От десетки години между специалистите по хранене се вихрят спорове по един въпрос: дали суровата храна е по-полезна от термично обработената.

Интересното е, че дори след толкова време на проучвания и опити – единодушен отговор от тяхна страна все още не може да се намери. Затова пък ние сме тук да хвърлим малко светлина над различните мнения и продукти, как е по-хубаво да ги консумираме и защо!

 

Повече за суровата храна и суровоядството

Преди всичко е важно да кажем: има храни, които е подходящо да консумираме сурови и такива, при които това е абсолютно противопоказно и представлява заплаха за здравето.

Към първите спадат редица плодове, зеленчуци, билки.

Към вторите – сурово месо и гъби. Тук изключение има при някои видове риба, но всеки друг вид месо е опасно да се консумира сурово заради наличните в него потенциални зарази и бактерии.

Сами по себе си суровите храни са тези продукти, които не са преминали термична обработка. Има редица хранителни режими, които са основани на идеята за консумация само на такъв тип храни.

Към тях обаче трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като има опасност да настъпи липса на вещества и дефицит на определени много важни ензими от една страна, и от друга – да приемем бактерии и зарази в тялото си.

По своята същност, суровоядството представлява режим с над 70% консумация на сурови храни.

Някои хора дори премахват всички животински продукти от диетата си, като твърдят, че храненето със сурови продукти е по-питателно и полезно.

Спазването му обаче е много трудно и много малко хора успяват да го приемат като начин на живот за по-дълго време.

Истината е, че в действителност при приготвянето на някои храни чрез термична обработка наистина се губят част от витамините и ензимите, които храната съдържа в естествена форма. Част от тях загиват при около 47°C. Веднъж изгубени, тялото ни отнема повече от нашите собствени ензими, за да разгради храната.

Храните, за които се знае, че са по-полезни за консумация пресни, са:

  • различните видове салати: в естествена и прясна форма те съдържат най-много витамини и минерали
  • зеле: ако го приготвяте, е хубаво да е само на пара
  • моркови
  • броколи: суровите броколи съдържат съединение, което изследователи твъдят, че се бори с рака. Суровите броколи съдържат 3 пъти повече от това съединение, отколкото тези, преминали термична обработка
  • лук: суровият лук е много силен анти-тромбоцитно средство и се твърди, че предотвратява сърдечни заболявания. Тази способност се губи след термична обработка
  • чесън: и в него се съдържат съединения, които имат противоракови свойства, които при нагряване се губят

Ядките и плодовете също се консумират предимно сурови и необработени, за да запазят максимално много от полезните си вещества.

Сурови могат да се консумират и билки, органични масла, оцет и водорасли.

Други продукти обаче са напълно непоходящи за консумация сурови. Към тях спадат картофите и както споменахме – някои видове риба и всички видове месо (с изключение на пушените меса).

Имайте предвид обаче, че суровите храни имат много по-малка трайност и се развалят много по-бързо.

 

Защо се смята, че суровите храни са по-полезни

 

Суровите храни, термично обработените храни.Салата с аспержи - 3 кето рецепти.

 

На първо място се смята, че суровите храни подпомагат храносмилането.

Изводът за това се прави на основата на идеята, че природно продуктите ни дават точно толкова ензими, колкото да ги обработим, без да изчерпваме собствените си ресурси.

Друг плюс на консумацията на сурови продукти, е че според специалистите продуктите, които не са преминали термична обработка, помагат за лекуването на различни здравословни проблеми.

Сред най-сериозните от тях са рак, диабет и различни сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на сурови храни също така помага на организма да се детоксикира от натрупаните в него вредни вещества.

Имайте предвид, че към спектъра храни, които се изключват при суровоядството, спадат и всички рафинирани продукти: захар, брашно, рафинирана мазнина и преработени меса и други.

В началото, изключвайки ги, със сигурност ще усетите дискомфорт: главоболие, подуване на стомаха, проблеми със съня, умора, сънливост.

Това са знаците, че детоксикацията е започнала. След това обаче ще видите и позитивите: по-чиста кожа, по-добро храносмилане, повече енергия, по-добър сън, загуба на излишното тегло.

Последното се случва, тъй като пресните продукти имат по-малко количество количество калории, но за сметка на това, по-полезни.

 

Плюсовете на термично обработената храна

Може да се каже, че на първо място термично обработената храна ни дава повече разнообразие в храненето. Освен това – дава ни възможност да консумираме продукти, които иначе биха навредили на здравето ни.

От друга страна, термично обработената храна е по-лесна за дъвчене. Това е първата стъпка от храносмилането на храната като цяло и помага много на храносмилателната ни система за разграждането на продуктите и усвояването на всички полезни вещества от тялото ни.

И още: сготвената храна е по-вкусна и ароматна, а някои храни – много по-полезни след приготвяне, защото се увеличават антиоксидантите в тях.

Термичната обработка прави и нещо още по-важно: убива вредните бактерии и микроорганизми, които могат да бъдат опасни за здравето ни. Това важи не само за месото, но и за някои от млечните продукти и яйцата.

Така например е по-приятно да похапваме приготвени:

Рецепти с аспержи, спанак, гъби и различни меса можете да откриете в нашия кулинарен раздел.

 

Какви са изводите

 

Суровите храни, термично обработените храни. Нискокалорично ли е кето храненето.

 

В заключение: както суровите, така и термично обработените продукти имат своите позитиви. За пълноценна диета е най-добре е да правим комбинация от двата типа храна.

Важно е да внимаваме с няколко неща: количество и качество на храната, както и точно как я приготвяме, за да извлечем максимално количество полезни вещества от продуктите.

Дори да не следваме суровоядството, един от принципите обаче остава валиден: ако искаме да сме здрави, да консумираме по-малко продукти, които са рафинирани и лишени от всички полезни вещества.

Те затрудняват значително метаболизма ни и увеличават риска от по-трудно усвояване на полезните вещества, които приемаме с продуктите заедно с тях.