъзнавате, че са източник на пробиотик. Те включват кисело мляко, извара, темпе, кисело зеле и др. За още идеи за кето храни, източници на пробиотик погледнете тук.

Въпреки че добавянето на богати на пробиотик храни в диетата ви няма да ви навреди, е възможно това да не е достатъчно, затова помислете и за подходяща добавка. Нашият пробиотик комплекс осигурява над 10 милиарда жизнеспособни организми от общо пет различни щама. Всичко това в една капсула, която не съдържа алергени и ГМО. Тази формулата на Nu Nutrition Bio-Complex е по-силна от повечето на пазара и ви гарантира чудесни резултати.

 

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 16.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 16:32 | Публикувана: 16 март 2020 в 15:55 | Категория: Здраве, Витамини и минерали