Крем супа с карфиол и орехи

Обичате крем супите и искате да опитате една по-нетипична вкусова комбинация? Крем супа с карфиол и орехи е точното попадение за изискан вкус, нисковъглехидратна алтернатива и засищащо хапване.
Рецепта за крем супа с карфиол и орехи
Насладете се на кремообразната текстура и изчистеният, но богат вкус на крем супа с карфиол и орехи.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности на 1 порция |
|---|---|---|
| 50 минути | 6 | 184.43 калории 7.98 г нетни въглехидрати 4.95 г протеини 16.24 г мазнини |
Необходими продукти:
- 600 г карфиол (една глава)
- 100 г орехи
- 20 мл краве масло Гхи
- 100 г заквасена сметана
- 1200 мл вода
- 2 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и почистете добре карфиола.
- Нарежете го на парчета.
- Поставете тенджерата на котлона и добавете карфиола, маслото Гхи и подправките.
- Запържете ги до омекване на карфиола.
- Добавете водата и гответе за още 20 минути.
- Блендирайте орехите на ситно.
- Към тях прибавете заквасената сметана и ги объркайте добре.
- Извадете малко от бульона на супата и го оставете да изстине.
- Когато изстине го смесете с блендиранта смес.
- Когато супата е готова я свалете от котлона. Прибавете смесения с орехите, заквасената сметана и бульон към цялата супа.
- С помощта на пасатор пасирайте супата, докато се получи гладка крем супа с карфиол и орехи.
Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.
Допълнителни съвети:
- Крем супа с карфиол и орехи може да се гарнира с магданоз, в зависимост от вкусовите ви предпочитания. Зелените подправки винаги добавят свежест към ястието и допълнителни вкусови нотки, обогатяващи ястието.
- За почитателите на пикантния вкус, към тази крем супа с карфиол може да се прибави сушена люта чушка на прах.
Имайте предвид, че тези допълнителни стъпки ще променят малко хранителните стойности на крем супата.
Крем супа с карфиол – история

Крем супата от карфиол има дълга история в европейската кухня, особено във Франция, която е известна със своите крем супи. Карфиолът, основната съставка, произхожда от Източното Средиземноморие, където е култивиран за първи път преди повече от 2000 години. Римляните и гърците са го използвали в изобилие, но карфиолът добива популярност в Европа през 16-ти век, когато започва да се отглежда във Франция и Италия.
Концепцията за крем супа вероятно е разработена през 17-ти век във Франция, когато кремообразните супи стават символ на елегантност и финес в кулинарията. Французите са известни с техниката на пасиране на зеленчуци и добавяне на масло, сметана или бульон за създаване на кадифена текстура.
Крем супата от карфиол, както я познаваме днес, вероятно е възникнала през 19-ти век, когато готвачи като Огюст Ескофие – известен като „царят на готвачите“ – популяризират използването на сезонни зеленчуци. Претворяват тези зеленчуци в изискани кремообразни супи, които са обичани и до днес.
С времето рецептата се разпространява из Европа и света, като се адаптира към различни кухни, но запазва френския си отпечатък с използването на млечни продукти и изчистени вкусове. Днес супата е популярна заради своя нежен вкус и висока хранителна стойност. Тази крем супа с карфиол може да бъде достоен нисковъглехидратен заместител на картофената крем супа, като по никакъв начин не й отстъпва по вкус.
Още от здравословната ни кухня

Ако идеята ни за крем супа с карфиол и орехи ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да добавите нисковъглехидратен десерт като сладък яйчен крем за завършек на вечерята след крем супа с карфиол и орехи.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!</strong
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Доматена крем супа с пармезан е засищащо кето ястие, което е чудесен начин да се насладим на вкуса
Супата с броколи и кашкавал е чудесно кремообразно ястие, което съчетава страхотния вкус на броколи с този на
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си







