Тапа при бременност – какво трябва да знаем?

Обновена: 23.04.2024|
Тапа при бременност.

Тапа при бременност наричаме специфичното натрупване и слепване на слуз в канала на маточната шийка по време на бременност. Тази своеобразна запушалка предпазва шийката и матката от външни вредители и инфекции. Тя е важна за здравето на плода, образува се в първите седмици и се изхвърля малко преди започване на раждането в края на бременността.

 

Какво е тапа при бременност?

По време на бременност шийката на матката отделя гъста течност, наподобяваща желе. Този секрет се натрупва и образува тапата. Функцията на слузестата тапа при бременност е да запечата канала, който води до матката, и по този начин да предпазва матката и бебето от инфекции и бактерии. Този процес е важен за здравето на плода и се случва под влиянието на някои специфични хормони.

Някои от женските хормони, свързани с бременността, са отговорни за създаването на тапата и тя не може да се появи, без да сме заченали. Здравата, гъста и солидна тапа е знак за здравословна бременност и се свързва с намален риск от преждевременно раждане.

 

Кога и защо се образува тапа при бременност?

 

тапа при бременност

 

В секретът, от който се образува тапа при бременност, се съдържат антитела, които могат да помогнат в борбата с инфекциите и възпаленията и да предпазят бебето от тях. Тапата се влияе от прогестерона и естрогена, които контролират нейното сгъстяване или разреждане в зависимост от етапа, в който е бременността ни.

Тапата се формира естествено около 7-мата седмица от бременността.

Тя действа като бариера между външния свят и плода в утробата. Може ефикасно да предпази плода от стафилококови инфекции, ешерихия коли, псевдомона и други зловредни бактерии. Ако тези микроорганизми навлязат в матката, е възможно да причинят преждевремнно раждане и други усложнения на бременността. В слузта се съдържат също естествени лактобацили, които поддържат добрата флора на маточната шийка и влагалищния канал.

Как да различим тапа при бременност от вагинален секрет?

При отделянето освободената тапа изглежда по-жилава, секретът е по-плътен, гъст и дори може да се усеща като твърд. Може да се усеща като доста разтеглива и плътна. На цвят тапата може да изглежда като жълтеникава, прозрачна, белезникава, бяла, полупрозрачна, розовееща или червеникава поради наличието на малки количества кръв.

Блед или жълтеникав секрет е знак за тапа, която е била добре закрепена за шийката на матката. Червеникавата или розовееща тапа може да е знак за започнало разкритие и съответно скорошно започване на раждането.

Тъй като по време на бременност тялото не спира да произвежда вагинален секрет, не всички жени усещат отделянето на тапата и може да го объркат с обикновено течение. Това не е повод за притеснение, тъй като има много добри предвестници на раждането, които могат да ни ориентират по-точно.

При загубата на тапа при бременност слузта може да излезе под форма на цяло парче, на нишки, парчета или малки сегменти. Възможно е да изтича в рамките на няколко дни под формата на привидно обикновено вагинално течение. При всяка жена този процес е различен и няма едно универсално преживяване.

 

Колко време след загубата на тапата започва раждането?

 

тапа при бременност

 

Слузната тапа се изхвърля от тялото, тъй като шийката на матката се отваря и започва да се разширява известно време преди раждането и изградилата се запушалка се откъсва и се освобождава във влагалището.

Възможно е в някои случаи да загубим тапата си по-рано – по време на гинекологичен преглед или след полов акт, като това не е повод за притеснение. Ако се случи преждевременна загуба на тапата, тялото има способността да произведе нов секрет, който да я замести. Той се отделя от жлези в шийката на матката.

Въпреки естествената способност на тялото да се справи с тази загуба, хубаво е да се консултираме с наблюдаващия си лекар, в случай че това се случи. Лекарят може да провери състоянието на шийката на матката, да потвърди наличието или липсата на тапа и да ни помогне в поддържането на репродуктивното здраве и доброто състояние на плода.

Възможно е заедно със слузта да се отдели и розово течение или тапа, примесена с жилки кръв. Това е нормално, но ако кървенето е активно при и след загуба на тапата, трябва да се консултираме с наблюдаващия си лекар възможно най-скоро. При загубата на тапата е възможно да усетим контракции, спазми или просто по-обилно вагинално течение.

Заедно с това може да започнем да усещаме ранните признаци на започващото раждане:

  • Болки в кръста
  • Налягане в таза
  • Подготвителни и истински контракции
  • Спазми
  • По-лесно дишане
  • Промяна в позицията на бебето
  • Натиск върху пикочния мехур при слизане на бебето в таза
  • Прилив на енергия
  • Изтичане на течност от вагината

 

Загубата на тапа при бременност обаче невинаги означава старт на родилния процес. При някои жени раждането може да започне няколко часа след отделянето на слузестата запушалка, докато при други са нужни дни и дори седмици, преди да родят.

 

Заключение

 

тапа при бременност

 

Слузната тапа при бременност се намира в маточната шийка и има редица полезни функции за майката и бебето. Образуването на тази запушалка е уникален за бременността процес. С нейна помощ матката се предпазва от инфекции и бактерии, които могат да заразят и увредят плода и да усложнят бременността и раждането.

 

Какво е тапа при бременност?

Тапа при бременност наричаме специфичното натрупване и слепване на слуз в канала на маточната шийка по време на бременност. Тази своеобразна запушалка предпазва шийката и матката от външни вредители и инфекции.

Кога и защо се образува тапа при бременност?

Тапата се формира естествено около 7-мата седмица от бременността. Тя действа като бариера между външния свят и плода в утробата. Може ефикасно да предпази плода от стафилококови инфекции, ешерихия коли, псевдомона и други зловредни бактерии.

Как да различим тапа от вагинален секрет?

При отделянето освободената тапа изглежда по-жилава, секретът е по-плътен, гъст и дори може да се усеща като твърд. Може да се усеща като доста разтеглива и плътна. На цвят тапата може да изглежда като жълтеникава, прозрачна, белезникава, бяла, полупрозрачна, розовееща или червеникава поради наличието на малки количества кръв. И

Колко време след загубата на тапата започва раждането?

Загубата на тапата невинаги означава старт на родилния процес. При някои жени раждането може да започне няколко часа след отделянето на слузестата запушалка, докато при други са нужни дни и дори седмици, преди да родят.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 12.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 10:50 | Публикувана: 12 март 2024 в 09:44 | Категория: Бременност и женско здраве