Тиквички с песто – нисковъглехидратно предястие
Приготвянето на тиквички с песто е лесно решение за хората, които искат да намалят консумацията на тестени изделия. Рецептата е подходяща за вегетарианци, а ако спестим пармезана в нея – и за вегани.
Ястието тиквички с песто съдържа естествени растителни мазнини, идващи основно от авокадото. Рецептата е подходяща за хора на различни режими включително кето.
Рецепта за тиквички с песто
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 3 | 208 калории 6,67 г нетни въглехидрати 8,13 г протеини 16,2 г мазнини |
Чудесна алтернатива на паста, в която заменяме тестените продукти с любим зеленчук – тиквички.
Необходими продукти:
- 600 г тиквички (~3 средни)
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. зехтин Екстра Върджин
За пестото:
- ½ голямо авокадо (~100 г)
- ¼ ч. ч. орехи (~30 г)
- ¼ ч. ч. пармезан (~25 г)
- ½ ч. л. чесън на прах (~1.5 г)
- ½ лимонов сок, пресен (~20 г)
- 1 ч. ч. пресни листа от босилек (~20-25 г)
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките.
- Нарежете ги на тънки ленти с помощта на белачка.
- Бъдете внимателни да спрете да белите, когато достигнете семките.
- Сложете слайсовете тиквички в гевгир, посолете ги и ги разбъркайте с ръце.
- Оставете ги настрана и започнете с приготвянето на пестото.
- Смесете всички съставки за пестото в купа и ги пасирайте до получаването на хомогенна смес.
- Ако стане прекалено гъсто, може да добавите ¼ ч. ч. вода, след което пасирайте отново.
- Загрейте незалепващ тиган на котлона и добавете зехтина.
- Сотирайте тиквичките между 3 и 5 минути – докато омекнат.
- Махнете ги от котлона.
- Смесете готовите тиквички с песто, като внимателно ги разбърквате.
- Разделете ястието на 2 порции и сервирайте.
Допълнителни съвети:
- Може да гарнирате готовите тиквички с песто с допълнително пармезан отгоре за по-добър завършек.
- Още идеи може да черпите от книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2.
Какво да направим с остатъка от тиквичките?
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 1 | 392 калории 8 г нетни въглехидрати 19.6 г протеини 32.1 г мазнини |
При приготвянето на тиквички с песто са необходими по-твърдите части на зеленчука – вътрешната част, в която се съдържат семките, остава неизползвана. За да не я похабяваме, може да я имплементираме в друго ястие като омлет с тиквички.
Необходими продукти:
- Вътрешността на 2-3 тиквички (~200 г)
- 2 яйца
- 30 г сирене (или кашкавал)
- 1 с. л. зехтин Екстра върджин
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тиган.
- Добавете вътрешността на тиквичките, посолете и гответе 3-4 минути, докато се изпари водата.
- Разбийте яйцата, добавете ги към тиквичките и разбъркайте.
- След 2-3 минути добавете натрошено сирене и оставете омлета да се стегне.
Сервирайте топъл.
По този начин от един продукт приготвяме 2 ястия – вкусен омлет и чудесни тиквички с песто. Това ни помага да намалим хранителния отпадък.
Световното първенство по приготвяне на песто (Campionato Mondiale di Pesto al Mortaio)
Световното първенство по приготвяне на песто се провежда на всеки две години в двореца Дукале (Palazzo Ducale) в Генуа, Италия. Участниците трябва да приготвят автентично генуезко песто само с помощта на мраморен хаван (mortaio) и дървено чукало (pestello) – точно както се е правело преди векове.
Те използват единствено традиционни съставки: пресен генуезки босилек, кедрови ядки, чесън от Вессалико, сирена (пармезан и пекорино), зехтин екстра върджин, морска сол и, разбира се, много любов.
Как се оценява пестото?
Жури от кулинарни експерти оценява пестото по вкус, текстура, аромат и автентичност.
Участниците нямат право да използват блендери или кухненски роботи – всичко се прави на ръка.
Тези правила придават на състезанието уникален характер и връщат уважението към традиционния метод на приготвяне на този класически италиански сос.
Кой може да участва?
Състезанието е отворено за всички, независимо дали са професионални готвачи или любители. В него се включват участници от цял свят – Италия, Франция, САЩ, Япония, Бразилия и дори от България. Това прави събитието не просто кулинарно състезание, а истински международен празник на вкусовете и традициите.
Защо е толкова важно?
Пестото е гордостта на Лигурия и символ на традиционната италианска кухня. Чрез това състезание местните жители пазят традициите и показват автентичния начин на приготвяне на песто. Освен това събитието насърчава използването на висококачествени продукти и популяризира културното наследство на региона.
Ако някога човек реши да посети Генуа, може дори да се запише за участие в състезанието или просто да го наблюдава и да опита най-доброто песто в света. След това може да приложим знанията си у дома и да приготвим тиквички с песто, класическа салата Капрезе и безброй други ястия.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за тиквички с песто ви е харесала, може да опитате друго наше предложение, включващо този зеленчук – тиквички в еър фрайър или фурна. В секцията ни „Кето рецепти“ ще откриете други ястия както за фурна и тиган, така и за еър фрайър.
В този ред на мисли, каним ви да се присъедините и към споделената ни кухня във фейсбук, както и във вайбър групата ни – с ексклузивни и безплатни седмични менюта за още по-лесен и приятен кето режим.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ако търсим начин да внесем пикантна нотка в ежедневното си меню, тази рецепта за пикантна супа с тиквички
Супа с миди и тиквички е рецепта, от която може да си набавим хранителни вещества и чудесен вкус.
Днес сме решили да направим нещо по-нестандартно – мъфини с тиквички. Ще използваме сезонен зеленчук, малко сирене и