Симптоми на менопаузата: как да ги разпознаем?

Обновена: 27.02.2024|
Симптоми на менопаузата.

Симптоми на менопаузата – повечето от тях жените изпитват още по време на етапа на перименопаузата. Някои жени преминават през менопаузата без никакви усложнения и неприятни симптоми. За други изпитваните симптоми на менопаузата са изтощителни. Особено когато започват по време на перименопаузата и продължават с години.

Симптомите, които са типични за този период, са свързани с намалено производство на женските полови хормони естроген и прогестерон. Проявленията на дискомфорт варират в широки граници заради множеството ефекти, които тези хормони имат върху женското тяло.

Естрогенът регулира менструалния цикъл и засяга следните части на тялото:

 • репродуктивната система
 • пикочните пътища
 • сърдечното здраве
 • кръвоносни съдове
 • кости
 • гърди
 • коса и кожа
 • лигавици
 • тазовите мускули
 • мозъчните функции

А в днешната статия ще разгледаме промените, които настъпват в тялото преди и по време на менопаузата.

 

Първи симптоми на менопаузата – промени в менструалния цикъл

Първите признаци за настъпването на менопауза е нередовният менструален цикъл. Течението му може да се засили или забави. Както и да намали или увеличи продължителността си. Ако менструацията ви се забави или прескочи месец, не забравяйте и възможността за бременност. Когато се уверите, че не е това причината, това означава начало на менопаузата. Ако липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца, се консултирайте с вашия лекар, за да изключите сериозни заболявания.

 

Горещи вълни

Много жени се оплакват от горещи вълни като основен симптом на менопаузата. Горещите вълни могат да бъдат внезапно усещане за топлина или само в горната част на тялото, или по цялото тяло. Лицето и шията ви могат да се зачервяват, както и да се изпотявате.

Интензивността на горещите вълни варира от лека до много силна, възможно е дори да ви събуди от сън. Продължителността им обикновено трае между 30 секунди до 10 минути. Повечето жени изпитват горещи вълни в продължение на година или две след последния си менструален цикъл. Те могат да продължат и след менопаузата, но намаляват с течение на времето.

 

Вагинална сухота и болка по време на полов акт

Намаленото производство на естроген и прогестерон може да повлияе на тънкия слой влага, който покрива вагиналните стени. Жените могат да изпитат вагинална сухота на всяка възраст. Но при жените, преминаващи през менопаузата, това е един по-особен проблем.

Признаците могат да включват сърбеж около вулвата и парене. Вагиналната сухота може да направи един полов акт болезнен и да създава чувството, че ви се уринира постоянно. Сухотата можете да третирате с вагинален овлажнител, но при сериозен дискомфорт се консултирайте с вашия лекар.

Но имайте предвид, че сексуалната активност увеличава притока на кръв към половите органи. Това може да помогне за естествената влажност на средата и да предотврати дискомфорта.

 

Симптоми на менопаузата: Проблеми със съня и безсъние

 

Симптоми на менопаузата. Жена, страдаща от безсъние.

 

Всички знаем, че за оптимално здраве е важно да си набавяме по 7-8 ч. сън всяка вечер. Но по време на менопаузата може да ви е трудно да заспите и да не се будите след това. Или да се събудите по-рано, отколкото сте планирали и да ви е трудно да заспите отново.

За да си починете максимално, опитайте техники за релаксация и дишане. Също така е важно да се упражнявате през деня, така, че да сте физически изморени, преди да си легнете. Не оставяйте компютъра или мобилния си телефон близо до леглото, тъй като светлините могат да нарушат съня ви. Къпането, четенето и слушането на лека музика преди сън ще ви помогне да се отпуснете.

Стъпките за подобряване на съня са:

 • Лягането по едно и също време всяка вечер.
 • Поддържане на помещението, в което спите, хладно.
 • Избягването на храни и напитки като шоколад, кофеин и алкохол преди сън.

 

Често уриниране или уринарна инконтиненция

Случва се жените в менопауза да изгубят контрол над пикочния си мехур. Възможно е да изпитвате и постоянна нужда от уриниране, без пълен пикочен мехур или пък уринирането да е болезнено. Това е така, защото по време на менопаузата тъканите на вагината и уретрата губят своята еластичност и лигавицата изтънява. Околните тазови мускули също могат да отслабнат.

За да преборите уринарната инконтиненция, не прекалявайте с алкохола, хидратирайте се добре и заздравете мускулите на тазовото си дъно с упражненията на Кегел.

 

Инфекции на пикочните пътища

По време на менопауза рискът от инфекции на пикочните пътища е по-голям. Понижените нива на естроген и промените в пикочните пътища ви правят по-податливи на инфекция.

Ако усещате постоянно желание за уриниране или парене по време на уриниране, свържете се с личния си лекар. Той може да поиска да си направите изследвания за урина и да ви изпише антибиотици.

 

Симптоми на менопаузата и намаленото либидо

Обичайна е да изпитвате по-малко желание за сексуални контакти по време на менопаузата. Това отново се дължи на физическите промени, предизвикани от намален естроген. Тези промени могат да включват забавено време за реакция на клитора, бавен или липсващ оргазъм и вагинална сухота.

Някои жени проявяват по-голям интерес към секса с напредването на възрастта. Ако е обратното и е свързано с друг проблем, като болка по време на секс, вашият лекар може да ви предпише лекарство за предотвратяването й.

 

Вагинална атрофия

Това е състояние, също причинено от спада в производството на естроген. То се характеризира с изтъняване и възпаление на вагиналните стени. Състоянието може да предизвика болка при полов акт, което, впоследствие, да намали сексуалното желание. Овлажняващите продукти без рецепта или предписаните лечения, включващи локализирана естрогенна терапия, могат да лекуват това състояние.

 

Депресия и промени в настроението – чести симптоми на менопауза

Промените в производството на хормони засягат настроенията на жените по време на менопауза. Някои жени съобщават за чувство на раздразнителност, депресия и резки промени в настроението. Важно е да запомните, че тези хормонални колебания засягат мозъка ви и че депресивните състояния са естествени в случая.

 

Промени в косата, кожата и други тъкани

 

Симптоми на менопауза.Какъв колаген да пия. Ползи от приема на колаген.

 

С напредването на възрастта промените в кожата и косата са естествени. Загубата на мастна тъкан и колаген прави кожата по-суха и тънка. Повлиява и на еластичността на кожата близо до половите органи. Намаленият естроген може да допринесе за загубата на коса или да я направи суха и чуплива. Избягвайте тежки химически процедури, които могат да й причинят допълнителни щети.

 

Обръщайте внимание на промените в тялото си

След определена възраст женското тяло започва да се променя. Симптомите на менопауза могат да продължат месеци или години, това е много индивидуално. Планирайте редовни срещи с вашия лекар, за да може той да следи вашето състояние и да отговаря на въпросите, свързани с новопоявили се симптоми на менопаузата.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 14.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 16:46 | Публикувана: 14 октомври 2020 в 12:39 | Категория: Бременност и женско здраве