Запушване на млечен канал при кърмене – как да се справим?

Обновена: 23.02.2024|
запушване на млечен канал.

Наред с всички невероятни ползи, които майчиното мляко предоставя, храненето на малкото човече може да бъде съпроводено и с някои предизвикателства. Едно от тях е запушване на млечен канал при кърмене.

Разбирането на това какво причинява възпрепятстването на процеса и как може да се справите с него, ще помогне вълшебното време, прекарано в засищане и укрепване на вашето бебче, да бъде възможно най-лесно и безболезнено.

 

Какво представлява запушен млечен канал по време на кърмене?

Накратко, това се получава при блокаж, който пречи на кърмата да потече към зърното.

Женските гърди съдържат мрежа от млечни канали. Те пренасят млякото от тъканта на гърдите към зърната. Млякото може да се върне обратно в канала, ако има нещо, което притиска каналите, например възпаление на меките тъкани и околните кръвоносни съдове.

Запушеният млечен канал причинява червена, чувствителна и болезнена бучка в гърдата. Тя може да доведе до инфекция, затова е важно да познавате признаците на запушения канал и как да го лекувате у дома.

 

Кога може да се получи запушен млечен канал по време на кърмене?

 

запушване на млечен канал.

 

Жлезите, които произвеждат мляко в гърдите, са разделени на сегменти – подобно на портокал. Млечните канали са тесните тръбички, които отвеждат млякото от всеки сегмент до зърното.

Може да се стигне до запушен млечен канал, когато някой от сегментите на гърдата не се оттича правилно по време на хранене. Това може да се случи, ако бебето не поема гърдата достатъчно дълбоко, за да се нахрани ефективно.

Възможно е да се стигне до това състояние и ако тъканта на гърдата е раздразнена по други причини – заради носене на твърде тесен сутиен или на предпазен колан през гърдите по време на много дълго пътуване с кола. Или дори на неудобна поза на спане, при която натоварвате гърдите си.

 

Симптоми на запушен млечен канал

Един от най-явните признаци за запушен млечен канал е твърда бучка в гърдата. Обикновено тя е болезнена при допир. Може да е зачервена, леко затоплена или достатъчно голяма, за да се вижда, ако погледнете гърдата си в огледалото.

Когато бебето се храни от страната на запушения канал, то може да нервничи, защото получава млякото по-бавно от обикновено.

Важно е да освободите запушения млечен канал възможно най-скоро, защото в противен случай това може да доведе до мастит (възпаление и инфекция на гърдата, които се усложняват до треска и гнойни изтичания).

Други симптоми на запушен млечен канал включват:

 • Болка по време на първоначалното изтичане на млякото
 • Намалено отделяне на мляко от засегнатата млечна жлеза
 • Болка или подуване в близост до бучката
 • Движение или намаляване на бучката след изпомпване или хранене
 • Дискомфорт, който отшумява след изпомпване или хранене
 • Млечна подутина – малка бяла точка върху зърното

 

Какво е ефективното лечение на запушени млечни канали?

 

запушване на млечен канал.

 

В повечето случаи можете да лекувате запушения млечен канал у дома и не е необходимо да посещавате медицинско лице за поставяне на диагноза.

Ако обаче не сте сигурни за признаците или изпитвате грипоподобни симптоми, силна болка или повишена температура, обадете се на вашия лекар, за да ви прегледа, тъй като може да имате мастит. Лекарят може да прегледа бучката и да ви каже със сигурност.

Ако все пак се окажете със запушен млечен канал, ето няколко съвета за облекчаването му:

 • Преди да кърмите или изпомпвате, използвайте топъл, влажен компрес върху запушеното място за няколко минути, след което го масажирайте, за да разсеете блокираната кърма.
 • Започнете да кърмите или да изпомпвате от засегнатата страна, докато запушването не се отстрани.
 • По време на кърменето или изпомпването масажирайте силно засегнатата област към зърното й.
 • Редувайте с компресиране по краищата на запушения млечен канал, за да го разсеете.
 • Опитайте да облекчите състоянието с топла вана или душ и нежни масажни движения.
 • Кърмете или се изцеждайте по-често, ако усещате гърдите си твърде натежали.
 • Започнете храненето първо от страната със запушен канал, за да може бебето да омекоти гърдата и да помогне за изчистването.
 • Опитайте различна позиция за хранене – такава, при която брадичката на бебето е близо до запушения канал.

 

Как да разберете, че млечният канал вече е отпушен?

Когато спрете да усещате бучката, това е най-добрият начин да разберете дали запушването е изчезнало. Ако изпомпвате или изцеждате мляко на ръка, може да видите, че излиза изключително гъсто или мазно топче мляко.

 

Причини за запушване на млечен канал при кърмене

 

запушване на млечен канал.

 

Запушените млечни канали се срещат най-често при жени, които наскоро са родили и са решили да не кърмят или наскоро са спрели да го правят.

По-вероятно е състоянието да се прояви, ако майката не изцежда добре гърдата си, тъй като това може да позволи на млякото да се натрупа и да запуши канала.

Това са част от рисковите фактори за блокиране на кърмата:

 • Скорошна промяна в начина на хранене
 • Лошо засукване на бебето
 • Непълно изцеждане на гърдите по време на всяко кърмене
 • Нередовен график на кърмене
 • Кратки или пропуснати сесии за кърмене
 • Натиск върху гърдите, дължащ се на неудобна позиция за кърмене, прилепнали дрехи или сутиен с подплънки
 • Понякога хората могат да получат запушен млечен канал, който не е свързан с кърменето

Жените, които имат свръхпредлагане на кърма, т.е. повече мляко, отколкото е необходимо на бебето, имат по-висок риск да развият запушен канал.

Консултантът по кърмене може да предложи съвети за намаляване на това прекомерно предлагане.

 

Как да предотвратим запушване на млечен канал при кърмене?

За облекчаване на състоянието е добре да помислите дали не трябва да обърнете повечко внимание първо на себе си. Много често майките са толкова заети и улисани в грижата за най-скъпото си, че не обръщат внимание дори на основните си нужди.

В такива моменти подкрепата от най-близките е безценна. Помолете за помощ, подремнете или си легнете по-рано – дори ако знаете, че ще станете да се храните няколко часа по-късно. Като цяло правете всички неща, които ви помагат да не се чувствате изтощени.

Най-важната стратегия за предотвратяването на запушване на млечен канал при кърмене е да позволите на бебето да изцеди напълно всяка гърда по време на кърменето. Новороденото може да се нуждае от 15-30 минути, за да изпразни гърдите ви, така че търпението е от ключово значение.

Някои признаци, че бебето е изпразнило гърдите, включват:

 • Не се чува преглъщане, когато бебето суче.
 • Усещане за по-лека гърда.
 • Липса на усещане за пълнота или изтръпване на гърдите.

Стъпките, които могат да намалят риска от запушване на млечен канал при кърмене, включват:

 • Поставяне на бебето в подходяща поза.
 • Носене на свободни и удобни дрехи, като удобна риза за кърмене и сутиен без банели.
 • Избягване на пози, които оказват голям натиск или тежест върху гърдите.
 • Кърмене на поискване или по редовен график, който позволява често оттичане.

 

Заключение

Ситуацията със запушване на млечен канал при кърмене може да бъде неприятна и досадна за справяне, но не се отказвайте и се борете с нея докрай. Възможно е да разсеете блокираната кърма у дома, без да се развие инфекция или да се наложи друга намеса.

Ако блокажът продължава въпреки усилията ви повече от 2 дни или установите, че имате чести проблеми – необходима ви е среща с консултант по лактация (специалист по кърмене) или с вашия лекар. Възможно е да успеете да промените някои неща в режима си на хранене, за да помогнете за по-доброто оттичане на гърдите.

В случай че развиете мастит, вашият лекар може да ви помогне, като ви предпише лекарства и ви даде други предложения, за да избегнете бъдещи усложнения.

И тъй като маститът може да се повтори, не забравяйте да отидете на лекар веднага щом се усъмните, че имате инфекция, за да можете да я лекувате своевременно.

Какво представлява запушване на млечен канал при кърмене?

Накратко, това се получава при блокаж, който пречи на кърмата да потече към зърното.

Какви са причините за запушване на млечен канал?

Това може да се случи, ако бебето не поема гърдата достатъчно дълбоко, за да се нахрани ефективно. Възможно е да се стигне до това състояние и ако тъканта на гърдата е раздразнена по други причини.

Какви са симптомите на запушен млечен канал при кърмене?

Най-честите симптоми са болка, подуване, висока температура.

Как да предотвратим запушване на млечен канал при кърмене?

Най-важната стратегия за предотвратяването на запушване на млечен канал при кърмене е да позволите на бебето да изцеди напълно всяка гърда по време на кърменето.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 13.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:54 | Публикувана: 13 юли 2023 в 16:34 | Категория: Бременност и женско здраве