Каротеноидът астаксантин е сред най-мощните антиоксиданти и може да предпази телесните тъкани от оксидативния стрес. Борбата със свободните радикали на астаксантина предпазва също липидите от пероксидация и намалява окислителното увреждане на лошия холестерол, като по този начин намалява образуването на артериална плака.

Свободните радикали, които се получават при активните пушачи, също са силно свързани с повишения оксидативен стрес. Те допринасят и за патобиологията на различни заболявания.

Ето защо астаксантинът е известен като най-полезният антиоксидант за предотвратяване на оксидативния стрес при активните пушачи. Така че, ако все още не успяваме да се откажем от този вреден навик, можем поне да увеличим приема на астаксантин.

 

Астаксантинът и човешкото тяло

Тялото разчита на антиоксидантите, за да осигури здравословен баланс и да излекува увредените клетъчни структури. Най-просто казано, антиоксидантите се борят с процеса на окисляване, което води до клетъчен разпад във времето.

astaks 400
astaks 600

Антиоксидантите жертват структурата си, за да се борят със свободните радикали, забавяйки и потенциално ограничавайки процеса на окисляване. По този начин позволяват стабилизирано здраве на клетъчно ниво. Здравословната клетъчна функция, от своя страна, е предпоставка за постигане на оптимално здраве и по-добри физически показатели.

Астаксантинът е уникален антиоксидант, тъй като е биодостъпен в цялото тяло – кожата, мускулите, връзките, сухожилията, очите, сърдечно-съдовата система, нервната система и вътрешните органи. Тези меки тъкани оцеляват и са в състояние да се представят по-добре, поради наличието на активната антиоксидантна сила на астаксантина.

 

Пушенето и човешкото тяло

Tютюневият пушек, в комбинация с  основния дим, издишван от пушача, съдържа повече от 6000 химикали. Те са изключително вредни за човешкото тяло и могат да доведат до много сериозни здравословни проблеми. На вниманието на активните пушачи – ето кои са най-разпространените вреди, които тютюнопушенето нанася върху определени органи в човешкото тяло:

Мозъкът

При активните пушачи риска от инсулт е увеличен поне с 50%, което може да причини мозъчно увреждане и смърт. Един от начините, по които това се случва е чрез развитие на мозъчна аневризма. Това е издутина в кръвоносен съд, причинена от слабост в стената, която може да се спука и фактически да предизвика така наречения инсулт. Добрата новина е, че в рамките на две години след спиране на пушенето рискът от инсулт се намалява до половината, сравнен с този на пушач. В рамките на пет години ще бъде същият като на непушач.

 

Сърцето

 

жена, коятодържи в ръцете си червено сърце. Астаксантинът като антиоксидант.

 

Тютюнопушенето уврежда сърцето и кръвообращението, увеличавайки риска от състояния като коронарна болест на сърцето, инфаркт, периферна съдова болест и др. Въглеродният окис от дима и никотинът натоварват сърцето, като ускоряват пулса. Други химикали в цигарения дим увреждат лигавицата на коронарните артерии, което води до разкъсването им. Всъщност рискът от сърдечен удар при активните пушачи е двойно по-голям.

 

Циркулацията на кръвта

Когато пушим, отровите от катрана в цигарите влизат в кръвта ни. Те могат да направят кръвта по-гъста и увеличават шансовете за образуване на съсиреци. Освен това повишават кръвното налягане и сърдечния ритъм, като правят сърцето по-тежко от нормалното. Стесняват се и артериите, като това намалява количеството богата на кислород кръв, циркулираща до нашите органи.

 

Белите дробове

Белите дробове могат да бъдат много силно засегнати от тютюнопушенето. Кашлици, настинки, хрипове и астма са само началото. Тютюнопушенето може да причини фатални заболявания като пневмония, емфизем и рак на белия дроб. Сред активните пушачи 84% от смъртните случаи са от рак на белия дроб и 83% – от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Хората с ХОББ имат затруднено дишане, главно поради стесняване на дихателните им пътища и разрушаване на белодробната тъкан. Въпреки че ранните признаци на ХОББ често могат да бъдат отхвърлени като „кашлица на пушача“, ако хората продължат да пушат и състоянието се влоши, това може да окаже голямо влияние върху качеството им на живот. Можем да забавим прогресията на заболяването и спирането на тютюнопушенето е най-ефективният начин да направим това.

 

Стомахът

Тютюнопушенето може да отслаби мускула, който контролира долния край на хранопровода и да позволи на киселината от стомаха да пътува в грешна посока обратно на хранопровода, процес, известен като рефлукс. Пушенето е рисков фактор за развитие на рак на стомаха и колкото повече пушим, толкова по-голям е рискът.

 

Кожата

 

Млада жена, която гледа своите бръчки. Проверява зрението си и нивото на хиалуронова киселина в тялото.

 

Пушенето е един от най-големите врагове на здравата и красива кожа. То намалява количеството кислород, което попада в кожата. Токсините в тялото от цигарите също причиняват целулит. Тютюнопушенето преждевременно състарява кожата ви между 10 и 20 години и вероятността за появата на бръчки по лицето се увеличава до три пъти, особено около очите и устата. Добрата новина е, че след спиране на тютюнопушенето, се предотвратява по-нататъшно влошаване на кожата.

 

Астаксантинът и пушенето

Последни проучвания показват, че астаксантинът може да облекчи свързаното с исхемията нараняване на мозъчната тъкан чрез потискане на оксидативния стрес – причинен основно от тютюнопушенето. Освен това някои изследвания установяват, че той упражнява защитни ефекти чрез отслабване на невроинфламацията. В допълнение, той неутрализира вредните свободни радикали по начин, който е нежен към клетките на тялото. За разлика от другите антиоксиданти, астаксантинът сам по себе си не се превръща в про-оксидант, което може да навреди на организма.

Благодарение на уникалната си химическа структура, астаксантинът може да неутрализира много различни видове радикали както на повърхността, така и във вътрешността на клетъчната мембрана, като осигурява по-добра цялостна защита. Следователно добавка от астаксантин и богата на този антиоксидант храна (червени водорасли, сьомга, мая, скариди, раци) може да има благоприятно влияние – да намали оксидативния стрес и възпалителните реакции.

Нашето предложение за активна добавка астаксантин е напълно натурално, без глутен, пшеница или млечни продукти. То съдържа най-голямо количество в капсула от 12мг. – 3 пъти повече от познатите опаковки на пазара. Получавате дневната доза под формата на гел капсули за по-лесно абсорбиране от организма и лесни за поглъщане.

Междувременно ви съветваме да предприемете действия за отказване на цигарите, защото макар и благоприятен за пушачи, астаксантинът не е достатъчен, за да ви отърве от всички вредни последствия, които съпътстват тютюнопушенето.