Вагинален душ – разумно ли е да се използва?

Обновена: 01.07.2024|
Вагинален душ.

Продуктите за вътрешно почистване на влагалището са активно рекламирани като начин да се поддържа чистотата и свежестта на това интимно място. Това е сериозен проблем заради множеството рискове, свързани с използването на вагинален душ, за които не се говори достатъчно.

 

Какво е вагинален душ?

Промиването с вагинален душ е процес на интравагинално почистване с течен разтвор. Причините за ползването му са свързани с грижа за личната хигиена и чистота, както и предотвратяване на инфекции и нежелана бременност. Въпреки това ефективността му не е доказана и има множеството установени рискове от употребата му.

multi 400
vitc 600 1
multi 400
vitc 600 1

Установено е, че всяка пета жена на възраст между 15 и 44 години използва редовно вагинални душове, като практиката е най-разпространена при тийнейджърите.

Най-често този метод на „почистване“ на вагината се използва за:

  • Премахване на неприятни миризми
  • Почистване на кръвта след менструация
  • Превенция на нежелано забременяване чрез премахване на спермата
  • Лечение или предотвратяване на инфекции

 

Голяма част от тези убеждения съществуват като резултат от агресивен търговски маркетинг. Той цели да представи вагиналните душове като нещо, което подобрява хигиената и създава усещане за свежест.

Несигурността относно половите органи, отсъствието на адекватно сексуално образование и придържането към различни културни норми са някои от факторите, които правят жените подвластни на идеята за почистване с помощта на вагинални душове.

За повечето от предполагаемите ползи от тази практика или няма никаква научна обосновка, или ефективността е опровергана. Пример за такъв мит е схващането, че „почистването“ на вагината може да предотврати бременност.

 

Интимна хигиена – какво съветват специалистите?

Според специалистите от Американския колеж по акушерство и гинекология вагината е самопочистващ се орган, който не се нуждае от вагинален душ за поддържане на своята чистота. Естествената миризма на влагалището и вагиналния секрет е ненатрапчива и не е редно да се притесняваме.

Ако обаче забелязваме силна, нетипична и притеснителна за нас миризма, трябва да се обърнем към гинеколог за съответния преглед и цитонамазка. Всякакви промени във външния вид на половите органи или в цвета, текстурата и мириса на вагиналния секрет трябва да се приемат като потенциален сигнал за гинекологични здравословни проблеми.

Редовното измиване на външната генитална област с мек сапун и вода обикновено е напълно достатъчно за поддържане на хигиена.

Продукти, които могат да променят миризмата на вагината, могат да бъдат причина за промяна в pH-то и потенциални инфекции. По тази причина трябва да бъдат напълно избягвани.

 

Какво се съдържа във вагиналните душове?

 

Вагинален душ, вагинално здраве.

 

Вагиналният душ може да има различни съставки в зависимост от проблема, с който цели да се справи. Освен това може да бъде закупен или направен в домашни условия.

Повечето вагинални душове се предлагат в предварително смесени бутилки, които могат да бъдат намерени в аптеките и супермаркетите. Обливането се извършва с помощта на специална бутилка или торбичка с накрайник, чрез който се впръсква разтворът към влагалището.

Някои от разтворите съдържат смес от вода и оцет (обикновено 1-2% оцет) и се предлагат с обещанието, че поддържат баланса на вагиналното pH.

Има и антисептични душове с агенти като повидон-йод, които са предназначени да намалят присъствието на бактерии и се продават за употреба след менструация или сексуална активност.

Вариации с добавен аромат като лавандула, роза или други флорални нотки са рекламирани като метод за контрол на миризмите. Някои хора си правят вагинално „почистване“ със смесица от вода и сода за хляб. Други пък използват билки като лайка, невен и бял равнец, за които се смята, че имат успокояващи и противовъзпалителни свойства.

Практикуват се дори вагинални душове с етерични масла като масло от чаено дърво или от лавандула, смесени с вода. Тези масла имат предполагаеми антибактериални и противогъбични свойства. Въпреки това те са прекалено силни и потенциално дразнещи за това деликатно място.

Има и възможност за използване на вагинален душ с активни съставки, предназначени за лечение на инфекции или други вагинални проблеми.

 

Защо ползването на вагинален душ е опасно?

 

Вагинален душ, сухота.

 

Вагината има естествено ниво на pH, което е леко кисело, обикновено между 3,8 и 4,5. Тази кисела среда се поддържа от полезните бактерии, предимно Lactobacillus, които произвеждат млечна киселина. Те помагат за предотвратяване на растежа на вредни бактерии и дрожди, поддържайки вагиналната среда здрава.

При вагинален душ се въвеждат чужди вещества във вагината, които могат да имат изключително негативен ефект върху нейното pH. По този начин се нарушава киселинността на вагината и се разрушава естественият баланс на здрави бактерии и дрожди.

Нарушаването на pH-то е сериозна заплахи за женското здраве, която може да има дългосрочни последствия.

Вагинално дразнене и възпаление

Вагиналното дразнене и възпаление (вагинит) са често срещани непосредствени ефекти от вагинален душ, тъй като въвеждането на чужди вещества и механичното действие на промиването може да раздразни деликатните вагинални тъкани.

Проявяват се под формата на парене, сърбеж, зачервяване, подуване и дискомфорт.

Бактериална вагиноза

Нарушеният баланс във вагиналната флора вследствие на вагинален душ прави средата по-благоприятна за растежа на бактерии, които причиняват инфекция.

Проучванията показват, че жените, които са спрели да си правят вагинален душ, са по-малко склонни да развият бактериална вагиноза.

Вагинозата причинява симптоми като необичайно течение, миризма, наподобяваща риба, сърбеж, дразнене и парене по време на уриниране и др.

Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции (кандидоза) са друг често срещан резултат от промиването с вагинален душ. Те са резултат от свръхрастеж на дрожди Candida.

Симптомите включват силен сърбеж, парене, зачервяване, подуване на вулвата и плътен, бял секрет, наподобяващ извара. Честите гъбични инфекции могат да причинят хроничен дискомфорт и може да изискват повтарящи се лечения.

Усложнения по време на бременност

 

Вагинален душ при бременност.

 

Използването на вагинален душ по време на бременност е абсолютно противопоказно. То увеличава с 76% риска от извънматочна бременност, при която ембрионът се имплантира извън матката, често във фалопиевата тръба.

Освен това вагиналното почистване с този метод по време на бременност може да причини преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото и други здравословни проблеми.

Тазова възпалителна болест

Почистването с вагинален душ може да изтласка бактерии от вагината в горните репродуктивни пътища. По тази причина жените, които го практикуват, са изправени пред 73% по-висок риск от развиване на тазова възпалителна болест.

Тазовата възпалителна болест е тежка инфекция на женските репродуктивни органи, включително матката, фалопиевите тръби и яйчниците.

Признаците на този здравословен проблем са болка в долната част на корема, треска, необичайно вагинално течение, болезнен полов акт, болезнено уриниране и нередовно менструално кървене.

Усложненията при ненавременно лекуване могат да бъдат тежки – хронична болка в таза, безплодие, извънматочна бременност и образуване на абсцес.

Полово предавани инфекции (ППИ)

Честата употреба на вагинален душ може да увеличи чувствителността към инфекции, предавани по полов път, като хламидия, гонорея и ХИВ. Това се крие зад факта, че нарушаването на вагиналната флора и мукозната бариера отслабва естествените защитни механизми на влагалището.

 

Заключение

 

Щастие без вагинален душ.

 

Съществуват твърде много митове и погрешни схващания относно ползването на вагинален душ. Теориите, че то предпазва от полово предавани болести и от нежелана бременност не се базират на научни доказателства.

Не можем да очакваме с помощта на вагинален душ да подобрим чистотата и миризмата на вагината си, нито да лекуваме инфекции. Подобни опити могат единствено да навредят на pH баланса на това интимно място и да създадат нежелани гинекологични проблеми.

Някои от потенциалните рискове от вагинален душ включват по-висок риск от развиване на гъбични и бактериални инфекции, половопредавани болести и тазова възпалителна болест. Използването на този метод е противопоказно при бременност, като може да предизвика извънматочна бременност или преждевременно раждане.

 

Често задавани въпроси

Какво е вагинален душ?

С вагинален душ се извършва интравагинално почистване с течен разтвор. Причините за това са свързани с представите за лична хигиена, усещането за чистота, предотвратяване на инфекции и на нежелана бременност.

Какви са рисковете от използване на вагинален душ?

Не можем да очакваме с помощта на вагинален душ да подобрим чистотата и миризмата на вагината си, нито да лекуваме инфекции. Подобни опити могат единствено да навредят на pH баланса на това интимно място и да създадат нежелани гинекологични проблеми.

Безопасна ли е тази практика по време на бременност?

Използването на вагинален душ по време на бременност е абсолютно противопоказно. То увеличава с 76% риска от извънматочна бременност, при която ембрионът се имплантира извън матката, често във фалопиевата тръба.

 

Категории: Женско здраве, Здраве, Здравни съвети|Публикувана: 24.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 юли 2024 в 16:52 | Публикувана: 24 юни 2024 в 16:36 | Категория: Женско здраве, Здраве, Здравни съвети