Крем супа с карфиол и орехи

Обновена: 13.08.2025|
3 мин. четене
крем супа с карфиол и орехи

Обичате крем супите и искате да опитате една по-нетипична вкусова комбинация? Крем супа с карфиол и орехи е точното попадение за изискан вкус, нисковъглехидратна алтернатива и засищащо хапване. 

 

Рецепта за крем супа с карфиол и орехи

Насладете се на кремообразната текстура и изчистеният, но богат вкус на крем супа с карфиол и орехи.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция
50 минути 6 184.43 калории
7.98 г нетни въглехидрати
4.95 г протеини
16.24 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 600 г карфиол (една глава)
  • 100 г орехи
  • 20 мл краве масло Гхи
  • 100 г заквасена сметана
  • 1200 мл вода
  • 2 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и почистете добре карфиола.
  2. Нарежете го на парчета.
  3. Поставете тенджерата на котлона и добавете карфиола, маслото Гхи и подправките.
  4. Запържете ги до омекване на карфиола.
  5. Добавете водата и гответе за още 20 минути.
  6. Блендирайте орехите на ситно.
  7. Към тях прибавете заквасената сметана и ги объркайте добре.
  8. Извадете малко от бульона на супата и го оставете да изстине.
  9. Когато изстине го смесете с блендиранта смес. 
  10. Когато супата е готова я свалете от котлона. Прибавете смесения с орехите, заквасената сметана и бульон към цялата супа.
  11. С помощта на пасатор пасирайте супата, докато се получи гладка крем супа с карфиол и орехи.

Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.

Допълнителни съвети:

  • Крем супа с карфиол и орехи може да се гарнира с магданоз, в зависимост от вкусовите ви предпочитания. Зелените подправки винаги добавят свежест към ястието и допълнителни вкусови нотки, обогатяващи ястието. 
  • За почитателите на пикантния вкус, към тази крем супа с карфиол може да се прибави сушена люта чушка на прах

 

Имайте предвид, че тези допълнителни стъпки ще променят малко хранителните стойности на крем супата.

 

Крем супа с карфиол – история

 

крем супа с карфиол и орехи, история

 

Крем супата от карфиол има дълга история в европейската кухня, особено във Франция, която е известна със своите крем супи. Карфиолът, основната съставка, произхожда от Източното Средиземноморие, където е култивиран за първи път преди повече от 2000 години. Римляните и гърците са го използвали в изобилие, но карфиолът добива популярност в Европа през 16-ти век, когато започва да се отглежда във Франция и Италия.

Концепцията за крем супа вероятно е разработена през 17-ти век във Франция, когато кремообразните супи стават символ на елегантност и финес в кулинарията. Французите са известни с техниката на пасиране на зеленчуци и добавяне на масло, сметана или бульон за създаване на кадифена текстура.

Крем супата от карфиол, както я познаваме днес, вероятно е възникнала през 19-ти век, когато готвачи като Огюст Ескофие – известен като „царят на готвачите“ – популяризират използването на сезонни зеленчуци. Претворяват тези зеленчуци в изискани кремообразни супи, които са обичани и до днес. 

С времето рецептата се разпространява из Европа и света, като се адаптира към различни кухни, но запазва френския си отпечатък с използването на млечни продукти и изчистени вкусове. Днес супата е популярна заради своя нежен вкус и висока хранителна стойност. Тази крем супа с карфиол може да бъде достоен нисковъглехидратен заместител на картофената крем супа, като по никакъв начин не й отстъпва по вкус. 

 

Още от здравословната ни кухня

 

сладък яйчен крем

 

Ако идеята ни за крем супа с карфиол и орехи ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да добавите нисковъглехидратен десерт като сладък яйчен крем за завършек на вечерята след крем супа с карфиол и орехи. 

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!</strong

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим|Публикувана: 25.07.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар