Вегетариански рамен + домашен зеленчуков бульон
Вегетариански рамен с нудли Конджак е съвършеното ястие за тези, които искат да се насладят на класическите вкусове на азиатската кухня, но в по-лека и здравословна версия. Конджак спагетите, известни с ниското си съдържание на калории и въглехидрати, са идеалният заместител на традиционните нудли (спагети).
Този вегетариански рамен не само е страхотно разнообразие за хората, които избягват месо, но и ще ни помогне да поддържаме баланса в хранителния си режим.
Рецепта за вегетариански рамен
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 140.5 калории 5.1 г нетни въглехидрати 6 г протеин 10.5 г мазнини |
Ето как бързо и лесно може да се пренесем в азиатската кухня с един вкусен и топъл кето вегетариански рамен.
Необходими продукти:
- 150 г спагети Конджак
- 600 мл зеленчуков бульон (~2 и ½ ч. ч.)
- 1 с. л. соев сос, без захар
- 1 ч. л. кайенски пипер (може и чили)
- 1 яйце
- 50 г бок чой
- 50 г гъби, печурки
- 1 с. л краве масло Гхи
- 2 ч. л. сусам
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Отцедете спагетите Конджак и ги измийте с вряща вода.
- Оставете ги настрана.
- В малка тенджерка или канче, в кипяща вода, сварете яйцата за 5-6 минути, за да остане рохко.
- Нарежете гъбите на шайби и ги задушете в 1 с. л. краве масло Гхи.
- Комбинирайте пилешкия бульон и соевия сос в малка тенджера и ги оставете да заврят за около 10-15 мин.
- Добавете спагетите Конджак и варете още 3 минути, преди да се свали от котлона.
- Прибавете кайенския пипер и солта.
- Докато бульонът е още врял, разпределете го в 2 купи, добавете във всяка от тях по 50 г гъби, 25 г бок чой, по 1 разрязано на две рохко яйце и по 1 ч. л. сусам.
Може да сервирате готовия вегетариански рамен топъл.
Допълнителни съвети:
- Ако не сте фенове на лютото, пропуснете го в рецептата.
- Може да замените бейби бок чоя със спанак.
- Въглехидратите в бульона може да зависят от зеленчуците, използвани в него. За по-нисковъглехидратен вариант използвайте: целина, малко лук, морков, чесън на прах.
- Ако предпочитате, използвайте Конджак фетучини вместо Конджак спагети.
- Може да замените кравето масло Гхи с кокосово.
Кето домашен зеленчуков бульон
Ето рецепта една лесна рецепта за кето зеленчуков бульон, подходящ за направата на вегетариански рамен.
Необходими продукти:
- 1 бр тиквичка (~150 г)
- 1 бр морков (~50 г, опция за по-малко въглехидрати)
- 1 стрък целина (~50 г)
- ½ глава лук (~50 г)
- 1 скилидка чесън (~ 5 г)
- 1 ч. л. кокосово масло или масло Гхи, по желание
- 1 л вода
- 1 дафинов лист
- ¼ ч. л. куркума
- ½ ч. л. сол на вкус
- Щипка черен пипер
- Магданоз или копър (няколко стръка за аромат)
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичката, моркова, целината и лука на малки кубчета. Чесъна го нарежете на две половинки.
- В тенджера загрейте кокосовото масло или Гхи на средна температура. Задушете лука, чесъна и целината за 2-3 минути, докато омекнат леко и освободят ароматите си.
- Добавете тиквичката, моркова, водата и подправките с дафинов лист, куркума, сол и пипер.
- Оставете да заври, след което намалете котлона на средно-ниска температура.
- Гответе за около 25-30 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Прецедете бульона като оставите само течността.
Зеленчуците може да заделите и да пасирате за направата на крем супа, добавяйки малко от бульона за вегетариански рамен.
Хранителна информация за зеленчуковия бульон
Бульонът е нисковъглехидратен, тъй като съдържа зеленчуци с ниско съдържание на захари. Точният брой въглехидрати ще зависи от грамажа на моркова (около 4-5 г въглехидрати на 100 г) и останалите зеленчуци, но обикновено в 600 мл такъв бульон ще има около 3-5 г нетни въглехидрати.
Тази рецепта е съобразена с кето диетата и осигурява богат вкус и хранителна стойност, като същевременно остава лека и подходяща за нисковъглехидратни режими.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята за вегетариански рамен ви е харесала, може да видите и другото ни кето предложение за месна версия на азиатското ястие – кето рамен – азиатска супа с говеждо месо. За допълнително вдъхновение, обхващащо различни кухни, разгледайте секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Резултатите от рецептите си може да споделите с нас и други кето ентусиасти, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. А, за да направите кетогенния си режим още по-лесен и приятен, може да се абонирате за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатни кето менюта и списъци за пазаруване – всяка седмица.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Тази вдъхновена от Естония супа има приятен вкус с ниско съдържание на въглехидрати. Спагетите Конджак я поддържат лека,
Рецептата за лесни спагети с домати и моцарела не е ново откритие, но резултатите винаги са впечатляващи, без
Днес сме подбрали една нестандартна за нашите ширини рецепта, но пък широко разпространена в азиатските райони – рамен.