Астаксантинът е познат на земята като най-мощният антиоксидант в природата. Голяма част от хората не знаят за него и за неговото влияние върху организма. Той се бори с хиляди болести, като започнем от бръчките и стигнем до старческата деменция или загуба на зрение.

Каква е ролята на антиоксиданта?

Антиоксидантите са биохимични вещества, които действат отпускащо и благоприятно върху човешкия организъм. Те попадат в организма чрез различни хранителни продукти и са от изключително важно значение за човека. Защо?

Основното свойство на антиоксидантите е да се борят със свободните радикали в организма, които действат унищожително на клетките в тялото ни. Свободните радикали са под формата на токсини, тежки метали или казано по-общо – токсични съединения, които отделят отровни оксиди в тялото ни и водят до сериозни заболявания, често с необратим знак. Именно поради тази причина, те са силно препоръчвани на хора, работещи на замърсени места, на пушачи, както и на хора, живеещи в много замърсени градове.

Антиоксидантите освен че освобождават тялото от токсините, те действат и тонизиращо на организма – подобряват и повдигат имунитета, подобряват общата физиология на човека.

Защо астаксантинът се явява най-силният от известните в природата антиоксиданти?

Астаксантинът съдържа в огромни количества едноклетъчни микроводорасли Haematococcus pluvialis, които са признати като най-добър способ за извличане на чист астаксанин, без това да се повлиява на природата и околната среда. Те изработват в огромни количества астаксантин, който предпазва ДНК-то на клетките на водораслите от вредното УВ-лъчение и свободните радикали. Астаксантин съдържат и всички морски обитатели, които има достъп до тези микроводорасли, като източник на храна (дива сьомга, раци, скариди, омари, пъстърва). Точно този пигмент оцветява в розов цвят всички посочени ракообразни и риби.

Астаксантинът се отнася към групата на каротеноидите и е близък роднина на всички известни бета-каротини и лутеини. Както и всички каротеноиди, астаксантинът е мощен антиоксидант. Той предпазва клетките от увреждане, причинено от нестабилни молекули, които ние наричаме свободните радикали. Но за разлика от другите каротеноиди, които при определени условия могат да задействат функциите на свободните радикали, астаксантинът е абсолютно чист антиоксидант. Той има единствено предпазна фукнция и никога не действа като прооксидант.

Както споменахме по-горе, той е изключително подходящ за хора, които пушат, тъй като бързо и лесно извежда токсините от тялото. Сами знаете, че цигарите са широко разпространен източник на токсини. Никотинът възпрепятства и засяга силно способността на тялото да усвоява пълноценно важни хранителни вещества. Към този отрицателен ефект на цигарите трябва да добавим и вторичните продукти на цигарения дим – те представляват над 500 химикала, които имат изключително вредно въздействие върху детоксикацията на организма.

Астаксантинът, като мощен антиоксидант, извежда от тялото всички токсини, вторични химикали, тежки метали и вредни елементи, които тровят и натоварват фукнциите на организма.

Извличане на астаксантина

Естественият астаксантин се съдържа единствено в микроводораслите Haematococcus pluvialis. За тези цели водораслите се култивират по специфичен начин. Когато пораснат достатъчно и достигнат своя пълен капацитет, те придобиват ярък червен цвят. В тази си форма водораслите са готови за обработка и извличане на нужните от тях вещества. Екстрактът, влизащ в състава на астаксантина, се получава чрез естествен синтез, без химически процеси.

Важно е да отбележим няколко основни момента при естествения синтез:

 1. За получаването на екстракта не се използват никакви химически разтворители. Това гарантира 100 процентовата чистота на продукта.
 2. Анаеробните условия (условия с отсъствие на кислород) и ниската температура в момента на получаване на екстракта защитават биологическата активност на астаксантина и осигурява също така по-високо съдържание от активното вещество.

Изкуствено получен астаксантин

Астаксантинът може да се получи и изкуствено – чрез химичен синтез, от който се получава т.н. синтетичен астаксантин. За съжаление, не е уредено по законен път да се посочва на опаковките дали астаксантинът е получен по естествен начин или чрез химичен синтез. Единственият начин, по който можем да разграничим двата продукта, е по цената. Изкуствено синтезираният астаксантин е по-евтин от естествения, както и сами може да се досетите. Но разликата в техните действия е огромна. Естественият астаксантин, извелчен от микроводорасли, е до 50 пъти по-силен от изкуствения. Ефективно действие на астаксантина се отчита единствено в изследвания, направени с естествен акстаксантин. Точно поради тази причина няма как да приемем и препоръчаме продукт, създаден по химичен път.

Интересни факти!

Своята популярност, астаксантинът набира в началото на 2011 година, когато Опра Уинфри в своето ток-шоу, заедно с дерматолога и писателя Николас Перикон, правят репортаж за неговите чудни свойства и влиянието му върху организма. И до днес интересът към астаксантина расте с невероятна скорост. За вълшебните му действия публично огласяват и много други известни личности и спортисти, достигнали професионални висоти.

През годините все повече знаменитости разказват публично, че изглеждат много по-добре и подмладени, благодарение на астаксантина. Супер модела Хайди Клум и актрисата Гуинет Полтроу заявяват в личните си блогове, книги и интервюта, че дължат красотата си на астаксантина, като възхвалят неговото действие. Мадона заявява, че именно той й дава сила и енергия, благодарение на което всеки ден по няколко часа се занимава с активна спорна дейност.

Още през 1995 година олимпийските скиори на Швеция започват да употребяват астаксантин. Триатлониста Тим Мар определя астаксантина като своето любимо средство за подобрение на професионалните достижения. Маратонецът Джонатан Лиау смята, че напук на възрастта, астаксантина помага за постигане на най-добрите резултати и позволява да се откаже приема на допълнително биологични активни вещества като глюкозамин, що се отнася до здравето на ставите.

Астаксантинът и популярността му

Всъщност, астаксантинът е известен отдавна в голяма част от Азия, в това число и Япония. Продуктът, криещ тайната на красотата и младостта, пазели в тайна от останалата част на света, а в този регион го развивали и усъвършенствали. Жените, открили краля на антиоксидантите, го употребявали всеки ден в продължение на много години. В Азия препоръчват астаксантина на всеки, който се интересува от запазването на младостта на кожата (но и не само), представяйки го като най-мощният антиоксидант, борещ се със свободните радикали, преди тяхното вредно действие да достигне колагеновия слой на кожата. Както е известно, колагенът е необходим, за да съхрани гладкостта и еластичността на кожата.

Още ползи от астаксантина

Здравата кожа, а заедно с нея и подобрението на външния вид се оказват едни от важните действия на природния астаксантин. Оказва се след редица научни изследвания, че здравето на косата и кожата, подобряването на зрението и здравето на очите, физическата издържливост и подобряването на обмена на мазнините, сърдечно съдовата система, имунната функция, здравето на мозъка, здравето на стомашно-чревния тракт, подобряването на паметта и умствените способности са положителни промени, които се отразяват върху организма, благодарение на редовния прием на астаксантина. За повече информация относно естествения продукт, начина на прием и ползите, може да разгледате тук.

Благоприятни ефекти на астаксантина:

 • допринася за нормалното функциониране на нервната система;
 • осигурява защита на тъканите на мозъка;
 • допринася за нормалната работа на имунната система, в т. ч. по време на интензивно физическо натоварване и след него;
 • спомога за нормалния обмен на вещества за получаване на енергия;
 • съхранява здравето на сърцето и намалява риска от инфаркт;
 • нормализира показателите на липидите в кръвта, като намалява нивото на триглицеридите и „лошия“ холестерол с ниска плътност и повишава нивата на „добрия“ холестерол с висока плътност, отделяйки образуването на плаки;
 • намалява риска от тромбоза, тъй като блокира образуването на ензими, дестабилизиращи плаките;
  подобрява физическата издръжливост, тъй като насърчава използването на мазнини като източник на суровини и намалява отделянето на млечна киселина;
 • намалява риска от анемия, тъй като допринася за нормалното образуване на червени кръвни клетки;
  намалява отделянето на възпалителни вещества, включително и понижава нивото на системния маркер на възпалението С-реактивен протеин;
 • подобрява зрението, в т. ч. нелекуващото се късогледство и далекогледство, улеснява симптома на уморените очи, подобрява капилярното кръвообращение;
 • предотвратява най-често срещаните заболявания на очите – катаракта, глаукома;
 • облекчава симптомите на компютърния синдром на зрението.

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]