Супа от целина и праз

Обновена: 14.11.2025|
3 мин. четене
супа от целина и праз

Супа от целина и праз е едно нестандартно есенно предложение с приятен мек вкус, който да те стопли във все по-застудяващите дни. В една порция има по-малко от 5 нетни въглехидрата, което я прави подходящ избор за всеки кето ентусиаст.

 

Рецепта за супа от целина и праз

Рецептата за супа от целина и праз се приготвя бързо и лесно, и може да внесе разнообразие на трапезата, тъй като не е от традиционните вкусови комбинации.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация за 1 порция
40 минути 2 4.5 г нетни въглехидрати
150 калории
13 г мазнини
3.4 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 5 стъбла целина
  • 1 голям праз
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 100 мл готварска сметана, 20% масленост
  • сол
  • черен пипер на вкус
  • 1/2 ч. л. индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре целина и праза.
  2. Нарежете праза на кубчета.
  3. Нарежете и стръковете целина.
  4. В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете праза за 3-4 минути докато омекне.
  5. Прибавете целината и гответе за още 5 минути, докато омекне и тя.
  6. Залейте зеленчуците със зеленчуковия бульон и варете супата на слаб огън около 20 минути, докато се сготви.
  7. Пасирайте до получаване на гладка крем супа и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
  8. Добавете сметаната и оставете да покъкри за още 2-3 минути.

Може да сервирате супа от целина и праз докато е топла и да се насладите на нейния изискан вкус.

Допълнителни съвети:

  • Може да прибавите лютив червен пипер, ако сте почитатели на пикантната храна.
  • Може да прибавите и зелени подправки, за допълнителна свежест.

Имайте предвид, че прибавянето на още съставки може да промени хранителните стойности на вашата супа от целина и праз.

 

Как се приготвя зеленчуков бульон?

 

зеленчуков бульон, супа от целина и праз

 

Зеленчуковият бульон може да се използва за основа на различни ястия и се приготвя много лесно. Той е ароматен и питателен и много улеснява готвенето, след като веднъж е приготвен. Най-често се използва при приготвянето на супи, но е подходящ и за готвене на ориз и сосове. Бульонът може да се приготви от всякакви зеленчуци, най-лесно е да се използват сезонни зеленчуци, които имаме под ръка. Приготвянето му е лесно и позволява използването на различни зеленчуци според сезона или това, което имате под ръка.

Обикновено се прави от моркови, лук, целина и чесън, към които може да се добавят праз, тиквички, магданоз, дафинов лист и зърна черен пипер.

Зеленчуците се нарязват на едри кубчета, запържват се в зехтин или в масло докато. След това се заливат с 2 литра вода и бульона се вари на уморен огън в рамките на един час. Важно е бульонът да не завира, за да се запази максимално вкусът на зеленчуците. Последната стъпка, от приготвянето му е да се прецеди добре през фина цедка. Може допълнително да се овкуси със сол, черен пипер или друга подправка, която харесваме. Вече приготвен може да се съхранява в хладилник в рамките на 3-4 дни или да се замрази на кубчета във фризера и така може да се съхранява за дълъг период от време.

При приготвяне в домашни условия на зеленчуковия бульон можем да сме сигурни за състава му и да прибавим наши любими зеленчуци и подправки, с други думи можем да го направим по собствен вкус и да бъде с чист състав.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето хляб Forlife.

 

Ако идеята ни за супа от целина и праз ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате супа от целина и праз с кето хляб Forlife. Освен рецептата за кето хляба, ще откриете и видео, в което нагледно е обяснено как се приготвя той, което да послужи за улеснение на процеса.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим|Публикувана: 14.11.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

  • крем супа с карфиол и орехи

    Обичате крем супите и искате да опитате една по-нетипична вкусова комбинация? Крем супа с карфиол и орехи е

  • крем супа от гъби и кашу

    Тази крем супа от гъби и кашу притежава неустоимия гъбен вкус, в комбинация с кремавата текстура. Ядките добавят

  • Супа с броколи и кашкавал.

    Супата с броколи и кашкавал е чудесно кремообразно ястие, което съчетава страхотния вкус на броколи с този на

Оставете коментар