Супа от целина и праз

Супа от целина и праз е едно нестандартно есенно предложение с приятен мек вкус, който да те стопли във все по-застудяващите дни. В една порция има по-малко от 5 нетни въглехидрата, което я прави подходящ избор за всеки кето ентусиаст.
Рецепта за супа от целина и праз
Рецептата за супа от целина и праз се приготвя бързо и лесно, и може да внесе разнообразие на трапезата, тъй като не е от традиционните вкусови комбинации.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация за 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути | 2 | 4.5 г нетни въглехидрати 150 калории 13 г мазнини 3.4 г протеин |
Необходими продукти:
- 5 стъбла целина
- 1 голям праз
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 500 мл зеленчуков бульон
- 100 мл готварска сметана, 20% масленост
- сол
- черен пипер на вкус
- 1/2 ч. л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
- Измийте добре целина и праза.
- Нарежете праза на кубчета.
- Нарежете и стръковете целина.
- В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете праза за 3-4 минути докато омекне.
- Прибавете целината и гответе за още 5 минути, докато омекне и тя.
- Залейте зеленчуците със зеленчуковия бульон и варете супата на слаб огън около 20 минути, докато се сготви.
- Пасирайте до получаване на гладка крем супа и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
- Добавете сметаната и оставете да покъкри за още 2-3 минути.
Може да сервирате супа от целина и праз докато е топла и да се насладите на нейния изискан вкус.
Допълнителни съвети:
- Може да прибавите лютив червен пипер, ако сте почитатели на пикантната храна.
- Може да прибавите и зелени подправки, за допълнителна свежест.
Имайте предвид, че прибавянето на още съставки може да промени хранителните стойности на вашата супа от целина и праз.
Как се приготвя зеленчуков бульон?

Зеленчуковият бульон може да се използва за основа на различни ястия и се приготвя много лесно. Той е ароматен и питателен и много улеснява готвенето, след като веднъж е приготвен. Най-често се използва при приготвянето на супи, но е подходящ и за готвене на ориз и сосове. Бульонът може да се приготви от всякакви зеленчуци, най-лесно е да се използват сезонни зеленчуци, които имаме под ръка. Приготвянето му е лесно и позволява използването на различни зеленчуци според сезона или това, което имате под ръка.
Обикновено се прави от моркови, лук, целина и чесън, към които може да се добавят праз, тиквички, магданоз, дафинов лист и зърна черен пипер.
Зеленчуците се нарязват на едри кубчета, запържват се в зехтин или в масло докато. След това се заливат с 2 литра вода и бульона се вари на уморен огън в рамките на един час. Важно е бульонът да не завира, за да се запази максимално вкусът на зеленчуците. Последната стъпка, от приготвянето му е да се прецеди добре през фина цедка. Може допълнително да се овкуси със сол, черен пипер или друга подправка, която харесваме. Вече приготвен може да се съхранява в хладилник в рамките на 3-4 дни или да се замрази на кубчета във фризера и така може да се съхранява за дълъг период от време.
При приготвяне в домашни условия на зеленчуковия бульон можем да сме сигурни за състава му и да прибавим наши любими зеленчуци и подправки, с други думи можем да го направим по собствен вкус и да бъде с чист състав.
Още от здравословната ни кухня

Ако идеята ни за супа от целина и праз ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате супа от целина и праз с кето хляб Forlife. Освен рецептата за кето хляба, ще откриете и видео, в което нагледно е обяснено как се приготвя той, което да послужи за улеснение на процеса.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Обичате крем супите и искате да опитате една по-нетипична вкусова комбинация? Крем супа с карфиол и орехи е
Тази крем супа от гъби и кашу притежава неустоимия гъбен вкус, в комбинация с кремавата текстура. Ядките добавят
Супата с броколи и кашкавал е чудесно кремообразно ястие, което съчетава страхотния вкус на броколи с този на







