Вегетариански рамен + домашен зеленчуков бульон

Обновена: 25.02.2025|
Вегетариански рамен.

Вегетариански рамен с нудли Конджак е съвършеното ястие за тези, които искат да се насладят на класическите вкусове на азиатската кухня, но в по-лека и здравословна версия. Конджак спагетите, известни с ниското си съдържание на калории и въглехидрати, са идеалният заместител на традиционните нудли (спагети).

Този вегетариански рамен не само е страхотно разнообразие за хората, които избягват месо, но и ще ни помогне да поддържаме баланса в хранителния си режим.

 

Рецепта за вегетариански рамен

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
30 минути 2 140.5 калории
5.1 г нетни въглехидрати
6 г протеин
10.5 г мазнини

Ето как бързо и лесно може да се пренесем в азиатската кухня с един вкусен и топъл кето вегетариански рамен.

 

Необходими продукти:

  • 150 г спагети Конджак
  • 600 мл зеленчуков бульон (~2 и ½ ч. ч.)
  • 1 с. л. соев сос, без захар
  • 1 ч. л. кайенски пипер (може и чили)
  • 1 яйце
  • 50 г бок чой
  • 50 г гъби, печурки
  • 1 с. л краве масло Гхи
  • 2 ч. л. сусам
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Отцедете спагетите Конджак и ги измийте с вряща вода.
  2. Оставете ги настрана.
  3. В малка тенджерка или канче, в кипяща вода, сварете яйцата за 5-6 минути, за да остане рохко.
  4. Нарежете гъбите на шайби и ги задушете в 1 с. л. краве масло Гхи.
  5. Комбинирайте пилешкия бульон и соевия сос в малка тенджера и ги оставете да заврят за около 10-15 мин.
  6. Добавете спагетите Конджак и варете още 3 минути, преди да се свали от котлона.
  7. Прибавете кайенския пипер и солта.
  8. Докато бульонът е още врял, разпределете го в 2 купи, добавете във всяка от тях по 50 г гъби, 25 г бок чой, по 1 разрязано на две рохко яйце и по 1 ч. л. сусам.

Може да сервирате готовия вегетариански рамен топъл.

Допълнителни съвети:

  • Ако не сте фенове на лютото, пропуснете го в рецептата.
  • Може да замените бейби бок чоя със спанак.
  • Въглехидратите в бульона може да зависят от зеленчуците, използвани в него. За по-нисковъглехидратен вариант използвайте: целина, малко лук, морков, чесън на прах.
  • Ако предпочитате, използвайте Конджак фетучини вместо Конджак спагети.
  • Може да замените кравето масло Гхи с кокосово.

 

Кето домашен зеленчуков бульон

 

Бульон за вегетариански рамен.

 

Ето рецепта една лесна рецепта за кето зеленчуков бульон, подходящ за направата на вегетариански рамен.

 

Необходими продукти:

  • 1 бр тиквичка (~150 г)
  • 1 бр морков (~50 г, опция за по-малко въглехидрати)
  • 1 стрък целина (~50 г)
  • ½ глава лук (~50 г)
  • 1 скилидка чесън (~ 5 г)
  • 1 ч. л. кокосово масло или масло Гхи, по желание
  • 1 л вода
  • 1 дафинов лист
  • ¼ ч. л. куркума
  • ½ ч. л. сол на вкус
  • Щипка черен пипер
  • Магданоз или копър (няколко стръка за аромат)

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичката, моркова, целината и лука на малки кубчета. Чесъна го нарежете на две половинки.
  2. В тенджера загрейте кокосовото масло или Гхи на средна температура. Задушете лука, чесъна и целината за 2-3 минути, докато омекнат леко и освободят ароматите си.
  3. Добавете тиквичката, моркова, водата и подправките с дафинов лист, куркума, сол и пипер.
  4. Оставете да заври, след което намалете котлона на средно-ниска температура.
  5. Гответе за около 25-30 минути, докато зеленчуците омекнат.
  6. Прецедете бульона като оставите само течността.

 

Зеленчуците може да заделите и да пасирате за направата на крем супа, добавяйки малко от бульона за вегетариански рамен.

 

Хранителна информация за зеленчуковия бульон

 

Зеленчуков бульон за вегетариански рамен.

 

Бульонът е нисковъглехидратен, тъй като съдържа зеленчуци с ниско съдържание на захари. Точният брой въглехидрати ще зависи от грамажа на моркова (около 4-5 г въглехидрати на 100 г) и останалите зеленчуци, но обикновено в 600 мл такъв бульон ще има около 3-5 г нетни въглехидрати.

Тази рецепта е съобразена с кето диетата и осигурява богат вкус и хранителна стойност, като същевременно остава лека и подходяща за нисковъглехидратни режими.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето супа Рамен с месо и яйце.

 

Ако идеята за вегетариански рамен ви е харесала, може да видите и другото ни кето предложение за месна версия на азиатското ястие – кето рамен – азиатска супа с говеждо месо. За допълнително вдъхновение, обхващащо различни кухни, разгледайте секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Резултатите от рецептите си може да споделите с нас и други кето ентусиасти, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. А, за да направите кетогенния си режим още по-лесен и приятен, може да се абонирате за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатни кето менюта и списъци за пазаруване – всяка седмица.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 08.01.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар