Великденски баунти яйца
С приближаването на великденските празници започва и чуденето какъв десерт да изберем за празничната трапеза. Опитайте нашето предложение за нисковъглехидратни великденски баунти яйца.
Рецепта за великденски баунти яйца
Великденски баунти яйца са подходящи за празничната трапеза и може да ги приготвите заедно с най-малките членове на семейството, превръщайки го в забавление.
Време за пригогвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 мин. | 8 | 280 калории 3 г нетни въглехидрати 2.3 г протеин 28 г мазнини |
Необходими продукти:
- 200 мл кокосова сметана, 22% масленост
- 80 мл кокосово масло
- 100 г кокосови стърготини
- 3 с. л. еритритол
- 1 с. л. кокосово брашно
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- 100 г шоколад със стевия
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете кокосовата сметана и кокосовите стърготини.
- Блендирайте еритритола, за да не хрупа.
- Прибавете го към кокосовата смес, като добавите и кокосовото брашно.
- Разбъркайте добре съставките до получаване на хомогенна смес.
- Разтопете 50 мл от кокосовото масло и стевиолата с ванилия и ги добавете и тях.
- Разбъркайте отново.
- Получената кокосова смес оставете във фризера за 15-20 минути, за да се стегне и да бъде по-лесна за моделиране.
- Оформете ги като яйца.
- Разтопете шоколада с останалото кокосово масло, за да приготвите глазура за великденски баунти яйца.
- Потопете оформените кокосови яйца в шоколадовата глазура.
- След като го направите с всички яйца ги поставете в хладилник за 1 час да стегнат и вашите великденски баунти яйца са готови.
Остава ви само да се насладите на нисковъглехидратните великденски баунти яйца.
Ще откриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за всеки почитател на нисковъглехидратното хранене.
Допълнителни съвети:
- Може да поръсите с кокосови стърготини яйцата, след като са потопени в шоколада, за още по-атрактивна визия и допълнителен кокосов вкус.
- Ако предпочитате бял шоколад, може да замените глазурата с белия ни шоколад с макадамия.
Имайте предвид, че замяната или добавянето на продукти ще промени хранителните стойности на рецептата.
История на шоколадовото яйце
Шоколадовите яйца имат дълга и интересна история, свързана с Великденските традиции и развитието на шоколадовата индустрия. Първите шоколадови яйца се появяват през 19-ти век във Франция и Германия, където майстори шоколатиери започват да експериментират с форми и пълнежи. През 1873 г. британската компания J.S. Fry & Sons създава първите масово произведени шоколадови яйца, а малко по-късно Cadbury популяризира традицията, създавайки първата си великденска линия през 1875 г.
С времето шоколадовите яйца се развиват, като днес съществуват във всякакви разновидности – от пълни с крем, карамел или играчки до луксозни ръчно изработени шоколадови яйца. Те остават неизменна част от Великденските празници и радват както деца, така и възрастни по целия свят.
Символика и значение на яйцето
Още при древните цивилизации яйцето е символизирало нов живот и прераждане. В християнството яйцето е възприето като символ на Възкресението на Христос, а традицията да се боядисват яйца на Великден води началото си от Средновековието.
В Древен Египет вярвали, че светът е създаден от гигантско космическо яйце, а богът-слънце Ра се ражда от него. В Древна Гърция и Рим Орфическите мистерии описват космическото яйце като началото на всичко съществуващо, от което се излюпва първобитното божество Фанес – създателят на света. В индуизма ведическите текстове споменават „Златното яйце“ (Хиранъягарбха), от което се ражда бог Брахма, творецът на Вселената.
Според келтската митология яйцето се свързва с цикъла на живота и природата, както и с духовното прераждане. В исляма, макар яйцето да не е централен религиозен символ, в някои ислямски култури то символизира сътворението и живота. В будизма то също не е от основните религиозни символи.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за великденски баунти яйца ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да опитате също рецептата ни за кето кексчета с пълнеж от шоколад.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен? Абсолютно сме убедени в
Имате идея да направите домашни кето шоколадови яйца за Великден и то без захар, с които да зарадвате
Основното ястие – агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки, мазнина, метод на изпичане.