Тиквички с песто – нисковъглехидратно предястие

Обновена: 16.04.2025|
Тиквички с песто.

Приготвянето на тиквички с песто е лесно решение за хората, които искат да намалят консумацията на тестени изделия. Рецептата е подходяща за вегетарианци, а ако спестим пармезана в нея – и за вегани.

Ястието тиквички с песто съдържа естествени растителни мазнини, идващи основно от авокадото. Рецептата е подходяща за хора на различни режими включително кето.

 

Рецепта за тиквички с песто

 

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
30 минути 3 208 калории
6,67 г нетни въглехидрати
8,13 г протеини
16,2 г мазнини

 

Чудесна алтернатива на паста, в която заменяме тестените продукти с любим зеленчук – тиквички.

 

Необходими продукти:

  • 600 г тиквички (~3 средни)
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. зехтин Екстра Върджин

 

За пестото:

  • ½ голямо авокадо (~100 г)
  • ¼ ч. ч. орехи (~30 г)
  • ¼ ч. ч. пармезан (~25 г)
  • ½ ч. л. чесън на прах (~1.5 г)
  • ½ лимонов сок, пресен (~20 г)
  • 1 ч. ч. пресни листа от босилек (~20-25 г)

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте тиквичките.
  2. Нарежете ги на тънки ленти с помощта на белачка.
  3. Бъдете внимателни да спрете да белите, когато достигнете семките.
  4. Сложете слайсовете тиквички в гевгир, посолете ги и ги разбъркайте с ръце.
  5. Оставете ги настрана и започнете с приготвянето на пестото.
  6. Смесете всички съставки за пестото в купа и ги пасирайте до получаването на хомогенна смес.
  7. Ако стане прекалено гъсто, може да добавите ¼ ч. ч. вода, след което пасирайте отново.
  8. Загрейте незалепващ тиган на котлона и добавете зехтина.
  9. Сотирайте тиквичките между 3 и 5 минути – докато омекнат.
  10. Махнете ги от котлона.
  11. Смесете готовите тиквички с песто, като внимателно ги разбърквате.
  12. Разделете ястието на 2 порции и сервирайте.

 

Допълнителни съвети:

  • Може да гарнирате готовите тиквички с песто с допълнително пармезан отгоре за по-добър завършек.
  • Още идеи може да черпите от книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Какво да направим с остатъка от тиквичките?

 

Омлет с тиквички.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
20 минути 1 392 калории
8 г нетни въглехидрати
19.6 г протеини
32.1 г мазнини

 

При приготвянето на тиквички с песто са необходими по-твърдите части на зеленчука – вътрешната част, в която се съдържат семките, остава неизползвана. За да не я похабяваме, може да я имплементираме в друго ястие като омлет с тиквички.

Необходими продукти:

  • Вътрешността на 2-3 тиквички (~200 г)
  • 2 яйца
  • 30 г сирене (или кашкавал)
  • 1 с. л. зехтин Екстра върджин
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в тиган.
  2. Добавете вътрешността на тиквичките, посолете и гответе 3-4 минути, докато се изпари водата.
  3. Разбийте яйцата, добавете ги към тиквичките и разбъркайте.
  4. След 2-3 минути добавете натрошено сирене и оставете омлета да се стегне.
    Сервирайте топъл.

По този начин от един продукт приготвяме 2 ястия – вкусен омлет и чудесни тиквички с песто. Това ни помага да намалим хранителния отпадък.

 

Световното първенство по приготвяне на песто (Campionato Mondiale di Pesto al Mortaio)

 

Тиквички с песто с домашно песто.

 

Световното първенство по приготвяне на песто се провежда на всеки две години в двореца Дукале (Palazzo Ducale) в Генуа, Италия. Участниците трябва да приготвят автентично генуезко песто само с помощта на мраморен хаван (mortaio) и дървено чукало (pestello) – точно както се е правело преди векове.

Те използват единствено традиционни съставки: пресен генуезки босилек, кедрови ядки, чесън от Вессалико, сирена (пармезан и пекорино), зехтин екстра върджин, морска сол и, разбира се, много любов.

Как се оценява пестото?

Жури от кулинарни експерти оценява пестото по вкус, текстура, аромат и автентичност.

Участниците нямат право да използват блендери или кухненски роботи – всичко се прави на ръка.

Тези правила придават на състезанието уникален характер и връщат уважението към традиционния метод на приготвяне на този класически италиански сос.

Кой може да участва?

Състезанието е отворено за всички, независимо дали са професионални готвачи или любители. В него се включват участници от цял свят – Италия, Франция, САЩ, Япония, Бразилия и дори от България. Това прави събитието не просто кулинарно състезание, а истински международен празник на вкусовете и традициите.

Защо е толкова важно?

Пестото е гордостта на Лигурия и символ на традиционната италианска кухня. Чрез това състезание местните жители пазят традициите и показват автентичния начин на приготвяне на песто. Освен това събитието насърчава използването на висококачествени продукти и популяризира културното наследство на региона.

Ако някога човек реши да посети Генуа, може дори да се запише за участие в състезанието или просто да го наблюдава и да опита най-доброто песто в света. След това може да приложим знанията си у дома и да приготвим тиквички с песто, класическа салата Капрезе и безброй други ястия.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Тиквички в еър фрайър.

 

Ако рецептата ни за тиквички с песто ви е харесала, може да опитате друго наше предложение, включващо този зеленчук – тиквички в еър фрайър или фурна. В секцията ни „Кето рецепти“ ще откриете други ястия както за фурна и тиган, така и за еър фрайър.

В този ред на мисли, каним ви да се присъедините и към споделената ни кухня във фейсбук, както и във вайбър групата ни – с ексклузивни и безплатни седмични менюта за още по-лесен и приятен кето режим.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар